TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aşırı teknoloji kullanımı uyku düzenini bozuyor

Yatmadan önce elektronik cihazların aşırı kullanımı, zihinsel ve fiziksel sağlık için kritik öneme sahip olan uykunun kalitesini bozuyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 11:45
Kaynak: İBRAHİM BAYSAL
Aşırı teknoloji kullanımı uyku düzenini bozuyor

Yatmadan önce elektronik cihazların aşırı kullanımı, zihinsel ve fiziksel sağlık için kritik öneme sahip olan uykunun kalitesini bozuyor.

Zihinsel ve fiziksel sağlık için hayati önem taşıyan biyolojik ihtiyaç olan uyku, yetişkinler için her gece 7-8 saat öneriliyor. Yapılan bir araştırmaya göre erişkinlerin yaklaşık yüzde 40'ı yaşamlarının bir döneminde uykusuzluk yaşıyor.

Uykuya dalmakta zorluk çekmek, gece boyunca sık sık uyanmak, erken uyanmak veya yeterince dinlenmiş hissetmemek gibi çeşitli şekillerde kendini gösteren uykusuzluk, günlük yaşamı önemli ölçüde etkiliyor. İş performansını, konsantrasyonu, ruh halini ve genel sağlığı olumsuz etkileyen uykusuzluğa, birçok etken neden oluyor.

Uzmanlar, stres, kaygı, depresyon, tıbbi durumlar, bazı ilaçların kullanımı, düzensiz uyku saatleri gibi, uyumadan önce de elektronik cihaz kullanımının da uyku düzenini bozduğunu belirtiyor.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Fuat Özgen de ülkemizde yapılan çalışmada, kişilerin yüzde 9’unun insomnia tanısı taşıdığının görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Özgen, "Gün içinde yorgunluk, kırıklık, dikkat, konsantrasyon, bellek güçlüğü, sosyal ya da mesleki işlevsellikte bozulma veya düşük okul performansı, uykusuzluk (insomnia) belirtileri arasında yer alıyor. Uyku hijyeninin en temel kuralı sabah erken, aynı saatte kalkmak ve uyku gelince yatmak olarak biliniyor. Çoğu vakada uykusuzluk birkaç faktörün bileşimi sonucu oluyor. Uykuyla ilgili solunum bozuklukları, huzursuz bacaklar sendromu, psikiyatrik bozukluklar ve diğer tıbbi bozukluklar da uykusuzluğa neden olabiliyor. Bilgisayar, televizyon, iş hayatı, trafikte geçen zaman, görevler, akıllı telefonlar, ödevler, kent yaşamının getirdiği stres oluşturan faktörler insomnianın artışına yol açıyor." dedi.

Prof. Dr. Fuat Özgen, şu önerilerde bulundu:

"Sabah uyanınca yataktan çıkılmalı. Her sabah aynı saatte ve erken kalkılmalı ve gündüzleri uyunmamalı. Düzenli egzersiz yapılmalı, ancak akşam saatlerinde heyecan oluşturacak aktivitelerden kaçınılmalı. Yatak odası ses, ışık, ısı yönünden korunmuş olmalı, yatmadan önce elektronik cihazlarla uzun süre vakit geçirilmemeli, kafeinli, alkollü, kolalı içeceklerden ve tütün kullanımından uzak durulmalıdır."

Kaynak: İBRAHİM BAYSAL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.