TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Uykusuzluk

İLKHABER-Gazetesi - Uykusuzluk haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Uykusuzluk haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Uykusuzluğun kişilik üzerinde kalıcı değişiklikleri var mı? Haber

Uykusuzluğun kişilik üzerinde kalıcı değişiklikleri var mı?

Uykusuzluk, modern yaşamın getirdiği en yaygın sorunlardan biri haline geldi. Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, bu sorunun nedenleri, belirtileri ve potansiyel etkileri üzerine önemli bilgiler sunarak, uyku düzeninin sağlıklı bir yaşam için ne denli kritik olduğunu vurguluyor. Günümüzde birçok insan, günlük yaşamın yoğunluğundan, iş ve sosyal hayattan kaynaklanan stres ve kaygılar nedeniyle uyku problemleri yaşamaktadır. “Yetersiz uyku duygusal düzenlememizi zorlaştırır” Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, “Hepimiz zaman zaman uyku problemi yaşayabilir ve uykusuzluk çekebiliriz. Ancak kronik uykusuzluk, sadece yorgunluk ve halsizlikten ibaret değildir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar ile uykusuzluğun kişiliğimizde ve sosyal ilişkilerimizde beklenmedik değişikliklere yol açabileceği görüldü. Uyku sırasında beynimiz dinlenir, onarılır ve gün boyunca yaşadığımız deneyimler işlenir. Yetersiz uyku, bu sürecin bozulmasına ek olarak, duygusal düzenlememizi zorlaştırır” diye ifade etti. “Uzun süreli uykusuzluk, kişiliğimizde kalıcı değişikliklere yol açabilir” Kaan Üçyıldız uykusuz birisinin psikolojik tepkilerine değinerek şunları söyledi: Uykusuz bir insan, daha kolay sinirlenir, sabırsızlanır ve agresif davranışlar sergileyebilir. Ayrıca, empati kurma yeteneği azalır ve sosyal etkileşimde zorluk çekmeye başlar. Bir diğer yandan uzun süreli uykusuzluk, kişiliğimizde kalıcı değişikliklere yol açabilir. Örneğin, genellikle sabırlı ve sakin olan bir kişi, uykusuzluğun etkisiyle daha huzursuz ve gergin hale gelebilir. Bu durum, çevresindeki insanlarla olan ilişkilerini olumsuz etkileyerek sosyal izolasyona yol açabilir.” Uykusuzluğun nedeni ve çözümleri nelerdir ? Üçyıldız, Uykusuzluğun birçok nedeni olabilir. Stres, kaygı, depresyon, fiziksel rahatsızlıklar ve uyku düzenindeki bozukluklar, uykusuzluğa neden olan en yaygın faktörler arasındadır. Düzenli uyku alışkanlıkları oluşturun. Her gün aynı saatte yatıp kalkmaya gayret edin. Uyku öncesi rutini oluşturun. Yatmadan önce sıcak bir banyo yapmak, kitap okumak gibi sizi rahatlatan aktivitelerle uğraşın. Uyku ortamınızı düzenleyin. Oda sıcaklığını ve ses seviyesini ayarlayın, yatak odanızı karanlık ve sessiz tutun. Kafein ve alkol tüketimini sıfırlayın. Bu maddeler uykuya olumsuz etkileri vardır. Gündüzleri daha aktif olun. Uyku kalitenizi arttıracaktır” şeklinde konuştu. “Uykusuzluk fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan birçok olumsuzluk yaratabilir” Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, ''Tüm girişimlere rağmen uykusuzluk problemini aşamıyor ve yaşantınızı olumsuz etkilemeye devam ettiğini düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almanız gerekir. Unutulmamalıdır ki uykusuzluk fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan birçok olumsuzluk yaratabilir” dedi.

Uykusuzluk ruh sağlığını tehdit ediyor Haber

Uykusuzluk ruh sağlığını tehdit ediyor

Günümüzde birçok insanın hayatını etkileyen yaygın bir sorun olan uykusuzluk hastalığının, uyku hijyenini bozup ruh sağlığını tehdit ettiği bildirildi. Yeterince veya kaliteli uyku alamamanın, hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu belirtiliyor. Uykusuzluğun, kişinin uykuya dalmakta veya uykuda kalmakta zorlanması olarak tanımlandığını belirten uzmanlar, bu sorunu yaşayan kişilerin, genellikle yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik ve depresif duygular gibi semptomlar yaşadıklarını ifade ediyor. Günlük yaşamın streslerinin uykuya dalmayı zorlaştırabileceği veya gece boyunca uyanmaya yol açabileceğine dikkati çeken uzmanlar, "Kaygı ve depresyon gibi ruhsal bozukluklar uykusuzluğa yol açabilir veya uykusuzluğu daha da kötüleştirebilir. Uyku hijyeninin bozuk olması da önemli bir etkendir. Düzensiz uyku saatleri, yatmadan önce elektronik cihaz kullanımı ve rahatsız edici bir uyku ortamı gibi faktörler uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Tiroid, diyabet ve kalp hastalıkları gibi bazı tıbbi hastalıklar da uykusuzluğa neden olabilir. Bunun yanı sıra antidepresanlar ve antihistaminikler gibi bazı ilaçlar yan etki olarak uykusuzluğa neden olabilir." uyarısında bulundular. İnsomnia dinlendirici ve kaliteli uyumada güçlüğe yol açıyor İnsomnia hastalığının uykuya başlamada, sürdürmede, dinlendirici ve kaliteli uyumada güçlük yaşattığını belirten Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Fuat Özgen, şunları kaydetti: "Basit bir süreç olmayan uyku, beynin birçok kısmı tarafından kontrol edilen çeşitli evrelerden oluşuyor. Sağlıklı uyku; uykuya dalış, hafif, derin ve rüya uykusu evrelerinin yeterli sürelerde görülmesi ile sağlanıyor. Psikolojik faktörlerle birlikte fiziksel hastalıklar ve tedavide kullanılan ilaçlar da uykusuzluğa yol açabiliyor. Uykuda hareket bozuklukları, parasomniler, uykuda solunum bozuklukları gibi bazı primer uyku bozuklukları da uykusuzluğa yol açabiliyor, ruh sağlığını tehdit ediyor." Uykusuzluğa karşı öneriler - Sabah uyanınca yataktan çıkılmalı - Her sabah aynı saatte ve erken kalkılmalı - Gündüzleri uyunmamalı - Düzenli egzersiz yapılmalı ancak akşam saatlerinde heyecan oluşturacak aktivitelerden kaçınılmalı - Yatak odası ses, ışık, ısı yönünden korunmuş olmalı - Yatak odası uyku dışında çalışmak için kullanılmamalı - Uyku saatine yakın yemek yememeli - Kafeinli, alkollü, kolalı içeceklerden ve tütün kullanımından kaçınılmalı - Uyku gelmeden yatağa gidilmemeli, yatakta uyumaya çabalamamalı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.