WWF-Türkiye uyardı: 1 yıllık doğal kaynaklar ilk 7 ayda tükendi
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Küresel Ayak İzi Ağı’nın (Global Footprint Network) verilerine göre 1 yıllık doğal kaynakların ilk 7 ayda tüketildiğini bildirdi.
Doğal kaynaklar, hayatın devamlılığı ve ekonomik gelişim için temel unsurları oluşturuyor. Su, hava, toprak, mineraller ve enerji kaynakları gibi bu unsurlar, hem ekosistemlerin sağlığı hem de insanlığın refahı açısından kritik önem taşıyor. Ancak, sınırsız olmayan bu kaynakların yanlış yönetilmesi, hızla tükenmesi riski oluşturuyor.
Doğal kaynakların verimli kullanımı, bu kaynakların gelecek nesillere ulaşabilmesi için gereklilik, ekonomik açıdan avantaj, biyoçeşitliliğin sürdürülmesi, enerji ve su krizlerinin önlenmesi açılarından önem teşkil ediyor.
Hem çevresel hem de ekonomik açıdan sürdürülebilir bir geleceğin anahtarı olarak kabul edilen doğal kaynakların verimli kullanımı, Küresel Ayak İzi Ağı’nın (Global Footprint Network) verilerine göre tehlike sinyalleri veriyor.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) uyarısına göre, Global Footprint Network verileri, 1 yıllık doğal kaynakların yılın ilk 7 ayında tüketildiğini gösteriyor.
WWF-Türkiye tarafından yapılan paylaşımda, "1 yıllık doğal kaynakları, ilk 7 ayda tükettik. Doğal kaynak tüketimi bir spor olsa, insanlık olimpiyat rekoru kırardı. İnsanlık olarak artık büyüme yarışını bırakıp, kaynak tüketimini tersine çevirme yarışına girmeliyiz. Çünkü başka bir Dünya yok. Kaynaklarımızı daha verimli kullanmazsak geleceğimiz doğal kaynaklarımızla beraber yok olacak. Aşırı kaynak tüketimi, küresel düzeyde biyolojik çeşitliliğin azalmasına, atmosferde sera gazının artmasına, gıda ve enerji krizlerinin derinleşmesine neden oluyor. Sıcak hava dalgaları, kuraklık gibi aşırı hava olaylarından kaynaklı büyük orman yangınları, seller gibi tüm canlıların hayatını tehlikeye atan afetlerin görülme sıklığı artıyor. Oysa bu gidişat kader değil. Limit Aşımı Günü’nü, otomobil kullanımını yarı yarıya azaltarak 13, fosil yakıt tüketimini terk ederek 93, binalarda enerji verimliliği sağlayarak 21, gıda israfını yarı yarıya azaltarak 13 gün ileri kaydırabiliriz." ifadeleriyle, konunun önemine dikkat çekiliyor.