Adana, 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali'ne renkli etkinliklerle başlıyor
2021 yılından bu yana hızla büyüyen ve etkisini artırarak devam eden Türkiye Kültür Yolu Festivali, 2025 yılında yine katılımcılara unutulmaz bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. 5 Nisan’dan 9 Kasım’a kadar 20 farklı şehirde gerçekleştirilecek olan bu kültür-sanat maratonu, sergilerden konserlere, söyleşilerden atölyelere kadar binlerce etkinlikte yüzlerce sanatçıyı sanatseverlerle buluşturacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen festival, özgün kültürümüzü uluslararası sanat formlarıyla harmanlarken, aynı zamanda şehirlerimizin marka değerlerini de artırarak, dünyanın en büyük festivali olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu yıl da festivalin ilk durağı olan Adana, 5-13 Nisan tarihleri arasında 9 gün boyunca birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın da yer aldığı Adana Kültür Yolu Festivali, sahne gösterileri, sergiler, müzik performansları ve sanat atölyeleriyle festival severlere unutulmaz bir deneyim vaat ediyor.
Picasso’nun eserleri Adana’da sanatseverlerle buluşuyor
Adana Kültür Yolu Festivali kapsamında dünyanın en ünlü ressamlarından Pablo Picasso’nun eserlerinden oluşan “Pablo Picasso: Yaratılış Her Şeydir” sergisi Adana Müze Kompleksi Tarım Müzesi’nde sanatseverler ile buluşacak. Picasso’nun gravürleri, çizimleri, posterleri, litografileri ve fotoğraflarından oluşan, tamamı orijinal ve mirasçıları tarafından onaylanmış 50 eser sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Adana Kültür Yolu Festivali'nde Sanatçı Ferdi Tayfur'un efsanesi 'Sabahçı Kahvesi' ile yaşatılıyor
Festival kapsamında Adana Müze Kompleksi’nde, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 'Misis’ten Yükselen Tarih' sergisi, bölgenin köklü geçmişini gözler önüne serecek. Geçtiğimiz aylarda aramızdan ayrılan ve gönüllerde taht kuran Adanalı sanatçı Ferdi Tayfur’un hayatını konu alan 'Sabahçı Kahvesi' adlı enstalasyon sergisi, festival kapsamında Müze Kompleksi Eğitim Atölyesi’nde ziyarete açılacak. Sanatçının orijinal giysileri, afiş ve plaklarının yer aldığı sergide, Ferdi Tayfur için özel olarak hazırlanan bir belgesel de gösterime sunulacak.
Yine festival kapsamında İlhami Atalay’ın “Bahar Çiçekleri” sergisinin yanı sıra Cengiz Yatağan, Ertuğrul Ateş, Beste Alperat, Ozan Oganer, Quasimotho gibi sanatçılar ile çok sayıda sanatçının bir araya gelerek hazırladığı farklı disiplinlerden çok sayıda sergi sanatseverler ile buluşacak.
Gökhan Doğan tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli Seyyah: Anadolu Medeniyetleri eseri de, Kültür Yolu Festivali kapsamında Adana’da sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Göbeklitepe’den günümüze Anadolu medeniyetlerini konu alan eser, lidar ve görüntü işleme ile izleyicileri geçmişin bir figürü olarak kurguluyor. Yapay zekâ, kişiye özel deneyimler sunarken, eser Adana’da ilk kez açık havada sergilenecek.
Adana Kültür Yolu Festivali, Filistin direnişi için sanatla ses veriyor
Adana Kültür Yolu Festivali, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi, Filistin mücadelesine bir saygı duruşu olarak özel bir seçkiye ev sahipliği yapacak. Küratörlüğünü Samed Karagöz’ün üstlendiği “Hala Yaşıyorum” sergisi, Adana Büyükşehir Belediyesi Konser ve Tiyatro Salonu Fuayesi’nde sanatseverler ile buluşacak. Sergide, çağdaş Filistin sanatından çarpıcı bir seçki sunulacak. Festival kapsamında ayrıca Filistin direnişiyle ilgili söyleşiler de düzenlenecek.
Festival Kapsamında Devlet Tiyatroları ve Opera’nın Kapalı Gişe Performansları Adana’da sahnelenecek
Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü müzik toplulukları festival kapsamında Adanalılar ile buluşacak. Festival boyunca İl Halk Kütüphanesi, Çukurova Üniversitesi ve Müze Kompleksi Konferans Salonu’nda birbirinden farklı konularda söyleşiler düzenlenecek. Ayrıca yine festival süresince Adana Müze Kompleksi ve Olgunlaşma Enstitüsü’nde düzenlenecek atölyelerde geleneksel el sanatları çalışmaları tanıtılarak bu alandaki farkındalık artırılacak.
Adana Kültür Yolu Festivali’nde Çocuk Köyü kuruluyor
Merkez Park'ta, dokuz gün boyunca içinde birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü" kurulacak. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları da festival boyunca çocuk köylerinde olacak.
Festival kapsamında 01 Burda AVM ve M1 AVM’de yerleştirilecek piyanolarda genç yetenekler “Sen de Çal” projesi kapsamında yeteneklerini sergileyecek. Çukurova Üniversitesi Turkuaz Cafe ve Millet Bahçesi’nde kurulacak Sokak Sahnesi’nde de genç müzisyenler performanslarını seyircilerle buluşturacak.