TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#yörükler

İLKHABER-Gazetesi - yörükler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, yörükler haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'ya Yörük hemşehrilerinden destek Haber

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'ya Yörük hemşehrilerinden destek

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğuna başlamasına saatler kaldı. 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de ilk kez bir Türk astronot uzaya fırlatılacak. Mersin'in Silifke ilçesi doğumlu olan ve her fırsatta Yörük olduğunu belirten Gezeravcı'ya Yörükler deve ve eşek sırtında ellerinde dövizlerle destek verdi. Yörükler Narlıkuyu Mahallesi'nde bir araya gelerek, uğurlama programı düzenledi. Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok, Sarıkeçili Yörükler Derneği Başkanı Bayram Gök, Narlıkuyu Mahalle Muhtarı İrfan Aydın, etkinliğe katılan Yörüklerle birlikte deve ve eşeğe binerek, ellerinde 'Silifke’mizin gururu Alper Gezeravcı' ve 'Yörük çocuğu uzaya gidiyor' yazılı dövizleri taşıyarak Gezeravcı’ya destek verdi. Yörüklerle birlikte Gezeravcı’ya destek veren Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok, “Bugün Allah kısmet ederse 17’sini 18’e bağlayan gece saat 01.11'de kısmet ederse Yörük çocuğumuz Alper Gezeravcı’yı bütün Silifkeli hemşehrilerimizle birlikte Anıt Meydanı'ndan uğurlayacağız. Bugün her platformda Yörük olduğunu söyleyen kardeşimize Silifke’nin Yörük kültürünü yaşatan Toros dağlarından selam göndermek istedik. İnşallah Allah’ım kazasız belasız gidip gelmesini nasip eder” dedi. Sarıkeçili Yörükler Derneği Başkanı Bayram Gök ise, “Uzaya giden albayımızla gururluyuz, mutluyuz. Allah sağ salim gidip gelmeyi nasip etsin” diye konuştu. Türkiye Uzay Ajansı (TUA), TÜBİTAK UZAY ve Axiom Space uzmanlarının detaylı ve zorlu bir süreç sonunda seçtiği astronot adayları Alper Gezeravcı ile Tuva Cihangir Atasever, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilk kez 29 Nisan 2023 tarihinde İstanbul TEKNOFEST’te tanıtıldı. Axiom Space’in, ISS'e göndereceği "Ax-3" görevi için 4 kişiden oluşan mürettebat yer alıyor. Gezeravcı'nın Ax-3 uçuşunda birlikte görev alacağı kişiler, ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri'nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt olarak belirlendi. Florida'dan yapılacak fırlatma işlemi 18 Ocak 2024 Perşembe günü saat 01.11'de yapılacak. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) kenetlenme ise 19 Ocak saat 13.15'te gerçekleşecek. Bu adımla birlikte Türkiye'nin 2021'de ilan ettiği Milli Uzay Programının 'ilk insanlı uzay misyonu' hedefine ulaşacak.

Mersin'de Cumhuriyet'in 100. yılında Yörük çadırlarına Türk bayrağı ve meşalelerle yürüyüş yapıldı Haber

Mersin'de Cumhuriyet'in 100. yılında Yörük çadırlarına Türk bayrağı ve meşalelerle yürüyüş yapıldı

MERSİN (İLKHABER) - Mersin'de, "Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü" kutlamaları kapsamında merkez Toroslar ilçesinde Yörüklerin kaldığı çadırlara Türk bayrağı ve meşalelerle yürüyüş düzenlendi. Mersin Valiliği himayelerinde kentte, "Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü" dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediliyor. Bu kapsamda il protokolü, öğrenciler ve sporcuların katılımıyla ilk olarak Toroslar ilçesinde Kuvayımilliye Karargahı ziyaret edildi. Burada, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy ve diğer protokol üyeleri, öğrenciler ve sporcular karargahta milli mücadele dönemine ait fotoğraflar, belgeler ve etnografik eserleri inceledi. Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da Kuvayimilliye Karargahı'nın tarihi önemini katılımcılara anlattı. Vali Pehlivan ve Başsavcı Öztoprak, incelemenin ardından öğrencilerle karargaha bayrak astı. Vali Ali Hamza Pehlivan, daha sonra Toroslar ilçesindeki Ayvagediği Mahallesi Karatepe mevkisinde çadırlarda kalan Yörükleri ziyaret etti. Yörüklerin kaldığı çadırlara Vali Pehlivan, öğrenciler, sporcular, jandarma ve emniyet personelinin katılımıyla Türk bayrağı ve meşalelerle yürüyüş düzenlendi. Yörük çadırlarına ziyarette bulunan Pehlivan, burada kalan vatandaşlarla sohbet etti. Vali Pehlivan, gazetecilere, Cumhuriyet'in 100. yıl etkinlikleri kapsamında 1200 rakımda Yörük çadırlarında kalan vatandaşlarla bir araya gelmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi. Türkiye'nin gücünü şanlı tarihi ile milli ve manevi değerlerden aldığını aktaran Pehlivan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele yılları sırasında söylediği bir söz var. Diyor ki, 'Toroslar'a gidin, eğer orada bir Yörük çadırı görürseniz ve o Yörük çadırının dumanı tütüyorsa, dünya üzerinde hiçbir güç bizi asla yenemez.' Aradan geçen 100 yıl sonra bu sözü Yörük çadırlarının olduğu bu noktada tekrar hatırlıyoruz, söylüyoruz. Görüyoruz ki, Yörük kardeşlerimizin çadırlarının dumanı tütüyor. Yurdumuzun her bir noktasında ocaklar tütüyor. Çok şükür ocaklarda, o yuvalarda evlatlar, nesiller yetişiyor ve ecdadından aldığı güçle ülkemizi yeni yüz yıllara hazırlıyor." Pehlivan, Türkiye'nin tarihte olduğu gibi her zaman güçlü kalmaya devam edeceğini belirterek, ülkede her alanda eserler ortaya koyarak ve başarılar elde ederek güçlü geleceğe hep birlikte yürüdüklerini aktardı.

Mersin'den bin Yörük çocuğu Ata'nın huzurunda Video Galeri

Mersin'den bin Yörük çocuğu Ata'nın huzurunda

MERSİN (İLKHABER) - Mersin Erdemli Belediyesi'nin organizasyonuyla bin Yörük çocuğu Ankara'ya götürülerek, Anıtkabir'i ziyaret etmeleri sağlandı. Bin öğrencinin katıldığı projede çocuklar aslanlı yolda yürüdü, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ve Mersin Milletvekili Levent Uysal'la birlikte Atatürk anıtına karanfil bıraktı. Erdemli Belediyesi ve Erdemli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Atatürk Haftası dolayısıyla bin öğrenciyi, “Yörük Çocukları Ata'nın Huzurunda” projesi çerçevesinde Ankara'ya Anıtkabir'e götürdü. 25 otobüsle yola çıkan öğrencileri binlerce aile uğurladı. Günün ilk saatlerinde Anıtkabir'e gelen öğrenciler aslanlı yolda bayrak açtı, kortej eşliğinde Ata'nın huzuruna yürüdü. Ata'nın kabrine karanfil bırakan çocukların heyecanları ise dikkat çekti. Anıtkabir ziyareti dev bayrağın açılmasıyla son buldu. Çocukların gülümsemesinin geleceğin gülümsemesi olduğuna dikkat çeken MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal, “5 Kasım 1918'de Mustafa Kemal Paşa Mersin'e geldi ve ilk kez Mersinlileri toplayarak artık vatanımız için mücadele etme zamanının geldiğini söyledi. İşte biz bunları doğru anlatabilmek için Erdemli Belediyemizin düzenlemiş olduğu bu programda bin tane çocuğumuzu Anıtkabir'e getirdik. Atatürk gerçeğini, Atatürk'ün neler söylediğini, Atatürk'ün nasıl bir lider olduğunu, nasıl bir ilkeleri olduğunu anlatarak gülümseyen Mersin'in temellerini atıyoruz” dedi. "Bin tane öğrencimizle birlikte Atamızın huzurundayız" Atatürk sevgisini nesiller boyu aktarmanın gayreti içerisinde olduklarına değinen Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, "Onun vizyonunu, onun devlet adamlığını, gelecek kuşaklara aktarmak adına Erdemli'den bin tane öğrencimizle birlikte Atamızın huzurundayız. Kızılelma yolunda ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti devleti Atatürk'ün ilkelerine sahip çıktığı müddetçe inşallah Kızılelma hedefini yakalayacağımızdan bizim zerre kadar endişemiz yok. Gençlerimiz onun için buradalar, onun için Anıtkabir'deler ve Atamızın huzurundalar" diye konuştu. Öğrenciler heyecanlarını anlattı Ata'nın huzuruna geldiği için çok mutlu olduğunu ifade eden öğrencilerden Merve Topçu, "Atamızın yattığı yerdeyiz, gururluyuz, 100. yılda burada olmaktan gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu. Anıtkabir'e ilk defa geldiğini belirten öğrencilerden Ayşe Yalçın ise, "Çok mutluyum, çok heyecanlıyım. Milli Eğitim Müdürümüze ve Belediye Başkanımız Mükerrem Tollu'ya çok teşekkür ederim" diye konuştu. Bir diğer öğrenci Nazlı Keser de, "Atamın yanına geldiğim için kalbim sevinçle dolu" diyerek, düşüncelerini paylaştı. Anıtkabir'i gezen çocuklar, ardından Etimesgut Belediyesi tarafında yapılan Türk Tarih Müzesini gezdi. Türk tarihini yakından inceleyen çocuklar, Gölbaşı Belediyesi'nin düzenlediği piknikte ise gönüllerince eğlendi.

Mersin’in Yörük kültürü tanıtıldı Haber

Mersin’in Yörük kültürü tanıtıldı

MERSİN(İLKHABER)- Yörük kültürü değerlerinin tanıtılması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için düzenlenen festivalde, vatandaşların yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen Yörük ve Türkmen konuklar ağırlandı. Mersin’in yöresel değerlerinin ve yöreye özgü lezzetlerinin tanıtıldığı ’Yörük Müzesi’ çadırında ise ziyaretçilere Mersin’in meşhur lezzetlerinden cezerye, Silifke’nin tarımsal ürün kuruları, coğrafi işaret tescilli ürünlerinden Bozyazı kavutu ve Tarsus Bandırması, muz pestili, kavurga ve kaynar gibi pek çok ürün ikram edilirken, ayrıca lavanta kolonyası, lavanta kesesi, iğne oyası bileklikler ve Yörük bebek magneti gibi ürünler de hediye edildi. 3 gün boyunca süren festivalde, el sanatlarından halk danslarına, atlı sporlardan cirit oyunlarına, dans gösterilerinden konserlere kadar birçok etkinlik gerçekleştirildi. Katılımcılar etkinliklerin yanında Yörük kültürünü temsilen halı ve kilim dokumacılığı, dericilik ve keçecilik, geleneksel kıyafetler gibi Yörük değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. “Festivalde, Yörük kültürünü anlatan çok güzel bir Yörük sergisi oluşturduk” 2. Uluslararası Yörük Türkmen Festivali’ne katılımın oldukça yüksek olduğunu ve festivalde Mersin Büyükşehir Belediyesinin yöresel ürünleri tanıtılırken ziyaretçilere de çeşitli ikramlarda bulunduklarını aktaran Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, “Çok güzel bir alan oluşturulmuş. Geçen sene de çok güzeldi. Bu sene de değişik illerden, Yörük derneklerinden, belediyelerden gelen katılımcılar var. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu ortamda bulunmaktan son derece keyif aldık. Bu bölgede bize verilen alan içerisinde çok güzel bir Yörük sergisi oluşturduk. Ziyaretçiler de bu sergiye yoğun bir ilgi gösterdi. Sergi içerisinde Yörük kültürünü oluşturan onların tanıtım materyallerinin olduğu güzel bir alan kurduk. Standımızı gezen ziyaretçilerimize Mersin’e özgü standımızda özellikle bilmeyenler için kaynara ilgi yoğun oldu” dedi. “Yörük kültürünü anlatan çok güzel bir olay” Etkinlikte Mersin’e ve Türkiye’ye özgü pek çok ürünün tanıtıldığını ve ikramlarda bulunulduğunu belirten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazimağusa Muhtarlar Derneği Başkanı ve İncirli Köyü Muhtarı Mustafa Yeşilleme “Ortam çok çok güzel. Bu yıl 2.’si yapılıyor ama sanki çok uzun yıllardır yapılıyor gibi. Her şey mükemmel. Bu güzel geçmişi anlatan çok güzel bir olay. Mersin’e saygılarımızı ve sevgilerimizi yolluyorum. Başkanımız Vahap Seçer’e de selamlarımı gönderiyorum. Kısa süre önce Mağusa’daydı. Onunla yüz yüze tanışma imkânım oldu. Yapılacak yerel seçimlerde Başkanımıza başarılar diliyorum. İnşallah tekrardan seçilip, bu güzel hizmetlerine devam eder” diye konuştu. “Festivalde, Mersin’i en güzel şekilde her yönüyle temsil ettik” Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Halk Oyunları biriminde görevli Mülkiye Özer, festivalde hem kültür hem sanat anlamında Mersin’i temsil etmek için yer aldıklarını dile getirerek, “Güzel bir şekilde Mersin’i temsil ettiğimizi düşünüyorum. Hem oyunlarımız hem müziklerimiz hem de yöresel kıyafetlerimiz ve lezzetlerimizle. Kültürün zenginleşmesi ve insanların kaynaşması için çok gerekli bir nokta. Antalya halkı bizi çok güzel karşıladı. Coşkuları ve heyecanları için bize kattıkları için teşekkür ederim. Biz Mersin olarak sadece bir yöreyle sınırlı değiliz. Yöresel zenginliklerimiz ve kültürümüzle çok zenginiz. Silifke, Tarsus, Anamur yöreleri, zeybeklerimiz, iki dörtlük oyunlarımız var. En zengin stantlardan biriyiz. Mersin’le, başkanımızla gurur duyuyorum. Hepimiz canla başla Mersin’imizi temsil ediyoruz” şeklinde konuştu. Festivale ailesiyle birlikte katılan Ayfer Göksoy, “En çok Mersin Büyükşehir Belediyesi standında ikramlıklar vardı. Çok memnunuz. Mersin’e özgü yöresel lezzetlerden aldık. Eve gidince hepsinin tadına bakacağız” ifadelerini kullandı. Mersin’in geleneksel lezzetlerini merak ettiğini söyleyen katılımcılardan Gamze Makas ise “Geleneksel çayınız kaynarın tadı çok güzeldi. Meyve kurularını, cevizli sucuğu çok beğendim. Mersin Büyükşehir Belediyesine ikramları için çok teşekkür ederim. Ürünlerin hepsi çok tazeydi. Mersin’e gitmiş kadar olduk” dedi.

Mersin'de Cumhuriyet'in 100. yılında Yörük çadırlarına Türk bayrağı ve meşalelerle yürüyüş yapıldı Haber

Mersin'de Cumhuriyet'in 100. yılında Yörük çadırlarına Türk bayrağı ve meşalelerle yürüyüş yapıldı

MERSİN (İLKHABER) - Mersin'de, "Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü" kutlamaları kapsamında merkez Toroslar ilçesinde Yörüklerin kaldığı çadırlara Türk bayrağı ve meşalelerle yürüyüş düzenlendi. Mersin Valiliği himayelerinde kentte, "Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü" dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediliyor. Bu kapsamda il protokolü, öğrenciler ve sporcuların katılımıyla ilk olarak Toroslar ilçesinde Kuvayımilliye Karargahı ziyaret edildi. Burada, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy ve diğer protokol üyeleri, öğrenciler ve sporcular karargahta milli mücadele dönemine ait fotoğraflar, belgeler ve etnografik eserleri inceledi. Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da Kuvayimilliye Karargahı'nın tarihi önemini katılımcılara anlattı. Vali Pehlivan ve Başsavcı Öztoprak, incelemenin ardından öğrencilerle karargaha bayrak astı. Vali Ali Hamza Pehlivan, daha sonra Toroslar ilçesindeki Ayvagediği Mahallesi Karatepe mevkisinde çadırlarda kalan Yörükleri ziyaret etti. Yörüklerin kaldığı çadırlara Vali Pehlivan, öğrenciler, sporcular, jandarma ve emniyet personelinin katılımıyla Türk bayrağı ve meşalelerle yürüyüş düzenlendi. Yörük çadırlarına ziyarette bulunan Pehlivan, burada kalan vatandaşlarla sohbet etti. Vali Pehlivan, gazetecilere, Cumhuriyet'in 100. yıl etkinlikleri kapsamında 1200 rakımda Yörük çadırlarında kalan vatandaşlarla bir araya gelmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi. Türkiye'nin gücünü şanlı tarihi ile milli ve manevi değerlerden aldığını aktaran Pehlivan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele yılları sırasında söylediği bir söz var. Diyor ki, 'Toroslar'a gidin, eğer orada bir Yörük çadırı görürseniz ve o Yörük çadırının dumanı tütüyorsa, dünya üzerinde hiçbir güç bizi asla yenemez.' Aradan geçen 100 yıl sonra bu sözü Yörük çadırlarının olduğu bu noktada tekrar hatırlıyoruz, söylüyoruz. Görüyoruz ki, Yörük kardeşlerimizin çadırlarının dumanı tütüyor. Yurdumuzun her bir noktasında ocaklar tütüyor. Çok şükür ocaklarda, o yuvalarda evlatlar, nesiller yetişiyor ve ecdadından aldığı güçle ülkemizi yeni yüz yıllara hazırlıyor." Pehlivan, Türkiye'nin tarihte olduğu gibi her zaman güçlü kalmaya devam edeceğini belirterek, ülkede her alanda eserler ortaya koyarak ve başarılar elde ederek güçlü geleceğe hep birlikte yürüdüklerini aktardı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.