TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Büyük Ödül Töreni gerçekleşti

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen Büyük Ödül Töreni ile sona erdi. Törende, sanatçılar kırmızı halıdan geçerken vefat eden sinema sanatçıları anıldı. "Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri" filmi, "En İyi Film" ödülünü kazanırken, Başkan Zeydan Karalar festivalin sanata ve sinemaya verdiği önemi vurgulayarak, bu yılki temanın ‘şiddete dur’ olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2024 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2024 13:21
Kaynak: BÜLTEN
31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Büyük Ödül Töreni gerçekleşti

31, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Büyük Ödül Töreni, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. Sunuculuğunu Özlem Gürses'in yaptığı Büyük Ödül Töreni, sanatçıların kırmızı halıdan geçerek tören alanına gelmesiyle başladı. Yakın zamanda vefat eden sinema sanatçılarının isimlerinin okunduğu törende, bu yıl festival süresince yapılan etkinliklerden oluşan video gösterisi izlendi, sanatçı Çetin Akdeniz konser verdi.

Karalar: “Sanatçılarımız Altın Koza’nın marka olmasına her yıl olduğu gibi önemli katkı sağlıyor”

 Zeydan Karalar, “Altın Koza’yı Altın Koza yapan değerlerin içinde Adanalı hemşehrilerimin sanat öngürüsünün yanında, değerli sanatçılarımızın emeği, katkısı, çalışmaları ve katılımı, festival yürütme kurulu üyeleri ile üniversite öğrencileri de dahil yüzlerce insanın emeği var. Çok değerli sanatçılarımız Altın Koza’nın marka olmasına her yıl olduğu gibi önemli katkı sağlıyor. Hepsine yürekten teşekkür ediyorum” diye ifade etti.

“Her yıl sinemayı halkımızın ayağına götürüyoruz”

Yakın zamanda hayata gözlerini kapayan sinema dünyasından isimleri zikreden ve hepsini rahmet ve saygı ile anmaya devam edeceklerini belirten Başkan Zeydan Karalar şunları söyledi: Bu yıl festivalde 130 film 300 mekanda gösterildi. Her yıl biz sinemayı halkımızın ayağına götürüyoruz. Köye, ilçeye, mahalleye götürüyoruz. Bu yıl büyük acılar yaşayan deprem bölgelerine de götürdük. Kahramanmaraş'a, Malatya'ya, Adıyaman'a, Hatay'a Altın Koza kapsamında sinema götürdük. O kardeşlerimizin acılarını birkaç dakika bile unutturduysak ne mutlu bize. Allah bir daha o acıları bize göstermesin.”

31. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde verilen emek ve onur ödülleri ile yaşam boyu başarı ödülüne değinen, ödülleri alan isimleri bir kez daha dile getiren eden Başkan Zeydan Karalar, sanatseverlerin festivale yoğun ilgi gösterdiğini açıkladı. 

“Yaşasın Altın Koza, yaşasın sinema, yaşasın Adanalılar”

Festivali her yıl bir öncekinden daha iyi yapmak için uğraş verdiklerini ve bunu da başardıklarını anlatan Karalar, Jüri Başkanı Nuri Bilge Ceylan ve birbirinden değerli jüri üyelerine, üstlendikleri görev için teşekkür etti. Başkan Zeydan Karalar dünyada ve Türkiye’de şiddet olaylarının arttığını, o nedenle bu yılki festival temasının ‘şiddete dur’ olduğunu kaydederek, sanata, sinemaya daha çok önem vereceklerini, şiddetin ve kötülüğün panzehirinin sanat olduğunu vurguladı. Dünyanın ortak dilinin, sanat, sinema olduğunu söyleyen Başkan Zeydan Karalar, “Sinema umuttur, barıştır, kardeşliktir. Bu nedenle daha çok sinema, daha çok sanat diyoruz. Yaşasın Altın Koza, yaşasın sinema, yaşasın Adanalılar” diyerek sözlerini sonlandırdı.

En İyi Film: "Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri"

Finalde 11 filmin değerlendirildi Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda "En İyi Film" ödülü; yönetmenliğini Murat Fıratoğlu'nun yaptığı "Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri" filmine verildi.

Yönetmen Fıratoğlu'na ödülünü Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Onursal Başkanı Zeydan Karalar ile Jüri Başkanı ünlü yönetmen Nuri Bilgi Ceylan birlikte verdi.

Film aynı zamanda Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi tarafından Cüneyt Cebenoyan En İyi Film Ödülü'ne layık görüldü.

En İyi Erkek Ve Kadın Oyuncu Ödülleri

Gecede "En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Kadın Oyuncu" ödülleri paylaştırıldı.

"Ölü Mevsim" filminden Erdem Şenocak ve "Gecenin Kıyısı" filminden Ahmet Rıfat Şungar "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü alırken "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü" ise "Ölü Mevsim" filmindeki rolleriyle Funda Eryiğit ve Ece Yaşar arasında paylaşıldı.

Festivalde En İyi Yönetmen Ödülü'nü "Hiçbir Şey Yerinde Değil" filmiyle Burak Çevik aldı.

"Yılmaz Güney" Ödülü

Festivalde "Yılmaz Güney" ödülüne Türker Süer'in yönettiği "Gecenin Kıyısı" filmi layık görüldü.

Ödülü veren Jüri Başkanı Nuri Bilge Ceylan, daha önce de festivalde bu ödülü verdiğini, o zaman da bir Yılmaz Güney Müzesi olması gerektiğini söylediğini, hatta olmamasına şaşırdığını söyledi. Adana’dan çok sayıda dünya çapında sanatçı yetiştiğini hatırlatan Ceylan, kültürel landmarkların (işaret) önemine değindi.

"Yılmaz Güney’in sanatından da sinemasından da çok etkilendim"

Ceylan, "Yılmaz Güney tabii çok benim sevdiğim birisi. Bunu defalarca söylemişimdir çeşitli yerlerde. Kendisinden, sinemasından çok etkilendim, çok şey öğrendim. Sadece beni değil Türk sinemasında birçok insanı ve dünya sinemasında da çok önemli yönetmenleri etkilemiş, heveslendirmiş değişik bir isim. Sadece sineması değil; kişiliği, karakteri, eksileri, artıları, belki yanlışları, doğrularıyla efsane bir insan. Ben onun kişiliğinden de o tuhaflıklarından da belki çok şey öğrendim insan doğası hakkında. Onunla ilgili yazılmış her şeyi hemen hemen okumuşumdur” dedi.

Adana’ya Yılmaz Güney Müzesi yapılacak

Başkan Zeydan Karalar, Adana’ya Yılmaz Güney Müzesi kazandıracaklarını söyleyerek, Jüri Başkanı Nuri Bilge Ceylan ve jüri üyelerini, sinema sanatçılarını müzenin açılışına şimdiden davet etti. 

 Ödüller

- En İyi Film ödülü: "Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri" - Murat Fıratoğlu

- Yılmaz Güney Ödülü: "Gecenin Kıyısı" - Türker Süer

- Jüri Özel Ödülü: "Hiçbir Şey Yerinde Değil" - Burak Çevik

- Adana İzleyici Ödülü: "Hakkı" - Hikmet Kerem Özcan

- En İyi Yönetmen Ödülü: "Hiçbir Şey Yerinde Değil" - Burak Çevik

- En İyi Senaryo Ödülü: "Ölü Mevsim" - Selen Örcan - Doğuş Algün ve "Döngü" - Erkan Tahhuşoğlu

- En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: "Ölü Mevsim" - Funda Eryiğit - Ece Yaşar

- En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: "Ölü Mevsim" - Erdem Şenocak ve "Gecenin Kıyısı" - Ahmet Rıfat Şungar

- En İyi Müzik Ödülü: "Yeni Şafak Solarken" - Son of Philip

- En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: "Yeni Şafak Solarken" - Peter Zeitlinger

- En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: "Hiçbir Şey Yerinde Değil" - Erim Gayretli

- En İyi Kurgu Ödülü: "Gecenin Kıyısı" - Rainer Nigrelli

- Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: "Ölü Mevsim" - Nesrin Uçarlar

- Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: "Ölü Mevsim" - Serkan Ercan

- Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: "Hakkı" - Tuana Almacı

- Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: "Umut" - Ömer Akalın

- Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Cüneyt Cebenoyan En İyi Film Ödülü: "Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri" - Murat Fıratoğlu

- Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön) En İyi Yönetmen Ödülü: "Döngü" - Erkan Tahhuşoğlu ve "Hakkı"- Hikmet Kerem Özcan

Törende ayrıca Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması, Adana Kısa Film Yarışması ve Edebiyat Uyarlaması Uzun Metraj Senaryo Yarışmasının kazananlarına ödülleri verildi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.