TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

İLKHABER-Gazetesi - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Borsa haftaya yükselişle başladı Haber

Borsa haftaya yükselişle başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,19 yükselişle 10.791,65 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 20,29 puan ve yüzde 0,19 artarak 10.791,65 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,08 ve holding endeksi yüzde 0,24 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 0,60 ile finansal kiralama faktöring olurken, en çok kaybettiren yüzde 2,02 ile tekstil ve deri oldu. Cuma günü, dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,29 artışla 10.771,36 puandan tamamladı. Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yıl 2 kez faiz indirimine gidebileceğine yönelik beklentilerin artmasına karşın banka yetkililerinin temkinli sözle yönlendirmeleriyle karışık bir seyir izlendiğini ifade ederek, bu hafta ABD'de büyüme verileri başta olmak üzere yoğun veri gündeminin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi. Yurt içinde ise bu hafta gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararına çevrilirken, AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, TCMB'nin 27 Haziran Perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor. Bugün yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi ve ABD'de Dallas Fed imalat sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.800 ve 10.900 seviyelerinin direnç, 10.700 ve 10.600 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Nisan ayında Cari işlemler hesabı 5,285 milyar dolar açık verdi Haber

Nisan ayında Cari işlemler hesabı 5,285 milyar dolar açık verdi

Cari işlemler hesabı Nisan ayında 5 milyar 285 milyon ABD doları açık kaydetti. Ocak-Nisan dönemindeki toplam cari açık 16 milyar 125 milyon dolar oldu.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Nisan ayı Ödemeler Dengesi Gelişmelerini açıkladı. Buna göre, Nisan ayında cari işlemler hesabı 5 milyar 285 milyon ABD doları açık kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 497 milyon ABD doları açık verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 7 milyar 649 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 3 milyar 110 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 2 milyar 548 milyon ABD doları oldu. Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 1 milyar 355 milyon ABD doları net çıkış ve 609 milyon ABD doları net giriş kaydetti. Finans hesabı Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 856 milyon ABD doları olarak kaydedildi. Portföy yatırımları 2 milyar 23 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 360 milyon ABD doları net alış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 1 milyar 387 milyon ABD doları net alış yaptığı görüldü. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak; bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 758 milyon ABD ve 500 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleştirdi. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 3 milyar 298 milyon ABD doları net artış kaydetti. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 358 milyon ABD doları net artış ve Türk lirası cinsinden 1 milyar 246 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 1 milyar 604 milyon ABD doları net artış kaydetti. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 892 milyon ABD doları, 52 milyon ABD doları ve 140 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirdi. Resmi rezervlerde bu ay 2 milyar 392 milyon ABD doları net azalış oldu.

Net Uluslararası Yatırım Pozisyonu, Şubat 2024'te eksi 314,2 milyar ABD dolarına yükseldi Haber

Net Uluslararası Yatırım Pozisyonu, Şubat 2024'te eksi 314,2 milyar ABD dolarına yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri’ni açıkladı. Buna göre Şubat sonu itibarıyla, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2023 yıl sonuna göre yüzde 2,4 oranında azalışla 320,2 milyar ABD doları, yükümlülükleri ise yüzde 3,2 oranında artışla 634,4 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2023 yıl sonunda eksi 286,7 milyar ABD doları iken 2024 Şubat sonunda eksi 314,2 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Varlıklar alt kalemleri incelendiğinde, rezerv varlıklar kalemi 2023 yıl sonuna göre yüzde 8,8 oranında azalışla 128,5 milyar ABD doları, diğer yatırımlar kalemi yüzde 3,3 oranında artışla 126,2 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Diğer yatırımlar alt kalemlerinden bankaların Yabancı Para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve mevduatları yüzde 8,1 oranında artışla 50,4 milyar ABD doları oldu. Yükümlülükler alt kalemleri incelendiğinde, doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle 2023 yıl sonuna göre yüzde 11,3 oranında artışla 176,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Portföy yatırımları 2023 yıl sonuna göre yüzde 6,9 oranında artışla 102,5 milyar ABD doları oldu. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku 2023 yıl sonuna göre yüzde 16,7 oranında artışla 34,5 milyar ABD doları olurken, yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki DİBS stoku yüzde 6,2 oranında artışla 2,8 milyar ABD doları, Hazine’nin tahvil stoku (yurt içi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra) ise yüzde 2,8 artışla 43,7 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, diğer yatırımlar 2023 yıl sonuna göre yüzde 1,3 oranında azalarak 355,6 milyar ABD doları oldu. Yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki Yabancı Para mevduatı, 2023 yıl sonuna göre yüzde 3,2 oranında azalarak 41,8 milyar ABD doları olurken, TL mevduatı yüzde 9,1 oranında artarak 18,6 milyar ABD doları oldu. Bankaların toplam kredi stoku yüzde 0,6 oranında artarak 63,6 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin toplam kredi stoku yüzde 1,9 oranında azalarak 99,2 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

Altın fiyatları o tarihte füze gibi çakılacak! Altın sahipleri dikkat! Haber

Altın fiyatları o tarihte füze gibi çakılacak! Altın sahipleri dikkat!

Ekonomik dalgalanmalar karşısında yatırımcıların ölçülü ve tedbirli bir yaklaşım benimsemeleri büyük önem taşımaktadır. Eğilmez’in öne sürdüğü uyarılar, piyasadaki olası tehlikelere karşı dikkatli olma gerekliliğini vurgulamaktadır. Ekonomist Mahfi Eğilmez, bazı bireylerin gelecekteki değer artışı beklentisiyle stok yapmaya yöneldiğini ifade etti. Ancak, eğer faiz oranları enflasyon seviyesine yükselirse, borsa ve emlak piyasalarında önemli düzeyde düşüşler meydana gelebileceği konusunda yatırımcıları temkinli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, borsanın yüksek seviyelere erişmesinin, ekonominin sağlıklı olduğu anlamına gelmeyebileceğini de sözlerine ekledi. Dikkat! Ekonomist Mahfi Eğilmez’in analizlerine göre, eğer faiz oranları enflasyon düzeyine ulaşırsa, hisse senedi ve emlak piyasalarında önemli ölçüde bir gerileme meydana gelebilir. Bu potansiyel durum karşısında yatırımcıları uyanık olmaları konusunda uyaran Eğilmez, böyle bir senaryonun gerçekleşmesi halinde milyonlarca kişinin etkilenebileceğini vurguladı. Ekonomist Mahfi Eğilmez’in yazısında belirttiğine göre, mevcut ekonomi politikasının kısa vadede tüketim odaklı büyümeyi ve iş gücü piyasasını desteklediği görülse de, özellikle gayrimenkul ve borsa gibi sektörlerde spekülatif balonların oluşumuna neden olmaktadır. Borsanın sürekli rekor kırmasının ekonominin iyi olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Eğilmez, faizlerin enflasyon seviyesine yükseltilmesi gerektiğinde, bu rekorlarla dolu piyasalarda hisse senetleri ve emlak değerlerinin büyük düşüşler yaşayabileceğini öne sürüyor. Faiz Kararı Tarihi Açıklandı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Nisan ayındaki faiz oranı kararının duyurulacağı gün kesinleşti. TCMB Para Politikası Kurulu, 25 Nisan 2024 Perşembe günü saat 14:00 itibarıyla faiz oranlarına ilişkin kararını ilan edecek. Geçtiğimiz Mart ayında TCMB, politika faiz oranını %50 seviyesine çıkarmıştı. Merkez Bankası’nın piyasa katılımcılarıyla yaptığı ankette, yıl sonu enflasyon tahmini %42,96’dan %44,19’a yükseltildi. Ayrıca, Dolar/TL kuru beklentisi de 40,02’den 40,53’e yükseliş gösterdi. Anket katılımcıları tarafından belirlenen güncel yıl sonu döviz kuru tahmini, önceki ankette 40,02 TL iken, bu dönemde 40,53 TL’ye yükseldi. Ayrıca, 12 ay sonrasına yönelik döviz kuru beklentisi de önceki 41,15 TL seviyesinden, bu ankette 42,79 TL’ye çıktı. Geçen dönemde 34,6 milyar dolar olarak tahmin edilen yıl sonu cari işlemler açığı, bu dönemde 33,3 milyar dolara düşürüldü. Önümüzdeki yıl için cari işlemler açığı beklentisi de 31,8 milyar dolar seviyesine indi. Dikkat: Bu yazıda sunulan analizler yatırım amaçlı değildir. Makalemizde hiçbir şekilde yatırım önerisi bulunmamaktadır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.