TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ziraat Odası

İLKHABER-Gazetesi - Ziraat Odası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ziraat Odası haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana çiftçisi pamuk alım fiyatının 30 TL olmasını istiyor Haber

Adana çiftçisi pamuk alım fiyatının 30 TL olmasını istiyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, hasadına başlanan pamuğun bu yıl Adana'da yaklaşık 147 bin dönüm alanda ekildiğini, ovada dönümde ortalama 500 kilogram, toplamında ise yaklaşık 70 bin ton rekolte beklendiğini söyledi. Ekim alanları sürekli daralan pamuğun stratejik bir ürün olduğunu ifade eden Doğan, "Pamuk, işlenmesi açısından çırçır sanayisi, lifi ile tekstil sanayisi, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisi, linteri ile de kağıt sanayisinin ham maddesi durumunda. Petrole alternatif olarak pamuğun çekirdeğinden elde edilen yağ ise giderek artan miktarda biodizel üretiminde de ham madde olarak kullanılıyor" dedi. Türk sinemasında filmlere konun olan ve 'beyaz altın' olarak nitelendirilen pamuğun üretiminde yöre çiftçilerinin eski günleri aradığını dile getiren Doğan, "Üretimde 5. sırada olan Adana'da bu ürünün hasadı başladı ancak, üreticiler her zaman olduğu gibi emeğinin karşılığını alamayacak. Diğer ürünlerde olduğu gibi yine hüsran yaşayacak. Çukobirlik Tarım Satış Kooperatifler Birliğince açıklanan 2024 yılı alım fiyatını 24 TL, Antbirlik tarafından da 28 TL açıklanan alım fiyatı, beklentilerin çok altında. Adana çiftçisi, pamuk alım fiyatının 30 TL olmasını istiyor" diye konuştu. Türkiye'de yetişen pamuğun ülke ihtiyacını karşılayamadığını vurgulayan Doğan, şunları kaydetti: "Ülkemizin pamuk ihtiyacının sadece 3'te 1'i üretiliyor. Üretim azalıyor. Örneğin geçen yıl Adana'da 182 bin dönüm alanda pamuk ekimi varken bu yıl 147 bin dönüme düştü. Üreticilerimizin pamuk ekimi konusunda desteklenmesi ve bu konuna yeni düzenlemelerin olası gerekir."

Üreticinin kâbusu Akdeniz meyve sineği, ülke ekonomisi için tehdit oluşturuyor Haber

Üreticinin kâbusu Akdeniz meyve sineği, ülke ekonomisi için tehdit oluşturuyor

Üreticinin kâbusu hâline dönen ve ülke ekonomisi için ciddi tehdit oluşturan Akdeniz meyve sineğine karşı, Adana'da toplu mücadele kararı alındı.  Akdeniz meyve sineği, ülkemizde yetiştiriciliği yapılan birçok meyve türü için ciddi tehdit oluşturuyor. Bu zararlı böcek, özellikle turunçgiller, kayısı, şeftali, nektarin, erik, ayva, armut, elma, incir, Trabzon hurması ve nar gibi meyvelerin kalitesini düşürerek, ciddi kayıplara yol açıyor. Yurt içi tüketimin yanı sıra özellikle önemli ihracat kalemlerinden biri olan turunçgiller ve diğer meyve türlerinde bu zararlıyla mücadelenin, ihraç edildikleri ülkelerin gümrüklerinden geri dönmemesi açısından önem taşıdığı belirtiliyor. Yurt genelinde olduğu gibi Türkiye'nin tarımsal üretiminin büyük kısmının karşılandığı Çukurova'daki üreticiler, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Ziraat Odaları yetkilileri tarafından ilaçlama konusunda her dönem uyarılıyor. Akdeniz Meyve Sineği Tamamlayıcı Mücadele Metodu çalışmaları uyarısı Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da ihracat ürünlerinden olan turunçgillerde geri dönüşlerin yaşanmaması için “Akdeniz Meyve Sineği Tamamlayıcı Mücadele Metodu” çalışmaları konusunda açıklama yaptı. Bu kapsamda; 28-31 Temmuz 2024 tarihleri arasında Adana genelinde narenciye bahçelerinde Akdeniz meyve sineğine karşı toplu mücadele kararı alındığı bilgisi veren Doğan, "Üreticilerimize, tavsiye edilen zirai mücadele ilaçlarıyla 'zehirli yem-kısmi dal ilaçlaması yöntemi' kullanılarak ilaçlama yapılmasını öneriyoruz. Yüreğir Ziraat Odası'na bağlı ziraat mühendislerimiz tarafından da bu zararlıyla mücadele konusunda üreticilerimize ekonomik kayıplarının olmaması açısından zamanında ve yerinde gerekli desteklerde bulunuyoruz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.