TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarda alerjik hastalıklar, eğitim başarısını tehdit ediyor

Son yıllarda çocuklarda alerjik hastalıkların yaygınlaşmasının sadece sağlık konusunda değil, eğitimde de önemli bir soruna yol açtığı bildirildi. Uzmanlar, alerjik hastalıkların öğrencilerin akademik performansını ciddi şekilde etkileyebileceğine dikkati çekti.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2024 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2024 10:44
Muhabir: ALİ GÜRELİ
Çocuklarda alerjik hastalıklar, eğitim başarısını tehdit ediyor

Türkiye genelinde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde yeni eğitim ve öğretim yılı ile birlikte 20 milyondan fazla öğrenci okula başladı. Yaklaşık 74 bin okul ve 750 bin derslikte eğitim başlarken, Adana'da da binlerce öğrenci okullarına döndü.

Uzmanlar ise yeni eğitim döneminde öğrencilerin sağlıklı bir eğitim hayatı sürdürebilmeleri için genel sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiği konusunda tekrar uyarıda bulundu.

Son yıllarda çocuklardaki alerjik hastalıkların yaygınlaşmasının, sadece konusunda değil eğitimde de önemli bir soruna yol açtığını vurgulayan uzmanlar, alerjik hastalıkların öğrencilerin akademik performansını ciddi şekilde etkileyebileceğine dikkati çekti.

Alerjik hastalıklar ve akademik performans

Alerjik rinit, astım, egzama gibi yaygın alerjik hastalıkların çocukların hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarını olumsuz etkilediğini anlatan uzmanlar, "Alerji semptomları, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında artarak öğrencilerin okula devamlılığını ve derslere odaklanmasını zorlaştırıyor. Sürekli burun akıntısı, kaşıntı, nefes darlığı gibi semptomlar, sınıf içindeki performansı düşürüyor ve öğrencinin dikkatini toplamasını güçleştiriyor. Özellikle astım ve alerjik rinit, uyku düzenini de olumsuz etkileyebiliyor. Yetersiz uyku, çocuğun ertesi gün okulda konsantrasyonunu kaybetmesine ve öğrenme kapasitesinin azalmasına neden olabiliyor. Uyku sorunları, akademik başarıya dolaylı olarak olumsuz yansıyabiliyor" dedi.

Okula devamsızlık oranlarını etkiliyor

Alerji nedeniyle sık sık hastalanan çocukların, okula daha fazla devamsızlık yaptığını bildiren uzmanlar, "Bu durum, derslerden geri kalmalarına ve müfredatı tam anlamıyla takip edememelerine neden oluyor. Özellikle sınav dönemlerinde bu tür devamsızlıklar, öğrencilerin akademik başarılarını daha da fazla zorluyor" ifadelerini kullandı.

Çocuklardaki alerjik hastalıkların erken teşhis edilip tedavi edilmesinin önemine dikkat çekilirken, Prof. Dr. Müge Toyran, şunları kaydetti:

"Sonbahar aylarında yabani ot polenlerinin ve mantar sporlarının çoğalmasıyla alerji belirtileri de artabiliyor. Ayrıca evlerin uzun süre kapalı kalması, çocukların kapalı ortamda daha fazla vakit geçirmeleri, havadaki nem oranının artması ve buna bağlı olarak ev içinde ev tozu akarı ve mantar sporu yoğunluğunun da artması sorun yaratabiliyor. Burun akıntısı, hapşırma, öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerin sıklıkla görüldüğü bu dönem,  alerjik çocuklar için zorlayıcı olabiliyor. Bu nedenle, alerjik hastalıkların çocukların okul başarısını ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek olmasına karşı, tanı ve tedavi ihmal edilmemeli. Bu konuda hem ailelerin hem de eğitimcilerin alerji yönetimi konusunda bilinçli ve duyarlı olması büyük önem taşıyor."

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.