TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#veri

İLKHABER-Gazetesi - veri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, veri haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan e-Nabız iddialarına yanıt: Haber

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan e-Nabız iddialarına yanıt: "Ben bile bakan olarak göremem"

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kars’ta gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, e-Nabız sistemine dair yapılan spekülasyonlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, sistemin kişiye özel şifreli olduğunu ve verilerin başka kurumlarla paylaşılmasının mümkün olmadığını belirterek, vatandaşların bu tür iddialara inanmaması gerektiğini vurguladı. Ziyaret ve incelemeler için Kars’ta bulunan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, valilik ziyaretinin ardından gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, özellikle e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi’ne dair ortaya atılan iddiaların kendisini üzdüğünü belirterek, sistemin güvenliği ve işleyişine dair kamuoyunu bilgilendirdi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: "Hiçbir verinin başka bir yere ulaşma şansı yok" Bakan Memişoğlu, 2014 yılında kurulan ve Türkiye’nin sağlık sisteminin temel yapı taşlarından biri haline gelen e-Nabız sisteminin, Covid-19 döneminde etkin şekilde kullanıldığını ve dünya çapında örnek teşkil ettiğini söyledi. Sistemin, hastaların bilgilerini sadece kişiye özel şifreleme yoluyla koruduğunu belirten Memişoğlu, "Bir başkası, hastanın kendisi dışında bu verilere erişemez," dedi. Memişoğlu, e-Nabız üzerinden yapılan spekülasyonlara ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı: "Hiçbir verinin başka bir yere ulaşma şansı yok. Bu sistemi küçümseyerek veya başka yönlere çekerek güven kaybına sebebiyet vermek isteyenler, Türkiye'nin sağlık alanındaki değerlerine zarar vermeye çalışıyor. Bu tür iddialara itibar edilmemesini istiyorum. Resmi kurumların açıklamalarına güvenilmesi gerekiyor." "Ben Bile Bakan Olarak Göremem" Bakan Memişoğlu, bakan olarak kendisinin bile e-Nabız sistemindeki kişisel verilere erişemeyeceğini belirterek, "Ben bile bakan olarak bunu göremem. Sistem tamamen güvenli ve kişisel gizliliğe uygun olarak tasarlandı," dedi.

Semih İncedayı: Türkiye'nin yapay zeka liderliği için insan ve veri boyutları kritik Haber

Semih İncedayı: Türkiye'nin yapay zeka liderliği için insan ve veri boyutları kritik

TÜBİSAD'ın yüksek teknoloji dünyasındaki gelişmeleri ele aldığı YouTube serisi TÜBİSAD Plus'ın 36. bölümü yayınlandı. 36. bölümde TÜBİSAD Danışma Kurulu Başkanı Murat Kansu ve Doğuş Teknoloji CEO'su Semih İncedayı, veri ve yapay zekanın iş yapış biçimlerini nasıl dönüştürdüğünü konuştu. Semih İncedayı, Türkiye'nin yapay zeka alanında uluslararası düzeyde rekabetçi olabilmesi için insan ve veri boyutlarının önemine dikkat çekti. Verinin büyüklüğüne ve bulut teknolojilerinin kullanımına vurgu yaptı. “Bulutların ne kadar kullanıldığı, kullanılmadığı önemli” Türkiye'nin yapay zeka konusunda lider ülkeler arasında olabilmesi için hem devlet hem özel sektör olarak neler yapılmalı sorusuna Doğuş Teknoloji CEO'su Semih İncedayı şu şekilde cevap verdi: “Bunun iki boyutu var. Bir tanesi insan boyutu; insan yetiştirmek lazım. İkincisi ise veri boyutu. Veri çok önemli. Bulutların ne kadar kullanıldığı, kullanılmadığı önemli. Verinin büyüklüğüyle birlikte veri merkezlerinin ve o veriyi işleyen güçlü makinelerin kullanmanın önemi iyice arttı. Bir yandan insan bir yandan veri merkezleri, onların üzerine kurulacak teknolojilerin gelişimiyle ve teşvik edilmesiyle var olan rolümüz daha da önem kazanıyor. Çünkü insanımızın dünyayla eşit bir şekilde bu konuyla ilgilendiğini düşünüyorum. Tabii üretim ve işleme kısmında bağımlılığımız sürüyor ama insan konusunda çok iyi bir noktada olduğumuza ve Türk mühendislerin zekâsına her zaman inanmışımdır. Onlarla birlikte bu konunun çok iyi bir noktaya taşınabileceğini düşünüyorum.”

Şubat Ayında Türkiye'nin Dış Ticaret Raporu: Türkiye'nin İhracatı Rekor Kırdı, İthalat Geriledi Haber

Şubat Ayında Türkiye'nin Dış Ticaret Raporu: Türkiye'nin İhracatı Rekor Kırdı, İthalat Geriledi

Ticaret Bakanlığı'nın Şubat ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni yayımlandı. Buna göre: Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 8,5 gerileyerek 28 milyar 87 milyon dolara düştü. Aynı dönemde dış ticaret hacmi yüzde 0,2 gerilemeyle 49 milyar 173 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı bu dönemde yüzde 42,3 azalışla 7 milyar 2 milyon dolara düştü. ÜRÜN, ÜLKE VE ÜLKE GRUPLARINA GÖRE İHRACAT İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçen ay yıllık bazda 14,6 puan artarak yüzde 75,1'e yükseldi. Enerji verileri hariç tutulduğunda bu oran yüzde 89, enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise yüzde 93,3'e çıktı. Söz konusu ayda sektörlere göre ihracatın payı, imalat sanayisinde yüzde 94 (19 milyar 815 milyon dolar), tarım, ormancılık ve balıkçılıkta yüzde 4,2 (877 milyon dolar), madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 1,4 (296 milyon dolar) olarak gerçekleşti. En Çok İhracat Yapılan Ülke: ALMANYA Şubat ayına en çok ihracat yapılan ülke Almanya oldu, 1 milyar 723 milyon dolarlık ihracatla. Bu ülkeyi sırasıyla ABD ve İtalya takip etti. İthalatta en fazla paya sahip ülke Rusya oldu, 4 milyar 155 milyon dolarlık ithalatla. Onu sırasıyla Çin ve Almanya izledi. Şubatta en fazla ihracat yapılan ülke grupları, 8 milyar 771 milyon dolarla Avrupa Birliği, 3 milyar 707 milyon dolarla Yakın ve Orta Doğu, 3 milyar 97 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri olarak kayıtlara geçti. İTHALAT VERİLERİ Şubatta en çok ithalat yüzde 18,2 azalış ve 19 milyar 397 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleştirildi. Bu grubu yüzde 24,1 artış ve 4 milyar 399 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları", yüzde 26,1 yükseliş ve 4 milyar 277 milyon dolarla "tüketim malları" izledi. Sektörlere göre ithalatın payı yüzde 79,1 ile imalat sanayisinde (22 milyar 220 milyon dolar), yüzde 14,2 ile madencilik ve taş ocakçılığında (4 milyar 1 milyon dolar), yüzde 3,6 ile tarım, ormancılık ve balıkçılıkta (1 milyar 20 milyon dolar) hesaplandı. En çok İthalat Yapılan Ülke: RUSYA Şubatta en fazla ithalat yapılan ülkeler, 4 milyar 155 milyon dolarla Rusya, 3 milyar 435 milyon dolarla Çin ve 2 milyar 221 milyon dolarla Almanya oldu. İthalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içindeki payı yüzde 61,9 olarak kayıtlara geçti. Söz konusu ayda en fazla ithalat yapılan ülke grupları, 9 milyar 402 milyon dolarla Avrupa Birliği, 6 milyar 717 milyon dolarla Asya ülkeleri ve 6 milyar 218 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri oldu. Dış ticaret açığı yüzde 49,9 azalarak 13 milyar 229 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 75,6 olarak hesaplandı.

Gürer: “Bakanlar rakamsal veri vermekten çekiniyor” Haber

Gürer: “Bakanlar rakamsal veri vermekten çekiniyor”

Emre Ekici İLKHABER- CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı sisteminin uygulanmaya başlamasıyla birlikte Milletvekillerinin sözlü soru sorma hakkının kısıtlandığını ifade ederek, yazılı soruların ise Bakanlar tarafından adeta geçiştirildiğini ve güncel verilerin kamuoyu ile paylaşılmasından kaçınıldığını dile getirdi. Son günlerde sıkça kamuoyu gündemine gelen antidepresan kullanımındaki artış ile ilgili verilerin açıklanması istemiyle, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yazılı soru önergesi verdiğini, Bakan’ın verilere dayalı bilgi vermek yerine 2021 yılına ait veriler olan bilgilere yönlendirme yaptığını ifade etti. Gürer soru önergesinde; “2022 ve 2023 yıllarının 9 ayı boyunca psikiyatri kliniklerine başvuran kişi sayısı ve bu kişilerin cinsiyetlerine göre sayısal dağılımı nedir? 2022 ve 2023 yıllarında ülkemizde antidepresan ve sinir sistemi ilacı reçete edilen kişi sayısının yıllara göre dağılımı nasıldır? Son 5 yılda ülkemizde kaç kutu antidepresan satışı gerçekleştirilmiştir, bunun yıllara göre dağılımı nasıldır? Son 5 yılda ülkemizin antidepresan ve sinir sistemi ilaçlarına harcadığı tutarın yıllara göre sayısal dağılımı nasıldır? Ülkemizde antidepresan kullanımının ciddi oranda artışının sebepleri araştırılmış mıdır? Bu konuda yapılan araştırmalar sonucu antidepresan kullanımını tetiklediği tespit edilen faktörler nelerdir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istemişti. BAKAN BİLGİ VERMEKTEN KAÇINDI  Gürer’in soru önergesindeki soruları Bakan Koca, “Antidepresan kullanımına ilişkin bilgiler, Bakanlığımızın web sitesinde yayımlanan Sağlık İstatistikleri Yıllığında yer almaktadır.  https://dosvasb.saglik.gov.tr/Eklenti/45316.siv2021 -turkcepdf.pdf/O linkinden ulaşılabilmektedir.” şeklinde cevapladı. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakan'ın yönlendirdiği linkteki istatistiki bilgiler 2021 yılında kalmış. Güncel veri soruyoruz. Sorularımıza net bir şekilde yanıt verilmemesi, acaba rakamlar mı çok yüksek, yoksa veriler mi yok sorusunu akla getiriyor. Cevap istediğimiz sorulara gelen cevap, 2021 yılına ait Sağlık İstatistikleri Yıllığına ait pdf dosyasının linkidir. Bu verilere zaten internet üzerinden herkes gibi biz de ulaşım sağlayabiliyoruz. Sorduğumuz soru gayet net ve açık bir şekilde sorulmuştur. İstediğimiz verilere ilişkin yıllar belirtilmekte olup Bakan’dan konuya ilişkin araştırma yapılıp yapılmadığını ve bu konudaki tespitlerini istemiştik. Sağlık Bakanlığından gelen bu yanıtlar, verilerin bilinmesin zamana yayalım anlayışı mıdır?” diyerek tepki gösterdi. BAKANLIĞIN ELİNDE GÜNCEL VERİ OLMAZ MI? Ülkemizde antidepresan kullanımının arttığı bir dönemde güncel verilerin açıklanmasını isteyen Gürer'e 2021 yılının ve antidepresanlar ile ilgili kısıtlı verilerinin içinde bulunduğu bir Sağlık İstatistikleri Yıllığı'nın linki gönderildi. Gürer, “Bakanlığın elinde güncel veriler yok mu? Bakanlık cevabında güncel veriler olarak bu linkteki belgeyi göstermiş. Ülkemizin sağlık alanındaki verilerinin güncel olmaması anlaşılabilir bir durum değil. Düşünün, 2021 yılına ait veriler 2023 yılında bir kitapçık haline getirilip yayınlanıyor.” dedi. YÜZDE 85 ARTTI 2008 ile 2021 yılları arasındaki 13 yıllık dönem boyunca, Türkiye'de antidepresan kullanımının %85 arttığını vurgulayan Gürer, "2008 yılında, her bin kişiye düşen günlük antidepresan ilaç (ATC-N06A) miktarı 27,8 doz iken, 2021 yılında bu sayı %85 artarak 52 doza yükseldi. AKP iktidarı tarafından uzun bir süre yönetilen ülkemiz, birçok toplumsal ve ekonomik sorunla karşı karşıya kaldı. Bu büyük artışın nedenlerini düşündüğümüzde, siyasi iktidarın sorumluluğunun oldukça büyük olduğunu söyleyebiliriz," diye konuştu. BİR GÜNDE 4 MİLYON 420 BİN ADET ANTİDEPRESAN KULLANILIYOR Sağlık Bakanlığı'nın kendi ifadesine göre en güncel verileri içeren Sağlık İstatistikleri Yıllığı'ndaki 2021 yılına ait bilgilere göre Türkiye'de her bin kişiye düşen günlük antidepresan dozu 52 olarak kaydedilmiştir. Bu veriye dayanarak Gürer, "Ülkemizde, her gün bin kişi tarafından 52 doz antidepresan ilacının kullanıldığını göz önüne alırsak, 85 milyon nüfusu bulunan ülkemizde her gün tam 4 milyon 420 bin adet antidepresan ilacın tüketildiğini gösteriyor. Bu rakam, sorunun ciddiyetini açıkça gözler önüne sermektedir. Ekonomik kriz, işsizlik ve şiddet sarmalının yaşam mücadelesi veren vatandaşlarımız üzerindeki etkisi ilaç tüketimini artırmıştır," şeklinde konuştu.

Google'dan kişisel bilgilerinize erişmek isteyenlere geçit yok Haber

Google'dan kişisel bilgilerinize erişmek isteyenlere geçit yok

İBRAHİM BAYSAL (İLKHABER) -Dünyanın en popüler arama motoru olan Google, kullanıcıların ilgili bilgileri hızlı bir şekilde bulmasına yardımcı olur. Ancak bazen e-posta adresleri, telefon numaraları ve ev adresleri gibi kişisel iletişim bilgileri istemeden arama sonuçlarında görünebilir. Bu durum endişe verici ve tehlikeli olabilir. İyi haber şu ki, bu bilgileri Google'ın arama sonuçlarından kaldırmanın yolları var. Bir web sitesinde veya blogda kişisel iletişim bilgilerinizi içeren bir içerik yayınlandığında, Google'ın web tarayıcısı bu sayfayı indeksleyerek arama sonuçlarında görünmesini sağlar. Bununla birlikte, Google bu bilgileri kendisi yayınlamaz; daha ziyade, kullanıcıların sorgularına dayalı olarak alakalı arama sonuçlarını görüntülemek için bir araç görevi görür. Sorumluluk, bu tür bilgileri sizin açık izniniz olmadan yayınlayan web sitesi sahiplerine aittir. Google özel iletişim bilgileri uyarısı duyuruldu Google, kullanıcıların kişisel iletişim bilgilerini bulmalarına ve arama sonuçlarından kaldırmalarına yardımcı olacak yeni bir özellik sundu. Bu özellik, ilk olarak geçen yıl Eylül ayında kullanıma sunulan "Hakkınızdaki Sonuçlar" panosunun bir parçası. Bu güncellemeyle birlikte Google artık web üzerinde adres, telefon numarası ya da e-posta bilgilerini tespit ettiğinde kullanıcılara bildirim gönderiyor. Bu sayede kullanıcılar bu bilgileri gözden geçirebiliyor ve Google Arama'dan kaldırılmasını talep edebiliyor. Son güncelleme itibariyle, bu özellik şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde İngilizce olarak sunuluyor ve Google yakın gelecekte diğer ülkelere ve dillere de genişletmeyi planlıyor. Hakkınızdaki Google Sonuçları nasıl kullanılır? Kullanıcılar bu özelliğe erişmek için Google'ın mobil veya web sürümündeki "Hakkınızdaki Sonuçlar" panosuna gidebilirler. Kişisel bilgilerini girdiklerinde, panel otomatik olarak bu bilgilerin eşleşmelerini içeren web sitelerini gösterecektir. Kullanıcılar daha sonra her bir web sayfasını inceleyebilir ve kaldırmak için bir talep gönderebilir.

Yapay zeka destekli Kara Para Aklamayı Önleme (AML) için gelişmiş verilerden yararlanma Haber

Yapay zeka destekli Kara Para Aklamayı Önleme (AML) için gelişmiş verilerden yararlanma

EMRE EKİCİ (İLKHABER) - Kurumlar kara para aklama ve dolandırıcılıkla mücadele etmek için yapay zekanın (AI) gücünü giderek daha fazla benimsedikçe küresel finans ortamı bir dönüşüme tanık oluyor. Yapay zekanın teknik yetenekleri, Kara Para Aklamayı Önleme (AML) süreçleri için, özellikle veri analizi ve örüntü tanıma yeterlilikleri açısından bir dizi fayda sunmaktadır. Bununla birlikte, yapay zeka entegrasyonu ivme kazandıkça, üzerinde dikkatle düşünülmesi gereken önemli zorlukları da beraberinde getirmektedir. Sınırlı eğitim verileri ve insan gözetimi olmadan aşırı güven gibi konular, AML çabaları üzerinde ciddi etkilere sahip olabilir. Yapay Zeka Destekli AML'de Veri Analitiği ve Örüntü Tanıma Yapay zeka, veri analizi ve örüntü tanıma için değerli bir araçtır ve uyum ekipleri, büyük hacimli verileri verimli bir şekilde işlemek için ondan yararlanabilir ve şüpheli faaliyetleri daha yüksek doğrulukla belirlemelerini ve bunlara göre hareket etmelerini sağlayabilir. Gerçek zamanlı izleme yetenekleri, finans kurumlarının kötü aktörlerin önüne geçmesini, zamanında harekete geçmesini ve yasadışı işlemleri proaktif olarak önlemesini sağlayabilir. Kurumlar yapay zeka modellerine sürekli olarak ince ayar yapabilir ve hassasiyet ile geri çağırma arasında doğru dengeyi kurabilirse, şüpheli faaliyetlerin daha doğru bir şekilde tanımlanması ve uyum ekiplerinin üzerindeki yükün azaltılması sağlanmalıdır. Karmaşıklığı Çözmek Sofistike finansal suçlar yenilikçi çözümler gerektirir. Yapay zeka algoritmaları, karmaşık ağları ve yasadışı işlemlerde yer alan gizli hak sahiplerini çözme konusunda ustadır. Bu intifa hakkı sahipleri bir şirkette veya finansal hesapta önemli bir menfaate sahip olabilir, ancak hileli fonların kaynağını gizlemek için kimliklerini gizleyebilirler. Yapay zeka algoritmaları bu karmaşık ağları çözmek için eğitilebilir. YZ, birden fazla kaynaktan gelen büyük miktarda veriyi aynı anda işleyerek, aksi takdirde gizli kalabilecek karmaşık ilişkileri ve bağlantıları ortaya çıkarabilir. Yapay zeka sistemleri ayrıca, finansal suçları tespit etmek için genellikle zengin bilgi kaynakları olan metin tabanlı raporlar, e-postalar ve sosyal medya gibi yapılandırılmamış veri kaynaklarını da işleyebilir ve analiz edebilir. Bu yetenek, uyum ekiplerinin daha geniş bir veri yelpazesine erişmesine olanak tanıyarak karmaşık kara para aklama planlarını daha iyi anlamalarını sağlar. Bununla birlikte, yapay zekanın benimsenmesiyle birlikte gelen zorlukların üstesinden gelmek çok önemlidir. Sınırlı veri ve insan denetimi olmaksızın yapay zeka modellerine aşırı güven, etkinliği engelleme potansiyeline sahiptir. YZ modellerini etkili bir şekilde eğitmek için kapsamlı ve çeşitli veri kümelerine erişim sağlamak çok önemlidir. İnsan gözetimi, özellikle ilgili nüansların daha derinlemesine anlaşılmasını gerektiren karmaşık durumlarda, YZ algoritmaları tarafından üretilen sonuçların yorumlanmasında çok önemli olmaya devam etmektedir. YZ-AML Entegrasyonuna İşbirlikçi Yaklaşım Sektör ortaklıkları en iyi uygulamaların, veri içgörülerinin ve algoritmik iyileştirmelerin paylaşılmasını kolaylaştırabilir. İşbirliğine dayalı çabalar, birden fazla kurumdan kaynakları bir araya getirerek sınırlı veri sorununu çözebilir ve gelişen kara para aklama taktiklerine uyum sağlayabilen daha sağlam YZ modellerine yol açabilir. Düzenleyici kurumlar eninde sonunda AML çabalarında YZ'nin benimsenmesinde önemli bir rol oynayacaktır. YZ sistemlerinin kullanımına ilişkin kılavuzlar sürekli olarak geliştirilmekte ve yayınlanmaktadır ve firmalardan YZ teknolojisinin sorumlu bir şekilde entegrasyonuna elverişli süreçler oluşturmaları beklenecektir. YZ-AML için gelecek Yapay zeka teknolojisi, AML ortamını dönüştürme vaadini taşıyor. YZ algoritmaları hala gelişmektedir ve ince kalıpları ve anormallikleri tanımlamada daha becerikli hale geldikçe, şüpheli kişileri ve işlemleri tespit etmede daha fazla doğruluk görmeyi umabiliriz. Finansal kurumlar, yapay zekanın benimsenmesiyle birlikte gelen zorlukların bilincinde olmalı ve insan gözetimine duyulan ihtiyaca saygı duymalıdır. YZ ilerlemeye devam ettikçe, AML çabalarının verimliliğini sürekli olarak artıracak daha da sofistike çözümler bekleyebiliriz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.