TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Venezuela

İLKHABER-Gazetesi - Venezuela haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Venezuela haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

ABD, Nicolas Maduro’nun uçağına el koydu Haber

ABD, Nicolas Maduro’nun uçağına el koydu

ABD ile Venezuela arasındaki gerilim, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Dassault Falcon 900EX uçağına el konulmasıyla yeni bir boyut kazandı. ABD Başsavcısı Merrick Garland, uçağın Dominik Cumhuriyeti’nde el konulduğunu bildirdi. Garland, uçağın 13 milyon dolara paravan bir şirket aracılığıyla yasadışı yollarla satın alındığını ve “Nicolas Maduro ve yandaşları tarafından kullanılmak üzere” ABD dışına kaçırıldığını açıkladı. ABD’li yetkililer, operasyonun Dominik Cumhuriyeti ile yakın iş birliği içinde gerçekleştirildiğini belirtti. ABD’Lİ YETKİLİLERDEN AÇIKLAMALAR ABD Ticaret Bakanlığı İhracat Uygulamaları Sekreter Yardımcısı Matthew Axelrod, el koyma işleminin önemli bir mesaj verdiğini vurguladı: “Yaptırım uygulanan Venezuelalı yetkililerin yararına ABD’den yasadışı yollarla edinilen uçaklar öylece gün batımına doğru uçup gidemez.” ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett ise, “Bu, Maduro'nun Venezuela'yı kötü yönetmenin sonuçlarını hissetmeye devam etmesini sağlamak için önemli bir adımdır” dedi. GERİLİMİN ARTTIĞI BİR DÖNEMDE Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yeniden seçilmesinin ardından ABD ile Venezuela arasındaki gerilim yükselmişti. El konulan uçağın, bu gerilimi daha da artıracağı ve uluslararası ilişkilerde önemli bir etkisi olacağı değerlendiriliyor.

Venezuela’dan sosyal medya platformu X’e 10 gün erişim yasağı Haber

Venezuela’dan sosyal medya platformu X’e 10 gün erişim yasağı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile sosyal medya platformu X’in sahibi Elon Musk arasındaki gerilim büyüyor. Maduro devlet başkanlığı seçimleri nedeniyle çıkan tartışmaların ardından Güney Amerika ülkesinde sosyal medya platformu X’e erişimi 10 gün süreyle yasakladı. Ulusal Telekomünikasyon Komisyonu (Conatel) tarafından sunulan ve eskiden Twitter olarak bilinen X’e 10 günlüğüne erişim yasağı getiren kararı imzaladığını belirten Maduro, Elon Musk'ı nefret yayma, iç savaş ve ölümü teşvik etmekle suçladı. Maduro, “Elon Musk, X'in sahibidir ve tüm kuralları ihlal etmiştir. Venezuelalılara karşı nefret, faşizm, iç savaş, ölüm, çatışmayı kışkırtarak kuralları ve tüm Venezuela yasalarını ihlal etti. X, 10 günlüğüne Venezuela'dan defol" ifadelerini kullandı. Maduro ve Musk arasındaki gerilim ABD'li milyarder Elon Musk, Maduro’nun kazandığı seçimlere "hile karıştırıldığını" iddia etmişti. Musk Venezuela liderini "diktatör" ve "palyaço" nitelendirmesi yaparken, Maduro ise Musk'ı seçim sonrası protestoların ve muhalefetin arkasındaki itici güç olmakla suçlamıştı. Maduro ayrıca geçtiğimiz günlerde anlık mesajlaşma ve arama platformu WhatsApp üzerinden şiddet ve nefret yayıldığını belirterek uygulamayı canlı yayında telefonunda silmiş, Telegram veya WeChat kullanılması çağrısında bulunmuştu. Ne olmuştu Venezuela Seçim Komisyonu, 28 Temmuz'da yapılan seçimleri oyların yüzde 51'ini alarak Maduro'nun kazandığını ilan etti, ancak henüz oy sayılarını paylaşmadı. Sonuçların açıklanmasının ardından ülke genelinde halk, Maduro'nun istifa etmesini ve muhalefet adayı Edmundo Gonzalez'in zaferinin ilan edilmesi talebiyle sokaklara dökülerek protesto düzenledi. ABD, Arjantin ve Şili gibi ülkeler Maduro'nun zaferini tanımayı reddederken, Çin ve Rusya ise Maduro'yu zaferinden dolayı tebrik etti.

Venezuela'da seçim protestolarında gözaltına alınanların sayısı 1200'e çıktı Haber

Venezuela'da seçim protestolarında gözaltına alınanların sayısı 1200'e çıktı

Venezuela'da devlet başkanı seçiminin sonuçlarını protesto edenlerle güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda gözaltına alınanların sayısı 1200'e yükseldi.Bolivarcı Ulusal Muhafızlar'dan (GNB) yapılan açıklamada, şiddet olaylarına yol açan 1200 kişinin gözaltına alındığı ve kamu güvenliğinin sağlanması için güvenlik güçlerinin kararlı operasyonlar düzenlediği bildirildi. Ayrıca, yakalanan bazı eylemcilerin Peru, Şili ve Kolombiya'da özel eğitim aldığının tespit edildiği ve doğrudan sokaklarda terör ve şiddeti kışkırttığı ifade edildi. Devlet Bakanı Nicolas Maduro da gözaltına alınanlara ilişkin yaptığı açıklamada, ABD'den ülkeye geri dönen Venezuelalılardan yüzde 80'inin suça bulaştığını söyledi. Bu arada Ulusal Başsavcı Tarek William Saab da açıklamasında, gösteriler sırasında 77 güvenlik görevlisinin yaralandığını ve olaylara ilişkin soruşturma başlatıldığını bildirdi. Venezuela'daki seçimler Venezuela'da 28 Temmuz'da devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmişti. Venezuela Seçim Konseyinin açıkladığı seçim sonuçlarına göre, Nicolas Maduro, yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini 3. kez kazanmıştı. Seçimlerin tamamlanmasının ardından 29 Temmuz'da açıklama yapan muhalefet, Ulusal Seçim Konseyi verilerinin doğru olmadığını ve sonuçların hileli olduğunu öne sürmüştü. Ülkede seçim sonuçlarının hileli olduğu gerekçesiyle düzenlenen protestolarda, güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan olaylarda şimdiye kadar biri asker 17 kişi hayatını kaybetmişti.

Venezuela’daki Madura karşıtı gösterilerde 749 kişi gözaltına alındı Haber

Venezuela’daki Madura karşıtı gösterilerde 749 kişi gözaltına alındı

Venezuela'da muhalefet destekçilerinin Nicolas Maduro'nun yeniden devlet başkanı seçilmesinin ardından başlattıkları protestolarda 749 kişi gözaltına alındı. Güney Amerika ülkesi Venezuela'da pazar günü gerçekleştirilen seçimlerde Nicolas Maduro'nun yeniden devlet başkanı seçilmesinin ardından muhalefet destekçileri tarafından ülke çapında seçim sonuçlarının şaibeli olduğuna yönelik düzenlenen protestolar devam ediyor. Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab, devam eden protestolarda şu ana kadar 749 kişinin gözaltına alındığını belirterek, bu sayının artabileceğini ifade etti. Saab, gözaltına alınanların çoğunun "otoriteye direnmek ve terörizm" ile suçlanacağını belirtti. Protestolarda 2 kişi hayatını kaybetti Venezuela’da devam eden protestolarda Tachira eyaletinde 1, Maracay şehrinde 1 olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetti. Ordudan Maduro’ya destek Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, yaptığı açıklamada Maduro'nun hafta sonu yeniden seçilmesiyle ilgili protestoların ortasında silahlı kuvvetlerin "mutlak sadakatine ve koşulsuz desteğine" sahip olduğunu belirterek, Maduro'nun "meşru bir şekilde yeniden seçilen başkomutan" olduğunu söyledi. Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE), oyların yüzde 98'inin sayıldığını ve seçimi Maduro'nun kazandığını duyurmuş, Maduro'nun yüzde 51.2 oy aldığı seçimde muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez'in ise yüzde 44.2 oy aldığı kaydedilmişti. Sandık çıkış anketlerinde ise Maduro'nun seçimi kaybettiği, Gonzalez'in seçimin galibi olduğu ifade edilmişti.

Nicolas Maduro'nun seçim galibiyeti Güney Amerika'da protestolara yol açtı Haber

Nicolas Maduro'nun seçim galibiyeti Güney Amerika'da protestolara yol açtı

Venezuela'da düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin galibi Nicolas Maduro, Güney Amerika ülkelerinde yaşayan Venezuelalılar tarafından Venezuela Büyükelçilikleri önünde protesto edildi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun dün ülkede düzenlenen devlet başkanlığı seçimini kazanmasının ardından Güney Amerika ülkelerinde protestolar patlak verdi. Güney Amerika ülkelerinde yaşayan Venezuelalılar, Venezuela Büyükelçilikleri önünde Maduro'yu protesto etti. Peru, Şili, Uruguay, Ekvador ve Brezilya'da sokağa inen Venezuelalılar, seçim sonuçlarının şaibeli olduğunu ifade etti. Venezuelalılar, ellerinde Venezuela bayrağı ve Maduro karşıtı pankartlar taşıdı. GONZALEZ'TEN “BİZ KAZANDIK” AÇIKLAMASI “Biz kazandık” ifadelerini kullanan muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez ise, “Tüm Venezuela'ya ve dünyaya Venezuela'nın yeni bir seçilmiş başkanı olduğunu ve bu kişinin de ben olduğunu söylemek istiyoruz” demişti. SEÇİM SONUÇLARINA DÜNYADAN TEPKİLER Kosta Rika Devlet Başkanı Rodrigo Chaves sonuçları “hileli” olarak, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ise seçim sonuçlarını “inanması zor” olarak nitelendirmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sonucun Venezuelalı seçmenlerin iradesini yansıtmadığına dair “ciddi endişe” duyduklarını ifade etmişti. Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE), yaptığı açıklamada oyların yüzde 98'inin sayıldığını ve seçimi Maduro'nun kazandığını duyurmuş, Maduro'nun yüzde 51.2 oy aldığı seçimde muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez'in ise yüzde 44.2 oy aldığı kaydedilmişti. Sandık çıkış anketlerinde ise Maduro'nun seçimi kaybettiği Gonzalez'in seçimin galibi olduğu ifade edilmişti.

Beryl Kasırgası Karayipleri vurdu Haber

Beryl Kasırgası Karayipleri vurdu

Venezuela'da, Atlantik Okyanusu'nda oluşan Beryl Kasırgası nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3'e çıktı. Devlet kanalı VTV'deki haberde, Beryl Kasırgası'nın Venezuela'nın kuzeydoğusunu vurması sonucu 3 kişinin öldüğü, birçok bölgenin de elektriksiz kaldığı bildirildi.Devlet Başkanı Nicolas Maduro da basına yaptığı açıklamada, Sucre eyaletinde kasırga nedeniyle 400 evin tamamen yıkıldığını, 8 bin evin ise kısmen etkilendiğini duyurdu. Sucre'de 4 kişinin kayıp olduğunu dile getiren Maduro, bölgeye arama kurtarma ekiplerinin sevk edildiğini ve kasırgadan etkilenenlere su, gıda ve ilaç ulaştırıldığını belirtti.ABD Ulusal Kasırga Merkezinin yayımladığı son rapora göre, "kategori 4"e düşen Beryl Kasırgası, Karayip Denizi boyunca kuzeybatı yönünde ilerlemeye devam edecek. Kolombiya'da şiddetli yağış bekleniyor Öte yandan Kolombiyalı yetkililerin yaptığı açıklamada da Beryl Kasırgası'nın Magdalena, Cesar ve La Guajira yönetim merkezlerinde orta şiddette yağış ve kuvvetli rüzgara yol açmasının beklendiği bildirildi. Meksika'da ise Yucatan Yarımadası'nı vurması öngörülen Beryl Kasırgası öncesi 8 bin 500 asker arama kurtarma çalışmalarına destek için görevlendirildi. Kasırga nedeniyle deniz kaplumbağası yumurtaları tahliye edildi Atlantik Okyanusu'nda oluşan ve Karayipleri vuran "Kategori 4" şiddetindeki Beryl Kasırgası'nın, Cancun'un güneyine de ulaşması bekleniyor.Cancun Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, kasırga nedeniyle deniz kaplumbağalarının yumurtalarını denize sürüklemesinin önüne geçmek amacıyla yumurtaların tahliye edilmesi kararı alındı.Bu kapsamda Belediye çalışanları da sahilde kuma gömülü 93 yuvadan 10 bini aşkın yumurtayı çıkararak, gerekli şartların sağlandığı "güvenli bir yere" taşıdı. Deniz kaplumbağaları, yumurtalarını sahillerdeki kuma gömüyor. Uygun sıcaklıkta gelişimini tamamlayan yavrular, yumurtalarından çıkarak denize dönüyor. Ülkedeki balıkçı köyü Punta Allen'da da güvenlik güçleri de 700 kişiyi bölgeden tahliye etti. Jamaika'da kasırganın etkisi sürüyor Jamaika Meteoroloji Ofisinin X sosyal medya platformundan hesabından yapılan açıklamada, ülkede kasırga uyarısının kalktığı fakat şiddetli yağışlar, ani sel gibi etkilerinin devam edebileceği uyarısı yapıldı. Başbakan Andrew Holness, X'ten yaptığı açıklamada Beryl Kasırgası'nın olumsuz etkilerinin sürdüğünü belirterek, vatandaşların güvenliğinin sağlanması amacıyla yerel saatle 23.00'te başlayarak 06.00'da sona ermesi beklenen sokağa çıkma yasağı uygulanacağını kaydetti.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: "Adil bir barışın başlatılmasını sağlayabilecek kişi Erdoğan olabilir" Haber

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: "Adil bir barışın başlatılmasını sağlayabilecek kişi Erdoğan olabilir"

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, katıldığı televizyon programında İsrail-Hamas çatışmasına değindi. Devlet Başkanı Maduro, İsrail güçlerinin Filistinli ailelerin ve sivillerin yaşadığı binaları hedef almasını kınadı. Maduro, İsrail’i Gazze’deki Filistinlilere karşı "soykırım" yapmakla suçladı. Filistin halkının her gün ayrım gözetmeksizin bombalandığını, öldürüldüğünü, hapse atıldığını belirten Maduro, Filistin’e yönelik katliamlara sessiz kalan uluslararası medyayı da eleştirdi. "Şu anda olup bitenler, BM anlaşmasının kalıcı olarak ihlal edilmesinin sonucudur" "Birleşmiş Milletler 1967’de Filistin devleti ve İsrail devleti olmak üzere iki devletin kurulmasına yönelik bağlayıcı karar yayınladı. Ayrıca Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olmasına karar verildi" diyen Maduro, "O tarihten bu yana BM’nin bu kararı bağlayıcı oldu ancak İsrail’de başa gelen tüm hükümetler bu kararı sürekli çiğnedi. Şu anda olup bitenler, BM anlaşmasının kalıcı olarak ihlal edilmesinin sonucudur" şeklinde konuştu. Dünya genelindeki Hıristiyanları, Müslümanları ve Yahudileri ateşkes için BM’ye çağrı yapmaya davet eden Maduro, "Filistin halkının bağımsızlık, toprak ve barışa ilişkin tarihi haklarını yeniden tesis etmek için barış müzakerelerinin derhal başlatılmasını talep edelim" dedi. Maduro, Venezuela’nın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın diplomatik yollarla barış arayışına desteğini de dile getirdi. "Erdoğan’ın adil barışın başlatılmasını sağlayabileceğine inanıyorum” Maduro ayrıca, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tamamen katılıyorum. Son derece aklı başında ifadeler kullanıyor. BM kararlarına saygılı, adil ve tam bir barışın olması gerekiyor. İnanıyorum ki bir lider olarak bu duruma müdahale edecek, ateşkesi sağlayacak ve adil bir barışın başlatılmasını sağlayabilecek kişi Erdoğan olabilir" ifadelerini kullandı. Maduro, "Adil bir barış aramalıyız. Bu barışı diyalog yoluyla, BM’nin kararlarına ve Filistin halkının haklarına saygı duyarak aramalıyız" diyerek sözlerini tamamladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.