SON DAKİKA

#Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan

İLKHABER-Gazetesi - Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Doğan: Çukurova'da 4 gün süren don, çiftçiyi zora soktu Haber

Doğan: Çukurova'da 4 gün süren don, çiftçiyi zora soktu

Adana, Mersin ve Hatay illerinde yaşanan don olayları, bölgedeki tarım ürünlerine büyük zarar verdi. Tarladan sofraya uzanan geniş bir yelpazede etkili olan bu don, narenciye, şeftali, patates ve biber gibi temel gıda maddelerini vurdu. Çukurova bölgesinde yaşanan bu doğal afetin hasar tespit çalışmaları sürerken, bölgedeki çiftçiler büyük zorluklar ile karşı karşıya kaldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaşanan don olayının çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirtti. Doğan, “4 gün süren don olayının soğuk etkisi oldukça fazlaydı. Çiftçimiz bahçelerinde ve seralarında bütün imkanlarını kullandı ama çözüm bulamadı” dedi. “Çukurova'da 4 gün süren don çiftçiyi zora soktu” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Bu don 25 Şubat’ta bitti. Don 4 gün sürdü ama soğuk etkisi fazlaydı. Çiftçimiz bahçelerinde, seralarında bütün imkanlarını kullandı ama çözüm bulamadı. Ziraat Bankası 0 faiz ile diyor ama bunun daha çok hibe yoluyla çiftçiye verilmesini bekliyoruz. Çünkü Çukurova’nın tamamında 4 gün boyunca don yaşadık” diye ifade etti. “Çukurova afet bölgesi ilan edilmeli” Mehmet Akın Doğan, Çukurova bölgesinin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) tarım ürünlerini 1 Mart’tan sonra kapsama alıyor ama patates Aralık ayında ekildiği için TARSİM bunu kapsama içerisine almıyor. TARSİM görevini yapsa çiftçimiz tamamı TARSİM yaptırır. Çukurova’nın tamamının afet bölgesi kapsamına alınmalı. Hükümet tarafından 0 faizli 2 yıl borçların ertelenmesi bekliyoruz.”

Mehmet Akın Doğan: Zirai don çiftçilere büyük kayıp yaşattı Haber

Mehmet Akın Doğan: Zirai don çiftçilere büyük kayıp yaşattı

Türkiye’yi etkisi altına alan Altay soğukları, Adana’da tarımı vurdu. Gündüz 10, gece ise eksi 4 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı, özellikle çiftçileri zor durumda bıraktı. Soğuk hava dalgası nedeniyle birçok tarım ürünü büyük zarar görürken, zirai dondan en çok etkilenen patates, karpuz, marul ve narenciye oldu. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova bölgesinde dört gündür devam eden zirai donun çiftçilere büyük kayıplar yaşattığını belirterek ekili patatesin yüzde 75’inin zarar gördüğünü söyledi. Meteoroloji yetkilileri, soğuk havanın etkisini sürdüreceğini belirterek çiftçileri don tehlikesine karşı önlem almaya çağırdı. “Tarım alarm veriyor! Çukurova’da don nedeniyle ürünler yok oldu” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 4 gündür devam eden zirai don nedeniyle tarlalardaki ürünlerin büyük bir bölümünün zarar gördüğünü belirterek şunları söyledi: “Çukurova bölgesinde durum pekte iyi değil. Patates, narenciye, marul, karpuz gibi ürünler don nedeniyle ciddi hasar gördü. Cumartesi gününden bu güne kadar 4 günlük don vardı. Bu ilçelerde ekilen karpuz, salatalık gibi ürünler ciddi hasar gördü.  Karpuzun çoğu hasar gördü. Salatalık ve marulda hasarlar var. Şuan tarlaları dolaşıyoruz. Durum çok ciddi.” “Zirai don felaketi nedeniyle patatesin yüzde 75’i zarar gördü” Doğan, bölgedeki patates tarlalarının yüzde 75’inin zarar gördüğünü ifade etti. Doğan, “Zirai don nedeniyle bölgedeki patateslerin 4’te 3’ü zarar gördü. Patateslerin yaprakları tamamen kurudu. Kuruyan yapraklar nedeniyle patates kökleri de haliyle etkilenecek ve kuruyacaktır. Patates de zarar çok büyük. Durum çok ciddi” diye ifade etti.

Adana’da zirai don uyarısı: Çiftçiler önlemlerini almalı! Haber

Adana’da zirai don uyarısı: Çiftçiler önlemlerini almalı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı son değerlendirmelere göre, 21-24 Şubat tarihlerinde Adana'da zirai don riski bulunuyor. Bu durum, özellikle narenciye, seracılık ve erken ekimi yapılan tarım ürünlerinde büyük zararlara yol açabilir. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçilerin olası zararlara karşı hızlı bir şekilde önlem almaları gerektiğini belirterek, tarlalarını ve seralarını yakından takip etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Doğan, çiftçilerin alabileceği başlıca tedbirleri de sıraladı. Doğan, zirai donun önüne geçmek için çiftçilerin alabileceği bazı önlemleri sıraladı: Yeraltı sulama sistemlerine sahip çiftçilerin bu sistemleri devreye almaları, Rüzgar pervanesi bulunan çiftçilerin pervane bakımlarını yaptırarak hazır bekletmeleri, Seralarda plastik örtülerin altında tül örtü kullanılması veya açık alanlardaki bitkilerin uygun malzemelerle örtülmesi. GEÇMİŞTE BİRÇOK TARIM ÜRÜNÜNE ZARAR VERDİ Geçmiş yıllarda Adana’da yaşanan zirai don olaylarının, tarım sektörüne büyük zararlar verdiğini vurgulayan Doğan, 2014 ve 2015 yıllarındaki don hadiselerinin özellikle narenciye ve meyve üretiminde ciddi kayıplara yol açtığını söyledi. 2015 yılında yaşanan don, bazı ürünlerde yaklaşık yüzde 30’luk bir üretim kaybına sebep olmuştu. Ayrıca, 2022’deki don olayları da narenciye, patates, domates, şeftali, nektarin, erik, karpuz ve kavun gibi birçok tarım ürününe zarar vermişti. ÇİFTÇİLER DİKKATLİ OLSUN! Doğan, geçmiş deneyimlere dayanarak, çiftçilerin bu tür doğal olaylara karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladı. Çiftçilere, tarlalarını ve seralarını daha yakından takip etmeleri, meteorolojik tahminleri düzenli olarak izlemeleri çağrısında bulunan Doğan, "Emeklerinizin zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin titizlikle uygulanmasını rica ediyorum. Tüm üreticilerimize bol bereketli bir sezon dilerim" dedi.

Türkiye’de Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı kadın çiftçi sayısı 300 bini geçti Haber

Türkiye’de Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı kadın çiftçi sayısı 300 bini geçti

Bitkisel üretim yapan ve bu kapsamda Bakanlık tarafından verilen tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticiler, öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt yaptırıyor. Üreticiler, ÇKS başvurularını tarımsal faaliyet yaptıkları bölgelerdeki Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerine giderek ya da e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. ÇKS'ye her yıl belli dönemlerde kayıt yapılıyor ve bu kayıtlara göre son 10 yılda çiftçi sayısında artış görülüyor. Söz konusu dönemde, 'genç' olarak değerlendirilen 40 yaş altı çiftçi kategorisinde önemli artış olurken, kadın çiftçi sayısının katlanarak arttığı belirtiliyor. Bu arada dijital dönüşüm hamleleri kapsamında yine Bakanlık tarafından uygulamaya konulan "Tarım Cebimde" uygulamasıyla da, üreticilerin iş ve işlemleri kolaylaştırılıyor. TEMA Vakfı tarafından Dünya Çiftçi Kadınlar Günü kapsamında yapılan bilgi paylaşımında ise Türkiye’de Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı kadın çiftçi sayısının 300 bini geçtiği, bunun yanında tarımsal üretimde istihdam edilen yaklaşık 2 milyon kadın bulunduğu ifade ediliyor. “Tarımsal üretimde kadınların emeğini ve rolü büyük” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da, tarımsal üretimde kadınların emeği ve rolünün önemine dikkati çekti. Kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık noktasında verilen desteğin memnuniyet verici olduğunu belirten Doğan, tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de kadınların yer almasının önemli olduğunu dile getirdi. "Türkiye genelindeki ve ülkemizin tarımsal üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Çukurova'daki toprağımızın güçlü savunucusu olan tüm çiftçi kadınlara gösterdikleri çabalar nedeniyle teşekkür ediyoruz" diyen Doğan, şunları kaydetti: "Kadın emeğinin en yoğun olduğu sektörlerden biri de tarım sektörüdür. Tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de kadınların yer alması, ekonomik kalkınmada bizim için çok önemli. Kadın çiftçilerimiz, kırsal kalkınma ve gıda üretiminde büyük bir rol üstleniyor. Ayrıca, kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık noktasında Bakanlık tarafından sağlanan destek de memnuniyet verici. Yüreğir Ziraat Odası olarak, bu desteklerin kapsamının hem kadın hem de tarlaları ve bahçelerinde ülkenin ekonomik kalkınması için ter döken erkek üreticilerimiz için genişletilmesinde yarar olduğunu düşünüyoruz."

Çukurova’da aşırı sıcaklar ve kuraklık çiftçiyi vurdu: Verim kaybı yüzde 30’a ulaştı Haber

Çukurova’da aşırı sıcaklar ve kuraklık çiftçiyi vurdu: Verim kaybı yüzde 30’a ulaştı

Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olan Adana, bu yıl Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı sıcaklarla mücadele etti. Sıcaklıkların 45 dereceyi bulduğu yaz aylarında tarım ürünleri büyük zarar gördü. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sıcak hava ve kuraklığın etkisiyle çiftçilerin bu sezon bekledikleri verimi alamadıklarını belirtti. Aşırı sıcaklar nedeniyle karpuz, kavun, domates ve soğan gibi birçok ürün tarlada yandı. Vahşi sulama yapılmamalı Sıcak havanın yanı sıra birde bu sezon Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, ‘Su yok' diyerek çiftçilere güzlük soğan, patates, sarımsak ve çeşitli sebzelerin ekilmemesi gerektiğini açıkladı. Yetkililer ise çiftçilere ‘Vahşi sulama' yapmayın uyarısında bulundu. “Çiftçimiz bu sezon umduğunu bulamadı” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan konuyla ilgili, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, “Eskiden Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 1-2 haftalık sıcak hava dalgaları olurdu ama bu sene sıcaklar çok erken başladı. 2-7 Haziran'da 45 dereceyi bulan sıcaklar oldu ve karpuz, domates, biberin hasatlarını yapamadık. Bazı tarlalarda soğan dahi yandı. Soğanlar sürüldü. Bugüne kadar hiç soğanların sürüldüğü görülmemişti. Mısır ve pamuk da zarar gördü. Bir tek buğdayda sıkıntı olmadı. Sıcaklığın üstüne bir de kuraklık eklendi. Çiftçimiz bu sezon umduğunu bulamadı” diye konuştu. “Pamuk ve mısırda yüzde 30 verim kaybı yaşadık” Avrupa Futbol Şampiyonası'nın karpuzun para etmesine neden olduğunu vurgulayan Doğan, “Karpuz ve kavunlar çok ciddi şekilde tarlada yandı. Karpuz ihraç edildiği için biraz para kazandırdı. Kavunlar tarlada kaldı. Pamuk ve mısırda yüzde 30 verim kaybı yaşadık. Çiftçi bu sene ürünlerden para kazanamadı. Sulamada da sıkıntı var” ifadelerini kullandı. “Damlama sulama sistemleri ücretsiz verilmeli” Öte yandan, Başkan Doğan, vahşi sulama alışkanlıklarının ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekerek, “İklim değişikliği bu sene tam kendisini gösterdi. Temiz, tatlı su kaynakları rezervlerimiz azalıyor. Önceliğimiz topraklarımızı daha etkin kullanmalıyız. Eski, vahşi sulama alışkanlıklarımızı ortadan kaldırmalıyız. Çiftçilerimize damlama sulama sistemlerinin ücretsiz verilmesini bekliyoruz” dedi

Adana'da mevsimlik işçi sorunu yaşanıyor Haber

Adana'da mevsimlik işçi sorunu yaşanıyor

Türkiye'nin en verimli tarım bölgelerinden biri olan Çukurova'da, hasat zamanı mevsimlik işçi bulunamaması nedeniyle çiftçiler büyük bir krizle karşı karşıya. Bu durum, tarım üretiminde ciddi aksamalara ve ekonomik kayıplara yol açıyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova’nın, yıllardır tarım üretiminde ülkemizin lokomotif bölgelerinden biri olduğuna ancak son yıllarda, hasat döneminde bölgede mevsimlik işçi bulmanın giderek zorlaştığını söyleyerek, ‘’Mevsimlik işçi eksikliği, sadece ürünlerin zamanında hasat edilememesiyle kalmıyor, aynı zamanda üretim maliyetlerini de artırıyor. Çiftçiler, işçi bulabilmek için daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor, bu da tarım ürünlerinin maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. Mevsimlik işçi eksikliği, tarım üretiminde büyük kayıplara yol açıyor. Zamanında toplanamayan ürünler tarlada çürüyor, bu da hem çiftçilerin gelir kaybına uğramasına hem de ülke ekonomisinin zarar görmesine neden oluyor. Özellikle ihracata yönelik ürünlerde yaşanan aksaklıklar, Türkiye'nin dış pazardaki rekabet gücünü de olumsuz etkiliyor’’ dedi. Bu krizin çözümü için bir dizi önlem alınması gerektiğini söyleyen ve çözüm önerilerine değinen Doğan, “Mevsimlik işçilerin tarım bölgelerine göç etmelerini teşvik edici politikalar geliştirilmelidir. Bu kapsamda, konaklama ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi, ulaşım desteği sağlanması önemlidir. Çukurova bölgesinde iş gücü potansiyeli olan yerel halkın tarım işçiliği konusunda eğitilmesi, işçi açığını kapatmada etkili olabilir. Tarımda teknolojinin kullanımı artırılmalıdır. Verilecek desteklerle özellikle hasat makinelerinin yaygınlaştırılması, iş gücü ihtiyacını azaltabilir. Çiftçilerin bir araya gelerek oluşturacakları kooperatifler, ortak işçi havuzları oluşturarak iş gücü sorununu hafifletebilir. Hasadı gelen ürün toplanamazsa, üretim planlaması yapmanın faydası da olmaz, çiftçiye ve ülke ekonomisine zarar da verebilir. Üretim planlaması yapılırken mevsimlik işçi sayısı da göz önünde bulundurulmalıdır” ifadelerini kullandı. Doğan, tarım sektörünün ülke ekonomisinin bel kemiği olduğunu kaydederek, “Bu sorunların çözümü için Tarım Bakanlığımızın ve ilgili tüm kurumların desteği büyük önem taşımaktadır. Çukurova'daki çiftçiler, mevsimlik işçi kriziyle başa çıkabilmek için acil önlemler beklemektedir. Tarım üretiminin sürdürülebilirliği tüm paydaşların iş birliği içinde çalışması gerekir’’ diye konuştu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: Buğdayda yaklaşık 1 milyon ton rekolte bekleniyor Haber

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: Buğdayda yaklaşık 1 milyon ton rekolte bekleniyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğdayda 1 milyon tona yakın rekolte beklendiğini belirterek, “Çiftçilerimiz ve devlet güvencesinde olan lisanslı depolar, ürünleri ÇKS kayıtlarına göre almaları için buğday fiyatlarının açıklanmasını ve alım tebliğinin yayınlanmasını bekliyor” dedi. Buğday üretiminin desteklenmesinin, tarımsal üretimin artırılmasına ve ülke ekonomisinin güçlendirilmesine büyük katkılar sunacağına vurgu yapan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ‘’ Buğday hasadı başladı. Bu yıl buğdayda 1 milyon tona yakın rekolte bekleniyor. Çiftçilerimiz ve devlet güvencesinde olan lisanslı depolar, ürünleri ÇKS kayıtlarına göre almaları için buğday fiyatlarının açıklanmasını ve alım tebliğinin yayınlanmasını bekliyor ‘’ dedi. Doğan, üreticilerin beklentisinin adil ve güvenilir fiyatlar olduğunun altını çizerek, "Buğday fiyatları bu yıl ton başına 15 bin lira olmalı. Prim desteğinin de ovada 1, kıraç bölgelerde 2 lira olarak açıklanmasını bekliyoruz. Buğday alım fiyatlarının açıklanması, çiftçilerin ürünlerini satarken daha sağlıklı kararlar almalarını sağlayacak ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacaktır. Hükümetimizin üreticileri desteklemek ve önümüzdeki sezonda tarımsal üretimi güçlendirmek için buğday alım fiyatlarını beklentiler doğrultusunda bir an önce açıklaması büyük önem taşımaktadır ‘’ ifadelerini kullandı.

Adana'da buğday hasadı başladı Haber

Adana'da buğday hasadı başladı

Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da buğdayda hasat başladı. Birçok ürünün hammaddesi olan ve savaşlar nedeniyle stratejik öneme sahip buğday için biçerdöverler Çukurova’daki tarlalarda çalışmaya başladı. Türkiye’nin ilk buğday hasadının yapıldığı ve ihtiyacın yaklaşık yüzde 4’ünü karşılayan Adana’da kıyı şeridi dışındaki bölgelerde üretim yapan çiftçiler ise ürünlerinin olgunlaşmasını bekliyor. Bu yıl kent genelinde 1 milyon 330 bin dekar buğday ekildi. Dönüm başına ortalama 500 ile 600 kilogram arasında verim alınan buğdayda toplamda ise 1 milyon tona yakın rekolte bekleniyor. “Verimi iyi bekliyoruz” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana’da ilk turfanda buğday hasadı başladı. 50 dönüm alanda bugün buğday alanı yapılıyor. Kurak bir alanda olmamıza rağmen dönüme 600-650 kilogram verim bekliyoruz. Bundan sonra burada ki hasat ovaya doğru ilerleyecek. Adana’nın tamamında verimi iyi bekliyoruz” dedi. “Çiftçiler buğdayını ucuza satmasın” Çiftçilere buğdayların Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) satılması gerektiğini anlatan Doğan, “Lisanslı depolar bütün çiftçilerin buğdayını alacak. Çiftçiler buğdayını ucuza satmasın. Önümüzdeki günlerde buğday fiyatları açıklanınca lisanslı depolara çiftçi buğdayını döksün. Oradan alacağı elektronik ürün senediyle satışı TMO'ya gerçekleştirebilir. Bizler fiyatları bu sene ton başına 15 bin lira bekliyoruz. Prim desteğinin de ovada 1, kıraç bölgelerde 2 lira olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatların çiftçiyi sevindirmesiyle gelecek sene ekim alanlarının daha da artacağını sözlerine ekledi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan: Bu sene rekolteyi yüksek bekliyoruz Haber

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan: Bu sene rekolteyi yüksek bekliyoruz

Türkiye’nin ilk buğday hasadının yapıldığı ve ihtiyacın yaklaşık yüzde 4'ünü karşılayan Adana’da buğday bu sene 1 milyon 330 bin dönüm alanda ekildi. Havaların da kent genelinde sıcak gitmesi nedeniyle buğday bu sene yaklaşık 15 gün önce hasat edilecek. Bu hafta içerisinde hasadı yapılması beklenen buğdayda üreticiler fiyatların açıklanmasını bekliyor. Çiftçiler, geçen sene ton başına 8 bin 250 lira açıklanan buğday fiyatının bu sene ton başına 15 bin lira olmasını istiyor. “Rekolteyi yüksek bekliyoruz” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu sene buğdayda rekoltenin yüz güldüreceğini anlatarak, “Bu yıl başaklar çok büyük. Bu sene yağışlar çok iyi geçti. Nisan ayında da biraz yağmur yağarsa geç hasat edilen buğdaylar için iyi olacak. Sahil kesimlerinde bu hafta hasat başlayacak. Ova için bir yağmur çok güzel olacak. Bu sene rekolteyi yüksek bekliyoruz. Adana genelinde 1 milyon 330 bin dönüm alanda ekim var. Türkiye üretiminin yüzde 4’ü Adana’dan karşılanıyor” ifadelerini kullandı. “Ton başına 15 bin lira istiyoruz” Fiyatların ton başına 15 bin lira ve prim desteğinin de kıraç bölgelerde ton başına 2 bin lira olmasını istediğini vurgulayan Doğan, “Biz bu sene buğdaya 15 lira fiyat bekliyoruz. Geçen sene ton başına 8 bin 250 lira verilmişti. 15 liranın altında verilecek fiyat kurtarmayacaktır. Kıraç bölgelerde de ton başına verilen prim desteğinin 2 bin lira olmasını bekliyoruz. Eğer yağmur yağarsa taneler daha tok olacaktır ve verimi fazlalaştıracaktır. Afet olmazsa bu sene çiftçimizin yüzü buğdaydan gülecek” diye konuştu.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.