TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana’nın yazlık sinemalarında perdeler kapandı, isimleri hatıralarda kaldı

Adana’nın eski yazlık sinemaları, geçmişin sıcak yaz akşamlarını ve sinema kültürünü yansıtıyor. Değişen yaşam koşulları, televizyonun yaygınlaşması ve yeni eğlence alternatiflerinin ortaya çıkmasıyla birlikte perdeleri kapanarak tarihe karışan Adana'nın yazlık sinemaları, artık hatıralarda kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2024 09:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2024 09:06
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Adana’nın yazlık sinemalarında perdeler kapandı, isimleri hatıralarda kaldı

Adana, sadece sıcak yaz günleri ve eşsiz mutfağı ile değil, aynı zamanda bir zamanlar kültürel hayatın önemli bir parçası olan eski yazlık sinemalarıyla da hatırlanıyor. Kentteki yaş almış sinemaseverlerin açık hava sinemalarının tadını çıkardığı yılları geride bırakmış olsa da, bu nostaljik mekanlar Adana'nın kültürel hafızasında derin izler bıraktı.

Yazlık sinemalar, Adana'nın sıcak yaz akşamlarını keyifli hale getiren, özellikle ailelerin ve gençlerin sosyal anlamda bir araya geldiği alanlar oldu. Başta Adana Tren Garı yakınındaki Sular semtinde yan yana dizili olan ve bunların yanı sıra birçok mahallede bulunan yazlık sinemalar, açık havada film izleme deneyimi sunarak, şehir halkına unutulmaz anlar yaşattı.

Ancak zamanla teknolojinin gelişmesi ve sinema salonlarının kapalı alanlarda hizmet vermeye başlamasının da etkisiyle, çekirdek çitleyip gazoz içilmenin ayrı bir zevk verdiği Narlıca Aile Sineması, Konak Sineması, Gar Sineması, Sular Sineması, Kanal Sineması gibi yazlık sinemalar, yerini modern sinemalara ve alışveriş merkezlerine bıraktı. Bugün, bazılarının perdelerinin kaldığı yazlık sinemaların bulunduğu alanlar, depo veya farklı amaçla kullanılan yerler olarak kaldı.

"Sanat dünyasına ünlüler kazandıran Adana, yazlık sinema kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması hak ediyor"

Adana’daki bazı sinemaseverler, yazlık sinemaların, Adana'nın kültürel mirası olduğunu söyledi.

Özellikle yerel yönetimlerce sağlanacak olan desteklerle bazı eski yazlık sinemaların restore ederek yeniden hayat bulması gerektiğini belirten sinemaseverler, "Adana'nın geçmişteki yazlık sinema kültürü, bu kentin sosyal hayatının ve sinema tarihinin önemli bir parçası olarak hatırlanıyor. Adana Sinema Müzesi, her ne kadar şehrin sinema tarihine ışık tutması, eski filmler ve afişlerle o günlere yolculuk yapmamızı sağlasa da, sinemadan müzik dünyasına, edebiyattan tiyatroya kadar sanatın her dalında ünlüler kazandıran Adana'mızın yazlık sinema kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması hak ediyor" dedi.

Altın Koza'dan "Yazlık Sinema Nostaljisi"

Bu yıl 31. kez düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında da yine "Yazlık Sinema Nostaljisi" programa alındı.

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında dün başlayan Yazlık Sinemalar gösterim programının festival haftasına kadar süreceği ve sinemanın son dönem öne çıkan komedilerinden bir seçkinin izleyiciyle buluşturulacağı belirtildi.

“Yazlık Sinema Nostaljisi” gösterimlerinin Adana’nın 7 ilçesinde gerçekleşeceği, 9 Eylül’den itibaren deprem bölgesi şehirlerde devam edeceği kaydedildi.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.