TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hollanda’nın Osmanlı Yadigârı Hereke Halısı, Aksaray’da ilmek ilmek restore ediliyor

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı olarak hizmet veren Barış Sarayı'na Sultan II. Abdülhamit'in fermanı üzerine 1905'te hediye edilen yaklaşık 160 metrekarelik Hereke halısı, Aksaray'ın Sultanhanı ilçesinde ilmek ilmek restore ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 11:36
Kaynak: AYDIN GÖKÇEOĞLU
ilkhaber-gazetesi.com
Hollanda’nın Osmanlı Yadigârı Hereke Halısı, Aksaray’da ilmek ilmek restore ediliyor

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı olarak hizmet veren Barış Sarayı'na Sultan II. Abdülhamit'in fermanı üzerine 1905'te hediye edilen yaklaşık 160 metrekarelik Hereke halısı, Aksaray'ın Sultanhanı ilçesinde ilmek ilmek restore ediliyor. Yaklaşık 1 ay önce başlayan ve büyük titizlikle süren restorasyonun, 1 yılı geçebileceği belirtildi.

Osmanlı Devleti, Sultan Abdülhamit döneminde Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı olarak hizmet veren Barış Sarayı'na Hereke halısı hediye etti. O dönemde Kocaeli’nde yapılan tek parça halı, Barış Sarayı’nın Japon Salonu’na serildi. Zamanla yıpranması sonucu onarımı gerektiren Osmanlı yadigârı halı, restore edilmek üzere geçen yıl Aksaray’a getirildi.

Türkiye’nin kültürel ögeleriyle bezenmiş, ilmek ilmek dokunmuş çok özel olan bu halının restorasyonuna, Sultanhanı ilçesinde Mustafa Solak’ın atölyesinde başlandı. Yapıldığı dönemin teknik özelliklerine göre her bir ilmeği yenilenerek tekrar Hollanda’ya gönderilecek olan bu halının 30 santimetresi 1 ayda bitirilebildi.

Mustafa Solak,  restorasyonu 1 yılı geçebilecek olan restorasyon çalışmalarının, uzman ekip tarafından geleneksel teknikler kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Her aşamada halının orijinal dokusu ve estetiğinin korunması için büyük hassasiyet gösterdiklerini anlatan Mustafa Solak, “Önce yıkama işlemi gerçekleştirilen bu halıyı en iyi ustalarımız elinde ilmek ilmek onarılıyor.  Pakistan, Çin ve İran’da da halı onarımı yapılıyor ama Türkiye’deki kadar yüksek kalite bu ülkelerde yakalanamıyor. Bu ülkelerde yapılan halılar bile Aksaray’a getirilerek onarılıyor. Atölyemizdeki ustalar, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde getirilen halıları da Lahey’den getirilen halı gibi göz nuru dökerek tamir ediyor. Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı olarak hizmet veren Barış Sarayı'ndan getirilen bu halının zamanla dökülerek eksilen ilmekleri tamamlanıyor, yırtılan ve sökülen bölümleri onarılıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası halılar bile burada onarıldı.” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.