TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Adana'ya Güç Verenler" projesi, Adana tarihine iz bıraktı

Adana'nın kültürel, sanatsal, ekonomik ve sosyal yaşamına katkıda bulunan önemli isimlerin yer aldığı "Adana'ya Güç Verenler" projesinin çalışmaları, kent tarihinde silinmeyecek bir iz bıraktı.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2023 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2023 23:27
Kaynak: ALİ GÜRELİ
"Adana'ya Güç Verenler" projesi, Adana tarihine iz bıraktı

ALİ GÜRELİ

ADANA (İLKHABER) - Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu, Güney Rotary Kulübü, Seyhan Rotary Kulübü iş birliğinde hayata geçirilen ve birçok sivil toplum kuruluşunun katkıda bulunduğu "Adana'ya Güç Verenler” projesi ile toplam 33 kültür-sanat etkinliğine imza atıldı.

Adana'da Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu, Seyhan Rotary Kulübü ve Güney Rotary Kulübü'nün girişimi, Çukurova Üniversitesi'nin desteği ve onlarca sivil toplum kuruluşunun da katkısıyla gerçekleştirilen 'Adana'ya Güç Verenler' projesinin sanatsal etkinlikleri 12 yıl önce başladı.

O tarihlerde ilki düzenlenen proje kapsamında kentin kültürel, sanatsal, ekonomik ve sosyal yaşamına katkıda bulunan 25 kişinin Caravaggio ışığı kullanılarak çekilen fotoğrafları, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gördüğü için 3 ay önce yıkılan Adana Büyükşehir Belediyesi 75. Yıl Sanat Galerisi'nde çok özel bir sunumla sanatseverlerle buluştu.

Adana'ya Güç Verenler projesi, Adana tarihine iz bıraktı3

Kimler belirlendi?

Uzun soluklu sürecek projede ilk olarak Prof. Dr. Mithat Özhan (Çukurova Üniversitesi Kurucu Rektörü), Prof. Dr. Mahir Gülşen (İlizarov Tekniğini Türkiye'ye getiren kişi), Prof. Dr. Can Özşahinoğlu (Çukurova Üniversitesi eski rektörü), Nihat Geven (Gazeteci, spor yazarı), Hüseyin Çelik (Adana Sağlık Turizmi Derneği kurucusu), Prof. Dr. Yalçın Remzi Yüregir (Çukurova Devlet Konservatuvarı Kurucusu), Prof. Dr. Güneş Yüregir (ÇÜ Tıp Fakültesi - Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi kurucularından), Elizabeth Ayas (İlk kız özel okulu olan Ayas Koleji Kurucusu), Mahmut Hazım Kısakürek (Geleneksel tiyatronun Adana'daki temsilcisi), Ferdane Bayıldıran, (Eğitimci, Özel okul kurucusu), Süleyman Girmen (Seyhan Ziraat Odası Başkanı), Selami Tekkazancı (Eski önemli futbolcu), Fevzi Acevit (Altınkoza Film Festivalini iki defa yeniden canlandıran kişi), Çetin Yiğenoğlu (Yazar, Gazeteci), Teyfik Kısacık (Eski Fahri Konsolos, Çukurova Avrupa Birliği Çalışmaları Derneği Başkanı), Prof. Dr. Cahangir Novruzov (ÇÜ Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Ögretim Üyesi-Azerbaycan Devlet Sanatçısı), Ali Duran Karakaya (Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı), Orhan Apaydın (Gazeteci), İsmet Atlı (Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Güreşçi), Dr. Ahmet İhsan Çay (Kent Konseyi Engelli Meclisi Kurucusu), Süleyman Onatça (TÜRKONFED Başkanı), Etem Çalışkan (Hattat, Ressam, Gazeteci), Toktay Sökmen (Türkiye'de ilk çocuk korosu ve Divan Musiki Cemiyeti kurucularından), Muzaffer İzgü (Yazar) ve Sinan Tanyıldız (Gazeteci) gibi isimler yer aldı.

Fotoğraf çalışması yapan sanatçılar

Sanat danışmanlığını Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Başkanı Haluk Uygur, koordinatörlüğünü Nazan Gökkaya ile Erhan Yelekçi'nin üstlendiği proje kapsamında belirlenen 25 ismin fotoğrafları, Asena Avluk, Müge Köstem, Meltem Yağmur, Ali İhsan Ökten, Hilal Onaç, Pakize Aksu, S. Haluk Uygur, Semiran Bahçıvan, İsmail Ökke, Ö. Özgür Onar, Demet Dağtekin, Gülen Kurt, Özlem Canpınar, Osman Melikoğlu, Dilek Çoşanoğlu, Ünal Zorludemir, Emine Karaer, Fatma Aksu, Zeliha Ertunç, Aysun Akpınar, Erhan Yelekçi, Sinan Sivri, Vahit Baltacı, M.Emin Arıcı ve Müge Baltacı Uluç tarafından 1 yıllık çalışma sonucu Caravaggio ışığı kullanılarak çekildi. Projeye dahil edilen isimlerin ayrıca hayat hikayeleri de fotoğraflarıyla birlikte biyografi olarak derlenip, her biri için ayrı ayrı hazırlanan kitaplarda birleştirildi.

Adana'ya Güç Verenler projesi, Adana tarihine iz bıraktı2

"Adana'nın vefa projesi"

"Adana'nın vefa projesi" olarak tanımlanan ve gelecek yıllarda da büyük ilgi uyandıracak projenin ilk ayağında çok önemli etkinliklere imza atıldı.

Proje kapsamında 75. Yıl Sanat Galerisi'ndeki etkinlik dışında Abidin Dino Parkı'ndaki panolarda projede fotoğrafları çekilen 25 kişinin fotoğrafları sergilendi. Altın Oran Sanat Galerisi'nde de 25 kişinin fotoğraflarını çeken fotoğrafçıların eserleri 1 ay boyunca sergilendi. TÜYAP Kongre Fuar Merkezi'nde düzenlenen Kitap Fuarı'nda yine projede çekilen fotoğraflardan oluşan bir seçki sergilendi ve kahramanlar kitaplarını imzaladı. Projenin kapanış etkinliği de Çukurova Üniversitesi’nin 40. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde ÇÜ Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleştirildi.

Notalı Şair etkinliği1

Projenin finali muhteşem oldu

Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Başkanı Dr. Haluk Uygur'un da vurguladığı gibi "Adana'nın vefa projesi" olan bu çalışmada, 2023 yılına kadar Adana'ya güç veren birbirinden değerli isimlerin yer aldığı toplam 32 çalışma gerçekleştirildi.

Projenin 33. ve final çalışmasının kahramanı ise unutulmaz "Akdeniz akşamları" şarkısının söz yazarı ve bestecisi Adanalı ünlü müzisyen Serhan Kelleözü oldu. Bu etkinliklerde Serhan Kelleözü’nün fotoğrafik biyografisini anlatan sergi, imza günü ve konser gerçekleştirildi.

Adana'ya Güç Verenler projesi, Adana tarihine iz bıraktı1

Dr. Haluk Uygur, sergide yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Altınoran kurulurken 'Sanat Adana için, Adana'dan dünyaya' dedik. Biz Adana için bir şeyler yapalım, Adana'yı iyi bir yere taşıyalım istedik. Kübalı sigara içen adamları veya herkesin fotoğrafını çektiği Çinlileri fotoğraflamak yerine, biz kendi değerlerimizi öne çıkarmaya çalıştık.  Bunun için 'Adana'ya Güç Verenler' adlı proje başlattık. Amacımız, Adana'da unutulan değerleri, sanatçılar olarak yeniden hatırlatmak ve ortaya çıkarmaktı.

'Adana'ya Güç Verenler' projesi ile bugüne kadar 32 tane tarihe iz bırakacak çalışma gerçekleştirdik. Adana'ya güç verenlerin fotoğraflarını çektik, kitaplarını yazdık, internet dizisi yaparak bunları tarihe bıraktık. Bu son proje ise bu yolda yaptığımız 33'üncü çalışma oldu. Bu çalışmanın kahramanı ise 700 beste yapmış Serhan Kelleözü oldu. Serhan Kelleözü'nün bestelerinin birçoğu, bizim önem verdiklerimiz sanatçılar tarafından söyleniyor. Sadece Akdeniz Akşamları şarkısını 37 sanatçı söylemiş. O zaman bize de Serhan Kelleözü için en azından tarihe not düşmek gibi bir görev düşmüyor mu? İşte biz bu yıla kadar yaptığımız tüm çalışmalarda, Adana'mızın kültürel, sanatsal, ekonomik ve sosyal yaşamına katkıda bulunan önemli isimlerini ağırladık. Bu isimlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve aynı zamanda kentimizin tarihine iz bırakacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Notalı Şair etkinliği-4

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.