Antrenörlerin statüsü ve çalışma esaslarında değişiklik yapıldı
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Antrenörlerin statüsü ve çalışma esaslarında değişikliğe gitti. Antrenörlerin çalışma esaslarını, çalışma şartlarını ve kulüpler ile antrenörlerin hak ve yükümlülüklerini belirlemek amacı ile düzenlendiği belirtilen talimatlarda antrenörlerin, yabancı uyruklu antrenörlerin çalışma esas ve vizeleri belirlendi.
İlkhaber Gazetesi'nden Serhat ŞANLI'nın haberine göre; Yapılan değişikliğe göre, profesyonel antrenörler; bir kulüple yazılı sözleşme yapmış olan, kendisine futbol faaliyetleri kapsamında yaptığı harcamalardan daha fazla miktarda ödeme yapılan ve TFF’den profesyonel takım çalıştırma lisansı almış antrenörler olarak belirtildi.
Ayrıca bu talimatın 3. maddesinde belirtilen tanımın dışında kalan tüm antrenörler amatör lisanslı antrenör olarak kabul edilirler. Bir müsabaka ile ilgili gerçekleşen konaklama, malzeme, sigorta ve antrenman giderlerinin karşılanması antrenörlerin amatör statüsünü bozmaz. Profesyonel Takımlarda amatör antrenörler görev alamazlar denildi.
YABANCI UYRUKLU ANTRENÖRLER
Yabancı uyruklu antrenörler yalnızca Süper Lig, TFF 1.Lig ve Kadın Futbol Süper liginde çalışma hakkına sahiptir. Diğer liglerde mücadele eden takımlar hiçbir unvan altında yabancı antrenör çalıştıramazlar. Yabancı antrenörlerde aranacak şartlar her yıl TFF tarafından tespit ve ilan edilir. İşbu talimat ile TFF tarafından tespit ve ilan edilen hususlara aykırı olarak herhangi bir unvan altında yabancı uyruklu antrenör istihdam eden kulüpler hakkında Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanır.
ANTRENÖRLERİN ÇALIŞMA ESASLARI VİZELERİ ve TESCİLLERİ
Bir antrenörün, bir kulüpte görev alabilmesi için bağlı olduğu kulübü adına TFF nezdinde dijital olarak tescil edilmiş olması zorunludur. Kulüplerde görev yapacak olan antrenörlerin UEFA veya TFF tarafından düzenlenen lisans kurslarından mezun olmuş veya TFF’ den denklik belgesi almış olması zorunludur. TFF tarafından düzenlenen müsabakalara ancak TFF nezdinde tescil edilmiş antrenörler katılabilirler. Antrenör, tescil işlemiyle FIFA, UEFA ve TFF’nin statü ve talimatlarına tabi olacağını kabul eder. Bir antrenör, aynı anda birden fazla kulüp adına tescil edilemez. Antrenörler, aynı sezon içerisinde en fazla iki kulüp adına tescil edilebilirler. Ancak, antrenörün sözleşmesinin kulüpler tarafından feshedilmesi sonrasında yapılan tescil bu fıkra kapsamındaki kısıtlamaya tabi olmaz.
Antrenörler, transfer ve tescil dönemlerine bağlı kalmaksızın TFF tarafından kulübü adına her zaman tescil edilebilirler. Tescilli olduğu kulüple aynı sezon içerisinde imzalanan yenileme sözleşmeleri bu maddenin 5. fıkrası kapsamı dışındadır.
Takımlarını bir üst lige çıkartan antrenörlerin lisansları bir üst ligdeki takımlarını çalıştırmaya elverişli değil ise; aynı takımda geçici çalışma izni almak şartıyla antrenör sözleşmesi yapabilirler. Herhangi bir nedenle sözleşmenin sona ermesi halinde bu haklarını kaybederler.
Profesyonel ve amatör takımları bulunan tüm kulüpler, belirtilen sayılarda ve lisanslara sahip antrenörleri, futbol sezonu başından itibaren kadrolarında bulundurmak zorundadırlar.
Profesyonel takımları bulunan kulüpler, zorunlu kadrolardan herhangi birinin boşalması halinde, iki hafta içerisinde boşalan kadroyu tamamlamak zorundadırlar. Profesyonel Kulüplerin tüm resmi müsabakaları zorunlu kadrolarda belirtilen kriterleri taşıyan bir teknik sorumlunun yönetiminde oynanır. Müsabakalarda yedek kulübesinde bulunan diğer kişiler takımı sevk ve idare edemezler.
Profesyonel Kulüpler, bir sezon boyunca en fazla 2 hafta süresince yedek kulübesinde teknik sorumlu olmadan oynayabilirler. Teknik Sorumlunun cezalı veya tedbirli olması haricinde ya da geçerli bir mazereti olmaksızın 2 haftayı aşan sürede müsabakalarda yedek kulübesinde yer alamaması halinde, aynı zorunlu kriterlere sahip başka bir antrenörün müsabakalarda yedek kulübesinde yer alması zorunludur.
Bu maddede belirtilen yükümlülüklerin ihlali halinde kulüplere Süper Lig için 250.000.-TL, 1. Lig için 125.000.-TL, 2. Lig için 100.000.-TL, 3. Lig için 75.000.-TL para cezası verilir. İhlalin tekerrürü halinde cezalar en az yarı oranında arttırılır.
UEFA PRO, UEFA Elit Genç A, UEFA A (UEFA B/A Birleşik Lisans Eğitimi dahil), Atletik Performans Antrenörü veya UEFA Kaleci B Antrenörü antrenör eğitim programlarının başlamasıyla birlikte FGD tarafından gönderilen online eğitim içeriklerini alarak ilgili eğitim programına başlayan ve diğer aşamalarına katılmayı taahhüt eden antrenörler TFF FGD tarafından verilen izin ile talimatın 6/5. maddesinde belirtilen tescil sınırlamalarına uymak şartıyla ilgili antrenör eğitim programı için belirtilen çalışma alanlarında görev yapabilirler.
SYO’ların ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Öğrenimi veren kurumların antrenörlük bölümü futbol uzmanlık dalı mezunu olarak TFF Grassroots C belgesi alanlar ile TFF Grassroots C lisansına sahip olan antrenörler, UEFA C lisans güncellemesi sonrası UEFA B lisans antrenör eğitim programı çalışma ön koşulu olan çalışma sürelerinden muaf tutulur.
Bu talimatta belirtilen esaslar dışında hiç kimse, bir kulüpte bir antrenörün görevlerini üstlenemez. İlgili takımın bulunduğu ligin zorunlu teknik kadrolarına uygun antrenör lisansı olmaksızın ve/veya lisansının çalışma alanları dışında kulüpte görev alan, bir futbol takımını fiilen müsabakaya hazırlayan, müsabaka esnasında yöneten veya yönlendiren gölge antrenörler ile kulübün zorunlu teknik kadrosunun tamamlanmasını temin etmek üzere kulüple sözleşme imzalayarak, sözleşmede belirtilen görevini fiilen yerine getirmeyerek gölge antrenöre çalışma olanağı sağlayan kişilere 1 yıl hak mahrumiyeti ile Süper Lig için 100.000.-TL, 1. Lig için 50.000.-TL, 2. Ligiçin 25.000.-TL, 3. Lig için 10.000.-TL para cezası verilir. Ayrıca bu kişilerin mensubu olduğu kulüplere Süper Lig için 250.000.-TL, 1. Lig için 125.000.-TL, 2. Lig için 100.000.-TL, 3. Lig için 75.000.-TL para cezası verilir.
TFF’ye tescil edilmiş antrenör sözleşmesi olmaksızın kulüpte görev alan, bir futbol takımını fiilen müsabakaya hazırlayan, yöneten veya yönlendiren antrenörlere ilk ihlalde ihtar cezası, devam eden ihlallerde en az 3 ay hak mahrumiyeti cezası verilir. Ayrıca bu kişilerin görev yaptığı kulüplere ilk ihlalde ihtar cezası, devam eden ihlallerde Süper Lig için en az 250.000.-TL, TFF 1. Lig için en az 125.000.-TL, TFF 2. Lig için en az 100.000.-TL, TFF 3. Lig için en az 75.000.-TL para cezası verilir..
ANTRENÖR SÖZLEŞMESİ
Antrenörün sözleşmesi taraflarınca imzalanmış olmalı ve sözleşmenin süresi ile profesyonel antrenöre ödenecek ücreti içermelidir. Her halükarda sözleşmelerin bitiş tarihinin 30 Haziran olarak tespit edilmesi zorunludur.
Sözleşme bitiş tarihinden sonra resmi müsabakaların devam etmesi halinde, sözleşmenin süresi müsabakaların bitimine kadar uzamış sayılır. Antrenörlerin amatör kulüplerle yapmış oldukları sözleşmelerinin bitiş tarihlerinin lig kategorilerine göre 30 Haziran olarak tespit edilmesi zorunludur.
TFF, GEÇİCİ MADDELER İLE MERKEZ HAKEM KURULU TALİMATI’NDA DEĞİŞİKLİĞE GİTTİ
Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) sitesinde yer alan talimatnameye eklenen geçici maddelerde Üst Klasman Hakemi kadrosu, Üst Klasman Yardımcı Hakemi kadrosu, Klasman Hakemi kadrosu ve Klasman Yardımcı Hakemi kadrosunun şartlarına yer verildi.
Talimatnameye göre Üst Klasman Hakemi kadrosu, talimattaki şartları yerine getirmek kaydıyla, 2023-2024 sezonu sonu itibariyle Süper Lig Hakemi kadrosunda ve A Klasman Hakemi kadrosunda yer alanlardan, Üst Klasman Yardımcı Hakemi kadrosu da talimattaki şartları yerine getirmek kaydıyla 2023-2024 sezonu sonu itibariyle Süper Lig Yardımcı Hakemi kadrosunda ve A Klasman Yardımcı Hakemi kadrosunda yer alanlardan oluşacak..