TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tüpraş

İLKHABER-Gazetesi - Tüpraş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tüpraş haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ Haber

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 Araştırması'na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), üretimden satışlarda 484,2 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu olma ünvanını korudu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, düzenlediği basın toplantısında, İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, TÜPRAŞ üretimden satışlarda 484,2 milyar lirayla listede ilk sırayı alırken, 2022'de üçüncü sırada olan Ford Otomotiv 238 milyar lirayla ikinciliğe yükseldi. Geçen yıl ikinci sırada bulunan Star Rafineri ise 226,8 milyar liralık üretimden satışla 3'üncü oldu. İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) 142,5 milyar liralık üretimden satışla 4'üncü sırada yer alırken, geçen yıl 7'nci sırada bulunan Toyota Otomotiv 127,4 milyar lirayla 5'inci sıraya yükseldi. Oyak-Renault ise üç basamak yükselerek 107,2 milyar lirayla 6'ncı sıraya çıktı. Arçelik 99,9 milyar lirayla 7'nci olurken, Mercedes-Benz Türk AŞ ise 94,2 milyar lirayla 15'inci sıradan 8'inci sıraya yükseldi. 2022'de 44'üncü sırada olan Gramaltın Kıymetli Madenler Rafineri San. Tic. AŞ 89,9 milyar lira ile 9'uncu sıraya çıktı. Geçen yılki listeye göre 5 basamak gerileyen Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ, bu yıl 79,5 milyar ile listede 10'uncu sırada yer aldı.

Tüpraş, Water Europe'a üye olan ilk Türk sanayi şirketi oldu Haber

Tüpraş, Water Europe'a üye olan ilk Türk sanayi şirketi oldu

ANKARA (AA) - Tüpraş, Avrupa su ekosisteminin güçlenmesi için yeni teknolojileri destekleyen Water Europe'a katılan ilk Türk sanayi şirketi oldu.Şirketten yapılan açıklamaya göre, Tüpraş Stratejik Dönüşüm Planı ve 2050 Karbon Nötr hedefi çerçevesinde geleceğin enerjisini üretmek üzere çalışmalar yürütüyor.Su verimliliği ve atık su geri kazanım çalışmalarıyla sürdürülebilir su yönetimine odaklanan şirket, küresel su ekosisteminin güçlenmesine katkı sağlayacak yeni bir adım attı.Su yönetiminde iş birlikleri aracılığıyla yeni teknolojileri kullanmak için Avrupa su pazarının lider paydaş kuruluşu Water Europe'a katılan Tüpraş, Türkiye'deki sanayi kuruluşları içinde platforma üye ilk şirket oldu.Açıklamada görüşlerine yer verilen Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, şirketin tüm iş süreçlerinde sınırlı bir kaynak olan suyun verimli kullanımına büyük önem verdiklerini belirterek, "Stratejik Dönüşüm Planımız kapsamında ham su tüketimi ve atık su deşarjını en aza indirgemeyi amaçlıyoruz. Son 10 yılda tüm rafinerilerimizde 175 milyon metreküp atık suyu geri kazanarak yeniden kullandık. Bir başka deyişle yaklaşık 2,5 milyon kişinin bir yıllık su tüketimine eşit miktarda su tasarruf ettik." ifadelerini kullandı.Yelmenoğlu, Water Europe'a katılan ilk Türk sanayi kuruluşu olmaktan duydukları memnuniyete işaret ederek, "Su konulu ve fonlanmaya hak kazanan AB Horizon 2020 projelerindeki ortakların yüzde 75'i Water Europe üyesi. Tüm açılardan, üyeliğimizin sürdürülebilirlik ve stratejik dönüşüm hedeflerimiz için önemli bir değer yaratacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.Tüpraş su verimliliğine odaklanan bir şirket olarak, Ar-Ge'nin döngüsel ekonomi alanındaki çalışmalarını, atık suların geri kazanımıyla temiz su kullanımının azaltılması, rafineri atıklarının endüstriyel simbiyozla farklı endüstrilerde kullanımı, atıklar içerisindeki değerli ürünlerin geri kazanımı ve atıkların yenilikçi teknolojilerle yeniden değerlendirilmesi gibi hedefler doğrultusunda yürütüyor. Bu kapsamda, şirketin AB fonu almaya hak kazanmış üç projesinin yanında, Ar-Ge Merkezinde birçok projesi devam ediyor.

Tüpraş ve Honeywell sürdürülebilir havacılık yakıtı projesiyle ödül aldı Haber

Tüpraş ve Honeywell sürdürülebilir havacılık yakıtı projesiyle ödül aldı

ANKARA (AA) - Tüpraş, Honeywell ortaklığında Türkiye'nin ilk sürdürülebilir havacılık yakıtını üretmek üzere başlattığı çalışması ile Amerikan Şirketler Derneği-AmCham Türkiye'nin düzenlediği AmChamPion Ödülleri'nde sürdürülebilirlik kategorisinde birinci oldu.Şirketten yapılan açıklamaya göre, proje ile atık bitkisel ve hayvansal yağ gibi hammaddeler yeniden değerlendirilerek sürdürülebilir havacılık yakıtı, yenilenebilir dizel ve diğer ürünlere dönüştürülecek.Tüpraş, Honeywell UOP Ecofining teknolojisi ile ilk olarak İzmir Rafinerisi'nde tesis kuracak ve yılda 400 bin ton bitkisel ve hayvansal atık yağı işleyip sürdürülebilir havacılık yakıtına dönüştürecek.Şirket, söz konusu proje ile Amerikan Şirketler Derneği-AmCham Türkiye'nin düzenlediği AmChamPion Ödülleri'nde sürdürülebilirlik/sürdürülebilir kalkınma kategorisinde birincilik ödülü aldı.AmCham her yıl "I AmChamPion Ödülleri" kapsamında, Türkiye-ABD ikili ticaret ve yatırımına katkıda bulunan Türk ve Amerikan şirketlerini ödüllendiriyor.Açıklamada görüşlerine yer verilen Tüpraş Teknik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serdar Kemaloğlu, geçen yıl "Enerjimiz Geleceğe" sloganıyla bir dönüşüm yolculuğu başlattıklarını belirterek, "Ülkemizin temiz enerji dönüşümüne liderlik etmeyi hedeflediğimiz Stratejik Dönüşüm Planımızla 2050'de karbon nötr bir enerji şirketi olmayı taahhüt ettik. Planımız kapsamda sürdürülebilir rafinajın yanı sıra biyoyakıtlar, sıfır karbonlu elektrik ve yeşil hidrojen olmak üzere üç yeni ana iş alanına odaklanıyoruz." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.