TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DSÖ Sözcüsü: Kuduz vakalarının yüzde 99'u sahipsiz köpeklerden kaynaklanıyor

Dünya Sağlık Örgütü, kuduz vakalarının çoğunun köpeklerden bulaştığını belirterek sahipsiz köpeklerin aşılanmasının önemini vurguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2024 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
DSÖ Sözcüsü: Kuduz vakalarının yüzde 99'u sahipsiz köpeklerden kaynaklanıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, kuduz vakalarının yüzde 99'unun köpeklerden bulaşma yoluyla meydana geldiğini açıkladı. Harris, kuduz gibi hastalıkların köpeklerden insanlara geçme riskinin bulunduğunu belirtti. DSÖ, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından kuduz hastalığını önleme programı ve stratejisinin geliştirildiğini ifade etti.

Kuduz vakalarının yüzde 99'unun köpeklerden insanlara bulaşıyor

Harris, köpeklerin insanlarla birlikte yaşamasıyla birlikte kuduz gibi hastalıkların köpeklerden insanlara geçme ihtimalinin arttığına dikkat çekti. Sahipsiz köpeklerin bakımı ve aşılanmasının kritik önem taşıdığını vurgulayan Harris, kuduz vakalarının yüzde 99'unun köpeklerden insanlara bulaştığını söyledi.

kuduz vakası

Özellikle Asya ve Afrika'da kuduz nedeniyle her yıl on binlerce ölüm vakası kaydedildiğini belirten Harris, bu durumun çoğunlukla 15 yaşın altındaki çocukları etkilediğini ifade etti. Sahipsiz köpeklerin büyük popülasyonlarının sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Harris, bu bölgelerde sorumluluk alınması gerektiğini vurguladı.

Harris, veterinerlik hizmetleriyle sahipli ve sahipsiz köpeklerin sağlık durumlarının kontrol edildiğini, kısırlaştırma ve aşılama programlarının etkili olduğunu belirtti. Hayvanların sağlığının korunmasının, insan sağlığına da katkı sağlayacağını söyleyen Harris, doğru şekilde bakımın insan sağlığını korumanın iyi bir yolu olduğunu vurguladı.

Kovid-19 salgını sürecinde hayvan bakımıyla ilgili aksamaların sorunlara neden olduğunu belirten Harris, sahipsiz köpek popülasyonuna doğru bakımın hayvanların insanlardan korkacakları, kaçacakları veya daha saldırgan olacakları anlamına gelmeyeceğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.