TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Her beş ilaçtan biri yok"

Adana Eczacı Odası (ADEO) Yönetim Kurulu Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, ilaçta baskılayıcı sistemler uygulandığını öne sürerek, ecza depolarında bulunamayan ilaçların seviyesinin yüzde 15-20 seviyelerinde olduğunu bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2023 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2023 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
"Her beş ilaçtan biri yok"

Ayın GÖKÇEOĞLU

ADANA (İLKHABER) - Adana Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, vatandaşların eczane eczane dolaşmasına rağmen ilaçlarının çoğunu bulamadığını söyledi.

İlaçların bulunamaması ve eczanelerde yaşanan sıkıntılara dikkati çeken Yalbuzdağ, yaptığı açıklamada “İlaç alınabilir, bulunabilir olmaktan uzaklaşmış durumdadır. Eczacı, ecza depolarından bulabildiği ilacı alabilmekte, halk ilaçların çoğunu eczane eczane dolaşmasına rağmen bulamamaktadır. Ecza depolarında bulunamayan ilaçların seviyesi yüzde 15-20 seviyelerindedir. Her 5 ilaçtan biri yok haldedir. Yabancı ilaç firmalarının ilaçlarında bu oran yüzde 50'lere çıkmaktadır. Bu sıkıntının önüne geçmek için yerli ve milli ilaç üretilmeli, üretenler de desteklenmelidir.” dedi.

Döviz kurlarının etkisi 

"Döviz kurlarındaki yükseliş ilaca iyi gelmiyor." diyen Yalbuzdağ, şunları söyledi:

“Döviz kurlarının artış gösterdiği şu anda DAD (Dönemsel Avro Değerlendirmesi) ile güncel kur arasındaki fark iki katını aşmış durumdadır. İlaçta kur şu anda 10,76 TL olarak 2022 yılının  Aralık ayından bu yana devam etmektedir. İlaç fiyatlandırmasında yeni bir sisteme ihtiyaç vardır. Bulunmayan ilaçlar hayatı tehdit etmeye başlamıştır. Kanser ilaçları bulunamamaktadır. Eczacı olarak biz halkımızın ihtiyacı olan ilaçları temin edememenin sıkıntısını yaşıyoruz. İlacın önündeki engeller kaldırılmalı, sektör bileşenleri yeni bir ilaç fiyatlandırılması üzerine çalışılmalıdır. Enflasyon oranına göre güncellenebilir hale gelmelidir.”

ADEO İlaç (1)

Eczacıların dayanacak gücünün kalmadığını ifade eden Yalbuzdağ, şunları kaydetti:

“Eczanelerde personel maaşları, elektrik, su, internet, kira giderleri astronomik olarak artarken, ilaç da yapılan kısıtlamalar nedeniyle eczaneler ödeme dengesinde sıkıntı yaşamaktadır. Sektörün tüm bileşenlerinin haklarının gözetildiği, eczacının haklarının göz ardı edilmediği bir sistem kurgulanmalıdır. Dövizde artış devam ederse endişemiz hastalarımıza verebilecek ilaç bulamayacağız. İlaç yokluğu hayatı tehdit eder hale gelmiştir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.