TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dara Antik Kenti Mardin'in turizm çekim merkezi olmaya devam ediyor

Mardin’de 505 yılında inşa edilen Dara Antik kenti büyülü tarihi atmosferiyle adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Ücretsiz ziyaret edilebilen ve rehberli turlarla keşfedilebilen Dara turistlerin ilgi odağı haline gelmeye devam ediyor…

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2024 07:57
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2024 08:07
Kaynak: SARE ALİYE AKÇAY
Dara Antik Kenti Mardin'in turizm çekim merkezi olmaya devam ediyor

Doğu’nun incisi diye adlandırılan Mardin tarihi yapılarıyla turist çekim merkezi olmaya devam ediyor. Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda yer alan Dara Antik Kenti ise Mardin’de görülmesi gereken yerlerden biri. 505 yılında Bizans İmparatoru Anastasios tarafından Sasanilere karşı sınır kalesi olarak kurulan bu antik kent, Mezopotamya'nın önemli ticaret yollarından biri üzerinde konumlanmıştır. Mardin’de görülmesi gereken yerler listesinde ilk sıralarda olan Dara Antik Kenti yoğun ziyaretçi akınına uğrar hale geldi. Yerli ve yabancı turistleri ağırlayan Dara Antik Kenti’nin özellikleri tarihi ve nasıl gidileceği haberin detaylarında …

dara

Dara Antik Kenti Hikayesi

Kayalık bir arazide kurulan Dara Antik Kenti, doğal bir sur ile çevrilidir. Surlar, 4 kilometre uzunluğunda olup, 20 kule ile korunmaktadır. Kentte, kiliseler, saraylar, hamamlar, çarşılar ve su kemerleri gibi birçok anıtsal yapı bulunmaktadır. Anastasios Kilisesi, Bizans sanatının en güzel örneklerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

dara antik kenti

Mardin’in Güneydoğusunda yer alan Oğuz Köyü'nde bulunan Dara Antik Kenti, tarih boyunca Yukarı Mezopotamya'nın önemli yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edildi. İmparator Anastasius'un liderliğinde 505 yılında Doğu Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak amacıyla askeri bir garnizon kenti olarak kuruldu. Ancak Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle birlikte şehir zamanla önemini kaybetti ve harabe haline geldi.

dara antik kenti

Dara Antik Kenti, kaya içine oyulmuş yapıları ve geniş alana yayılan yapısıyla dikkat çeker. 4 kilometrelik bir surla çevrili olan kent, iç kale olarak adlandırılan bölgesiyle özellikle ön plana çıkar. Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi gibi kalıntılar günümüze kadar ulaşmıştır. Ayrıca köyün çevresinde, Geç Roma Dönemi'ne kadar uzanan tarihi mağara evleri bulunmaktadır. Kentin altında ise devasa sarnıçlar ve koruma altına alınmış bir mezarlık gibi birçok tarihi eser yer almaktadır.

dara harabeleri

Ziyaret Bilgileri

Dara Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır ve Pazartesi günleri hariç diğer günler ziyarete açıktır.

Dara Antik Kenti ücretsiz olduğu için müze kartına gerek bulunmuyor. Tamamen ücretsiz şekilde gidebilir ve ziyaret edebilirsiniz.

Rehberli turlar düzenlenmekte olup, bölgeye kolay ulaşım sağlanmaktadır.

dara antik kenti

Nasıl Gidilir?

Dara Antik Kenti'ne ulaşmak için, Mardin-Nusaybin karayolu üzerinde Akıncı Bucağı'ndan Dara köy yoluna sapmanız gerekmektedir. Buradan 10 kilometrelik bir yolculuk sonrasında antik kente varabilirsiniz.

Özel araçlarla ulaşım sağlanabileceği gibi, Mardin'e olan uzaklığı da dikkate alınarak diğer şehirlerden de kolayca ulaşım mümkündür.

mardin dara

dara antik kenti

dara antik kenti

dara zindanları

dara antik kenti

Kaynak: SARE ALİYE AKÇAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.