TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yerköprü Şelalesi

İLKHABER-Gazetesi - Yerköprü Şelalesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yerköprü Şelalesi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mersin’in Yerköprü Şelalesi sıcak havalara rağmen yoğun ilgi görüyor Haber

Mersin’in Yerköprü Şelalesi sıcak havalara rağmen yoğun ilgi görüyor

Mersin'in Mut ilçesinde bulunan milyonlarca yıl önce oluşan doğa harikası Yerköprü Şelalesi Tabiat Anıtı 42-43 sıcaklığın olduğu bölgede yerli ve yabancı birçok misafiri ağırlıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 'tabiat anıtı' olarak tescillenen Mersin'in Mut ilçesine 35 kilometre mesafedeki Yerköprü Şelalesi her yıl olduğu gibi bu sene de ilgi çekiyor. Turkuaz gölüyle, kuraklıktan etkilenmeyen yaklaşık 30 metre yükseklikten akan şelalesi ve tabiat parkıyla her dönem güzelliği ile dikkat çeken şelale, sıcaklıkların 42-43 derecelere ulaştığı bugünlerde daha fazla ziyaret ediliyor. Yaklaşık 2 kilometrelik yürüyüş yolunu kullanan yerli ve yabancı birçok ziyaretçi seyir terasından muhteşem bir şekilde akmaya devam eden şelaleyi uzun süre izleyerek serinlemeye çalışıyor. Yasak olmasına rağmen sıcağında etkisi ile bazı kişiler serinlemek için şelaleye girerken bazıları da turkuaz suda yüzüyor. Şelaleye gelenlerden İhsan Aydar, "Serinlemek için geldik. Biraz yürüyüş yaptık ama değdi. Şelalenin güzelliği muhteşem. Yasak bölgeye de girdik ama yapacak bir şey yok. Bir kez denedik" dedi. Şelalenin anlatılanlardan daha güzel olduğunu belirten vatandaşlardan Aykut Şahin de, bu manzaranın güzelliğine paha biçilemeyeceğini ifade etti. Şelalenin çok güzel olduğunu, merak edenin gelmesini tavsiye eden Kevser Şahin ise, yolun meşakkatli olduğunu söyledi.

Yerköprü Şelalesi ve Gezende Kanyonu keşfedilmeyi bekliyor Haber

Yerköprü Şelalesi ve Gezende Kanyonu keşfedilmeyi bekliyor

Mersin’in Mut İlçesi’nde yer alan Yerköprü Şelalesi, doğa tutkunları için eşsiz bir kaçış noktası sunuyor. 2011 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından "Tabiat Anıtı" olarak tescil edilen bu doğa harikası, Türkiye’de tabiat anıtı ilan edilmiş sekiz noktadan biridir. Yerköprü Şelalesi’nin Büyüleyici Güzelliği Milyonlarca yıl önce Ermenek Çayı üzerinde meydana gelen bir heyelanın etkisiyle oluşan Yerköprü Şelalesi, ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Göksu Nehriyle birleşen Ermenek Çayı üzerinde yer alan şelale, zengin bitki örtüsü ve faunasıyla dikkat çekiyor. İncir ve nar gibi Akdeniz iklimi bitkileri arasında şelalenin görkemli manzarası, ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Eskiden kuzeydeki yamaç üzerinden ulaşılabilen şelaleye, heyelandan dolayı kapanan yol yerine yeni yapılan asma köprüden gidiliyor.Şelaleye ulaşmak için 500 metre uzunluğundaki ahşap yürüyüş yolu, doğa yürüyüşü severler için muhteşem bir deneyim sunuyor. Şelale Alanında Neler Var? Şelale alanında, ziyaretçilerin keyifli zaman geçirmesi için yürüyüş yolları ve iki adet seyir terası bulunuyor. Eskiden botla girilebilen bir mağara ve 15 metre derinliğinde bir göl de şelale alanında keşfedilmeyi bekliyor. Ayrıca, bitki örtüsünün arasında ilerleyebileceğiniz ahşap yollar, küçük su kaynaklarına ulaşmanıza olanak tanıyor. Yerköprü Şelalesi’ne Nasıl Gidilir? Mut İlçesi’ne 35 km, Mersin’e ise 210 km uzaklıkta bulunan Yerköprü Şelalesi’ne en kolay ulaşım, Mut Merkez üzerinden sağlanıyor. Mut merkezden Ermenek yoluna sapıldıktan sonra Evren Köyü’ne ulaşılmadan sola dönülerek 9 km daha gidildikten sonra, soldaki toprak yola sapılarak 1 km daha devam edildiğinde Yerköprü Şelalesi Milli Parkı’na ulaşılıyor. Araçlar bırakıldıktan sonra 600 metre yürüyerek şelaleye ulaşmak mümkün. Yerköprü Şelalesi ve Gezende Kanyonu giriş ücreti Piknik yapmak isteyenler için kamelyalar mevcut, ancak ateş yakmak yasak. Yerköprü Şelalesi’nin 2024 yılı giriş ücretleri kişi başı 30 TL, araç başı 90 TL ve otobüs için 900 TL olarak belirlenmiş. Milli park içinde tuvalet, çeşme, otopark ve mescit de ziyaretçilerin hizmetinde. Gezende Kanyonu: Doğanın Sessiz Güzelliği Mersin’in Gülnar İlçesi sınırlarında yer alan Gezende Kanyonu, berrak suyu ve etkileyici manzarasıyla yeni keşfedilen bir turizm değeri. Ermenek Çayı üzerinde bulunan kanyon, şimdilik yürüyüş yolları olmamasına rağmen trekking ayakkabılarıyla inilebilecek orta zorlukta bir yürüyüşle ulaşılabiliyor. 

Mersin'in Mut ilçesindeki Yerköprü şelalesi, doğal güzelliğiyle büyülüyor Haber

Mersin'in Mut ilçesindeki Yerköprü şelalesi, doğal güzelliğiyle büyülüyor

Mersin'in Mut ilçesindeki Yerköprü Şelalesi, kendine özgü ekosistemi, derin vadi içerisindeki doğal yapısı ve manzarasıyla ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce Türkiye'deki 110 ‘tabiat Anıtı'ndan biri olarak tescillenen ve Mut ilçe merkezine 35 kilometre mesafedeki Yerköprü Şelalesi'nin bulunduğu alan, tabiat parkı olarak koruma altında tutuluyor. Gezende Kanyonu'ndan ve derin vadilerden geçen Ermenek Çayı üzerindeki şelalenin, yaklaşık 110 milyon yıl önce Kretase (Tebeşir) Dönemi'nde oluştuğu belirlendi. Şelalenin, 30 metre yükseklikten aktığı noktadaki su tünelinde doğallığı bozulmamış sarkıt ve zengin bitki örtüsü yer alıyor. Parkın içerisindeki yürüyüş parkuru, köprüler, merdivenler, dinlenme alanları ve seyir terasları, ziyaretçilere farklı bir gezi deneyimi sunuyor. Yeşilliklere bürünmüş vadideki şelale, özellikle sıcak havalarda yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanlarından biri olarak öne çıkıyor. Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından sahanın büyük bir bölümünün 1. derece sit alanı olarak tescillendiğini belirterek, şelalenin incirden, nar ağacına kadar çok zengin bir tabiat örtüsünün içerisinde olduğunu ifade etti. Orhan, “Yer köprü Mut için, Mersin için ve Türkiye için en önemli kaynaklardan biri. İnsan doğayla alakalı güzel bir ortam görmek istiyorsa mutlaka yer köprüyü gezmesi gerekir. İnsanların çok rahat gezip dolaşıp ve doğayla iç içe harika bir şelale, gezip görebileceği bir yer. Bunun için Mut'un şanslı olduğunu düşünüyorum ve sadece Mersin değil bütün Türkiye'yi burayı gezmeyi davet ediyoruz” dedi. Şelaleye ailesiyle birlikte gezmeye geldiğini belirten İbat Özcan, “İnanın Şelaleyi muhteşem bulduk. Türkiye'nin birçok yerine gittim, gezdim. Ailem ile birlikte buraya geldik. Burası gerçekten muhteşem bir yer. Yerköprü şelalesine gelen insanların pişman olmayacağı, harika bir yer. Ülkemizde turizm ve doğal güzellik açısından kaçırılmaması gereken yerlerden biri” şeklide konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.