TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Böbrek ve tansiyon hastalarına "kavurucu sıcak” uyarısı

Meteorolojiye göre bugün ülke genelinde sıcaklık 2 ila 4 derece artacak. Uzmanlar sıcak çarpmasına karşı uyarılara devam ederken Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, böbrek ve hipertansiyon hastalarının aşırı sıcaklardan korunması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2023 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2023 11:11
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Böbrek ve tansiyon hastalarına "kavurucu sıcak” uyarısı

ALİ GÜRELİ

ADANA (İLKHABER) - Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, meteoroloji verilerine göre ülke genelinde hava sıcaklığının 2 ila 4 derece artacağını belirterek, böbrek ve hipertansiyon hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Yahya Sağlıker, böbreklerin, tansiyon, su ve tuz dengesi ile kansızlığı ayarlayan önemli bir organ olduğunu söyledi.

Özellikle Adana gibi sıcak iklimi olan kentlerde yaşayan yaşlılar, hamileler, çocuklar ile böbrek ve hipertansiyon hastalarının günün en sıcak olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sağlıker, "Vücut dengesini zorlayan seviyelere ulaşan sıcak yaz günlerinde zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalı. Türkiye'nin güneyi ve diğer bazı bölgelerde zaman zaman hava sıcaklığı 40 dereceyi aşıyor. Böyle günlerde kronik rahatsızlığı olan hastalar daha fazla dikkat etmeli." dedi.

prof. dr. sağlıker

 "ANİ RAHATSIZLIKLAR YAŞANABİLİR"

Sağlıker,  sağlıklı kişilerin bile vücut dengesini zorlayan yaz sıcaklarının aşırı nemle birlikte birleştiğinde hipertansiyon ve böbrek hastalarını çok daha fazla zorladığına dikkati çekerek, "Bunun nedeni ise yazın terlemeye ve damar genişlemesine bağlı olarak su ve vücut için yaşamsal öneme sahip sodyum ile potasyum gibi tuzların kaybedilmesi. Bunun sonucunda da damarlar gevşiyor ve kan basıncı düşüyor. Tansiyonu 100/60'tan yani 10/6 dan az olanlar dikkatli olmalı. Tansiyon 90/50 yani 9/5’e  doğru gidiyorsa, hastanelerin acil servislerine gidip doktor kararına göre yüksek tuzlu bir veya iki serum taktırmalılar. Dikkatli olunmaması hâlinde ani beyin, kalp, böbrek, göz, şeker koması rahatsızlıkları yaşanabilir." diye konuştu.

kavuru sıcaklar-2

Prof. Dr. Yahya Sağlıker, şunları kaydetti:

"Aşırı sıcaklardan olumsuz yönde etkilenmemek için vücut terlemeye başlıyor. Vücuttaki sıvı kaybının artması da kan basıncını düzenlemek için kullanılan idrar söktürücü ilaçların etkisiyle hipertansiyon hastalarında ciddi tansiyon düşüklüğüne yol açabiliyor. Bunun sonucunda bayılma ve böbrek fonksiyon bozukluğu gibi önemli problemler gelişebiliyor. Bunu önlemek adına sağlığınız için günde 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

Sigara da vücudun ihtiyacı olan anti-oksidan maddelerin verimini azalttığı için bu zararlı maddeden uzak durulması gerekiyor. Düşük miktarda tüketilen alkol de damarları gevşetici etkisiyle kan basıncını düşürüyor. Ancak alkol tüketim miktarı ve sıklığı artarsa ve beraberinde sigara tüketilirse, tansiyonu yükseltiyor.

Yaz aylarında güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 10.00 – 16.00 saatleri arasında mümkünse dışarıya çıkılmamalı. Bu saatlerde güneş altında kalınması sıcağın damarlar üzerindeki büzücü etkisiyle tansiyonu düşürüyor ve terlemeye bağlı olarak sıvı kaybını artırıyor.

kavuru sıcaklar-3

Ayrıca teri emen kıyafetler tercih edilmeli, mevsimine uygun ve hava alabilen ayakkabılar seçilmeli, güneş şapkası ile cilde uygun koruyucu faktör içeren kremler kullanılmalıdır. Günün sıcak saatlerinde dışarı çıkanlar ise yine bol sıvı tüketmeli ve yüzlerini yıkayarak serinlemeli.

Egzersiz, kalp ve damar sağlığı için yaşamsal öneme sahip olduğu için spor akşam saatlerinde yapılmalı. Sıcak havalarda egzersiz yaparken terlemeye bağlı olarak gelişen sıvı kaybına diüretik etkiye sahip hipertansiyon ilaçları da eklenince, tansiyon düşüklüğü kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle güneşin dik geldiği saat 10:00-16:00 saatleri arasında spor yapmaktan kaçınmalı, akşam saatlerinde ve yemekten 2 saat sonra spor yapılmasına özen gösterilmelidir.

kavuru sıcaklar-4

Tansiyonunuz kontrol altında ise ve ilacınızı düzenli olarak alıyorsanız, soğuk suyla duş almanızda bir sakınca yok. Ancak kontrolsüz tansiyonunuz varsa soğuk duş tansiyon değerlerinizi daha da yükselteceği için önerilmiyor. Bunun yanı sıra ilaç kullanıyor ve yoğun spor yapıyorsanız sıvı kaybınız daha fazla oluyor. Yeterince sıvı almazsanız ve sıcak suyla duş yaparsanız tansiyon değerleriniz fazla düşebilir.

Diğer önemli bir husus da lifli ve posalı besinler tüketilmesi. Tuzlu gıdalar aşırı veya az alınmamalı, özellikle çoklu ilaç kullanan ve birden fazla kronik hastalığı olanlar ile tansiyona bağlı böbrek sorunu yaşayanlar da her ay düzenli olarak doktor kontrolünden geçmelidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.