TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Vergi

İLKHABER-Gazetesi - Vergi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Vergi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yeniden değerleme oranı Resmi Gazete'de:  2025 yılında ehliyet, pasaport, trafik cezaları ve IMEI kayıt ücretleri ne kadar olacak? Haber

Yeniden değerleme oranı Resmi Gazete'de:  2025 yılında ehliyet, pasaport, trafik cezaları ve IMEI kayıt ücretleri ne kadar olacak?

2024 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 43,93 olarak belirlendi. Bu oranla birlikte trafik cezaları, ehliyet harçları, pasaport ücretleri, araç muayene ücreti, IMEI kayıt ücreti ve yurt dışı çıkış harcı gibi birçok kalemde önemli artışlar yaşandı. Vatandaşın bütçesini zorlayan bu zamlar, 2025 yılında hayat pahalılığını daha da artıracak gibi görünüyor. TRAFİK CEZALARINDA BÜYÜK ARTIŞ Kırmızı ışıkta geçme, hatalı park ve hız sınırını aşma gibi trafik ihlallerinin cezaları önemli ölçüde arttı. Örneğin, kırmızı ışıkta geçme cezası 1.506 TL'den 2.167 TL'ye yükseldi. Benzer şekilde, hız sınırını yüzde 50 ve üzerinde aşmanın cezası da 6.439 TL'den 9.267 TL'ye çıktı. EHLİYET VE PASAPORT HARÇLARINDA ZAM FIRTINASI Ehliyet almak isteyen vatandaşlar da önemli ölçüde zamla karşılaşacak. A sınıfı ehliyet harcı 1.308 TL'den 1.882 TL'ye, B sınıfı ehliyet harcı ise 3.945 TL'den 5.678 TL'ye yükseldi. Pasaport harçlarında da önemli artışlar yaşandı. Örneğin, 6 aylık pasaport harcı 1.639 TL'den 2.359 TL'ye çıktı. MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ'NDE DE ARTIŞ Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) de yeniden değerleme oranı doğrultusunda arttı. En düşük MTV tutarı 3.359 TL'den 4.834 TL'ye yükseldi. IMEI KAYIT ÜCRETİ KATLANDI Yurt dışından getirilen cep telefonlarının IMEI kayıt ücretinde de önemli bir artış yaşandı. Bu ücret, 31.692 TL'den 45.614 TL'ye yükseltildi. ARAÇ MUAYENE ÜCRETİ VE YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI DA ARTIŞ GÖSTERDİ Araç muayene ücreti 1.821 TL'den 2.621 TL'ye, yurt dışı çıkış harcı ise 500 TL'den 719,7 TL'ye yükseltildi. CUMHURBAŞKANI'NIN YETKİSİ Cumhurbaşkanı, vergi ve harçlarda yüzde 50'ye varan indirim veya artış yapabilme yetkisine sahip. Ancak, trafik cezalarında artış oranında bir değişiklik yapma yetkisi bulunmuyor.

GİB, vergi borcu silinmesi iddialarını yalanladı: Hiçbir kamu zararına izin verilmedi Haber

GİB, vergi borcu silinmesi iddialarını yalanladı: Hiçbir kamu zararına izin verilmedi

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi borcu silinerek kamunun zarara uğratıldığına dair basında çıkan haberleri yalanladı. Başkanlık, medyada yer alan "Devleti soyup köşeyi döndüler!" başlıklı haberin tamamen asılsız olduğunu vurguladı. GİB, bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti ve açıklamalarda bulundu. "VERGİ BORÇLARININ SİLİNMESİ İMKÂNSIZ" GİB'in açıklamasında, Türk vergi hukukunda tabii afetler gibi özel durumlar için terkin düzenlemeleri ve küçük tutarlı alacakların tahsilinden vazgeçilmesine yönelik bazı düzenlemeler dışında vergi borçlarının kayıtsız şartsız silinmesinin mümkün olmadığı ifade edildi. Başkanlık, ödenmesi gereken vergi borçlarının veya cezalarının Türkiye Büyük Millet Meclisi dışında hiçbir makam tarafından silinmesinin söz konusu olmadığını vurguladı. "USULSÜZ BİR DURUM TESPİT EDİLDİĞİNDE DERHAL GEREKLİ İŞLEMLERİN BAŞLATILDI" Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, vergi hukuku kapsamında yer alan ve henüz kesinleşmemiş vergi ve cezalar ile ilgili uzlaşma imkânı sağlayan müesseseyi yeniden düzenleyen 7524 sayılı Kanun ile vergi asli borçlarının uzlaşma kapsamından çıkarıldığını duyurdu. GİB, elektronik vergi sistemleriyle sürekli analiz, kontrol ve denetimler yaptığını ve usulsüz bir durum tespit edildiğinde derhal gerekli işlemlerin başlatıldığını belirtti. Açıklamada, habere konu olayın 2021 yılında gerçekleştiği ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hemen tespit edilerek hukuki sürecin başlatıldığı aktarıldı. Yargı sürecinin devam ettiği ve idari soruşturmanın sonuçlandığı, gerekli müeyyidelerin uygulandığı da ifade edildi. GİB, tüm vergisel süreçlerin tamamlanarak herhangi bir kamu zararı veya tahakkuk kaybına izin verilmediğini belirtti.

2025 pasaport ücretleri, IMEI kayıt ücreti ve yurt dışı çıkış harcı ücreti ne kadar oldu? Haber

2025 pasaport ücretleri, IMEI kayıt ücreti ve yurt dışı çıkış harcı ücreti ne kadar oldu?

2025 Pasaport Ücretleri Açıklandı: 6 Aylık Pasaport 2.351,87 TL! Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı yüzde 43,93'lük yeniden değerleme oranıyla, 2025 yılı için pasaport harçları yeniden belirlendi.  2025 yılı için geçerli olacak pasaport harçları şöyle sıralandı: 6 aylık pasaport: 2.351,87 TL 1 yıllık pasaport: 3.439,03 TL 2 yıllık pasaport: 5.644,03 TL 3 yıllık pasaport: 8.012,89 TL 4 yıl ve üzeri pasaport: 11.281,85 TL Pasaport defteri ücreti: 1.137,31 TL Bu zamların ardından, yurt dışı seyahatleri için pasaport başvurusu yapacak vatandaşlar, yeni fiyatları göz önünde bulundurarak planlama yapmak durumunda kalacaklar. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeniden değerleme oranını yüzde 50 artırma veya azaltma yetkisi bulunduğu için, ilerleyen dönemde fiyatlarda değişiklik yaşanabileceği de belirtiliyor. Pasaport başvurusu yapacak olanlar, gerekli belgeleri ve süreçleri öğrenmek için resmi makamlardan bilgi alabilir. 2025 yılı pasaport ücretleri, seyahat planları olan vatandaşlar için önemli bir maliyet kalemi olmaya devam edecek. IMEI Kaydı 45.614 TL, Yurt Dışı Çıkış Harcı 720 TL! Açıklanan verilere göre, yurt dışı çıkış harcı daha önce 500 TL olarak uygulanıyordu; ancak yapılan güncelleme ile bu tutar 720 TL’ye yükseldi. Bu durum, yurt dışına seyahat eden vatandaşlar için ek bir maliyet anlamına geliyor. Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonlardan alınan IMEI kayıt ücreti tutarının, 2025 yılı itibarıyla 45.614 TL olacağı belirtildi. 2024 yılı başından itibaren yeni kayıt ücreti 31.692 TL olarak belirlenmişti Yeniden değerleme oranı, pasaport, ehliyet, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve gelir vergisi gibi birçok vergi ve harç kalemini etkiliyor. Her yıl bu vergi kalemlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu oranı yüzde 50 artırma veya azaltma yetkisi bulunduğu da hatırlatıldı. Bu durum, ilerleyen süreçte maliyetlerin yeniden şekillenebileceği anlamına geliyor.

Acun Ilıcalı'nın holdinginin üç yıldır vergi ödemediğini iddia eden gazeteciye Acun Ilıcalı'dan sert tepki Haber

Acun Ilıcalı'nın holdinginin üç yıldır vergi ödemediğini iddia eden gazeteciye Acun Ilıcalı'dan sert tepki

Gazeteci Turhan Bozkurt, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu Acun Medya Holding’in üç yıldır vergi ödemediğini iddia etti. Bozkurt, paylaşımında "Yüzsüzleri ifşa edecekseniz buralardan başlayın! Acun Ilıcalı'nın holdingi de üç yıldır vergi ödemiyor." ifadelerini kullandı. Bu iddialar, kısa sürede büyük tepki topladı. Ünlü televizyoncu ve yapımcı Acun Ilıcalı, gazeteci Turhan Bozkurt’un Acun Medya Holding ile ilgili vergi iddiasına sosyal medya hesabından yanıt verdi. Ilıcalı, Bozkurt'un iddialarını sert bir şekilde reddederek şu ifadeleri kullandı: ''BU SENE İKİ KATI VERGİ ÖDEYECEĞİZ'' "Bence iftiracı ve cahilleri ifşa edeceksek senden başlayalım. Acun Medya Holding kâr amacı gütmeyen bir yönetim şirketidir. Yönettiği şirketlerin ödediği vergi 2023 yılında toplam 324 milyon ₺’dir. Bu sene de iki katını vereceğiz." ''YÜZSÜZLER LİSTESİNE SENİ SOKABİLİRİZ'' Ilıcalı, ayrıca şirketinin 2500 aileye iş sağladığını ve vergi rekortmeni olduğunu vurgulayarak Bozkurt’a karşı "yüzsüzler listesine seni sokabiliriz" diyerek sert bir çıkış yaptı. Ünlü televizyoncu, uzun yıllardır vergi rekortmenleri arasında yer aldığını belirterek bu tarz iddialarla uğraşmanın rahatsız edici olduğunu dile getirdi. İddiaların ardından Bozkurt'tan herhangi bir yanıt gelmezken, sosyal medyada tartışmalar devam ediyor.

Vergi borçları listesi 15 Ekim'de yayınlanmaya başladı: Hangi mükellefler listede? Haber

Vergi borçları listesi 15 Ekim'de yayınlanmaya başladı: Hangi mükellefler listede?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 5 milyon TL ve üzeri kesinleşmiş vergi borcu bulunan mükelleflerin isimlerini içeren listeleri kamuoyuyla paylaşmaya başladı. Bu listeler, 15 Ekim itibarıyla vergi dairelerinde asılmaya başlandı ve 1-15 Kasım tarihleri arasında GİB internet sitesinde de yayımlanacak. KİMLER LİSTEDE, KİMLER YOK? Listelerde, geçen yıl sonu itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş vergi ve cezalar ile 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 tarihlerinde kesinleşen tarhiyatlar dikkate alındı. Ancak bazı istisnalar bulunuyor: Belediye Alacakları: Belediye kanununu kapsamında takas ve mahsuba ilişkin başvuruları kabul edilen, belediyelerle sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası belediyelere ait şirketlerden vadesi 31 Aralık 2004 ve öncesine rastlayan alacaklar listede yer almıyor. Yapılandırılan Borçlar: Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun hükümlerine göre yapılandırılması devam eden borçlar da kapsam dışında tutuldu. Depremzedeler: 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde ve Sivas'ın Gürün ilçesinde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan ve mücbir sebep kapsamında olan mükelleflerin vergi ve cezaları listede yer almayacak. LİSTELER NEREDE YAYIMLANACAK? Vergi Daireleri: 15-31 Ekim tarihleri arasında tüm vergi dairelerinde ilan edilecek. GİB İnternet Sitesi: 1-15 Kasım tarihleri arasında GİB'in resmi internet sitesinde yayımlanacak.

Savunma Sanayiine destek için yıllık 750 TL vergi için Destici: ''Vermezsen sonun Suriye gibi olur'' Haber

Savunma Sanayiine destek için yıllık 750 TL vergi için Destici: ''Vermezsen sonun Suriye gibi olur''

Savunma sanayiine destek sağlamak amacıyla vatandaşlardan kredi kartı limiti 100.000 TL olanlardan yıllık 750 TL vergi kesilmesini öngören yasa teklifi, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Cumhur İttifakı ortağı Büyük Birlik Partisi (BBP) lideri Mustafa Destici, yasaya karşı çıkanlara sert tepki gösterdi. Destici, düzenlemeye eleştiri yöneltenlerin Türkiye'yi savunmak yerine Yunanistan ve Ermenistan’ı desteklemekle suçladı. ''VERMEZSEN SONUN SURİYE GİBİ OLUR'' Destici, "Vermezsen sonun Suriye, Irak, Filistin gibi olur. Mehmetçik canını, polis kanını veriyor; sen 750 lira vermişsin, çok mu?" ifadelerini kullanarak, vatandaşları vergi ödemeye teşvik etti. Aynı zamanda, "O gitsin, 750 liraya bir büyük rakı alsın, 'demlenmeye' devam etsin" şeklindeki sözleriyle de tartışmalara noktayı koydu. Öte yandan, yeni vergi düzenlemesi ile birlikte kredi kartı limitinin 100 bin TL ve üzeri olan vatandaşlardan alınacak 750 TL'lik kesinti, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na aktarılacak. 46 milyar TL'lik bir gelir hedeflendiği belirtiliyor. ÖZGÜR ÖZEL: ''SAVA SÖYLEMLERİ BAHANESİYLE VERGİ TOPLAYACAKLAR'' Düzenleme, bankalarda yoğunluk oluşturdu ve birçok kişi kredi kartı limitini 99 bin TL'ye düşürme talebinde bulundu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, "İsrail saldıracak" söylemleri üzerinden yapılan bu vergi düzenlemesini eleştirerek, "70 milyar vergi toplayacaklar" ifadelerini kullandı.

Fransa'dan büyük şirketlere yüksek vergi planı: Kamu açığını kapatma adımı Haber

Fransa'dan büyük şirketlere yüksek vergi planı: Kamu açığını kapatma adımı

Fransa, kamu maliyesini yeniden düzenlemeye çalışırken büyük şirketlere yönelik vergi oranlarını artırma planlarını devreye sokmaya hazırlanıyor. Le Monde gazetesinin haberine göre, Fransa Başbakanı Michel Barnier liderliğindeki yeni hükümet, cirosu 1 milyar avrodan fazla olan şirketlerin karlarına istisnai bir katkı vergisi getirmek istiyor. Bu düzenleme, hisse geri alımları üzerinde de yeni bir vergi öngörüyor. BÜYÜK ŞİRKETLERE EK VERGİ UYGULAMASI Fransız ekonomi bakanlığının planlarına göre, büyük şirketlerin karlarına uygulanan vergi oranı %25'ten %33,5'e çıkarılacak. Bu adımın yaklaşık 300 büyük şirketi etkilemesi bekleniyor. Vergi artışı, 2017 yılında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un düşürdüğü oranların tekrar eski seviyeye getirilmesi anlamına geliyor. Yapılması planlanan bu düzenleme ile devlet kasasına yılda yaklaşık 8 milyar avro ek gelir sağlanacak. HİSSE GERİ ALIMLARINA YENİ VERGİ Hisse geri alımları da Barnier hükümetinin radarında. Şirketlerin, kendi hisselerini piyasadan satın alarak hisse sayısını azaltma yoluyla değerlerini artırmasını hedef alan yeni bir vergi de yolda. Özellikle BNP Paribas, LVMH ve TotalEnergies gibi büyük Fransız şirketleri, geçtiğimiz yıl bu uygulamayı hayata geçirmiş ve Macron tarafından eleştirilmişlerdi. BÜTÇE AÇIĞINI KAPATMA HAMLESİ Fransa’nın devasa kamu açığı, Barnier hükümetinin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri. Avrupa Birliği’nin aşırı açık prosedürü kapsamında olan Fransa, Brüksel’den gelecek olası cezaları önlemek için 31 Ekim'e kadar bütçe açığını düşürmeye yönelik bir yol haritası sunmak zorunda. Barnier hükümeti, yeni bütçe planlarını 9 Ekim’e kadar Fransız parlamentosuna sunacak. YENİ ÇEVRE VE KONUT VERGİLERİ DE GÜNDEMDE Le Monde'un haberine göre, hükümetin bütçe planları yalnızca büyük şirketlerle sınırlı değil. Çevreyi kirleten araçlara uygulanan mevcut vergilerin kapsamı genişletilecek. Ayrıca Airbnb gibi mobilyalı konut kiralayanlara yönelik vergi avantajlarının değiştirilmesi de gündemde. Barnier’in bu planlarla ilgili daha fazla detayı Salı günü Fransız parlamentosunda yapacağı konuşmada açıklaması bekleniyor.

Taşkın: Kamu çalışanları vergi yükü altında eziliyor Haber

Taşkın: Kamu çalışanları vergi yükü altında eziliyor

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, kamu çalışanlarının yüksek oranda vergi ödediklerine dikkat çekerek, kamu çalışanlarının insanca yaşayabilecekleri bir ücret politikası ile vergide adaletin sağlanarak maaşlardaki reel kayıpların önlenmesi gerektiğini söyledi. “Dar ve sabit gelirli kamu çalışanları ile bunların emeklilerinin ücretlerinde reel artış sağlanmalıdır” Necip Taşkın, ““Devletin vergi politikası ivedilikle gözden geçirilip adil bir vergilendirme sistemi getirilmelidir. Ayrıca kamu çalışanlarının ücret politikası da yeniden gözden geçirilmelidir. Özellikle dar ve sabit gelirli kamu çalışanları ile bunların emeklilerinin ücretlerinde reel artış sağlanmalıdır” diye ifade etti. “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmak suretiyle vergide adalet sağlanmalıdır” Taşkın, “Devlet, kaynaktan kesinti yapmak suretiyle kamu çalışanları ile emeklilerinden vergi topluyor. Buna karşılık vergi almadığı ve/veya alamadığı, vergisini sildiği, vergi muafiyet ve istisnaları getirdiği başka bir kesim var. Dolayısıyla gelir adaletsizliği, vergilendirmede ki adaletsizlik, maaşlarda reel artış sağlanmaması, düzenli vergi ödeyen namuslu vatandaşlar ve çalışanlar aleyhine bir duruma neden olmaktadır. 2024 yılında kaynaktan kesilen vergi oranlarını incelediğimiz zaman; 0 TL - 110.000 TL: / 110.001 TL - 230.000 TL: %20 / 230.001 TL - 580.000 TL: %27 / 580.001 TL - 3.000.000 TL: %35 / 3.000.001 TL ve üzeri: %40, ücretli çalışanların gelirlerine göre vergilerini zamanında ve eksiksiz ödediği, ayrıca OECD ülkeleri içinde ülkemizde dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerine oranının ortalama %68 olduğu dikkate alındığında, ülkemizde ücretli çalışan dar ve sabit gelirlilerin hem gelir vergisi tarifesi üzerinden vergilendirilerek hem de dolaylı vergi ödemek suretiyle vergi yükü altında ezildiği görülmektedir. Ülkemizde toplanan vergi gelirleri içindeki dolaylı ve dolaysız vergilerin oransal olarak büyüklüğü dar ve sabit gelirli çalışanları için ciddi yüktür. Dolaysız vergiler de gerçek kişilerin geliri üzerinden alınan verginin oranı artan oranlı olarak  -40 aralığında iken,  bankalar, 6361 sayılı Kanun  kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden kurumlar vergisi %30 oranında olmasıdır. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmak suretiyle vergide adalet sağlanmalıdır. Vergideki adaletsizlik çalışanların kısa sürede üst vergi dilimlerine geçerek daha fazla vergi ödemeye başlamasıyla ciddi sorun oluşturmaktadır” şeklinde konuştu. “Vergi yükünün tavana yayılması sağlanarak dar ve sabit gelirliler üzerindeki vergi yükü hafifletilmelidir” Necip Taşkın alınan vergi ve zamların sabitlenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Devlet, bütçe açığının kapatılması ve kamu gelirlerinin artırılması için düzenleme yaparken; dolaysız vergilerle daha fazla vergi toplarken, kamu çalışanlarının vergilendirilmesinde vergi oranlarını düşürmeyerek veya yıllardır talep ettiğimiz gibi ’te sabitlenmesi önerilerimiz dikkate alınmayarak ciddi bir mağduriyet oluşturmaktadır. Devletin gelirlerinin %60’tan fazlasını kamu çalışanlarından ve emeklilerinin bordrosundan kestiği vergiler oluşturmaktadır. Kamu çalışanlarının maaşlarına her yıl yapılan zam kadar vergi dilimi yükseltilmeli, vergi oranı ’te sabitlenmelidir. Dar ve sabit gelirli kamu çalışanları ve emeklilerinin ödediği verginin, devletin topladığı vergideki payı da her geçen artmaktadır. Bunlar göstermektedir ki kamu çalışanlarının vergi oranındaki yükseklik nedeniyle her yıl ödediği vergi artmakta ve geliri paralel olarak düşmektedir. Bu nedenlerle ısrarla vergi yükünün tavana yayılması sağlanarak dar ve sabit gelirliler üzerindeki vergi yükü hafifletilmelidir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.