TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#yazılım

İLKHABER-Gazetesi - yazılım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, yazılım haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Onay: KOBİ’lerin günü kurtarmak yerine  ileriyi hedeflemeleri gerekiyor Haber

Onay: KOBİ’lerin günü kurtarmak yerine ileriyi hedeflemeleri gerekiyor

DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, KOBİ’lerin sürdürülebilirliği uzun vadeli refah ve sağlıklarını koruma çabası olarak değerlendirmeleri gerektiğini belirtti. Günü kurtarmak yerine daha ileri hedefler belirlemenin önemine dikkat çeken Onay, KOSGEB’in dijital dönüşüm destek programlarının araştırılması gerektiğini vurguladı.  DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “Sürdürülebilirliği bir şirketin uzun vadeli refahını, sağlığını koruma ve iyileştirme çabası olarak düşünmek gerekiyor. Yani işletmelerin ve KOBİ’lerin günü kurtarmak yerine daha ileriyi hedeflemeleri sürdürülebilirlik için olmazsa olmazlardan” diye ifade etti. “KOBİ’ler mutlaka KOSGEB’in dijital dönüşüm destek programlarını araştırmalı ve incelemeli” KOSGEB’in bu konuda desteklerine dikkat çeken Onay şunları söyledi: “Devlet desteklerini KOSGEB ve kalkınma ajansları üzerinden gerçekleştiriyor. KOBİ’lerin sürdürülebilir projeler gerçekleştirmesi için birçok destek modeli bulunuyor. KOBİ’ler mutlaka KOSGEB’in dijital dönüşüm destek programlarını araştırmalı ve incelemeli. Örneğin, üretimde dijitalleşmenin sağlanması için bizim iş ortaklarımızın desteği ile hazırladığımız projeler oluyor. Otomasyon ile istasyonlardan veriler alınıp hem üretim operasyonlarında kullanılan makinelerin bakımı, üretim verimliliği, enerji verimliliği takip edilebiliyor, hem de bu veriler DİA gibi ERP yazılımlarına aktarılıp bulut teknolojisiyle online olarak iş zekası yazılımlarıyla yönetici karar destek mekanizmalarında kullanılıyor. Burada KOSGEB’in dijital dönüşüm destek programları mutlaka incelenmeli ve devletin ne konuda destek olduğu mutlaka bilinmeli.” “Hem teknoloji hem eğitim hem de mutlaka verimlilik devamlı olmazsa olmazlardan” DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “Yerel sunucular üzerinden yazılım kullanmak yerine bulut teknolojisinden hizmet almak, işletmelerin karbon salınımlarında da düşürecek. Bu noktada ona da önem vermek gerekiyor. Hem çevresel hem sosyal hem de ekonomik sürdürülebilirlik için KOBİ’lerin odağında hem teknoloji hem eğitim hem de mutlaka verimlilik devamlı olmazsa olmazlarından olmalı” diye ifade etti.

AOSB, yeşil dönüşümde öncü rol üstleniyor Haber

AOSB, yeşil dönüşümde öncü rol üstleniyor

ADANA (İLKHABER) - Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), yeşil dönüşümde öncü rol üstleniyor. AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen güneş enerjisi ve enerji depolama fuarında yaptığı sunumda, AOSB'nin yeşil dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. Akpınar, Türkiye'deki OSB'ler içinde Yeşil Mutabakatın ilk adımlarının Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürlüğü'nce atıldığını, bu çerçevesinde, iki çalıştay düzenlendiğini bildirdi. Akpınar, 2021 yılının Mayıs ayında ise Yeşil OSB ve Sürdürülebilirlik biriminin kurulduğunu ifade etti. Akpınar, sera gazı salınımının azaltılması, enerjiden tarıma çok sayıda sektörü ilgilendiren konu olarak gündemdeki yerini korurken, çevreci çalışmaları önceliğine alan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürlüğü olarak geliştirdikleri Türkiye'nin ilk kurum bazlı "Sera Gazı Hesaplama Yazılımı" konusunda da bilgi verdi. Akpınar, şöyle devam etti: “Küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak gösterilen ve karbondioksit cinsinden ölçülen sera gazının dünyaya bıraktığı zarar ise karbon ayak izi olarak tanımlanmaktadır. Konunun öneminden hareketle Yeşil OSB ve Sürdürülebilirlik Birimi tarafından geliştirilen Kurum Bazlı Sera Gazı Hesaplama Yazılımı Türkiye'de bir ilk olması açısından büyük önem taşıyor. Bu yazılımımız TSE tarafından da onaylanmıştır.” Akpınar, AOSB çalışanlarından 10 personelin sera gazı hesaplama uzmanlık sertifikası aldığını ve AOSB firmalarına yeşil mutabakat çerçevesinde 2022 yılı içerisinde eğitim süreçlerinin tamamlanarak, sera gazı ölçüm süreçlerinin başlatıldığını belirtti. Akpınar, süreçleri devam eden projelerinden de söz ederek, şu bilgileri verdi: “AOSB Bölge Müdürlüğü olarak daha önceden yapılan çalışmalar, Ticaret Bakanlığı'nın Eylem Planını açıklamasından sonra projelendirilmeye başlanmıştır. Bu çerçevesinde AOSB'den farklı sektörlerde 22 Pilot firma belirlenerek; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TSE ile paydaş olunarak ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı Çerçevesinde AOSB'nin Eko-Endüstriyel Parka Dönüştürülmesi Amacıyla Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyoz'un Geliştirilmesi’ isimli Projesi onaylanmış ve süreci devam ediyor. Projemizde Kadir Has Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesinden akademisyenlerimiz yer alıyor.” Akpınar, AOSB Bölge Müdürlüğü olarak yürütülen bu projenin ülkemizin sürdürülebilir kalkınma sürecine uyum sağlaması için Türkiye sanayisinde atılması gereken adımları belirlemesi açısından oldukça önemli olduğuna dikkati çekti. Akpınar, sözlerini “Yeşil OSB, Yeşil Gelecek” sloganıyla tamamladı.

Yazılım sektörüne akademik destek Haber

Yazılım sektörüne akademik destek

Günümüzün en popüler mesleklerinden biri olarak nitelendirilen yazılım sektöründe, iş gücünün artırılması amacıyla Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği (YABİSAK) ile Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) iş birliğine gidiyor. Eylül ayında Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Koltuksuz’un akademik koordinatörlüğünde hayata geçirilecek olan YÜSEM-YABİSAK Yazılım Akademisi ile katılımcılara 175 saat sürecek bir programda eğitim verilecek. Yaşar Üniversitesinin derslik ve laboratuvarlarında yüz yüze olarak gerçekleştirilecek eğitim program sonunda katılımcılara 30 iş günü staj olanağı da sunulacak. İş birliği protokolünün imza töreni, Selçuk Yaşar Kampüsünde gerçekleştirildi. Protokol, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ve YABİSAK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler tarafından imzalandı. Yazılım Akademisi projesinin sektöre büyük katkı sağlayacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer, “Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneğinin bölgemize kattığı katma değer çok yüksek, bu konuda özellikle Yazılım Akademisi de bu çabalara hem akademik hem de uygulama açısından büyük destek sağlayacak bir proje. Bu projenin hayata geçirilmesinde hem YÜSEM’e hem de Başkan Dr. Faruk Güler’in öngörüsüyle birlikte verdiği çaba ve desteğe teşekkür ediyorum. Yaşar Üniversitesi olarak biz zaten toplumla iç içe olmak, bilim ve uygulamalarına katkı vermeyi düşünen ve bunu hayata geçiren bir üniversite olarak bu tarz projeler oluşturmak öncelikli alanlarımızdan biridir” dedi. YABİSAK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler de, “Programın temel hedef kitlesi dört yıllık üniversite mezunları; ancak programın oldukça teknik bir içeriğe sahip olmasından dolayı kabul edilecek olan katılımcıların belli bölümlerden mezun olması şartı aranacak. Program katılımcısı temel kodlama eğitimlerinin ardından uzmanlaşmak istediği branşı seçerek eğitimine devam edebileceği gibi, 5 modülden oluşan eğitimin bir modülünde YABİSAK üye firmaları başta olmak üzere yazılım sektöründe çalışan uzmanların vereceği “Çevik Proje Yönetimi” eğitimine devam ederek sektöre daha donanımlı hazırlanabilecek” şeklinde konuştu. Çevik Metodoloji ile Yazılım Projesi Yönetiminin değişen müşteri ihtiyaçlarına ve pazar şartlarına hızlı ve esnek bir şekilde uyum sağlayabilen bir yöntem olduğunu belirten Dr. Faruk Güler, şunları söyledi: “Program dahilinde verilecek olan eğitimler beş modülden oluşacak ve ilk dört modülün her birinin sonunda yapılacak sınav ile bir üst modüle geçmeye hak kazanılacak. Derslerini başarı ile tamamlayan öğrencilerin eğitimlerin sonunda 30 günlük stajda da başarılı olmaları halinde programdan mezun olmaya hak kazanacak.” Güler, YÜSEM-YABİSAK Yazılım Akademisinin, çeşitli sektörel ihtiyaçlara göre ileride farklı tasarım programlarına da evrilebileceğini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.