TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tüp bebek

İLKHABER-Gazetesi - Tüp bebek haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tüp bebek haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana'da tüp bebek tedavisiyle dünyaya gelen çocuğa doktorunun ismi verildi Haber

Adana'da tüp bebek tedavisiyle dünyaya gelen çocuğa doktorunun ismi verildi

Adana'da ikamet eden Büşra ve Şehmus Kavak çifti, çocuk sahibi olma hayaline Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kavuştu. Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sefa Arlıer'in başarılı operasyonu sonucu dünyaya gelen bebeklerine, minnettarlıklarını göstermek için doktorlarının ismini verdiler. Üç yıllık evliliklerinin ardından çocuk sahibi olamayan çift, tüp bebek tedavisi için Doç. Dr. Sefa Arlıer'e başvurdu. İlk denemede başarılı sonuç alındı ve Büşra Kavak, 3 kilo 450 gram ağırlığında bir erkek bebek dünyaya getirdi. Mutlu anne, "Zorlu bir süreçti ama sonuna değdi, Sefa'mız geldi" diyerek duygularını ifade etti. BİN 500'ÜN ÜZERİNDE BAŞVURU Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bugüne kadar bin 500'ün üzerinde tüp bebek başvurusu yapıldı. Doç. Dr. Sefa Arlıer, her hastayı bireysel olarak değerlendirdiklerini ve kişiye özel tedavi planları hazırladıklarını belirtti. Arlıer, "Hastalarımızın güvenini kazanmak ve onlara en iyi hizmeti sunmak bizim için çok önemli. Bu nedenle hastalarımızla sıcak bir ilişki kuruyoruz" dedi. DOKTORUN İSMİ BEBEKLERDE YAŞIYOR Doç. Dr. Sefa Arlıer ise, bugüne kadar yaklaşık 500 hastanın kendisinin ismini çocuklarına verdiğini söyledi. Bu durumun hem kendisi hem de ekibi için büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade eden Arlıer, "Hastalarımızın bize olan güveninin bir göstergesi" şeklinde konuştu.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden 'A' Kalite Tüp Bebek Merkezi Hizmette Haber

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden 'A' Kalite Tüp Bebek Merkezi Hizmette

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde faaliyet gösteren ‘Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi’nde vatandaşlar devletin imkanlarıyla tüp bebek tedavisinden yararlanıyor. Bölgenin yükünü kaldıran merkeze 4 ayda bin 400 hasta başvurdu. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçen 19 Eylül tarihinde hizmete alınan Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi'nde son teknolojik cihazlarla hizmet sunuluyor. Merkezde, kadın ve erkekteki kısırlık nedenlerinin araştırılması amacıyla gerekli testler ve muayeneler, yumurtlama, aşılama, tüp bebek, mikroenjeksiyon, testiküler sperm ekstraksiyonu (TESE/Mikro TESE), embriyo ve gonad hücreleri dondurma işlemleri yapılıyor. “Son teknoloji cihazlarla hizmet veriyoruz” Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi Sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sefa Arlıer, yıllardır böyle bir merkezi hayal ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Arlıer, “Bu yaklaşık bizim 10-12 yıllık hayalimiz. Bu bölgede depremden sonra Balcalı Hastanesi Tüp Bebek Merkezi kapandıktan sonra kamuda böyle bir ihtiyaç arttı. Biz de devlet eliyle burada yetişmiş elemanlarımızla, son teknoloji cihazlarla merkezimizi 3 ay önce açtık. Şu ana kadar bin 400 hasta başvurdu, tüp bebek için başvuran hastalarımız var, aşılama için başvuran hastalarımız var, tetkikleri devam eden hastalarımız var” dedi. “Birçok ilden hastamız var” Hastalardaki tedavi şansının da sevindirici olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sefa Arlıer, “Geçen ay 16 hastadan 8 tanesinden pozitif sonuç aldık. Çok sevindirici bir durum bu bizim için. Öte yandan, aşılama hastalarımızdan da yüzde 20’ye yakın bir başarı oranımız var ve her geçen gün halkın teveccühü ile başvurular artıyor. Van, Hatay, Mardin olmak üzere birçok ilden hastalarımız var” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Nefise Tanrıdan Okcu ise devlet eliyle tüp bebek tedavisinin merkezde yapılabildiğini ve SGK katkı payı ödemelerinin hastadan hastaya değiştiğini söyledi. “Başarı oranı yüzde 40” Merkez ile ilgili teknik bilgiler veren Doç. Dr. Deniz Aka Satar, “Merkezin açılmasıyla birlikte çok sayıda hasta başvurmaya başladı. Ocak ayında 30 hasta başvurdu. Bu hastalarımızın sonuçlarını yeni yeni alıyoruz. Gebelik sonuçları çok memnun edici. Laboratuvarımız son teknoloji ve A kalite. Tüp bebek yaptığımız mikroskop tam otomatiktir ve lazeri vardır. Bu laboratuvar bakanlığın önerdiği bütün şartları sağlıyor. Bu tür laboratuvarlar arasında birinci sıradayız. Androloji laboratuvarımızda ise aylık çok hasta sayısına ulaştı. Androloji laboratuvarımızda 4 ay içinde 200’e yakın aşılama yaptık. Onda da başarı oranımız yüzde 40 oldu” dedi.

Doç. Dr. Erhan Şimşek, tüp bebekte başarısızlık, çocuk olmayacağı anlamına gelmez Haber

Doç. Dr. Erhan Şimşek, tüp bebekte başarısızlık, çocuk olmayacağı anlamına gelmez

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Erhan Şimşek, tüp bebek merkezlerine yapılan başvuruların önemli bir kısmının tüp bebek denemiş ama gebe kalamamış ailelerden oluştuğunu belirterek, konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı. Doç. Dr. Şimşek, çocuğa ulaşmakta en yüksek teknoloji ve en başarılı yöntem olan tüp bebeği denemiş ve gebe kalamamış ailelerin artık çaresiz oldukları fikrine kapılabildiklerini ifade ederek, "Aileler, depresyona girebiliyor ve gebe kalma şansları devam ederken denemeyi bırakabiliyorlar. Olumsuz düşünmeden sabırla denemeye devam etmeleri için motive etmek, tüp bebek tedavisine başlarken hastaları doğru bilgilendirmek gerekir. Tedavinin başarı şansı en iyi koşullarda bile yüzde 40 ila 55 arasında değişir. Bu oran hastanın yaşına, sperm sayısına, yumurta sayısına rahim yapısına göre değişkenlik göstermektedir. 1 yıl içerisinde 4 ila 6 arasında tüp bebek uygulaması yapmak mümkün. 35 yaşın altında, yumurta seviyesi yeterli, eşinin sperm sayısı iyi, rahmi doğuma elverişli kadınlarda, 6- 8 ay içerisinde 3 kez tüp bebek denemesinde gebe kalma şansı yüksek" dedi. Tüp bebek başarısızlıklarının, az yumurta veya az spermden, döllenme problemlerinden ve embriyo kalitesinden kaynaklanabildiğinin altını çizen Doç. Dr. Erhan Şimşek, "Yumurta ve spermin iyi olduğu bazı durumlarda da gebelik olmayabiliyor. Laboratuvar ortamında döllenen bebeğin transfer sonrasında rahimde tutunabilmesi gerekir. Bu süreçte müdahale şansımız olmuyor. Hasta rahminin bebeğe uyum sağlaması için beklemek zorundayız. Bazı kişilerde rahim bebeği kabul etmediği için de gebelik gerçekleşemiyor" diye konuştu. Her hastanın tüp bebek başarısızlığının birbirinden farklı olduğunu da vurgulayan Şimşek, "Denemeler birkaç kez başarısızlıkla sonuçlanıyorsa nedenleri araştırılmalı ve hedefe yönelik bir tedavi süreci başlatılmalıdır. Örnek vermek gerekirse; az spermli veya az yumurtalı hastaların doğurganlık şansı, çip yöntemi veya embriyoskop gibi tüp bebeğe ek yöntemlerle ve tekrarlayan denemelerle arttırılabilir. Alanında uzman ve deneyimli hekimlerle, tüp bebek teknolojilerinin iyi uygulandığı, hasta sayısı yüksek, çok sayıda tüp bebek uygulaması yapmış olan merkezlerin tercih edilmesi, tedavide başarı oranını arttıracaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de her yıl 100 bin dolayında tüp bebek tedavisi yapılıyor Haber

Türkiye'de her yıl 100 bin dolayında tüp bebek tedavisi yapılıyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - TUNAHAN AKGÜN - Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Genel Koordinatörü Prof. Dr. Timur Gürgan, "Şu anda Türkiye'de 150'nin üzerinde tüp bebek merkezi var. Türkiye'de senede 80 ile 100 bin dolayında tüp bebek tedavisi yapılıyor. Bu çok büyük bir rakam ve Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen bir sistem." dedi.Akdeniz Ülkeleri Üreme Cemiyeti Kurucu Başkanı da olan Prof. Dr. Gürgan, özel bir hastanede hizmete giren tüp bebek merkezinin açılışı için geldiği Kahramanmaraş'ta AA muhabirine açıklamalarda bulundu.Gürgan, dünyada ilk tüp bebeğin 1978'de İngiltere'de, Türkiye'de ise 1988'de Ege Üniversitesi'nde dünyaya geldiğine dikkati çekerek, süreç içerisinde teknolojinin gelişmesiyle tüp bebek tedavisinde de önemli adımlar atıldığını söyledi.Dünya çapında bu alanda önemli merkezler olduğunu belirten Gürgan, şunları kaydetti:"Şu anda dünyanın her yanına yayılmış binlerce tüp bebek merkezi var. Kaliteli hizmet görüyorlar. Avrupa Üreme Cemiyeti tarafından yaklaşık 2-3 sene önce 10 milyonuncu çocuk kutlanıyordu. Şu anda o kadar hızlı şekilde artıyor ki yaklaşık olarak 15 milyon kadar çocuğun dünya çapında bu tedavilerle doğduğunu biliyoruz. Çünkü artık öyle bir şey haline geldi ki tüp bebek tedavileri nispeten basitleştirildi ve dünyaya yayıldı. Türkiye'deki durum da Avrupa ayarındadır. Şu anda Türkiye'de 150'nin üzerinde tüp bebek merkezi var. Türkiye'de senede 80 ile 100 bin dolayında tüp bebek tedavisi yapılıyor. Bu çok büyük bir rakam ve Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen bir sistem. Ülkemizde teknik olarak hepsi aynı seviyede olmasa bile çok değerli merkezler var. Ondan ötürü de gebelik oranları oldukça iyi."Son yıllarda Türkiye'de oldukça önemli sağlık yatırımlarının yapıldığını ifade eden Gürgan, "Türkiye'deki tüp bebek teknolojisi şu anda iyi aşamada. Giderek de kalitesini yükseltiyoruz. Dernek ve üniversiteler olarak eğitimlerimiz var. Bazılarının daha iyiye gitmesi lazım." diye konuştu.Gürgan, Türkiye'deki tedavinin hem hizmet kalitesi hem de başarısıyla ön plana çıktığını vurgulayarak, "Yurt dışından Türkiye'ye gelenler var. Oldukça önemli sayıda geliyorlar." ifadesini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.