Macaristan, Netanyahu ziyareti sırasında UCM'den çekilme kararı aldı
Macaristan hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) hakkında yakalama kararı çıkardığı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Budapeşte’ye yaptığı ziyaretin hemen ardından dikkat çekici bir adım attı. Hükümet Sözcüsü ve Devlet Bakanı Gergely Gulyas, yaptığı açıklamada, Macaristan’ın UCM’den çekilme sürecini resmen başlattığını duyurdu.
“HÜKÜMET UCM'DEN ÇEKİLİYOR”
Bakan Gulyas, kararın anayasa ve uluslararası hukuk çerçevesinde uygulanacağını belirterek, “Macaristan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden çekilecek. Hükümet, çekilme sürecini bugün başlatacaktır” dedi. UCM, savaş suçları ve insanlığa karşı suçların faillerini yargılamak amacıyla kurulmuş tek daimi uluslararası ceza mahkemesi olma niteliğini taşıyor.
NETANYAHU’YA BUDAPEŞTE’DE ASKERİ TÖREN
Macaristan’ın bu kararı, UCM tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan Netanyahu’nun Budapeşte’ye gelmesiyle eş zamanlı olarak alındı. İsrail Başbakanı, gece saatlerinde şehre ulaştı ve sabah saatlerinde Başbakan Viktor Orban tarafından Buda Kalesi’nde askeri törenle karşılandı. Törenin ardından ikili basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.
ORBAN, NETANYAHU’YU KORUMAYA ALDI
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kasım ayında UCM’nin kararına sert tepki göstermiş ve Netanyahu’ya açık destek vermişti. Orban, mahkemenin yakalama kararını “küstahlık” ve “alaycılık” olarak tanımlamış, Netanyahu’nun ülkesine davet edilmesiyle birlikte herhangi bir tutuklama ihtimalini dışlamıştı.
UCM’nin kurallarına göre, mahkemeye taraf ülkeler, hakkında yakalama emri bulunan kişileri tutuklamakla yükümlü. Macaristan ise bu yükümlülüğü açıkça reddederek UCM üyeliğinden çekilme kararı aldı.
Netanyahu, UCM’nin yakalama emrinin ardından yalnızca UCM üyesi olmayan ülkelere seyahat ediyordu. ABD dışındaki ilk yurt dışı ziyaretini ise UCM kurucu üyesi olan Macaristan’a gerçekleştirmiş oldu.
UCM’NİN YETKİSİ VE ROMA STATÜSÜ
UCM, 2002 yılında yürürlüğe giren Roma Statüsü ile kuruldu. Bugün 125 ülkenin taraf olduğu mahkeme, bu statüye imza atan ülkelerde işlenen soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suçları yargılama yetkisine sahip. Mahkemenin kararlarına uymak, taraf devletler için bağlayıcı nitelik taşıyor.