TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana şalvarına ilgi azalmak yerine artıyor

Şalvar denilince akla gelen yerlerden biri olan Adana'da şalvara olan ilgi rahatlığından dolayı azalmak yerine gün geçtikçe daha da artıyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2023 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2023 13:30
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana şalvarına ilgi azalmak yerine artıyor

CANSU ERSOY

ADANA (İLKHABER)- Renkleri ve rahatlığıyla dikkat çeken giysilerden biri olan şalvar, Adana kent merkezinde nadir olarak görülse de Adana'nın kırsal kesimlerinde hala yaygın olarak kullanılıyor. Dikdörtgen kesimli, yere kadar inen geniş bir yapıda olan şalvarın bu genişliği belde bir lastikle toplanır.
Şalvar, ilk olarak 1833 yılında Mısırlı İbrahim Paşa'nın Çukurova'yı istila etmesiyle Adana'da giyilmeye başlandı. Mısırlı tarım işçilerinin Çukurova'ya yerleşmeleriyle yaygın hale gelen şalvar, yöre halkı tarafından da benimsendi ve tarlada çalışırken giyilmeye başlandı. Sonrasında kırsal kesimde daha yaygın olarak kullanılmaya başlanan şalvar, günümüzde bile dikkatleri üzerine çekiyor. 
45 yıldır şalvar dikimiyle uğraşan Abdullah Subatan şalvarın bugün bile hala popülerliğini koruduğunu söyledi.

"Kumaşı alıp şalvarı kendimiz dikip toptan şekilde halka arz ediyoruz"
Daha önceden toptancılığını yaptıklarını, sonradan kendilerinin dikmeye başladıklarını ve sadece kumaşı dışarıdan temin ettiklerini söyleyen Subatan, "Dışarıdan aldığımız kumaşları dikip perakende şekilde satıyoruz. Kumaşı alıp şalvarı kendimiz dikip toptan şekilde halka arz ediyoruz" dedi. 


"Bizim Adana'da da çıtı pıtı küçük desenler isterler" 
Subatan, kumaş seçerken de şunlara dikkat ettiklerini bildirdi:
"Kumaş seçerken yöremize uygun hangi desen varsa onu almaya dikkat ediyorum. Her yörenin kendine göre kumaş tarzı var. Kimi yörede büyük, geniş desenler tercih edilirken kimisinde küçük, güllü desen daha çok tercih edilir. Bizim Adana'da da çıtı pıtı, küçük desenler isterler." 


"İlgi azalmak yerine giderek artıyor da diyebilirim"
Şalvara olan ilginin bugün bile büyük olduğunu kaydeden Subatan, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:
"Hatta ilgi azalmak yerine giderek artıyor da diyebilirim. Çünkü gerçekten çok rahat ve kullanışlı. Şalvar, pantolondan hatta pijamadan bile daha rahat. Mesela buraya gelip bunlardan alıp Trabzon'a bile götürüyorlar. Erkek, kadın, çocuk fark etmeden şalvar giyiyorlar. Şalvar denilince de akla ilk Adana şalvarı geliyor, ünlü oldu. Yaparken de bizim belirli ölçülerimiz vardır ve onlara göre keseriz. Bazen de özel diktirmek isterlerse kişinin ölçüsünü alıp da dikebiliyoruz. Standart bir beden yok." 

"Bazen yetişkin şalvarlarından daha çok çocuklar için olanlara ilgi oluyor"
Yetişkinler için olan şalvarlar dışında küçük çocuklar için de diktiklerini dile getiren Subatan, "Bazen yetişkin şalvarlarından daha çok çocuklar için olanlara ilgi oluyor. Küçük ve rahat durdukları için insanların, anelerin dikkatini çekiyor" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.