TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Wikileaks

İLKHABER-Gazetesi - Wikileaks haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Wikileaks haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Assange, özgürlüğüne kavuşmak için 'gazetecilik suçunu' kabul ettiğini söyledi Haber

Assange, özgürlüğüne kavuşmak için 'gazetecilik suçunu' kabul ettiğini söyledi

WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Assange, yıllar süren hapis sürecinin ardından ilk kez kamuoyuna açıklamada bulundu. Strazburg’taki Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde (PACE) konuşan Assange, "gazetecilik suçu işlediğini kabul ettiği için salıverildiğini" belirtti. Assange, adalet sistemine işaret ederek "Açıkçası sistem işlediği için özgür değilim. Yıllarca hapis yattıktan sonra özgürüm çünkü gazetecilik suçunu kabul ettim." dedi. ABD ile "casusluk suçunu kabul etmesi" karşılığında vardığı anlaşmanın ardından salıverilen Assange, "sonunda yerine getirilemeyen adalet yerine özgürlüğü seçtiğini" söyledi. Assange, ABD ile yaptığı anlaşmada, ABD hükümetine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurmayacağı ve Bilgi Edinme Özgürlüğü yasasını işletmeyeceği şartının koşulduğunu dile getirerek, "Benim için adaletin önüne geçildi." diye konuştu. Davayı sonuna kadar sürdürseydi hayatının daha uzun yıllarını demir parmaklıklar ardında geçireceğini anlatan Assange, ev hapsinde, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde ve aynı kentteki Belmarsh Hapishanesi'nde son 14 yılını kaybettiğini dile getirdi. Kaybettiği yıllar boyunca, "daha fazla cezasızlık, daha fazla gizlilik ve doğruyu söyleyenlere karşı daha fazla misillemenin” olduğunu gözlemlediğini ifade eden Assange, "İfade özgürlüğü ve bundan doğan her şey karanlık bir kavşakta." ifadesini kullandı. Assange, "Özgürlük ışığının sönmemesi, çoğunluğun sesinin azınlığın çıkarıyla susturulmaması ve gerçeğin peşinden gitmeye devam etmek için herkesi üzerine düşeni yapmaya" çağırdı. Gazeteciliğin bir suç değil aksine "özgür ve bilgili bir toplumun temel direği" olduğunu vurgulayan Assange, gazetecilerin de işlerini yaptıkları için soruşturulmaması gerektiğini kaydetti. Assange'ın dava süreci Julian Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı. Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu. ABD, İngiltere'den Assange'ın iadesini talep etmiş, İngiltere Yüksek Mahkemesi, ABD'den, Assange'ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı ve adil şekilde yargılanacağı gibi güvenceler istemişti. Julian Assange’ın haziranda, ABD ile varılan "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul etme anlaşması sonucu, ülkesi Avustralya'ya gitmek üzere, 5 yıldır tutuklu bulunduğu İngiltere'den ayrılmasına izin verilmişti. Assange, anlaşma kapsamında Büyük Okyanus'un Asya kıyılarına yakın ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesi'nde duruşmaya çıkarılmış ve İngiltere'de cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak Avustralya'ya gönderilmişti.

Wikileaks Kurucusu Julian Assange serbest bırakıldı Haber

Wikileaks Kurucusu Julian Assange serbest bırakıldı

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, ABD ile yaptığı bir anlaşma sonucu 5 yıl tutuklu kaldığı İngiltere'deki hapishaneden serbest bırakıldı ve uçakla ülkeden ayrıldı. Assange'ın serbest bırakılması, Wikileaks tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu. HAPİSTEN KURTULUŞ VE ANLAŞMA DETAYLARI: Assange, 24 Haziran sabahı Belmarsh yüksek güvenlikli hapishanesinden serbest bırakıldı. Londra Yüksek Mahkemesi tarafından kefaletle tahliye kararı verildi. Öğleden sonra Stansted Havalimanı'ndan uçağa binerek Birleşik Krallık'tan ayrıldı. Serbestliği, ABD ile yaptığı bir anlaşmaya dayanıyor. Anlaşmaya göre Assange, hakkındaki bir suçlamayı kabul edecek. 26 Haziran'da ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'ndaki bir mahkemede gizli ABD ulusal savunma belgelerini ele geçirmek ve ifşa etmekle suçunu itiraf edecek. 62 ay hapis cezasına çarptırılması bekleniyor. Anlaşma gereği ABD'de cezaevine girmesi öngörülmüyor. Cezasını tamamladıktan sonra kendi ülkesi Avustralya'ya dönecek. AVUSTRALYA'DAN TEPKİ: Avustralya hükümeti, Assange'ın serbest bırakılma ihtimaline ilişkin detaylı bir açıklama yapmadı. Başbakanlık sözcüsü, Assange'ın ABD'deki yasal işlemlerden haberdar olduklarını ve kendisine konsolosluk yardımı sağlamaya devam ettiklerini söyledi. Başbakan Albanese, Assange'ın davasının çok uzun sürdüğünü ve hapsinin devam etmesinin bir kazanç sağlamadığını ifade etti. STELLA ASSANGE'DAN TEŞEKKÜR: Julian Assange'ın eşi Stella Assange, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Yıllardır bunun gerçekleşmesi için seferber olan" destekçilerine teşekkür etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.