SON DAKİKA

#üretim

İLKHABER-Gazetesi - üretim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, üretim haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Otomotiv ihracatı yılın ilk 2 ayında 5,9 milyar dolar oldu Haber

Otomotiv ihracatı yılın ilk 2 ayında 5,9 milyar dolar oldu

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), şubat ayına ait üretim, ihracat ve pazar verilerini açıkladı. Buna göre, geçen ay toplam otomotiv üretimi 2024'ün aynı dönemine göre yüzde 9 düşüşle 218 bin 991 adet oldu. Otomobil üretimi yüzde 6 azalarak 141 bin 486 olarak gerçekleşirken traktör üretimiyle toplam üretim 224 bin 348 adedi buldu. Yılın ilk ayında ticari araç üretimi yüzde 13 geriledi. Ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 54, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 8 düştü. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 62 oldu. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları hafif araçlarda (otomobil+hafif ticari araç) yüzde 64, kamyon grubunda yüzde 26, otobüs-midibüs grubunda yüzde 56, traktörde ise yüzde 43 seviyesinde gerçekleşti. Ocak-şubat döneminde otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 4 azalarak 158 bin 168 oldu. Bu dönemde otomobil ihracatı yüzde 7 gerilerken ticari araç ihracatı yüzde 1 arttı. Traktör ihracatı ise yüzde 48 azalışla bin 652 adet olarak gerçekleşti. Otomotiv sanayisinin ihracatı şubatta yüzde 16 payla sektörel ihracat sıralamasında zirvedeki yerini korudu. Yılın ilk 2 ayında toplam otomotiv ihracatı 2024'ün aynı dönemine göre yüzde 1 azalarak 5,9 milyar dolar oldu. Avro bazında ise yüzde 2 gerilemeyle 5,4 milyar avro olarak gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 3 azalırken, tedarik sanayi ihracatı yüzde 2 arttı. Otomobil ve ticari araç satışları geriledi Yılın ilk 2 ayında toplam pazar 2024'ün aynı dönemine göre yüzde 15 daralarak 164 bin 324 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil pazarı yüzde 10 daralarak 131 bin 965 adet oldu. Pazar, ticari araçların toplamında yüzde 31, ağır ticaride yüzde 35 ve hafif ticaride yüzde 30 daraldı. Geçen ay otomobil satışlarında yerli araç payı yüzde 33, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 25 olarak gerçekleşti.

Ormanların sürekliliği için yapılan bakım çalışmaları, ekonomiye katkı sağlıyor Haber

Ormanların sürekliliği için yapılan bakım çalışmaları, ekonomiye katkı sağlıyor

Ormanların sağlıklı ve verimli kalabilmesi için düzenli olarak bakım çalışmaları yapılması büyük önem taşıyor. Ormanların sürekliliğini sağlamak, yangın riskini azaltmak ve biyoçeşitliliği korumak amacıyla gerçekleştirilen bakım faaliyetleri, aynı zamanda ekonomik ve istihdam açısından da katkı sağlıyor. Orman Bölge ve bağlı İşletme müdürlüklerine bağlı ekipler, bakım çalışmalarında kuruyan ve devrilen ağaçların temizlenmesi, zararlı böceklerin tespit edilerek önlem alınması, fidanların gelişimini destekleyecek seyreltme ve budama işlemlerinin yapılması gibi birçok faaliyeti yürütüyor. Bu çalışmalar, hem doğal yaşamın korunmasına hem de orman kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanılmasına olanak tanıyor. Adana Orman Bölge Müdürlüğü’nden büyük katkı Adana Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından da 2024 yılı programı kapsamında gerçekleştirilen gençleştirme ve bakım çalışmaları ile hem ormanların sürdürülebilirliği sağlandı hem de üretim ve istihdama katkıda bulunuldu. Adana Orman Bölge Müdürü Tahsin Etli, yapılan çalışmalar sonucunda 956.230 metreküp endüstriyel odun üretimi gerçekleştirildiğini ve üretilen emvalin pazarlamasıyla 2.605.541.643 TL satış geliri elde edildiğini ifade etti. Tahsin Etli, "Ormanların korunması ve ekonomik değerinin artırılması için bakım çalışmalarımız düzenli olarak sürdürülecek. Bizler ormanlarımızın korunması ve sürdürülebilirliği konusunda çalışmalar yaparken, vatandaşlarımızdan da özellikle orman yangınlara karşı duyarlı ve orman kaynaklarının bilinçli kullanımı konusunda daha hassas davranmalarını bekliyoruz" dedi.

Hatay'da üretim devam ediyor: Afetzede çiftçi 34 bin çilek fidesini toprakla buluşturdu Haber

Hatay'da üretim devam ediyor: Afetzede çiftçi 34 bin çilek fidesini toprakla buluşturdu

Hatay’ın verimli topraklarında depremin ardından tarımsal üretim hız kesmeden devam ediyor. Afetzede üreticiler, hem bölgeyi kalkındırmak hem de geçimlerini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. 50 yaşındaki Muharrem Peköz, 10 dönümlük arazisinde çilek üretimi yaparak bu sürece katkı sağlıyor. Peköz, topraklı ve topraksız tarım yöntemleriyle 34 bin çilek fidesini dikerek üretimini büyütmeye devam ediyor. "Sevgiyle Yetiştirilen Çilekler Bölgeye Can Veriyor" 10 yıldır çilek üretimiyle uğraşan Muharrem Peköz, Dörtyol’daki çiftliğinde hem topraklı hem de topraksız tarım yaparak çilek yetiştiriyor. Geçtiğimiz yıl 4 dönümlük alanda başladığı üretimini bu yıl 10 dönüme çıkardı. Üretimin yoğun emek ve sevgi gerektirdiğini ifade eden Peköz, işçileriyle birlikte ailesiyle bu süreci yürütüyor. Çilek üretimi için çok fazla iş gücüne ihtiyaç olduğunu belirten çiftçi, işçilerin günlük 600-700 TL civarında yevmiye aldığını ve yemeklerini de kendilerinin karşıladığını söyledi. "Çilek Hasadımız Başarılı Oldu" Geçen yıl çilek hasadından yaklaşık 20 ton ürün elde ettiğini belirten Peköz, bu yıl da üretim kapasitesini arttırarak 34 bin fideyi toprakla ve topraksız tarım sistemleriyle buluşturduğunu ifade etti. Geçen sene ürün fiyatlarının 80-100 TL arasında olduğunu belirten Peköz, bu yıl da fiyatların 100 TL’nin altına düşmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi. Özellikle Dörtyol’a yetişemeyen ihracat kalitesinde çilek üreten Peköz, ilk etapta 17 bin fideni toprakla, geri kalan 17 bin fidenin de topraksız tarımla bu hafta içinde buluşacağını belirtti. Topraksız Tarımla 10 Dönümlük Üretim Topraksız tarım yöntemine de yatırım yapan çiftçi, bu yıl üretimini 10 dönümlük bir alana yaymayı planlıyor. Geçen yıl 3 dönümlük bir alanda başlayan üretim, bu yıl 7 dönüme çıkarılarak topraksız tarımla daha da genişletilecek. Hatay’da üretimin devam ettiğini ve bu sürecin bölgenin yeniden kalkınmasına önemli katkı sağladığını belirten Peköz, "Çileklerimiz hava koşullarına göre değişiklik gösteriyor ama bakımını iyi yaptığımız sürece kaliteli ürün elde ediyoruz" dedi.

Adana Tarım Fuarı için geri sayım başladı Haber

Adana Tarım Fuarı için geri sayım başladı

Adana 16. Adana Uluslararası Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı ve Adana Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı, Tüyap Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde 30 Ekim Salı günü başlayacağı bildirildi. Türkiye'nin tarımsal üretiminin önemli bölümünün yapıldığı Adana, Uluslararası Tarım Fuarı'na bu yıl da ev sahipliği yapacak. Adana Uluslararası Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı ve Adana Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı, Tüyap Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 30 Ekim-3 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Tarımın kalbi Adana’da 35.000 metrekarelik alanda hazırlanan, bölgenin en kapsamlı Tarım ve Sera Bahçe fuarlarında, tarımın her alanında ve bahçecilik ekipmanları konularında ihtiyaç duyulacak her türlü donanım, geniş ürün gamı, son teknolojik ürünler ve inovasyon konusundaki tüm farklılıklar, ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Geçen yıl Balkanlar, Orta Asya, Körfez ülkeleri, Kuzey ve Orta Afrika ülkeleri ile İran’dan 250'nin üzerinde yabancı iş insanını ve 60’dan fazla il ve ilçeden yerli ziyaretçiyi tek çatı altında buluşturan fuarlarda, bu yıl da üretici ile son kullanıcı bir araya getirilecek. Fuar, beş gün boyunca sadece son gün 17.00’ye kadar olacak şekilde 9.30 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: Tarım Fuarları sektörün sürdürülebilirliğini destekliyor Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ilkhaber-gazetesi.com’a yaptığı açıklamada,  tarım fuarlarının, tarım sektöründe bilgi paylaşımı, yeni teknolojilerin tanıtımı ve sektörel iş birliklerinin gelişmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Bu fuarların, çiftçilerin, tarım makineleri üreticileri, tohum ve gübre firmaları gibi paydaşların bir araya gelerek en yeni ürün ve teknolojileri yakından tanıma fırsatı buldukları etkinlikler olduğunu ifade eden Doğan, “Tarım fuarları aynı zamanda, çiftçilerin üretim tekniklerini geliştirmeleri ve verimliliği artırmaları için önemli bir platform sunuyor. Tarım fuarları, yerel ve uluslararası pazarlara erişim sağlayarak, sektörün sürdürülebilirliğini destekliyor ve aynı zamanda kırsal kalkınmaya katkıda bulunuyor” dedi. Adana’daki bazı çiftçiler ise Tarım Fuarı’nın Kasım sonunda olması gerektiğini savunarak, “Herkes bu günlerde arazilerindeki işini bitirip tarlasını ekmiş olur ve fuarı daha rahat şekilde ziyaret etme imkânı bulur” şeklinde eleştirilerde bulundu.

TEMSA, İSO 500 sıralamasında zirveye tırmanıyor Haber

TEMSA, İSO 500 sıralamasında zirveye tırmanıyor

Dünyanın 66 ülkesinde 15 bine yakın aracını yollara çıkaran TEMSA, İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl gerçekleştirilen “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2023” listesinde 122 basamak birden yükselerek 175’inci sırada yer alma başarısı gösterdi. TEMSA, bu başarıda emeği geçen tüm paydaşlarına teşekkür etti. TÜPRAŞ’ın bu yıl da birinci olduğu Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu İSO 500 2023 sıralamasında, TEMSA Skoda Sabancı Ulaşım Araçları A.Ş. 122 basamak birden yükselerek 175’inci sırayı aldı. Yine Adana sanayi firmaları Sasa Polyester Sanayi A.Ş. 29., Elita Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. 256., Omnia Nişasta Sanayi ve Ticaret A.Ş. 300., Akyem Adana Yem Yağ Biodizel Tarım ve Sanayi ve Ticaret A.Ş. 319., Abdioğulları Plastik ve Ambalaj Sanayi A.Ş. 350., Sunar Mısır Entegre Tesisleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. 360., Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T.A.Ş. 373., ADM Besin ve Tarım A.Ş. 395., Pilyem Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. 442., Atlasdenim Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. 469. sırada yer aldı. TEMSA Skoda Sabancı Ulaşım Araçları A.Ş., elde edilen bu başarı nediyle teşekkür mesajı yayımladı. TEMSA'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İstanbul Sanayi Odası tarafından 2023 sonuçlarına göre Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alma başarısını gösterdik! Tam 122 sıra yükselerek 175’inci sıraya ulaştık.  Son 3 yılda ortaya koyduğumuz üç haneli büyüme performansıyla Türk otomotiv sanayinin gelişimine öncülük etmeyi sürdürüyoruz. Bu başarıda emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ederiz." ifadeleri yer aldı. TEMSA'nın 15 bine yakın aracı dünyanın 66 ülkesinde yollarda Adana'daki tesislerinde 50 yılı aşkın tecrübesiyle otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretimiyle dünyanın lider markaları arasında yer alan TEMSA, 2020 yılı itibarıyla Sabancı Holding ve PPF Group (Skoda Transportation) ortaklığı çatısı altında faaliyet göstermeye başladı. Dünyanın 66 ülkesinde 15 bine yakın aracı yollara çıkaran TEMSA, ürettiği araçları Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Avusturya, İsveç, Litvanya ve Benelüks gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ve çeşitli Türk Cumhuriyetlerine ihraç ediyor. İSO 500 ve İSO İkinci 500 Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500 ve İSO İkinci 500), sanayinin devler ligini ortaya koymak amacıyla İstanbul Sanayi Odası tarafından 1968 yılında 100 büyük kuruluş ile başlatılan ve zaman içerisinde 1.000 kuruluşa genişletilerek günümüze kadar uzanan geleneksel bir çalışmayı içeriyor. Sıralama, üretimden net satış kriterine göre yapılıyor. Açıklanan listelerdeki sıralamada, firmaların üretim ve satışları dışında ihracat ve çalışanlarının sayısı da önem taşıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Üretici Kadın Stantlarını yaygınlaştırıyor Haber

Mersin Büyükşehir Belediyesi Üretici Kadın Stantlarını yaygınlaştırıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Üretici Kadın Stantları projesinde yelpazesini genişletmeye devam ediyor. Kent genelinde 8 bin üretici kadına ulaşan Mersin Büyükşehir Belediyesi, kadınlarla dayanışmak, üretimi artırmak ve yeni satış alanları açarak markalaşmalarına destek olmak amacıyla şehrin dört bir yanında stantlar kurmayı sürdürüyor. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığında endüstri mühendisi olarak görev yapan Esin Aşlar, geçen dönem başlayan üretici kadın stantları projesinin devam ettiğini belirterek, talep sayılarının şu anda 8 bine ulaştığını kaydetti. Aşlar, "Haftada bir gün Yoğurt Pazarı’nda üretici kadınlara yer vermeye özen gösteriyoruz. Yeni yüzleri aramıza katarak mutlu oluyoruz" dedi. Mersin’in 13 ilçesinden talep aldıklarını vurgulayan Aşlar, birçok etkinlikte de bu stantlara yer vermeye çalıştıklarından ifade etti. Özellikle geliri olmayan ve hiç çalışmamış kadınlara öncü olmak istediklerini dile getiren Aşlar, "Satış yapmak, sadece pazarda satış yapmaktan ibaret değil. Markalaşmadan ve standarda bindirmesinden tutun, online satışa kadar, belki ileride kendi işyerlerini açmalarına kadar, hatta süreç içinde kendileri gibi kadınlara istihdam sağlayacakları olanaklar olabilir. O yüzden bunu bir kıvılcım gibi görüyor ve daha da büyüyeceğini düşünüyorum. Proje ile aynı zamanda kadınlar kendilerini sosyo-ekonomik hayata kazandıracak ve kentimizin tanıtımına da katkı sunacaklardır" diye konuştu. Kadın üreticilerden hemcinslerine çağrı Üretici kadınlardan Ayşe Çetin, fermente sirkeleri ile pazarda yer aldığını belirterek, “Ben yeni gelmeye başladım. Üretici kadın pazarlarını böyle yerlere gelip giderken gördüm. Daha sonra başvuru yaparak kolaylıkla dahil oldum" dedi. Kendisi gibi pazara katılmak isteyen kadınlara da seslenen Çetin, “Özellikle kadınlar için yapılmış çok güzel bir organizasyon. Evinde el işi yapan, böyle işlerle uğraşan kadınları davet ediyorum” dedi. Evinde yaptığı reçeller, çörekler ve pastalarla pazarda stant kuran Aynur Ören de üretici kadınları düşünüp, imkan sağlayan ve destek verenlere teşekkür etti. Başvuru sürecini anlatan Ören, ilk olarak oyuncak bebek yapımına katıldığını belirterek, “Malzemeleri Büyükşehir Belediyesi getirdi. Oyuncakları yaptıktan sonra da bizden satın aldılar. Sonra da ‘üye olmak ister misiniz?’ diye bir teklif geldi. Biz de üye olduk. Şimdi de stant açıyorlar, biz de geliyoruz" dedi. Kadın üreticilerden Gül Habip ise stantların hem ev ekonomisine, hem de ruhsal durumlarına iyi geldiğini dile getirdi. Habip, “Ben başladığımda hiçbir şey bilmiyordum. Çok mücadele ettim, çok çalıştım ve halen öğrenmeye devam ediyorum" ifadelerini kullandı.

Başkan Seçer: Mersin Büyükşehir, Bakanlığa yol gösterici projeler yaptı Haber

Başkan Seçer: Mersin Büyükşehir, Bakanlığa yol gösterici projeler yaptı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer, "Mersin Büyükşehir, Türkiye’de sadece diğer belediyelere örnek değil, Bakanlığa yol gösterici projeler yaptı" dedi. Belediyelerin tarımsal üretime sunduğu destekler, kentsel ve kırsal kalkınma için oldukça önem taşıyor. Bu destekler, hem gıda güvenliğinin sağlanmasına hem de yerel ekonominin gelişmesine, hem de ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunuyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de yöredeki tarım üreticilerine yönelik önemli  projeler gerçekleştiriyor. Başkan Seçer, Akdeniz Ziraat Odası’nı ziyaretinde, tarım alanında gerçekleştirdikleri proje ve hizmetleri anlattı, önemli açıklamalarda bulundu.    Başkan Seçer, yerel seçim yaklaşırken ‘Çiftçilere şöyle kulaklarına hoş gelecek birkaç cümle edelim, oyunu alalım’ diye bir anlayışta olmadıklarını belirterek, "Yörenin ve ülkenin tarımsal üretimine katkıda bulunmak üzere Mersin Büyükşehir Belediyesi çok değerli, çok önemli çalışmalar yaptı. Sadece Türkiye’de diğer belediyelere örnek değil, Bakanlığa da yol gösterici projeler yaptı" dedi. Toplam 7 bin 500 küçükbaş hayvan dağıttıkları 'Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi'nin önemini vurgulayan Başkan Seçer, "İlk 2 yıl 3 bin hayvanın tamamını biz aldık. 3. yıl da 1000 hayvan aldık, 500’ünü oluşturduğumuz çiftliklerden gelen hayvanlardan dağıttık. 2024’te ise tamamı, yani 240 üreticiden alınan hayvanlar 60 yeni üreticiye veriliyor. Böylece üretici sayısı 300 oluyor. Destek dediğiniz böyle olur. Bugüne kadar 255 kilometre sulama borusu dağıtmışız. 4 yılda 125 milyon liralık direkt destek yaptık. Bugünkü parayla çarpın bölün, 400-500 milyon lira para çıkar karşınıza. 2024 yılında 119 milyon liralık destek yapacağız" diye konuştu. Yeni dönemde hayata geçirecekleri en önemli projelerden biri olan Tarımsal İnovasyon Merkezi’ni anlatan Başkan Seçer, şunları kaydetti: "Bu inovasyon merkezinde, fide fidan üretimi yapmak için sera kurulumu, toprak analizi yapacak bir ünitemiz olacak. Küçük çocuklarımıza, öğrencilerimize tarım bilincini anlatmak, aşılamak için bir eğitim birimimiz olacak ve uygulamalı alanımız olacak."   Seçer, siyasetin sıkıntılı bir alan olduğunu, ancak hizmetler konusunda asla parti ve siyaset gözetmeden, hiçbir ayrımcılık yapmadan, her kesime eşit hizmet götürdüklerini sözlerine ekledi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.