TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#TMMOB

İLKHABER-Gazetesi - TMMOB haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, TMMOB haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tekin: Hep birlikte hareket edersek, afetlere karşı daha güçlü bir Seyhan inşa edebiliriz Haber

Tekin: Hep birlikte hareket edersek, afetlere karşı daha güçlü bir Seyhan inşa edebiliriz

6 Şubat depremlerinin ardından Adana'da afete yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, Seyhan Belediyesi tarafından düzenlenen ‘2025-2029 Stratejik Planı ve Afet Yönetimi Çalıştayı’, kentteki çeşitli sivil toplum kuruluşları ve TMMOB’a bağlı odaların başkan ve temsilcilerini bir araya getirdi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, afetlerin toplum hayatında kaçınılmaz olduğunu, ancak bu etkilerin en aza indirilmesi ve güvenli bir yaşam alanı oluşturulmasının birlikte çalışmaktan geçtiğini vurguladı. “Afetlere hazırlıklı olmayı bir öncelik olarak görüyoruz” Oya Tekin, “Türkiye Afet Yönetimi Strateji Belgesi ve Eylem Planı, Türkiye Afet Riski Azaltma Planı, afet sonrası iyileştirme planları, 3194 sayılı imar, 4708 sayılı yapı denetim, 6306 sayılı afet riskli alanların dönüştürülmesi ve 5393 sayılı belediye kanunları gibi farklı mevzuatlar var. Risklerin azaltılması ve önlenmesi için tüm bunların bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu başarabilmek bizi afetlere karşı güçlü kılar. Unutmamak gerekir ki afet yönetimi sadece bir kurumun değil, tüm toplumun sorumluluğundadır. Seyhan Belediyesi olarak halkımızın güvenliği için gerekli tüm önlemleri almayı, riskleri azaltmayı ve afetlere hazırlıklı olmayı bir öncelik olarak görüyoruz” diye ifade etti. “Afet bilinci yaratmak, sadece belediyemizin değil hepimizin ortak görevi” Yapılan çalıştayın özellikle birlik ve beraberlik çağrısı olduğuna vurgu yapan Başkan Tekin, “İnanıyorum ki birlikte oluşturacağımız yol haritası, sadece bugünü değil geleceği de güvence altına alacak. Hep birlikte hareket edersek, afetlere karşı daha güçlü bir Seyhan inşa edebiliriz. Bu süreçte, halka ulaşmanın ve onları bilgilendirmenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, mahalle mahalle gezip, vatandaşlarımızla birebir görüşüp onları afet konusunda bilgilendireceğiz. Afet bilinci yaratmak, sadece belediyemizin değil hepimizin ortak görevi. Afet yönetiminde başarılı olmak sadece teknik çözümlerle değil aynı zamanda toplumsal işbirliği ve dayanışmayla mümkündür” dedi.

TMMOB'dan skandal değişiklik: Genel kurul ilanları artık gazetelerde yayınlanmayacak Haber

TMMOB'dan skandal değişiklik: Genel kurul ilanları artık gazetelerde yayınlanmayacak

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ana Yönetmeliği'nde yapılan son değişiklik, uzun yıllardır odaların genel kurul ilanlarını yayınlayan gazetelerde büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Yeni yönetmelik ile birlikte genel kurul listelerinin artık oda merkezlerinin bulunduğu bölgelerdeki gazetelerde değil, sadece TMMOB'nin ilan yeri ve kurumsal internet sitesinde yayınlanacağı belirtildi. DEĞİŞİKLİĞİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER Daha önceki yönetmelikte, genel kurul toplantıları hakkında detaylı bilgilendirmelerin oda merkezlerinin bulunduğu yerdeki gazetelerde yayınlanması zorunluydu. Ancak yeni düzenlemeyle bu zorunluluk kaldırıldı ve ilanların sadece TMMOB'nin resmi kanallarında yayınlanması yeterli hale getirildi. Karar şöyle duyuruldu: "2/12/2002 tarihli ve 24954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerde bir gazetede”, (e) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerlerde birer gazetede” ve aynı bentte yer alan “Oda Merkezi bulunan yerlerde birer gazeteyle” ibareleri “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirilmiştir. Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde yer alan “Oda merkezi bulunan yerlerde birer gazete ile” ibaresi “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirilmiştir. Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesinin birinci fıkrasının (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan “Oda merkezinin bulunduğu yerde bir gazetede” ibareleri “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirilmiştir. Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer." TEPKİLERİN NEDENİ Bu karar, özellikle basın sektöründe büyük tepki topladı. Yakın zamanda Tasarruf Paketi hakkında hükümeti sert bir dille eleştiren TMMOB'nin bu kararı, "TMMOB, gazetelerin ekmeğine göz dikti" şeklinde yorumlandı. Basının ayakta kalma mücadelesi verirken, TMMOB'nin böyle bir karar alması samimiyetsiz olarak değerlendirildi. GAZETELERİN DURUMU VE TMMOB'NİN KARARI Uzun yıllardır odaların genel kurul ilanlarını yayınlayan gazeteler, bu gelir kaynağını kaybetmekle karşı karşıya kaldı. Basın sektörünün yaşadığı zorluklar göz önüne alındığında, TMMOB'nin bu kararı daha da anlamsız hale geldi.

Çevre Mühendisleri 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Fotoğraf Sergisi Hazırladı Haber

Çevre Mühendisleri 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Fotoğraf Sergisi Hazırladı

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü'ne özel bir fotoğraf sergisi hazırladı. Hazırlanan sergi Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda gerçekleştirildi. Fotoğraf sergisine çok sayıda vatandaş ziyaret ederek sergide bulunan fotoğrafları inceledi. “Bir fotoğraf sergisi, çevre bilincini artırmayı amaçlıyor” TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, “Adana Büyükşehir Belediyesi, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde düzenlenen özel bir fotoğraf sergisi, çevre bilincini artırmayı amaçlıyor. Adana Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu'nda 5-7 Haziran tarihleri arasında halka açık olacak bu sergide, çevre sorunlarını ve etkilerini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seren 50'ye yakın fotoğraf yer alıyor” diyerek ifade etti. “Çevre sorunlarına farklı bir perspektiften bakmamızı sağlıyor” Orhan konuşmasında serginin çevresel farkındalığı arttırmayı amaçladığını söyleyerek şunları ifade etti: “Bu serginin çevresel farkındalığın yaygınlaşmasına önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Sergide yer alan fotoğraflar, çevre kirliliği, iklim değişikliği ve doğal yaşamın korunması gibi konulara dikkat çekerek, ziyaretçilerin çevreye duyarlılıklarını artırmayı hedefliyor. Bu etkinlik, hem sanatı hem de bilimi buluşturarak, çevre sorunlarına farklı bir perspektiften bakmamızı sağlıyor. Tüm çevre dostlarını bu anlamlı sergiyi ziyaret etmeye davet ediyoruz.”

İçmimarlar Odası Adana Şubesi’nden mesleğin duayenlerine plaket Haber

İçmimarlar Odası Adana Şubesi’nden mesleğin duayenlerine plaket

İçmimarlar Odası Adana Şubesi Depremzedelere Yardım İçin Etkinlik Düzenledi Depremzedelere yönelik yardımlar, yurt içi ve dışı faaliyetlerle sivil mesleki örgütler içinde önemli bir konuma sahip olan İçmimarlar Odası Adana Şubesi farklı etkinliklerle yoluna devam ediyor. TMMOB’a bağlı İçmimarlar Odası Adana Şubesi son olarak “Dünya İçmimarlar Günü Yaza Merhaba Balosu” düzenledi. İÇMİMARLAR ODASI ADANA ŞUBESİ VE NG KÜTAHYA SERAMİK İŞ BİRLİĞİ NG Kütahya Seramik’in işbirliğiyle bir otelde yapılan programa, 6 Şubat Depreminin etkilediği 11 ildeki içmimarlar ve eşleri ile NG Seramik Ailesi katıldı. NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral ve İçmimarlar Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Doğru Tok’un tüm misafirlerle tek tek ilgilenerek örnek bir ev sahipliği yaptığı geceye ÇUGİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya da konuk oldu. SANATÇI GÖKHAN TEPE COŞTURDU… Ünlü sanatçı Gökhan Tepe’nin müthiş bir performans ile sahne aldığı etkinlik, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremin izlerinin ve stresinin hâlâ taze olduğu bölgede faaliyet gösteren içmimarlar için moral gecesi oldu. İçmimarlar Odası Adana Şubesi’nce yapılan faaliyetlerin slayt eşliğinde sunumu gerçekleştirilen programda, meslekte 30. 40. ve 50. yılını dolduran içmimarlara plaket verildi. ZUHAL DOĞRU TOK: ÇOK ANLAMLI VE MORAL ARTIRICI İçmimarlar Adana Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Doğru Tok, yaklaşık 500 konuğun ağırlandığı geceyi “Çok anlamlı ve moral artırıcı” olarak tanımladı. Depremzedeleri rahmetle ve saygıyla anan Zuhal Doğru Tok yaptığı konuşmada, içmimarların “Birlikten kuvvet doğar” ilkesiyle ve dayanışma ruhu içinde hareket edeceğine olan güçlü inancını paylaştı. İÇMİMARLIK MESLEĞİNE POZİTİF YAKLAŞIM VURGUSU Başkan Zuhal Doğru Tok, Türkiye’de NG Kütahya Seramik ve Gruba bağlı firmaların inşaat ve konut sektörüne sağladıkları katma değerlerin yanında içmimarlık mesleğine pozitif yaklaşımlarıyla farklı ve önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Tok, katkılarından ötürü NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral’a teşekkür etti. ERKAN GÜRAL’DAN GÜÇLÜ İLETİŞİM VE İŞ BİRLİĞİ MESAJI NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral da, içmimar ve içmimarlık mesleğinin çok değerli ve önemli olduğunu, bu yüzden  içmimarlarla güçlü bir iletişim ve işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Çak: Kentsel dönüşüm ve ulaşım master planları uyumlu yapılmalı Haber

Çak: Kentsel dönüşüm ve ulaşım master planları uyumlu yapılmalı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi tarafından hazırlanan “Adana Yerel Yönetim Sorunları ve Çözüm Önerileri” bildirgesini okuyan İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak,  kentte kentsel dönüşüm ve ulaşım master planının birbirine uyumlu yapılması gerektiğini söyledi. İLKHABER Gazetesi'nden Bayram Bulut'un haberine göre; Şube binasında yapılan basın toplantısında İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak konuştu. Adana’nın,  kentte yaşayan insanların sosyal, kültürel yaşamlarını geliştiren planlamaya sahip, çevreye duyarlı,  çağdaş, güvenli bir kent kimliğine ulaşmasını istediklerini belirten Hıdır Çak, bu amaç doğrultusunda hazırladıkları “Adana Yerel Yönetim Sorunları ve Çözüm Önerileri” bildirgesi içeriğine dikkat çekti. BİRBİRİNE UYUMLU MASTER PLANLARI YAPILMALI Yeni yapılacak ulaşım ve kentsel master plana vurgu yapan Çak, “Kentsel Dönüşüm Master Planları, Ulaşım Master Planlarına uymuyorsa zaten 5 yıl sonra yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarında yapılan Ulaşım Master Planı boşa kalır işlemez. Bunun engellenmesi için ikisinin sekronize gitmesi gerekiyor. Kaynak sorunu olduğu söyleniyor. Biz belediyelere kentsel dönüşüm modeli üretmelerini öneriyoruz. Mevcut yapılan bir şey var. Alana gireceksin mevcut iki katlı 3 katlı 5 katlı binalar yıkacaksın. Yerine 10 katlı yapacaksın arada ki fazla katlardan kentsel dönüşüm masrafını çıkartacaksın. Bu model artık işlemiyor. Çok fazla hak sahibinin olduğu yerlerde bunu yapmanız mümkün değil farklı modeller geliştirilmesi gerekli” dedi. ADANA BUGÜN YOKSUL VE YOKSUN BİR KENT HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR Adana’nın çok sayıda sorununun bulunduğuna dikkat çeken Çak, “Merkezi yönetimce defalarca çıkarılan imar afları da tüm bunların üzerine tuz biber ekmiştir. Yakın tarihlere kadar ülke tarımının ana merkezi ve tarıma bağlı sanayinin gözbebeği olan Adana, bugün yoksul ve yoksun bir kent haline dönüşmüştür. Pek çok üretim yapan fabrika kapanmış, tarım tasfiye edilmiştir. Kamu yatırımlarının alt düzeyde gerçekleştirilmesi de eklenince ortaya yoksul, sağlıksız büyüyen çarpık bir kent çıkmıştır” dedi. KENTİMİZİN DAHA YAŞANILIR KILINACAK ÇALIŞMALARA YÖNLENDİRİLMESİ GEREKLİ Adana yaşanılabilir bir kent olmaktan uzaklaştığını vurgulayan Çak, “Yerel yönetimin öncelikli yatırımlarını, bu tablonun ortadan kaldırılmasını sağlayacak ve kentimizi daha yaşanılır kılacak çalışmalara yönlendirmesi gerektiği tartışılmazdır. Bildirgemizde Adana sorunları ve çözüm önerilerimiz,   ‘deprem önlemleri ve yerel siyaset,   yerel yönetimler ve konut,  kentsel dönüşüm ve Adana,  sürdürülebilir imar planı,  ulaşım ve Adana  (Gelişmiş Kentin Kıstası: Metro ya da Hafif Raylı Sistem, Adana Kent İçi Ulaşıma dair Öneriler alt başlıklarıyla),  Adana’da ekolojik sorunlar ve çözüm önerileri’ başlıkları altında detaylarıyla inceledik, bakış açımızı ve çözüm önerilerimizi sunduk” diye konuştu. ADANA’DAKİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ YÖNÜNDE ADIMLAR ATILMALI İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, Adana’nın,  kentte yaşayan insanların sosyal, kültürel yaşamlarını geliştiren planlamaya sahip, çevreye duyarlı,  çağdaş, güvenli bir kent kimliğine ulaşmasını istediklerini belirten Çak, “Mesleki ve toplumsal sorumluluğumuzun bir gereği olarak kent sorunlarını dile getirmekteki amacımız bu doğrultuda bir kent kimliğine ulaşılması ve Adana’daki sorunların çözümü yönünde adımlar atılmasını sağlamak içindir. Bunu sağlamak için vatandaşlarıyla, kurumlarıyla, yerel yönetimleriyle hepimize görev ve sorumluluk düşmektedir.  Ancak hiç kuşku yok ki bu görev ve sorumluluk birincil olarak bu çalışmaları yapmak üzere göreve talip olan, seçimler sonucu bu sorumluluğu ifa etmek üzere göreve başlayan ve başlayacak olan yerel yönetimlerimize düşmektedir” şeklinde konuştu.  YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİMİZ ŞUDUR Yerel yönetimlerden beklentilerini anlatan Çak, “Bu nedenle diyoruz ki; imar, inşaat, kentsel dönüşüm, riskli yapı ve benzeri tüm bu konular bilimsel, etik, güvenli bir çalışma anlayışı ile imara uygun tasarımlarla, projelere uyularak ve düzgün denetimle hayata geçirilmelidir. Yerel yönetimlerin; eşit, özgür, demokratik, bağımsız bir Türkiye yaratılmasında önemli yönetim organları olduğunu bilmenin bilinciyle, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmaya, kentimizin sorunlarını ve çözüm önerilerimizi dile getirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.   KENTLERİMİZİN VE İNSANLARIMIZIN GEREKSİNİMİ TOPLUMCU VE HALKÇI BELEDİYECİLİKTİR Çak sözlerini şöyle sürdürdü; “31 Mart 2024’de yerel seçimler yapılacaktır. Ülke gündemi yerel seçimlere odaklanmış durumdadır. Ne yazık ki, yerel demokrasiden, kent siyasetinden ve kentsel sorunlardan daha çok, hangi ismin hangi makama aday olduğu, partilerin kimi aday gösterdiğine dair haberler gündemi işgal etmekte; sistem tartışması, yapısal sorunlar ve çözüm önerileri değil, adaylar öne çıkmaktadır. Maalesef; kentlerimizin geleceğine dair umutlandırıcı bir süreç yaşanmamaktadır; kente dair, kente yaşayan insanlara dair anlamlı öneriler sunulmamaktadır. Yerel seçimleri bu sıkışıklıktan kurtarmak gerekmektedir. Yerel demokrasi tartışması ve kentin yaşadığı sahici sorunlar, uygulanabilir çözüm önerileri belirleyici olmalıdır. Açık ki, ülke ve dünya sorunlarından hareketle, yerel demokrasiyle zenginleştirilen bir programla kentlilerin karşısına çıkmak, altyapı, ulaşım, çevre, yapılaşma, imar, kentsel dönüşüm,  vb. konuları gündeme getirmek anlam taşıyacaktır. Yerel yönetim tartışmasını, sığ tartışmalardan çekip alarak, konuya kamu yararı ilkesiyle yaklaşmak;  kent yoksulluğundan, çevre kirliliğine, kentlilik bilincini oluşturmaktan, yerel demokrasi ve toplumcu belediyecilik kanallarını oluşturup işlevsel hale getirmeye kadar sorunların geniş bir yelpazede ele alınmasını sağlayacaktır. Kentlerimizin ve insanlarımızın gereksinimi “toplumcu ve halkçı belediyecilik” anlayışı ve uygulamalarıdır.  Bu çerçevede yerel yönetimlerin aktif halk katılımı ile yeniden yapılandırılması, hizmet üretimi ve dağıtımında toplumsal yararın öne çıkarılması, mali kaynakların sermaye güçlerine kapalı tutulması, istihdamda mesleki yeterlilik ve liyakatin yerleştirilmesi, personelin eğitimli kılınması, mühendis, mimar, şehir plancısı istihdamının sağlanması gerekmektedir.”

TMMOB Adana İKK 'Yerel Seçimler Bildirgesi'ni açıkladı Haber

TMMOB Adana İKK 'Yerel Seçimler Bildirgesi'ni açıkladı

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde 'Yerel Seçimler Bildirgesi' açıklandı. TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) demokratik katılıma açık, çağdaş bir yerel yönetim anlayışını vazgeçilmez önemde gördüğünü söyledi. Uncu, bu anlayışla, TMMOB'un, kentlerin yönetiminde bilimin, tekniğin, hukukun ve kamu yararının esas alınması için seçim süreci ve yerel yönetime ilişkin politika, düşünce, uyarı ve önerilerini kamuoyuyla paylaşmak amacıyla Yerel Seçimler Bildirgesi hazırladığını ifade etti. Hükümeti, yapı denetimi, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi mühendislik-mimarlık hizmetlerinden sanayiye, eğitimden sağlığa kadar çıkardığı yasa, yönetmelik ve KHK'lar konusunda eleştiren Uncu, şunları kaydetti: "Yerel yönetimlerin; kendi kendini yöneten, katılımcılığı benimseyen, temel kentsel sorunların olabildiğince toplumun tüm katmanlarının mutabakatıyla çözüleceğine inanan, saydam, hesap vermeye ve demokratik denetime açık, gücünü halktan alan yönetimler olmaları gerekir. Merkezi idarenin yerel yönetimler üzerindeki vesayetini artıran; mahalli idare sistemini, hizmete erişilebilirliği yok eden; yerel katılımı ortadan kaldıran 'bütün şehir' sisteminden vazgeçilmelidir. Siyasi iktidar, belediyelere kayyum atama, istifaya zorlama veya açığa alma gibi antidemokratik uygulamalardan; yerel idarenin yetkisini daraltan tek hesap düzeni, merkezi idareye alınan imar ve planlama yetkileri, imar affı gibi vesayetçi uygulamalardan vazgeçmelidir. Katılımın önemli araçlarından birisi olarak kabul edilen kent konseyleri, kent meclisleri gibi yönetime katılımı mümkün kılacak mekanizmaların oluşturulmaması ve bürokratik çalışma biçimi gibi nedenlerle halkın kent yönetimine katılımı yeterince sağlanamamaktadır. Yerel yönetimler, kente ve kentlilerin yaşamına ilişkin her türlü kararda, kent halkının özne olmasını hedefleyen doğrudan demokrasi ilkelerini mahalle komiteleri aracılığıyla hayata geçiren mekanizmaları yaratmalıdır. Hukuka saygılı, kamu yararını gözeten, katılımcılığa ve paylaşıma açık, saydam, yurttaşlarının çıkarlarını ön planda tutan bir yaklaşımda olmalıdır. Kentsel hizmetlerde, kentteki hizmetlerin üretilmesi ve paylaşılmasında kentte yaşayan insanlara bu hizmetlerin eşit sunulması çıkış noktasıdır. Bugün kentsel hizmetlere erişim giderek daha fazla yoksul kesimlerin aleyhine olacak biçimde bozulmaktadır. Sağlık, eğitim, iş, barınma, beslenme, kentsel altyapı, sosyal ve kültürel faaliyetler gibi yaşamsal ihtiyaçların karşılanması ya da bunların erişilebilir olmasının sağlanması belediyelerin asli görevleri arasındadır. Yurttaşların kamu hizmetlerine eşit koşullarda erişiminde, hizmet üretim süreçlerinin iyileştirilmesi ve denetiminde bilişim ve iletişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanılmalıdır. Hazine arazilerinin işgaliyle başlayan kaçak yapılaşma, kıyılara, sulak alanlara, meralara, yaylalara ve ormanlara doğru genişlemiştir. İmar affı kanunlarıyla kaçak yapılaşma âdeta resmi kentleşme politikası haline getirilmiştir. Siyasetin oy depolarına dönüşen, sağlıksız ve altyapıdan yoksun gecekondu/kaçak yapılaşma alanları seçim dönemlerinde imar aflarıyla yasallaştırılmış, kent hizmetlerinden yararlandırılmaları sağlanmıştır. İnsanlık onuruna yaraşır sağlıklı bir çevrede yaşamak, nitelikli, erişilebilir ve herkes için sağlık, güvenli yaşam hakkı, kent içi ulaşım sorunlarının çözülmesini, doğal, tarihi, kültürel mirasın ve kent kimliğinin korunmasını, saydam ve denetime açık, aynı zamanda nitelikli hizmet üreten yerel yönetimler istiyoruz."

Mimar Kerem Türker Ödülü verildi Haber

Mimar Kerem Türker Ödülü verildi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Mimar Kerem Türker Vakfı tarafından 2024 yılında “Başkent Ankara” temasıyla verilen Mimar Kerem Türker Ödülü’ne layık görüldü. Ödül, şube temsilcilerine Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde düzenlenen törenle verildi. Törene Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Atakan,  Başkan Yardımcısı Ünal Kara,  Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu, Mustafa Hasdoğan, Deniz Can,   Mimarlar Odası Denetleme Kurulu Üyesi Hazeli Akgöl,  Mimarlar Odası Ankara Şube 47. Dönem Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Üyesi ve ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Gülay Hasdoğan, Prof Dr Ruşen Keleş, jüri üyeleri Murat Karayalçın, Prof  Dr. Lale Özgenel ve Zeynep Oral katıldı. Törende ödülü Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Atakan'a,  Kerem Türker Vakfı'nı temsilen emekli büyükelçi, ressam ve heykeltıraş olan Engin Türker takdim etti Engin Türker törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün Başkent Ankara'ya bıraktığı ölçüsüz mirası,  can siperhane koruyan, o mirasa yapılan yanlışları düzeltmek için yasal yollarla çok yürekli bir şekilde, Cumhuriyet tutkusuyla mücadele yürüten Mimarlar Odası Ankara Şubesi Mimar Türker Ödülü'ne layık görülmüştür" Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Atakan ise konuşmasında Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin Ankara için yaptıklarına değindi: “Meslektaşımız Mimar Türker Ödülü'nü almaktan büyük onur duyduk. Seçici kurula bu ödülü  bize layık gördüğü için çok teşekkür ederiz. Başkent Ankara farklı zamanlarda farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bir kültür katmanıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkemizin işgal edilmesi koşullarında karargâhlık yapmış Başkenttir. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında tasarlanmış bir başkenttir ve Dünya'daki tasarlanmış başkentlerden birisidir. Direnişin başkentinde Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak bizimle dayanışma halinde olan kurumlarla birlikte mücadelemizi Cumhuriyet iradesiyle bütün baskılara rağmen devam ettirdik. Üç yönetim kurulu üyemiz işinden edildi ve yönetim kurulu üyelerimiz halen yargılanmaktadır, bunu da buradan belirtmek istiyorum. Bir genel seçim dönemi yaşadık tabi anlayış değişikliği konusunda umutlarımızı yükselttik ama bu gerçekleşmedi. Önümüzde bir yerel seçim var. Başkenti kuruluş yıllarındaki ilkeleri doğrultusunda yönetecek bir anlayışın ülke sathında oluşması önemli. Mimarlar Odası Ankara Şubesi geçmişten bu yana olduğu gibi gerek Atatürk Orman Çiftliği, gerek İller Bankası mücadelesi gerekse de verdiği mücadele sonucu yıkılmaktan kurtardığı Saraçoğlu Mahallesi olsun, Cumhuriyet değerlerinin korunması mücadelesini devam ettirecektir. Yerel seçimlerden sonra ülkemizde daha farklı gelişmelerin olacağı görülüyor. Bu gelişmelere karşı mücadeleye devam edeceğiz. Ülkemiz bu siyasi iklim dolayısıyla ikiye bölünmüş durumda bizlerin de görevi bu süreçte bütünleştirici birleştirici bir yapı içerisinde olmamızdır. Muhalefetin de bu yönde eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Mustafa Kemal Atatürk'ün hep birlikte dayanışmayla Kurtuluş Savaşını ülke sathına nasıl yaydığını düşündüğümüzde dayanışmayı öne çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Dayanışma önemlidir. Mimar Kerem Türker vakfıyla her zaman dayanışma içinde olacağımızı belirtmek istiyorum. " Mimarlar Odası Ankara Şubesi, verdiği kent mücadelesi kapsamında şube başkanlığını yürüten Tezcan Karakuş Candan nezdinde, Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü-2023,  “Meslek Başarı Ödülü” Kavaklıdere Rotary Kulübü- 2022, Uluslararası Şeffaflık Derneği, Şeffaflık Ödülü -2022, “Fatma Refet Angın Eğitim Ödülü”-Eskişehir Kadın Platformu-2022, “Yöresine Değer Katan Önder Kadın Ödülü”-Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği- 2021 “Şiddetsiz Mücadele Ödülü” -Şiddetsiz Toplum Derneği- “Sanat Kurumu Seçici Kurul Özel Ödülü” "Meslek Hizmet Ödülü” (Koru Rotary Kulübü)-2017,“Eren Anısına Ankara’nın Sahibi Var Ödülü” (Yapıder)-2016, “Uğur Mumcu Mücadele Ödülü” (Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti)-2015 “Yaratıcı Eylemlilikler Ödülü”- Halkevleri-2014,  “Başkente Hizmet Ödülü” -Ankara Kulubü-2014 ödüllerine layık görüldü.

İMO Adana Şubesi yönetim kurulu, 25. dönem görev dağılımını belirledi Haber

İMO Adana Şubesi yönetim kurulu, 25. dönem görev dağılımını belirledi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesinin, 10-11 Şubat 2024 tarihlerinde yapılan 25. Dönem Olağan Genel Kurulunda seçilen Yönetim Kurulu üyeleri, 15 Şubat 2024 tarihinde düzenledikleri ilk toplantıda görev dağılımını yaptı. Genel Kurulun verdiği yetkileri iki yıllık süreçte kullanacak olan Yönetim Kurulu yaptığı görev dağılımında;  Hıdır Çak Şube Başkanlığı görevini üstlendi; Mazlum Sevincek Sekreter Üye, Munise Şen Altuntaş Sayman Üye, Hava Basit, Anıl Kılınç, Ahmet Berdan Dinçyürek ve Recai Ünsal Ekinci Yönetim Kurulu üyeleri olarak yer aldı. 25. Dönemde Şube Başkanı olarak sorumluluk üstlenen Hıdır Çak, Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarıyla birlikte üzerlerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduklarını ve 25. Dönem çalışmalarını örgütlemeye başladıklarını ifade etti. Hıdır Çak meslek alanlarına ve kente dair konularda hassasiyetle ve kapsamlı bir çalışma yürüteceklerini ifade ederek;  25. Dönem Yönetim Kurulu olarak özellikle deprem, imar, ulaşım, riskli yapı süreçleri gibi mesleklerini yakından ilgilendiren konularda yapacakları araştırmaların, önerilerin geniş kesimlere ulaşmasını sağlamak üzere çalışmalarını programlamaya başladıklarını söyledi. Çak; İMO Adana Şubesinin tüm dönemlerde olduğu gibi mesleki yetkinliği artırmak ve toplumsal yarar anlayışından taviz vermeyeceğini belirterek; bilim ve tekniğin en önemli yol göstericileri olacağını da kaydetti. İMO Adana Şube Yönetim Kurulu yedek üyeleri ise Melike Yıldırım, Ejder Toksuk, Süleyman Esen, Nilüfer Abbasi Yergök,  Uğur Öderoldu, Yekda Murat Çakıroğlu ve Mehmet Emin Yüksekkaya’dan oluştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.