TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

# Türkiye Cumhuriyeti

İLKHABER-Gazetesi - Türkiye Cumhuriyeti haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkiye Cumhuriyeti haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İsa Kayadan: Lozan antlaşması Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir Haber

İsa Kayadan: Lozan antlaşması Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir

Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şubesi, Lozan Barış Antlaşması'nın 101.yıldönümü kapsamında Atatürk Park’ında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Atatürk Düşünce Derneği Adana Şubesinin üyeleri ve gazeteciler katıldı. Basın açıklamasını Atatürk Düşünce Derneği Adana Şube Başkanı Başkanı İsa Kayadan yaptı. “Hükmünü 101 yıldır sürdüren ve sonsuza denk sürdürecek olan ender antlaşmalardan biridir” İsa Kayadan, “Lozan antlaşması, vatanın bağımsızlığına ve milletin özgürlüğünü Dünya’ya kabul ettirttiği gibi 224 yılın ardından masada başımız dik kalktığımız tek uluslararası antlaşmadır. Hükmünü 101 yıldır sürdüren ve sonsuza denk sürdürecek olan ender antlaşmalardan biridir” dedi. “Türkiye Cumhuriyet’i ve Türk ulusu var oldukça Lozan antlaşması da var olacaktır” Atatürk Düşünce Derneği Adana Şube Başkanı Başkanı İsa Kayadan, “Anadolu Türklüğünün 400 yıl pençesinde inim inim inleyerek yoksullaştırdığı kapitülasyonlara son verdiği bağımsızlığı ancak ekonomik bağımsızlıkla tam olarak sağlanabileceği ortaya koyan ve esir milletlere umut ışığı yakan tarihin en önemli antlaşmasıdır Lozan antlaşması.  Lozan antlaşması Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir. Maddeleri şehit kanı ile yazılmıştır. Türkiye Cumhuriyet’i ve Türk ulusu var oldukça lozan antlaşması da var olacaktır. Kuvayı Milliye kahramanları kurdukları Türkiye Cumhuriyet’i Devletini akılla, bilimle, namusla, liyakatle yönettiler” diye ifade etti.

Karalar: Ülkemiz demokrasi ile çok daha güçlüdür Haber

Karalar: Ülkemiz demokrasi ile çok daha güçlüdür

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle açıklama yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Türk Milleti’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedeflere doğru yürümeye daima devam edeceğini, köklü demokrasinin temel kriterlerinden birinin halkın iradesine saygı olduğunu söyledi. “Halkımız kendi iradesinin dışında bir güce boyun eğmeyeceğini tarih boyunca defalarca göstermiştir” Geçmişte yaşanan darbelerin demokrasiye zarar verdiğini ve ülkeyi her açıdan geriye götürdüğünü kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “15 Temmuz 2016’da FETÖ terör örgütü, halk iradesine müdahale ederek yönetimi ele geçirme girişiminde bulunmuştur. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizin temellerini, iç ve dış düşmanların yıkmayı asla başaramayacakları şekilde sağlam atmıştır. Halkımız kendi iradesinin dışında bir güce boyun eğmeyeceğini tarih boyunca defalarca göstermiştir. Hiçbir terör örgütü, dış mihrak ve kötü niyetli güç odağı, Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar var olmasına engel olamayacak ve Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefe doğru ilerlemesinin önünü kesemeyecektir. Ülkemiz demokrasi ile çok daha güçlüdür” diyerek ifade etti. “Halk iradesine sahip çıkan milletimize şükranlarımı sunuyorum”  Zeydan Karalar mesajını şu şekilde sonlandırdı: “Bu duygu ve düşüncelerle şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmet, saygı ve minnetle anıyor, halk iradesine sahip çıkan milletimize şükranlarımı sunuyorum.”

SANKO Üniversitesi’nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü için anma programı düzenlendi Haber

SANKO Üniversitesi’nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü için anma programı düzenlendi

SANKO Üniversitesi Sosyal ve Kurumsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri kapsamında “Milletin Zaferi” konulu konferans düzenlendi. Dr. Öğr. Üyesi Pekdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’yi işgal teşebbüsü olduğuna dikkat çekti. Tarihçi Dr. Öğr. Üyesi Celal Pekdoğan, konferansta yaptığı konuşmada, “Yüce Türk milleti inanç ve kararlığı ile vatanına, bayrağına ve toprağına her zaman sahip çıkmıştır” diyerek ifade etti. “Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi temelinde Türkiye Cumhuriyeti Devletini sonsuza dek yaşatmalıyız” “Bu cennet vatanı dış güçlere ve içimizdeki hainlere karşı korumak uğruna çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek demeden milletimiz birlik ve beraberlik içerisinde kahramanca mücadele ederek hainlere asla geçit vermemiştir” diyen Dr. Öğr. Üyesi Pekdoğan, şu şekilde konuştu: “Demokrasiden asla ödün vermeksizin, Büyük Atatürk’ün liderliğinde ilan edilen Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi temelinde Türkiye Cumhuriyeti Devletini sonsuza dek yaşatmalıyız. Var olmak için başka şansımız da yoktur.” Pekdoğan, “Aziz milletimizin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü kutluyor, vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnet, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum” dedi. Tıp Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi Abdurrahman Yiğit’in sunuculuğunu yaptığı anma programına; SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram, Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu ile Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Deniz Mıhçıoğlu, SANKO Üniversitesi Hastanesi Mesul Müdürü Dr. Mehmet Subaşı ile akademik ve idari personel katıldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 101. Yıldönümü kutlandı Haber

Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 101. Yıldönümü kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 101. Yıldönümü törenlerle kutlandı. İlk olarak Atatürk Parkı’nda düzenlenen törende Vali Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile 6. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özener, Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu. Sivil ve askeri erkanın katıldığı törende Vali Yavuz Selim Köşger, Başkan Zeydan Karalar ve Tümgeneral Mehmet Özener anıta çelenk koydu. Başkan Zeydan Karalar, 15 Mart 1923’te, Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’yı ziyaretiyle ilgili şu mesajı verdi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, yurt gezilerini, genellikle önemli siyasal ve sosyal değişimlerin yaşandığı günlerin hemen öncesi veya sonrasında gerçekleştirmiştir ve bu geziler esnasında en çok ziyaret ettiği illerin başında Adana gelir. Mustafa Kemal Atatürk, genel veya özel olarak çıktığı yurt gezilerinde Adana’yı 3’ü Cumhuriyet ilan edilmeden önce, 6’sı ilan edildikten sonra olmak üzere toplam 9 defa ziyaret etmiş. Adana’ya ilk kez 31 Ekim 1918 tarihinde Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı görevini devralmak için geldi.  Adana’ya ikinci gelişi, 5 Ağustos 1920’de Millî Mücadele yıllarında gerçekleştirilen Pozantı Kongresi’ne başkanlık yapmak üzere oldu.  Mustafa Kemal Atatürk, Adana’ya 3. ziyaretini ise tam 101 yıl önce bugün, yani 15 Mart 1923’te gerçekleştirmiştir. Atatürk, Millî Mücadele’nin başarıya ulaşmasından sonra güney vilâyetlerini kapsayan ilk gezisine 13 Mart 1923 tarihinde başlamış ve 15 Mart’ta Adana’ya gelmiştir.   Mustafa Kemal Atatürk, Adana’ya gelmeden önce Yenice İstasyonu’nda sevinç gösterileriyle karşılanmış, Mersin ve Tarsus’tan gelen heyetler, Tarsus ve Mersin’i de şereflendirmesini istemişlerdir. Taleplere olumlu yanıt veren Atatürk, yarım saatlik bir duraklamadan sonra Adana’ya doğru hareket eder. Trenin Adana’daki istasyona girmesiyle büyük bir coşku ve sevinç yaşanır. Mustafa Kemal Atatürk, kendisine yönelik veciz bir nutuk üzerine; “Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde kalamaz” diyerek Hatay konusundaki tavrını ilk defa bu istasyonda net bir şekilde ortaya koymuştur. Mustafa Kemal Atatürk, ‘Bende bu vakayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur’ sözünü de yine bu gezisi sırasında söylemiş, Kurtuluş Savaşı’nı vermeye Adana’da, Adanalılardan aldığı güçle karar verdiğini belirterek, Adanalıları sonsuza kadar onurlandırmıştır.”

Erzurum’da 104 yıllık coşku Haber

Erzurum’da 104 yıllık coşku

Atatürk’ün Erzurum’a gelişinin 104. yıl dönümü kutlama törenleri ilk olarak Aziziye ilçesindeki programla başladı. Aziziye Şehitlik Parkı’ndaki törende Atatürk’ü temsilen sporcu ve öğrencilerin taşıdığı Türk bayrağı ve Atatürk posteri, muharip ve malul gaziler eşliğinde Şehitlik Parkı’ndaki tören yerine getirildi ve protokol selamlandı. “Türkiye Yüzyılı’nı 3 Temmuz’da haykırıyoruz” Şehitlik Parkı’ndaki törende konuşan Aziziye Belediye Başkan Muhammed Cevdet Orhan, Cumhuriyet için toprağa atılan ilk tohumun, milli kurtuluşa açılan ilk kapı ve ilelebet baki kalacak olan bağımsızlığın ilk adımının Erzurum’dan atıldığını ifade ederek, “23 Temmuz denildiğinde akıllara nasıl ki Erzurum Kongresi geliyorsa, 3 Temmuz denildiğinde ise hafızalarda kuşkusuz Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum’a gelişi canlanır. İşte Cumhuriyet’in kuruluşuna giden bu yolda ve Türkiye Yüzyılı’nın ilk 3 Temmuz gününde bir kez daha haykırmak gerekirse, millet olma bilincinden asla ve kata uzaklaşmayacağız. Cumhuriyet’in temel değerlerinden taviz vermeyeceğimiz gibi, Cumhuriyet’in ve onun temel değerlerinden beslenerek aziz milletimizin geleceğine çökmeye çalışanlara da geçit vermeyeceğiz. Milli ve manevi zenginliklerimize sahip çıkıp koruyacak; ilaveten tarihi geçmişimizi ve birikimimizi emsalsiz bir tecrübe olarak mutlaka değerlendireceğiz” dedi. İstanbulkapı’da 104 yıl önceki heyecan Aziziye’deki törenin ardından kutlama törenleri İstanbulkapı’da devam etti. Burada da Atatürk’ü temsilen öğrenci ve sporcuların taşıdığı Türk bayrağı ve Atatürk posteri muharip ve malul gaziler ve davul-zurna eşliğinde Askerlik Şubesi önünden başlayarak yürüyüşle tören yerine gelerek, 9’uncu Kolordu Komutanlığı Bölge Bandosunun çaldığı marşla tören bölüğü ve protokolün selamlanması ile karşılandı. Bayrağın İstanbulkapı’yı geçişinden sonra Türk bayrağı ve Atatürk posteri eşliğinde törene katılan protokolle birlikte atlı birlikler davul-zurna eşliğinde yürüyüşle Gez Mahallesi, Hastaneler Caddesi’ni izleyerek Havuzbaşı’na geçildi. “Birlik ve beraberliğimiz diri tutmalıyız” Havuzbaşı’ndaki törende konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “3 Temmuz; vatan davamızın yenilendiği, milli kudretin şahlandığı ve milletin kendi kaderini tayin etmek için birleştiği, bütünleştiği ve tek bir vücut olmak için ilk adımı attığı günün adıdır. Cumhuriyetimizin ve milletimizin egemenliğinin ilelebet payidar kalması ve muhafaza edilmesi; bundan 104 yıl önce sergilenen o muhteşem birliktelik ve Milli Mücadele ruhunun sürekli diri tutulmasıyla mümkün olacaktır. İşte bu bağlamda bizlere düşen en büyük sorumluluk; millet olma bilincinden uzaklaşmamak, Cumhuriyet’in temel değerlerinden taviz vermemek, milli ve manevi zenginliklerimize sahip çıkıp ve korumak; ilaveten tarihi geçmişimizi ve birikimimizi emsalsiz bir tecrübe olarak mutlaka değerlendirmektir. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi buradan rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz” dedi. Havuzbaşı’nda şiirlerin okunması, halk oyunu ekiplerinin ve mehteran takımının gösterisinden sonra Atatürkevi ziyaret edildi.

Atatürk’ün Urla’ya gelişinin 97. yılı coşkuyla kutlandı Haber

Atatürk’ün Urla’ya gelişinin 97. yılı coşkuyla kutlandı

Mustafa Kemal Atatürk’ün Urla’yı ziyaret edinişin 97. yılında ilçede kutlama programı düzenlendi. Saat 11.00’de Mermerli Çeşme önünde toplanan coşkulu kalabalık, Onuncu Yıl Marşı eşliğinde, Urla Belediyesi Spor Kulübünün minik sporcularının ellerinde tuttuğu dev Türk Bayrağı ile yürüyüşe geçti. Yürüyüş Cumhuriyet Meydanı önünde son buldu. Meydanda Atatürk büstüne çelenklerin sunulması, şehitlerimiz ve gazilerimiz için durulan saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden tören, günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla sürdü. Tören, şiirlerin okunmasından sonra Urla Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları ve Urla Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin folklor gösterileriyle son buldu. Urla Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili adına törende açıklama yapan Karaburun Kaymakamı Eyüp Kaykaç, "Bundan tam 100 yıl önce Cumhuriyetimiz kurulmuş, Kurtuluş Savaşı’ndan başarıyla çıkılmış ve Cumhuriyet’in inkılapları bir bir gerçekleştirilmeye başlanmıştı. Ancak bu inkılapların halk nezdinde uygulanışı, artısı veya eksisinin değerlendirilmesi için Gazi Mustafa Kemal Atatürk yurdun birçok noktasına geziler düzenleyip yerinde görmek istiyordu. Bu hedefle yurdun birçok yerine geziler düzenledi. Bu gezilerden bir tanesinde bundan tam 97 yıl önce 30 Haziran’da Urla ilçemizi ziyaret etmişti. Tam 97 yıl önce tam bugünkü coşkuyla Gazi’mizi, Atatürk’ümüzü karşılayıp bağrımıza bastık. O büyük coşku ile de burada misafir ettik. Burada misafir ettiğimiz günde Gazi’nin şöyle bir sözü vardı: "İnkılapları yaptık ama işimiz bitmedi. Daha yapacak çok işimiz var. Bundan dolayı gençlere ve sizlere çok iş düşüyor minvalinde bir konuşma yapmıştı. Bugün de aynı şekilde yapacak çok işimiz var. Gençlerimizden ve Urlalı hemşerilerimizle birlik ve beraberlik içerisinde Cumhuriyetimizin temel değerleri üzerinde çalışacağımız ve muasır medeniyetler seviyesine çıkaracağımız birçok işler var. Ben bu duygu ve düşünceler içerisinde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere ebediyete intikal etmiş o dönemin Urlalı hemşerilerimizin hepsine Allah’tan rahmet diliyorum" dedi. Törene; Urla Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili adına Karaburun Kaymakamı Eyüp Kaykaç, Urla Emniyet Müdürü İsmail Duman, Urla İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Adem Aydoğdu, siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar ve Urlalı vatandaşlar katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.