TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Türkiye İstatistik Kurumu

İLKHABER-Gazetesi - Türkiye İstatistik Kurumu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkiye İstatistik Kurumu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 8,8’e geriledi Haber

Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 8,8’e geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını yayımladı. Araştırmaya göre, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. İŞSİZ SAYISINDA DÜŞÜŞ 15 yaş ve üzerindeki kişilerde işsiz sayısı Temmuz ayında 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise erkeklerde yüzde 7,0, kadınlarda ise yüzde 12,4 olarak tahmin edildi. İSTİHDAM ORANI YÜZDE 49,6 OLURKEN İŞGÜCÜNE KATILIM YÜZDE 54,4 OLDU Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 49,6 olurken, işgücüne katılma oranı yüzde 54,4 olarak gerçekleşti. Bu oranlar, ülke ekonomisindeki genel istihdam durumunu gösteriyor. GENÇ İŞSİZLİKTE İYİLEŞME Genç nüfus üzerinde yapılan değerlendirmede, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 16,6 olarak belirlendi. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 16,6 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 12,2, kadınlarda ise yüzde 25,0 olarak tahmin edildi. HAFTALIK ORTALAMA FİİLİ ÇALIŞMA SÜRESİ 42,5 SAAT OLARAK BELİRLENDİ Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 42,5 saat olarak belirlenirken, mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı yüzde 26,5 olarak açıklandı. Atıl işgücü, çalışmak isteyen ancak aktif olarak iş arayışında olmayan kişileri ifade ediyor.

Türkiye'de müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı artış gösterdi Haber

Türkiye'de müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı artış gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, ülkemizdeki müze ve ören yerlerine olan ilgi 2023 yılında artmaya devam etti. Cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Saraylar Başkanlığı'ndan derlenen bilgilere göre, müze sayısı 2023 yılında önceki yıla göre %7,1 artarak 606'ya ulaştı. MÜZE VE ESER SAYILARINDAKİ DEĞİŞİMLER AZALDI Müze sayısındaki artışa rağmen, müzelerdeki eser sayısı önceki yıla göre %2,9 azalarak 3 milyon 900 bin 331 oldu. Bu durumun, müzelerin envanter çalışmaları ve dijitalleşme süreçlerine bağlı olabileceği değerlendiriliyor. ZİYARETÇİ SAYILARINDA ÖNEMLİ ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ Müze ve ören yerlerini ziyaret eden kişi sayısı ise 2023 yılında %6,2 artarak 55 milyon 752 bin 208 olarak gerçekleşti. Özellikle Bakanlığa bağlı ücretli müze ve ören yerleri ziyaretlerinden elde edilen gelir, 2 milyar 666 milyon 691 bin 663 TL olarak kaydedildi. TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARINDA ARTIŞ Taşınmaz kültür varlıklarının sayısı da bir önceki yıla göre %2,1 artarak 124 bin 671'e ulaştı. İstanbul, İzmir ve Muğla, en fazla taşınmaz kültür varlığına sahip iller olarak öne çıktı. DOĞAL ALANLAR İLE İLGİLİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAŞANMADI Milli park, tabiat parkı ve tabiat koruma alanı gibi doğal alanların sayısında ise önemli değişiklikler yaşanmadı. Ancak tabiat anıtı sayısında %2,7 oranında bir azalma gözlendi.

Necip Taşkın: Memur ve memur emeklilerinin hayat şartlarını iyileştirecek reel düzenlemeler yapılmasını istiyoruz Haber

Necip Taşkın: Memur ve memur emeklilerinin hayat şartlarını iyileştirecek reel düzenlemeler yapılmasını istiyoruz

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından yaptığı değerlendirmede, kamu çalışanlarının maaşlarında yaşanan kayıpların telafisi için reel artış istediklerini belirtti. “Çarşıya pazara, markete gidenler sürekli etiket değişikliğiyle karşılaşıyor” Enflasyonun Ağustosta aylık bazda yüzde 2.47 arttığına dikkat çeken Taşkın, yıllık enflasyonun ise 61.78'den yüzde 51.97'ye gerilediğini ancak memur ve memur emeklilerinin, asgari ücretlinin bunu hissetmediğinin altını çizerek şunları söyledi: “TÜİK, aylık enflasyon oranlarını açıklıyor; ne yazık ki açıklanan enflasyon rakamları ücretliler tarafından yüksek hissediliyor. Çarşıya pazara, markete gidenler sürekli etiket değişikliğiyle karşılaşıyor. Temmuz ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3.23, yıllık enflasyon yüzde 61.78 olarak açıklanmıştı. Ağustos ayında da aylık enflasyon oranı 2.47 olarak açıklandı. Enflasyonun düştüğünü TÜİK görüyor ama memur ve memur emeklileri ne yazık ki henüz göremedi! Ücretlilerin maaşlarındaki erime devam ediyor. Buna karşılık maaşlardaki kayıpları telafi edecek bir reel artış yapılmıyor.” “Memur ve memur emeklilerine hem reel artış yapılmıyor hem enflasyona ezdiriliyor” Taşkın, “Türkiye ekonomisi 2013’ten 2021 yılbaşına kadar reel olarak %42 büyümüş. Aynı dönemde memur maaşları reel olarak sadece %4 artmış. 2022 yılında %3.5, 2023 yılında %4.5 büyüme açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı ilk çeyreğine (ocak-mart dönemi) ilişkin gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) %5.7, ikinci çeyrekte ise %2.5 büyüdüğünü açıklandı. Ekonominin büyümesi neticesinde oluşan refah artışı memur maaşlarına yansıtılmıyor.  Memur maaşları 2013 yılından beri reel olarak neredeyse yerinde sayıyor.  Uygulanan yanlış “ücret politikası” nedeniyle memur ve memur emeklilerine hakkettiği maaş verilmiyor. Memur ve memur emeklilerine hem reel artış yapılmıyor hem enflasyona ezdiriliyor hem de yoksullaştırılıyor. Ülke ekonomisi büyürken memurların alım gücü düşüyor!” diye ifade etti. Necip Taşkın, “Enflasyonun düşmesini, ülkemiz ekonomisinin canlanmasını, Milletimizin alım gücünün artmasını, mal ve hizmetlere erişimin daha kolay olmasını elbette ki istiyoruz. Ancak uygulamada yaşanan ücret adaletsizliği, vergilendirmede yaşanan adaletsizlik inancımızı yitirmemize neden oluyor.  Dolaylı ve dolaysız vergi yükü tamamen kamu çalışanlarının üzerinde. Özellikle memur ve memur emeklilerinin hayat şartlarını iyileştirecek reel düzenlemeler yapılmasını istiyoruz” dedi.

Ediz Ün: Çiftçimiz milli gelirden hak ettiği payı alamıyor Haber

Ediz Ün: Çiftçimiz milli gelirden hak ettiği payı alamıyor

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan II. Çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) verilerini değerlendirerek tarım sektörünün içinde bulunduğu kriz hakkında önemli ifadelerde bulundu. “Bu veriler, çiftçinin milli gelirden hak ettiği payı alamadığını net bir şekilde gösteriyor” Tarım sektöründe yaşanan derin krizin ekonomik verilere de yansıdığını belirten Ün, "Bu yıl birçok tarım ürünü çiftçiye para kazandırmadı, bu yüzden çiftçilerimiz haklı olarak protestolar düzenledi. TÜİK'in açıkladığı GSYİH verilerine göre, tarım sektörünün II. Çeyrekteki payı 1998 yılından bu yana en düşük seviyeye, %3,9'a geriledi. Son 27 yılın en kötü dönemini yaşıyoruz. Üstelik, yılın ilk çeyreğine ait veriler de 2022'den bu yana en düşük seviyede. Tüm bu veriler, çiftçinin milli gelirden hak ettiği payı alamadığını net bir şekilde gösteriyor. Bu durum, demokrasinin yok sayıldığı Tek Adam yönetiminin eseridir" diye ifade etti. “Çiftçimizin ürettiği ürünlerin katma değerini artırmazsak, çiftçi kazanamaz” Ün, TÜİK tarafından revize edilen büyüme rakamlarına da dikkat çekerek şunları söyledi: "Geçen yıl %0,2 küçülen tarım sektörü, bir kalem oynatmasıyla bir anda %0,2 büyüdü. Tarım sektörünün gerçek anlamda büyüyebilmesi için tarımsal sanayinin de büyümesi gerekir. Çiftçimizin ürettiği ürünlerin katma değerini artırmazsak, çiftçi kazanamaz. Gençler ve kadınlar bu zor şartlarda neden tarımda kalmak istesin?" “Bütçe döneminde çiftçimize milli gelirin %1'lik destek payı verilmezse, ne yazık ki iflas eden binlerce çiftçi göreceğiz” Ediz Ün, "Bu yıl çiftçiler için adeta bir kabus gibi geçiyor. Bankalara olan borç şimdiden 707 milyar lirayı bulmuş durumda, milli gelirden aldığı pay ise giderek azalıyor. Eğer bütçe döneminde çiftçimize milli gelirin %1'lik destek payı verilmezse, ne yazık ki iflas eden binlerce çiftçi göreceğiz. Çiftçilerimizi tarımda tutamadığımız gibi vatandaşlarımız da dünyanın en pahalı gıdasını tüketmek zorunda kalacak. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, çiftçimizin hak ettiği desteği ve onuru ilk seçimden sonra iktidarımızda sağlayacağız. Bu kötü günlerin izlerini silmek için devletin tüm imkanlarını çiftçilerimiz ve halkımız için seferber edeceğiz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.