TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Toros Dağları

İLKHABER-Gazetesi - Toros Dağları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Toros Dağları haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Toroslar'daki Çimi Yaylası'nda süt ürünleri sıcaktan obruklarda korunuyor Haber

Toroslar'daki Çimi Yaylası'nda süt ürünleri sıcaktan obruklarda korunuyor

ANTALYA (AA) - MUSTAFA HATİPOĞLU - Sıcak yaz aylarını Antalya'nın Akseki ilçesi sınırlarındaki 1900 metre yüksekliğe sahip Çimi Yaylası'nda geçirenler, derinliği 50 metreyi bulan obrukları buzdolabı gibi kullanıyor. Havaların ısınmasıyla Çimi Yaylası'na çıkan yöre halkı, kış ayları gelinceye kadar yaşamlarını bölgede kurdukları barakalarda sürdürüyor. Burada kimi yaylacılar hayvancılık ve arıcılıkla uğraşırken kimileri ise yüksek rakımda doğanın ve temiz havanın keyfini çıkarıyor. Yaylacılar elektriğin olmadığı bu noktada gıdalarını sıcaklığın sıfır ile 5 derece arasında değiştiği derin obruklarda saklıyor. Geçmişte inilip çıkılması oldukça zor olan bu noktalara, artık yöre halkının kendi imkanlarıyla yaptırdığı merdivenlerden ulaşılıyor. Yaylalar, yaz sıcağının kavurucu etkisinin en fazla hissedildiği zamanlarda oldukça serin olan havası dolayısıyla tercih ediliyor. Bölgede yaşamını sürdürenler peynir, yoğurt ve tereyağı gibi gıdaları doğal serinliğin olduğu obruklarda aylarca bozulmadan muhafaza ediyor. Çimi Yaylası Kuyu mevkisindeki obrukların en büyüğünün derinliği 50 metreyi buluyor. Kış aylarında yağan kar, yazın kavurucu sıcaklarında bile obruklardan kalkmıyor. Yaylada hayvanlarını otlatan çobanlar da yaylaya gelen vatandaşlara et ve süt ürünleri satıyor. Bu ürünleri alanlar, obrukları soğuk hava deposu gibi kullanıyor. Yaylada yaşamını sürdüren Hasan Arıcı, AA muhabirine, obrukların doğal buzdolabı olduğunu söyledi. Bölge sakinlerinin yiyeceklerini obruklarda muhafaza ettiğini anlatan Arıcı, "Burada elektriğimiz olmadığından gıdalarımızı buzdolabındaymış gibi obruklarda koruyoruz. Doğal soğuk hava deposunda bekleyen meşhur peynirimizin tadını hiçbir yerde bulamazsınız. Buzdolabına girmemiş, rafta beklememiş ürünler çok doğal. Buraya merdiven yaptırdık. Daha önceleri çok zordu. Ürünleri ipe bağlayıp çekiyorduk. Burası bizim doğal soğuk hava depomuzdur." dedi. Mevlüt Arıcı da obrukların doğal buzdolabı olduğunu ifade ederek "Elektrik ve enerji masrafı olmadan burada peynirimizi, çökeleğimizi, keşimizi ve buna benzer gıdalarımızı saklıyoruz. İhtiyacımız olduğu zaman da evimize götürüp tüketiyoruz. Burası çok organik bir ortam ve sıcak havalarda bile üşüyoruz." diye konuştu.

Mersin'de yaylaya kurulan kovanlarda bal hasadı başladı Haber

Mersin'de yaylaya kurulan kovanlarda bal hasadı başladı

MERSİN (AA) - Mersin'in Erdemli ilçesinde arıcılar, yaylaya yerleştirdikleri kovanlardan bal sağımı yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Arıcılık Bölümünün desteğiyle, Toros Dağları'nın 2 bin 300 rakımındaki Musa Bozuldu Yaylası'na kurulan kovanlarda hasat sezonu başladı. Kovanlardaki ilk peteği çıkaran arıcılar, temizlik işleminin ardından organik balı sağım makinesinden geçirdi. İşlem sonrası ürünler, beklemeye alındı. - "Üretilen bala talep çok fazla" Enstitü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, gazetecilere, arı yetiştiricilerine verilen eğitimlerin bal üretiminde verimi artırdığını söyledi. Yaylanın, zengin floraya sahip olduğu için tercih edildiğini dile getiren Ünlü, "Kovanlarımızı kışın enstitü arazisinde yaz aylarında ise yaylada tutuyoruz. Yaylaya getirmemizin sebebi florasının çok zengin olması. Burada yaklaşık 110 kovanımız var. Yaklaşık 60 ana arı için de küçük kovanlarımız mevcut." dedi. Ünlü, enstitü bünyesinde yılda 2,5 ton bal üretimi yapıldığını belirterek, "Üretilen bala talep çok fazla olduğu için ihtiyacı karşılamakta zorlanıyoruz. Balımızı satışa çıkardığımız andan itibaren 15 gün içerisinde bitiyor. Ürünü alan bir daha almak istiyor. Buradaki flora zenginliği balda kaliteyi getiriyor." ifadelerini kullandı. Arıcı Mehmet Doğan da yaylaya yerleştirdiği 50 kovandan yaklaşık 300 kilogram bal rekoltesi beklediğini kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.