TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#üzüm

İLKHABER-Gazetesi - üzüm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, üzüm haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Deprem bölgesinde bereketli üzüm hasadı Video Galeri

Deprem bölgesinde bereketli üzüm hasadı

Hatay'ın lezzetiyle ün salan üzümünde bereketli hasat başladı. Üzüm tarlada kalitesine göre 20 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay'da afetzede üreticiler üreterek güçlenmeye devam ediyor. Türkiye'nin en bereketli topraklarından olan Amik Ovası'nda bulunan Hassa ilçesinin ağızlarda tat bırakan meşhur üzümünde hasat başladı. Sıcak havanın dengesiz ilerlemesi nedeniyle verimin düştüğü üzümde kalite bahçe bahçe değişiklik gösteriyor. Yurdun dört bir yanına gönderilen Hassa üzümü tarlada 20 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçisi Fatma Yılmaz, damaklarda tat bırakan Hassa üzümünün bölge halkı için önemli bir gelir kapısı olduğunu belirterek, “Bunlar Hatay'ımızın üzümleri, çeşit çeşit üzümlerimiz var. Bölgemiz üzümcülük ve zeytincilikle kalkınıyor. Üzümümüz oldukça lezzetli ve meşhur” dedi. “Markette üzüm fiyatı 80 TL ama tarlada 3'te 1 fiyatına” Hassa ilçesinde yaş meyve komisyonculuğu ve çiftçilik yapan Mehmet Kaya, üzümün tarla fiyatıyla market fiyatı arasındaki farkına dikkat çekerek, “Bu yıl üzümlerimizde verimler kısa, çiftçilerimiz emeğinin karşılığını alamıyor. Hiç kaliteli olmayan yerlerimiz var, kalitenin yüksek olduğu noktalar var. Hassa'mızın üzümü aromasıyla Türkiye'de meşhur. Gaziantep, Malatya ve diğer illerde yetiştirilen üzümlerden bizim üzümümüz daha kaliteli ve lezzetli. Tarlada fiyat 20 TL ve 30 TL arasında değişiyor. Çiftçimiz bu durumda emeğimizin karşılığını alamıyor. Markette üzüm fiyatı 80 TL ama tarlada 3'te 1 fiyatına. Bu durum bizi üzüyor” ifadelerini kullandı.

Hayrettin Uçak: Üzüm ihracatımızı 2024 yılında 100 milyon doların üzerine taşımayı hedefliyoruz Haber

Hayrettin Uçak: Üzüm ihracatımızı 2024 yılında 100 milyon doların üzerine taşımayı hedefliyoruz

Osmanlı mutfağının sultan sofralarının gözdesi sultani çekirdeksiz sofralık üzümün ihracat yolculuğu, 25 Temmuz 2024 Perşembe günü başlıyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılı için hedeflerinin çekirdeksiz sultani sofralık üzüm ihracatını 100 milyon doların üzerine taşımak olduğunu belirtti. Ege Sultani Üzümü olarak coğrafi işaret tescili bulunan sultani çekirdeksiz sofralık üzümünün Manisa, Denizli ve İzmir üçgeninde 1 milyon 100 bin dekar alanda 60 bin üretici tarafından üretildiğini dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, üzüm üreticilerinin bağlarını bir yıl boyunca büyük bir titizlikle hasada hazırladıklarını, alıcı ülkelerin taleplerine göre bağları hasat edip ihraç etmek için tüm hazırlıklarının tamam olduğunu kaydetti. “Bu sezon geçen sezona göre rekoltemiz daha yüksek”  Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Bu sezon geçen sezona göre rekoltemiz daha yüksek. 2023 yılında 87 milyon dolar olan çekirdeksiz sultani sofralık üzüm ihracatımızı 2024 yılında 100 milyon doların üzerine taşımayı hedefliyoruz” diyerek ifade etti. “Üzüm, çocukların kemik gelişimine katkı sağlıyor”  Uçak üzümün insan sağlığına olan katkılarına değinerek şunları söyledi: “Üzüm, çocukların kemik gelişimine katkı sağlıyor. Kemik erimesi olan hastalarda üzümün bu özelliğinden yararlanabilir. Üzüm, demir zengini olduğu için kansızlıktan kaynaklanan halsizlik, yorgunluk, tırnak kırılması, saç dökülmesi gibi belirtilerin azalmasını sağlar. Cilde parlaklık ve sağlıklı görünüm kazandırır. Üzümün en önemli faydalarından birisi de bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Sıcakların çok yüksek seyrettiği bugünlerde tüm vatandaşlarımızı sofralık üzüm tüketmeye davet ediyorum. Özellikle okula gidecek çocuklarımızın beslenme çantalarına sezonu bitene kadar taze üzüm, sezonu bittikten sonra ise kuru üzüm konulmasını öneriyoruz.”

Mersin Tarsus'ta tarım kampüsü projesi kapsamında ilk ürünler hasat edildi Haber

Mersin Tarsus'ta tarım kampüsü projesi kapsamında ilk ürünler hasat edildi

Mersin’in Tarsus ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı ve Mersin Valiliği koordinesinde Tarım Kampüsü projesi çerçevesinde ilk ürün alındı. Mersin Valisi üzüm bağında üzüm topladı. İlçeye bağlı Sayköy Mahallesi'nde yer alan Tarsus Tarım Kampüsü'nde, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Tarsus Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan ve ilçe protokolü ilk hasadı gerçekleştirdi. Türkiye’nin önemli üzüm üretim yerleri arasında yer alan, en erken üzüm hasadı yapılan yerlerin başında gelen Tarsus’ta Tarım ve Orman Bakanlığı ve Mersin Valiliği koordinesinde Tarım Kampüsü projesi çerçevesinde, ‘Bağa baktım üzüm oldu, yemeye üzüm oldu’ projesinin hasadı yapıldı. Tarım Kampüsü’nde, üretimin her aşamasında çiftçilere eğitim verilmesinden, erken uyarı sistemleri ile ilaç kalıntısız ürünler yetiştirme sistemlerine varıncaya kadar kampüste tarım üzerine birçok proje hayata geçirildi. Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, Tarsus Tarım Kampüsünde fideden, hasada kadar her aşama planlandığını, projenin amacı ise bilinçli üretimle birlikte üretilene artı değer katmak olduğunu söyledi. Üretiminin her aşaması Tarım Kampüsünde planlanmış üzümlerin hasadında ise ilk makaslar atıldı, yüzler güldü. Tarsus Tarım Kampüsünün örnek bir proje olduğunu belirten Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, projenin de ilk meyvesini almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Tarsus bölgesi ise Türkiye’de ilk üzüm hasadının yapıldığı bölge olma özelliğine sahip olduğunu ifade eden Vali Pehlivan, Tarım Kampüsünde eğitim alan çiftçilerin daha verimli bir tarım alanı oluşturduğunu, bu tür projelerin gelişmesine Tarsus Tarım Kampüsü’nün örnek olduğunu kaydetti.

Hatay'da deprem nedeniyle evlerini terk eden çiftçiler, bahçelerinin bakımı için geri dönüyor Haber

Hatay'da deprem nedeniyle evlerini terk eden çiftçiler, bahçelerinin bakımı için geri dönüyor

HATAY (AA) - ÖMER ÜRER / EMRE AYVAZ - Kahramanmaraş merkezli depremlerde evleri hasar aldığı için yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan Hataylı çiftçiler, bakım zamanı gelen bahçelerinde çalışmak için topraklarına dönüyor.Hatay sınırları içerisinde yer alan Türkiye'nin toprağı en verimli bölgelerinden Amik Ovası'ndaki çiftçiler, Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat'ta yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilendi.Özellikle Kırıkhan, Hassa ve Reyhanlı ilçelerindeki geniş tarım arazileri ile bağ ve bahçelerle geçimini sağlayan bazı vatandaşlar, evlerinin hasar alması nedeniyle il dışında veya daha az zarar gören ilçelerdeki yakınlarının yanına yerleşti.Şeftali, nektari, kayısı, zeytin ve üzüm bahçelerinin yanı sıra havuç, buğday, soğan, patates, maydanoz, marul, salatalık, mısır ve pamuk tarlalarında da üretim yapan çiftçiler, hasat zamanını boş geçirmemek için hazırlıklarını yapmak üzere köylerine geri geliyor.Kırıkhan ve Hassa ilçesinde meyve bahçelerindeki ağaçların çiçek açmasıyla renk çeşitliliği yaşanan bölgeye gelen arazi sahipleri, evlerinin önüne kurdukları çadır veya konteynerlerde kalıyor.- "Halkımız bunun da üstesinden gelecek"Hassa ilçesi kırsal Hacılar Mahallesi'nde zeytin yetiştiriciliği yapan Mehmet Karaduman, AA muhabirine, depremlerin ardından Reyhanlı ilçesindeki yakınlarının yanına gittiğini söyledi.Bahçesindeki çapa ve budama işlemlerinin 1 ay geciktiğini anlatan Karaduman, "Evimizde hasar var. Depremde iki yeğenim vefat etti. Toparlanmaya çalışıyoruz. Arazilerimizde yapılacak işler çok gecikti. Buraların tarımla yeniden ayağa kalkacağına inanıyoruz." diye konuştu.Karaduman, insanların toparlanmak için zamana ihtiyaç duyduğunu belirterek, vatandaşların can derdine düşmeleri nedeniyle ikinci planda kalan tarımın yerini alabilmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerektiğini dile getirdi.Geçimlerinin tarım olduğunun altını çizen Karaduman, "Tüm geçimimiz toprak. Devletimiz tüm imkanlarıyla halka yardım ediyor. Erzak, yiyecek, içecek anlamında sıkıntımız yok. Geçimimiz arazi, toprak üzerine. Tarlada işlerimiz gecikti lakin insanlar toparlanmaya çalışıyor. 3 gün sürecek işimiz göç olduğu için 5 gün veya daha fazla sürecek ama halkımız bunun da üstesinden gelecek." dedi.- "Burası bana dedemden kalma toprak"Afette evi ağır hasar alması nedeniyle Gaziantep'e giden Söğüt Mahallesi'ndeki çiftçilerden 78 yaşındaki Osman Arık, üzüm bağındaki işleri dolayısıyla geri döndüğünü aktardı.Arık, depremi çok şiddetli hissettiklerini ve canlarını zor kurtardıklarını söyledi.Üzüm bağında temizlik ve bakım işlemleri yaptıklarını belirten Arık, "Yolun kenarında gelen giden yesin. Burası bana dedemden kalma toprak. Buraların toprakları çok verimli." diye konuştu.Arık, bakım yaptığı için iyi verim aldığını ifade ederek, "Yılda 2-3 ton üzüm alıyorum. Burası Hassa'nın Bağarası bölgesi ve çok üzüm yetiştirilir." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.