SON DAKİKA

#Türkiye İstatistik Kurumu

İLKHABER-Gazetesi - Türkiye İstatistik Kurumu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkiye İstatistik Kurumu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Erdoğan açık kapı bırakmıştı! Temmuz ayında asgari ücrete ara zam gündemde Haber

Erdoğan açık kapı bırakmıştı! Temmuz ayında asgari ücrete ara zam gündemde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2025 enflasyon verilerini açıkladı. Mart ayında, bir önceki aya göre yüzde 2,46'lık bir artış yaşanırken, yıllık enflasyon oranı yüzde 38,10 olarak kaydedildi. Bu veriler, milyonlarca emekli ve çalışanın maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini gözler önüne serdi. Bu durum, temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağına dair tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ara zam konusuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Gerekli değerlendirmeleri yaparız" diyerek, bu konuda açık kapı bırakmıştı. Şimdi, enflasyon oranındaki artışın etkisiyle, asgari ücrete ara zam yapılması konusu tekrar yoğun bir şekilde konuşuluyor. Asgari ücret ne durumda? Mart ayında açıklanan enflasyon verilerinin ardından, asgari ücretin reel değeri hızla azalmaya devam etti. 2025 yılı için belirlenen net asgari ücret 22 bin 104 lira olarak açıklanmıştı, ancak enflasyonun etkisiyle bu tutar hızla eridi ve 19 bin 889 liraya kadar düştü. Ara zam tartışmaları Asgari ücrete yapılacak bir ara zam, özellikle düşük gelirli vatandaşlar için büyük bir önem taşıyor. SGK Uzmanı İsmail Sevinç, katıldığı bir programda, temmuz ayında ciddi bir erime yaşanacağını belirterek, "Bunu telafi edecek herhangi bir politika şimdilik görünmüyor. Gıda fiyatları da hızla artmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. Yeni asgari ücret rakamları 2025 için asgari ücret 22 bin 104 lira olarak belirlenmişti. Bununla birlikte, asgari ücretin brüt tutarı ise 26 bin 5 lira 50 kuruşa ulaşırken, işverenin çalışana olan toplam maliyeti ise 30 bin 556 lira 46 kuruşa çıkıyor. Ayrıca, asgari ücret desteği de 700 liradan 1000 liraya yükseldi.

Memur ve emeklinin üçüncü zam oranı belli oldu! İşte son rakamlar... Haber

Memur ve emeklinin üçüncü zam oranı belli oldu! İşte son rakamlar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2025 dönemine ait enflasyon rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Mart ayında enflasyon aylık bazda %2,46 olarak gerçekleşti. Bu veriyle birlikte, milyonlarca emekli ve memurun maaş zammına etki edecek üç aylık kümülatif enflasyon oranı da netleşti. SGK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNE %10,05 ZAM NETLEŞTİ Emekli maaşları, her 6 ayda bir açıklanan enflasyon oranlarına göre artırılıyor. Bu kapsamda Ocak, Şubat ve Mart ayı verileri şu şekilde gerçekleşti: Ocak: %5,03 Şubat: %2,27 Mart: %2,46 Bu veriler ışığında, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin 6 aylık döneme dair birikimli zam oranı şimdiden %10,05 oldu. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait verilerin açıklanmasının ardından zam oranı kesinlik kazanacak. MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNE ENFLASYON FARKI GELEBİLİR 2025 yılı için belirlenen toplu sözleşmeye göre, memur ve memur emeklilerine: Ocak-Haziran dönemi için %15, Temmuz-Aralık dönemi için %10 oranında maaş artışı yapılacak. Ancak bu oranlar, enflasyonun altında kalırsa, oluşan fark da maaşlara ek zam olarak yansıtılacak. Bu nedenle memur ve memur emeklileri için de Nisan, Mayıs ve Haziran enflasyon verileri kritik önem taşıyor. ZAM ORANLARI NASIL HESAPLANIYOR? Memur maaş artışları ile memur emeklisi ve SGK/BAĞ-KUR emeklilerinin zam oranları şu şekilde hesaplanıyor: SGK ve Bağ-Kur emeklileri için: 6 aylık enflasyon oranı doğrudan zam oranı olarak uygulanıyor. Memur ve memur emeklileri için: Önceden belirlenen toplu sözleşme zammı + 6 aylık enflasyon farkı (eğer enflasyon toplu sözleşme oranını aşarsa) uygulanıyor. SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK? Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait TÜFE verileri açıklandıkça, 6 aylık toplam enflasyon oranı netleşecek. Bu oran, hem SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı kesin zam oranını hem de memur ve memur emeklileri için enflasyon farkı olup olmayacağını belirleyecek.

Mart enflasyonu açıklandı: Kira artış oranı yeniden belirlendi! İşte yeni zam oranı... Haber

Mart enflasyonu açıklandı: Kira artış oranı yeniden belirlendi! İşte yeni zam oranı...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2025 dönemine ait enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre tüketici fiyatları aylık bazda %2,46, yıllık bazda ise %38,10 oranında artış gösterdi. Bu verilerin açıklanmasıyla birlikte, Nisan ayında ev ve iş yerlerine uygulanacak kira artış oranı da netleşti. KONUT KİRALARINDA ZAM ORANI: %51,26 Konut kira artış oranı, TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre belirleniyor. Mart verilerine göre hesaplanan 12 aylık TÜFE ortalamasıyla birlikte, Nisan ayında kiraya yapılabilecek azami zam oranı %51,26 olarak açıklandı. Geçtiğimiz ay bu oran %53,83 idi. EV SAHİPLERİ BU ORANI AŞAMIYOR Konut kiralarında zam oranı üst sınır niteliği taşıyor. Ev sahipleri, bu oranın üzerinde bir zam yapamıyor; ancak daha düşük oranlarda zam yapma hakkına sahip. Örneğin kiraya Nisan ayında zam yapılacaksa, Mart ayı TÜFE 12 aylık ortalaması esas alınarak oran hesaplanıyor. İŞ YERLERİNDE SÖZLEŞMEYE GÖRE ARTIŞ UYGULANIYOR İşyeri kiralarında ise zam oranı, sözleşmede belirtilen hükümlere göre değişkenlik gösterebiliyor. Eğer sözleşmede, TÜİK tarafından açıklanan bir endekse göre artış yapılacağı belirtilmişse, o zaman da yine bir önceki ayın TÜFE 12 aylık ortalaması dikkate alınarak hesaplama yapılıyor. ÖRNEK HESAPLAMA: HANGİ AY HANGİ VERİYE BAKILIR? Kira artışının yapılacağı aya göre, bir önceki ayın TÜFE ortalamasına bakılması gerekiyor. Örneğin kiraya zam Ekim ayında yapılacaksa, Eylül ayı TÜİK verisindeki 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınır. Aynı kural, hem konut hem de iş yeri kiraları için geçerlidir.

Mart Ayı enflasyon rakamları açıklandı Haber

Mart Ayı enflasyon rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2025 dönemine ait tüketici ve üretici fiyat endekslerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, enflasyon oranları beklentilerin altında seyretti. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,46 oranında artış gösterdi. YILLIK ENFLASYON %38,10, ÇEKİRDEK ENFLASYON YÜZDE 37,42 OLDU Yıllık bazda ise tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 38,10 olarak gerçekleşti. Bu oran, Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin yüzde 38,54'lük beklentisinin altında kaldı. Mart ayı itibarıyla yıllık çekirdek enflasyon (C endeksi) ise yüzde 37,42 olarak açıklandı. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) de Mart ayında tüketici fiyatlarına benzer bir seyir izledi. Aylık ÜFE artışı yüzde 1,88 olurken, yıllık üretici enflasyonu yüzde 23,50 olarak kaydedildi. YILLIK BAZDA ENFLASYONUN EN YÜKSEK OLDUĞU SEKTÖR EĞİTİM Mart ayında yıllık bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 80,42 ile eğitim sektöründe görüldü. Bu sektörü yüzde 68,63 ile konut ve yüzde 46,74 ile alkollü içecekler ve tütün grubu takip etti. AYLIK EN FAZLA ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜNDE Aylık bazda ise en yüksek fiyat artışı yüzde 9,96 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yüzde 4,94 ile ikinci sırada yer alırken, eğitim grubu da aylık yüzde 4,68 oranında arttı. Mart ayında genel enflasyona en yüksek katkı, 1,23 puanla gıda ve alkolsüz içecekler grubundan geldi. Endekste yer alan 143 temel başlıktan 25'inde Mart ayı itibarıyla fiyat düşüşü yaşanırken, 5 temel başlığın fiyatında herhangi bir değişiklik olmadı. Geriye kalan 113 temel başlığın fiyatında ise artış gözlemlendi.

Mart 2025 enflasyon verisi ne zaman açıklanacak? TÜİK takvimi ve beklentiler netleşti Haber

Mart 2025 enflasyon verisi ne zaman açıklanacak? TÜİK takvimi ve beklentiler netleşti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılının üçüncü enflasyon verisini açıklamaya hazırlanıyor. Yılın ilk iki ayında açıklanan veriler sonrası, şimdi gözler Mart ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarında. Nisan ayının ilk haftasında duyurulacak olan veriler, piyasalar ve vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. MART AYI ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 2025 yılının ilk iki ayına ait enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından, gözler yılın üçüncü ayı olan Mart ayı enflasyonuna çevrildi. Vatandaşlar ve yatırımcılar, Mart ayı enflasyon oranının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ne zaman duyurulacağını öğrenmek istiyor. Edinilen bilgilere göre, 2025 Mart ayı enflasyon oranı 7 Nisan 2025 Pazartesi günü açıklanacak. BEKLENTİLER NE YÖNDE? AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) ortalama olarak yüzde 2,87 artacağını tahmin ediyor. Ankete katılan 19 ekonomistin beklentileri yüzde 2,15 ile yüzde 3,20 aralığında değişiyor. Ekonomistlerin ortalama beklentisine göre, bir önceki ay yüzde 39,05 olan yıllık enflasyonun yüzde 38,66'ya gerileyeceği öngörülüyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2025 sonu enflasyon beklentisi ise Mart ayı itibarıyla yüzde 30,62 seviyesinde bulunuyor. ÖNCEKİ ENFLASYON RAKAMLARI NASILDI? Hatırlanacağı üzere, 2025 yılının Ocak ayında enflasyon yüzde 5,03 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda bu oran yüzde 42,12 olarak açıklanmıştı. Şubat ayında ise Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %39,05, aylık %2,27 oranında artış göstermişti.

TÜİK verilerine göre en yüksek ve en düşük işsizlik oranına sahip iller belli oldu Haber

TÜİK verilerine göre en yüksek ve en düşük işsizlik oranına sahip iller belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,7 puan azalarak %8,7 seviyesine geriledi. İşsiz sayısı ise 151 bin kişi azalarak 3 milyon 113 bin olarak kaydedildi. Erkeklerde işsizlik oranı %7,1 olarak belirlenirken, kadınlarda bu oran %11,8 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’de kadın işgücüne katılım %36,8, erkeklerde %72 İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılında bir önceki yıla göre 988 bin kişi artarak 32 milyon 620 bin kişi, istihdam oranı ise 1,2 puan artarak %49,5 oldu. Bu oran erkeklerde %66,9 iken kadınlarda %32,5 olarak gerçekleşti. İşgücü 2024 yılında bir önceki yıla göre 837 bin kişi artarak 35 milyon 733 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,9 puan artarak %54,2 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %72,0, kadınlarda ise %36,8 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı 2024 yılında bir önceki yıla göre 1,1 puan azalarak %16,3 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %13,1, kadınlarda ise %22,3 olarak tahmin edildi. İnşaat ve hizmet sektörlerinde istihdam arttı, sanayi geriledi İstihdam edilenlerin %14,8'i tarım, %20,7'si sanayi, %6,6'sı inşaat, %57,9'u ise hizmet sektöründe yer aldı. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında hizmet ve inşaat sektörlerinin istihdam edilenler içindeki payı 0,3 puan artarken, sanayi sektörünün payı 0,5 puan azaldı, tarım sektörünün payı ise değişim göstermedi. 2024 yılında 4 milyon 827 bin kişi tarım sektöründe, 6 milyon 746 bin kişi sanayi sektöründe, 2 milyon 162 bin kişi inşaat sektöründe, 18 milyon 886 bin kişi hizmet sektöründe istihdam edildi. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 132 bin, sanayi sektöründe 35 bin, inşaat sektöründe 165 bin, hizmet sektöründe 656 bin kişi arttı. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2024 yılında bir önceki yıla göre 3,9 puan artarak %26,7 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %18,1 iken, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı %18,4 olarak gerçekleşti. Türkiye’de işsizlik oranları açıklandı: Hakkari zirvede, Burdur ve Kastamonu en düşük seviyede İşsizlik oranı en düşük iller %4,0 ile Burdur ve Kastamonu iken, işsizlik oranı en yüksek il %18,3 ile Hakkari oldu. En yüksek istihdam oranı %60,6 ile Ardahan ilinde gerçekleşti. En düşük istihdam oranı ise %35,3 ile Hakkari ilinde oldu. En yüksek işgücüne katılma oranı %63,9 ile Ardahan ilinde gerçekleşti. En düşük işgücüne katılma oranı ise %41,6 ile Siirt ilinde oldu.

TÜİK: Ücretli çalışan sayısı ve hizmet üretimi arttı, inşaat sektöründe büyük yükseliş Haber

TÜİK: Ücretli çalışan sayısı ve hizmet üretimi arttı, inşaat sektöründe büyük yükseliş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Ocak ayına ilişkin sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki gelişmeleri içeren verileri kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan rakamlar, ücretli çalışan sayısında ve hizmet üretiminde yıllık bazda artış olduğunu gösterirken, inşaat sektöründeki üretimdeki belirgin yükseliş dikkat çekti. ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISINDA YILLIK %2,2 ARTIŞ KAYDEDİLDİ TÜİK verilerine göre, 2025 yılı Ocak ayında sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde toplam ücretli çalışan sayısı, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %2,2 oranında artarak 15 milyon 407 bin 625 kişiye ulaştı. 2024 yılı Ocak ayında bu sayı 15 milyon 73 bin 564 olarak kaydedilmişti. Aylık bazda ise ücretli çalışan sayısında %0,1'lik bir artış gözlemlendi. Alt sektörler incelendiğinde, sanayi sektöründe yıllık bazda %1,4'lük bir azalma yaşanırken, inşaat sektöründe %6,4'lük önemli bir artış kaydedildi. Ticaret-hizmet sektöründe ise ücretli çalışan sayısı %3,5 oranında yükseldi. Aylık bazda bakıldığında, sanayi sektöründe %0,4'lük bir düşüş görülürken, inşaat sektöründe %0,6 ve ticaret-hizmet sektöründe %0,2 oranında artış yaşandı. İNŞAAT ÜRETİMİNDE YILLIK %15,5'LİK DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ Ocak ayında inşaat sektöründe hem aylık hem de yıllık bazda güçlü bir büyüme kaydedildi. İnşaat üretim endeksi, 2025 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %15,5 oranında arttı. İnşaatın alt sektörlerine bakıldığında, bina inşaatı endeksi yıllık %18,2, bina dışı yapıların inşaatı endeksi %12,3 ve özel inşaat faaliyetleri endeksi ise %8,5 oranında yükseldi. Aylık bazda ise inşaat üretimi %5,5 artış gösterdi. Bina inşaatı endeksi bir önceki aya göre %5, bina dışı yapıların inşaatı endeksi %2 ve özel inşaat faaliyetleri endeksi %9,9 oranında arttı. Bu veriler, inşaat sektöründeki canlılığın ve yatırım iştahının devam ettiğini gösteriyor. HİZMET ÜRETİM ENDEKSİNDE %6'LIK YÜKSELİŞ Hizmet üretim endeksi de Ocak ayında yıllık bazda %6 oranında artış gösterdi. Alt sektörler incelendiğinde, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %9,9, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %9,6, gayrimenkul hizmetlerinde %8,9, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %7 ve idari ve destek hizmetlerinde %8,2'lik artışlar kaydedildi. Ulaştırma ve depolama hizmetleri ise yıllık bazda %3,2 oranında yükseldi. Aylık bazda hizmet üretim endeksi %2,5 artış gösterirken, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %6,4, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %12,4 ve idari ve destek hizmetlerinde %4,7 oranında artışlar gözlemlendi. Ulaştırma ve depolama hizmetleri bir önceki aya göre %0,5, gayrimenkul hizmetleri ise %0,9 oranında hafif bir düşüş yaşadı.

Şubat ayı enflasyonu beklentilerin altında: TÜFE yıllık yüzde 39,05’e geriledi Haber

Şubat ayı enflasyonu beklentilerin altında: TÜFE yıllık yüzde 39,05’e geriledi

Piyasaların merakla beklediği şubat ayı enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) şubatta aylık bazda yüzde 2.27, yıllık bazda ise yüzde 39.05 arttı. Bu sonuçla birlikte, 20 ay sonra Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 40'ın altına inmiş oldu. GİYİM VE SAĞLIK FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ ETKİLİ OLDU Şubat ayı enflasyonunda giyim ve sağlık fiyatlarındaki düşüşler etkili oldu. Aylık bazda giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 5.06, sağlık grubunda ise yüzde 4.38 azalış kaydedildi. Sağlık grubundaki düşüşte, sağlıkta katılım payı ücretlerinde daha önce yapılan zamların geri alınması etkili oldu. EĞİTİMDE EN YÜKSEK ARTIŞ TÜİK verilerine göre, şubatta ana harcama grupları itibarıyla en yüksek artış yüzde 9.92 ile eğitimde yaşandı. Konut grubu yüzde 4.58 ile ikinci sırada yer alırken, gıda grubundaki artış oranı yüzde 3.17 oldu. Yıllık bazda da en yüksek artış yüzde 94.90 ile eğitimde gerçekleşti. BAKAN ŞİMŞEK: "İSTİKRARLI DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK" Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verilerini değerlendirerek, "Dezenflasyon sürecini destekleyen maliye ve gelirler politikaları ile beklentilerdeki iyileşme sayesinde enflasyondaki istikrarlı düşüşün devam etmesini bekliyoruz" dedi. CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: "ENFLASYONLA KARARLI MÜCADELE SÜRECEK" Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, enflasyonun düşmeye devam ettiğini belirterek, "Dengeli büyüme yaklaşımı ile yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı stratejilerimizi hayata geçirmeye, tek haneli seviyelere ulaşıncaya kadar enflasyon ile kararlı şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. ZAM ŞAMPİYONU DONDURMA Şubat ayının zam şampiyonu yüzde 17.28 ile dondurma oldu. Dondurmayı yüzde 16.79 ile okul öncesi eğitim ve ilköğretim izledi. En çok ucuzlayan ürün ise yüzde 23.29 ile ayakta tedavi hizmetleri oldu.

Gürer: İş ve çalışma hayatı sorunlar yumağına dönüştü Haber

Gürer: İş ve çalışma hayatı sorunlar yumağına dönüştü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan işsizlik verilerini, iş ve çalışma yaşamındaki sorunların giderek büyüdüğünü, sendikal örgütlenmenin engellendiğini bu yüzden işçilerin hak mücadelesinin sekteye uğratıldığına değindi. Gaziantep'te işçilerin hakları için mücadele eden BİR-TEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutuklanmasının bu durumu daha da derinleştirdiğine dikkat çekti. “İşçiler, özgür sendika seçme ve toplu sözleşme haklarından dahi mahrum bırakıldı” CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İş ve çalışma yaşamı sorunlar yumağına döndü. AKP iktidarları döneminde grev kararları uygulanmaz kılındı. Sendikal örgütlenmenin önü kesildi. Yandaş sendikalar türetildi. İşçilerin hak mücadelesi engellendi. Son olarak Gaziantep’te işçilerin hakları için mücadele eden BİR-TEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı. Farklı illerde sendikaların işverenle arasındaki sorunlarda çözümcü olması gereken iktidar, işçilerin karşısında işverenden daha sert bir duruş gösterdi. İşten atılmalara seyirci kalındı. İşçiler, özgür sendika seçme ve toplu sözleşme haklarından dahi mahrum bırakıldı” şeklinde konuştu. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkede çalışma yaşamı sorunlarının artarken TÜİK’in işsizlik verilerini de açıkladığını ve bu verilerin tam tanımlı gerçek işsizliği yansıtmadığını ifade etti. Çırak ve staj mağdurlarının haklarının verilmediğini de belirten Gürer, Bakan’ın öğrenci saydığı stajyerleri TÜİK’in genç işçi olarak gösterdiğine dikkat çekti. Bakanın yazılı sorusuna verdiği yanıtta, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile hastalık sigortası uygulandığını; emekliliğe esas uzun vadeli sigorta kolları olarak tanımlanan yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası kapsamına alınmadıklarını ifade ettiğini söyledi. “İşsizlik Fonuna başvuranların sayısı 177 bine ulaştı” Gürer, “Geçen yıl işsizlik sigorta fonundan asgari ücret desteği olarak işverene 71,7 milyar lira ödendi. 2016-2024 yılları arasında bu amaçla aktarılan tutar 124 milyar liraya ulaştı. Bütçeden geçen yıl istihdam desteği adı altında çeşitli kalemlerde işverene toplam 287 milyar lira aktarıldı. Sadece 2024 yılında bütçeden ve işsizlik sigortası fonundan istihdama destek için aktarılan tutar 357 milyar lirayı buldu. Destekler 2025’te de devam edecek. Buna rağmen tam zamanlı istihdam artmıyor. Dar tanımlı işsizlik azalırken istihdam ve işgücüne katılım düşüyor. İş bulma ümidi azalanlar iş aramaktan vazgeçiyor. Bu nedenle İŞKUR başvurularında düşüş yaşanıyor. İşten çıkarmalarda ise artış devam ediyor. İşsizlik fonuna başvuranların sayısı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre 25 bin 520 kişi artarak 177 bin 657 kişiye yükseldi. İş bulma umudunu yitirdiği için iş aramayan ya da sürekli bir işi olmayan, atanma bekleyenlerle işsizlik sorunları giderek derinleşiyor” dedi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.