TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Grip ilaçları kalp krizi riskini artırabilir

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı bu dönemde grip ilaçlarının kullanımına dikkat edilmesi gerektiği uyarısını yapan AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, bu ilaçların içerdiği fenilefrin ve psödoefedrin maddelerinin kalp krizi riskini artırabileceğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 13:08
Kaynak: BÜLTEN
Grip ilaçları kalp krizi riskini artırabilir

Grip ilaçları, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yeniden yaygınlaştığı bu dönemde sıkça tercih ediliyor. Ancak, AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, bu ilaçların hızlı iyileşme sağlama vaadiyle bazı sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirtti. Grip ilaçlarının özellikle fenilefrin ve psödoefedrin gibi etken maddeler içerebildiğini ve bu maddelerin kalp krizi riskini artırabileceğini vurgulayan Dr. Yıldırım, bu ilaçların doktor önerisi olmadan kullanılmasının sakıncalı olduğunu ifade etti. Dr. Yıldırım, bu ilaçların kalp ve tansiyon hastalığı olan kişilerde, yaşlılarda ve çocuklarda dikkatli kullanılması gerektiğini belirtti.

“Her hasta grubunun maalesef bunu kullanması uygun değil ve sakıncalı”

AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım bu ilaçların yol açabileceği kalp krizi riski yaratabileceğine değinerek şunları söyledi: “Bu ilaç gruplarının içerisinde özellikle fenilefirin veya psödoefedrin dediğimiz bir etken madde mevcut. Her hasta grubunun maalesef bunu kullanması uygun değil ve sakıncalı. Fenilefrin ve psödoefedrin sempatomimetik ajanlardır ve bu vücudumuzdaki salgıları azaltmaya yarar. Özellikle burun ve geniz akıntısı durumlarında. Ancak yan etki olarak çarpıntı ve tansiyon yüksekliğine sebep olabilir. Özellikle kalp, tansiyon hastalığı olanlarda, 65 yaş üzerinde ve küçük çocuklarda riskli seyredebilir.”

“Hekim kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalı”

Ömer Ufkun Yıldırım, “Bu ilaçların kalp krizini tetikleyebileceğine, artırabileceğine dair yayınlar mevcut. Özellikle bu gruptaki hastaların dikkat etmesi gerekiyor. Burun akıntısını gidermek için kalp krizi riskini göze alınmamalı ve tansiyon dengesi bozulmamalı. Mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalı” diye ifade etti.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.