TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ticaret Bakanlığı

İLKHABER-Gazetesi - Ticaret Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ticaret Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tüketiciyi aldatan reklamlara yılın 11 ayında yaklaşık 224 milyon lira ceza Haber

Tüketiciyi aldatan reklamlara yılın 11 ayında yaklaşık 224 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Kurulun kasım ayı toplantısında, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar ederek tüketici mağduriyetine neden olan reklam ve haksız ticari uygulamaların incelendiği bildirildi. Bu ay ele alınan 164 dosyadan 151'inin mevzuata aykırı bulunduğuna işaret edilen açıklamada, "Alışveriş tercihlerinin belirlenmesinde son derece etkili olan reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezasıyla birlikte 19 milyon 616 bin 776 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Ayrıca eksik bilgilendirme nedeniyle müdahale edilmesi gereken 2 dosya hakkında tedbiren durdurma ve 29 dosya hakkında ise erişiminin engellenmesi müeyyideleri kararlaştırıldı. Bu yılın 11 ayında Kurul tarafından 1704 dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunuldu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 1509 dosya hakkında durdurma cezası, 223 milyon 939 bin 186 lira idari para cezası ile erişim engeli uygulanmasına karar verildi." ifadeleri kullanıldı. Tüketicilere indirim uyarısı Açıklamada, Kurul tarafından indirimli satışlara ilişkin çok sayıda reklam ve ticari uygulama için de inceleme kararı alındığına dikkat çekilerek, incelemesi tamamlanan 14 dosyadan 12'sinin aykırı bulunduğu aktarıldı. Kasım indirimlerinin devam ettiğine işaret edilen açıklamada, tüketicilere şu uyarılarda bulunuldu: "Tüketicilerimizin mağduriyet yaşamamaları için alışveriş öncesi ihtiyaçlarını doğru belirlemeleri, satıcı/sağlayıcı hakkında ön inceleme yapmaları, satın alınacak mal veya hizmetin emsallerine göre fiyatını araştırmaları, indirim tutarına veya oranlarına dikkat etmeleri, internet sitesi adresinin satıcı veya sağlayıcıya ait olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Sosyal medya kanalları aracılığıyla yönlendirilen sayfalara karşı dikkatli olmaları, internet sitesinde SSL sertifikası, 3D security gibi güvenlik unsurlarının olup olmadığını kontrol etmeleri, ödeme yapmadan önce tüketiciye iletilmesi gereken ön bilgileri ayrıntılı okumaları büyük önem arz etmektedir."

Gümrükte çifte darbe: Mutfak mikserinden uyuşturucuya büyük operasyon Haber

Gümrükte çifte darbe: Mutfak mikserinden uyuşturucuya büyük operasyon

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekiplerince, Ambarlı Limanı'nda gerçekleştirilen operasyonda 26 bin 520 mutfak tipi mikser ile Öncüpınar Gümrük Kapısı'nda 1 milyon 380 bin madde ele geçirildi. Bakanlık yapılan açıklamaya göre, ülke çapında yürütülen kaçakçılığı önleme, izleme ve araştırma faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor.Bu kapsamda, İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince, "aksam-parça" olarak beyan edilen 12 konteyner "riskli" olarak değerlendirilerek detaylı incelemeye tabi tutuldu. Ambarlı Limanı’nda "Mikser Operasyonu" Detaylı arama ve kontrollerde, söz konusu parçaların birleştirilmesiyle 26 bin 520 mutfak tipi mikser makinesi elde edildiği görüldü. Gümrük mevzuatına yönelik vergileri ödenmeden yasa dışı olarak ülkeye sokulmak istenen mikserlere el konuldu. Gümrük Muhafaza ekiplerinin ele geçirdiği ticari eşyanın toplam değerinin yaklaşık 120 milyon 500 bin lira olduğu tespit edildi.Gümrük Muhafaza ekiplerinin ikinci operasyonu Öncüpınar Gümrük Kapısı'nda gerçekleştirildi. Öncüpınar’da 1 milyon madde  Öncüpınar Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü NARKOKİM ekiplerinin risk analizi ve hedefleme çalışmaları sonucunda Suriye'den Türkiye'ye giriş yapmak üzere gelen tır incelemeye alındı. Yasal yükü "bakla" olarak beyan edilen araçtaki 1000 çuval, hassas burunlu narkotik dedektör köpekle detaylı arandı. Dedektör köpeğin bazı çuvallara tepki vermesi üzerine baklaya karıştırılmış uyuşturucu haplar tespit edildi. Yapılan testler soncunda söz konusu madde olduğu belirlendi. Bu kapsamda 1 milyon 380 bin maddeye el konuldu.Olayla ilgili soruşturmalar ilgili Cumhuriyet başsavcılıkları nezdinde devam ediyor.

Adana'da ATHİB 13. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması ödülleri sahiplerini buldu Haber

Adana'da ATHİB 13. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması ödülleri sahiplerini buldu

Adana'da düzenlenen "ATHİB 13. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması"nda dereceye girenlere ödülleri verildi. Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğince (ATHİB) organize edilen, genç tasarımcıların özgün ve yaratıcı eserler geliştirmesini amaçlayan yarışmanın finali, 10 yarışmacının katılımıyla Adana Sanayi Odası Model Fabrika Merkezi'nde yapıldı. Programda konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın tarih boyunca tarım, sanayi ve ticaretin merkezi olduğunu söyledi. Türkiye'nin tekstilde önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Kıvanç, şöyle devam etti: "Fiziki yatırım çok önemli ama en önemli yatırım insan kaynağına yapılan yatırımdır. Biz bunu elimizden geldiğince gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Çünkü biz tekstil alanında uluslararası pazarda daha etkin olmak istiyoruz. Modayı takip eden değil, belirleyen ülke olmak istiyoruz. Bölgede tekstil sektöründe yer alan firmalarımızın tasarım kültürünü benimsemesini istiyoruz. Firmalarımızın dünya rekabet ortamında daha da ön sırada yer almasını istiyoruz. Kendi kültürümüzle özgün ve global değerler yaratmak istiyoruz. Ayrıca bölgemizde üretim yapan fabrikaların çoğu dokuma kumaş yapıyor. İşte bunları yapmak için her alanda yaratıcı ve yenilikçi tasarımcılara ihtiyaç var. Bu tasarımcılar ortaya çıksın diye bu yarışmayı düzenliyoruz." Konuşmanın ardından dereceye girenlere ödülleri törenle verildi. Yarışmada, "Tree Bark" tasarımıyla Banu Gül Çakır birinci, "Harmony in Weaving " tasarımıyla Leyla Kurul ikinci ve "Büyülü Işıklar" tasarımıyla Polen Polat ise üçüncü oldu. Birinci Banu Gül Çakır, AA muhabirine, emeklerinin karşılığını aldığı için mutluluk duyduğunu söyledi. Bu yarışma sayesinde birçok hayalini gerçekleştirmek için çalışmalara başlayacağını aktaran Çakır, "Çok mutluyum, umuyordum, bekliyordum. Kendi kumaşlarıma da güveniyordum. Bundan sonraki hedefim, tekstil sektörüne farklı bir renk getirmek, farklı kumaşlar tasarlayıp onları uygulamak." ifadelerini kullandı.

Fahiş fiyat ve stokçulukla mücadelede 4,6 milyar TL ceza! Haber

Fahiş fiyat ve stokçulukla mücadelede 4,6 milyar TL ceza!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda, fahiş fiyat artışları ve stokçuluğa karşı denetim faaliyetlerine hız kesmeden devam ettiklerini belirtti. Bakan Bolat, otomotiv ve emlak sektörlerinde gerçekleştirilen düzenlemelerle, vatandaşların sıfır ve ikinci el araçlara daha kolay ulaşmasını sağladıklarını vurguladı. Bu düzenlemelerle birlikte, satış kampanyaları ve fiyat indirimleri sayesinde tüketicilere olumlu sonuçlar sunulduğunu ifade etti. 4,6 MİLYAR LİRA CEZA VE ARTAN İDARİ CEZALAR Bakan Bolat, bu yıl fahiş fiyat ve stokçuluk nedeniyle toplamda 4,6 milyar lira ceza uygulandığını açıkladı. Ayrıca, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk eylemleri için öngörülen idari para cezası tutarlarının artırıldığını belirtti. Bakan, cezaların etkinliğini artırmak amacıyla yapılan bu düzenlemelerin tüketici haklarının korunmasına büyük katkı sağladığını kaydetti. REKLAM KURULU VE DENETİM FAALİYETLERİ ARTACAK Bakan Bolat, Ekim ayı itibarıyla Reklam Kurulu tarafından 16 bin 717 dosyanın karara bağlandığını ve toplamda 204 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulandığını duyurdu. Ayrıca, reklamı yapılması yasak olan mal ve hizmetlere ilişkin 104 adet erişim engeli kararı alındığını belirtti. 81 İLDE 381 BİN İŞLETME DENETLENDİ Bu yıl fahiş fiyat artışı ve stokçulukla mücadele kapsamında, 81 ilde 381 bin 311 işletmenin denetlendiğini açıklayan Bakan Bolat, denetimler sonucunda 4,6 milyar liranın üzerinde idari para cezası uygulandığını söyledi. Bu faaliyetlerin, tüketicinin korunması adına önemli adımlar olduğunu vurguladı.

İnternetten alışverişte yeni dönem ürün güvenliğine sıkı denetim Haber

İnternetten alışverişte yeni dönem ürün güvenliğine sıkı denetim

Ticaret Bakanlığı'nın uzaktan iletişim araçlarıyla satılan ürünlerin denetimine ilişkin düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı. "Platformlarda ürün güvenliği temas noktaları kurulacak" Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Fiziki kanalların yanı sıra başta internet kanalı olmak üzere 'uzaktan iletişim araçları' kullanılarak yapılan satışların günlük hayattaki yeri ve ağırlığı artmaya devam etmektedir. Vatandaşımıza güvenli ürün ulaştırılmasını teminen bu alanda satılan ürünlerin ürün güvenliği denetiminin önemi de artmaktadır. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği' bugün tarihli Resmî Gazete'de yayımlandı" denildi. Yönetmelikle getirilen önemli değişiklikler ise şöyle sıralandı: "- Satış ilanlarında ürün bilgilerine yer verilmesi zorunlu hale geldi. Ürünlerin satış ilanlarında gerekli Türkçe uyarı ve güvenlik bilgileri ile işaretlerine yer verilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu sayede vatandaşlarımız internetten alışveriş yaparken fiziki bir mağazada olduğu gibi ürünü inceleyecek, gerekli işaretleri taşıdığını görebilecektir. - Uygunsuz ürünlerin satış ilanları 24 saat içerisinde kaldırılacak. Herhangi bir internet sitesinde uygunsuz ürünlerin satıldığı tespit edilirse, 24 saat içerisinde satış ilanının kaldırılması gerekecektir. Bu süre zarfında talep yerine getirilmezse ilgili ilana erişim engellenecektir. - Platformlar 'Ürün Güvenliği Temas Noktası' belirleyecek. Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına imkan sağlayan platformlar, 'Ürün Güvenliği Temas Noktası' belirleyecektir. Vatandaşlarımız, bu temas noktalarından ürünlerin güvenliği ve uygunluğu ile ilgili şikâyet ve bildirim yapabilecektir. - Türkiye'de yerleşik bir iktisadi işletmeci bulunması şartı getirildi. Uygunsuzluk tespiti durumunda hızlıca aksiyon alınabilmesi için bazı ürünlerin piyasaya arzında Türkiye'de yerleşik bir iktisadi işletmeci bulunması şartı getirilmektedir. Bu şartı sağlamayanlar Türkiye'ye satış gerçekleştiremeyecektir. Bu ürün grupları, Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yayımlanmaktadır."

Bakan Ömer Bolat: TDT üye ülkeler arasındaki ticari altyapıyı güçlendiriyoruz Haber

Bakan Ömer Bolat: TDT üye ülkeler arasındaki ticari altyapıyı güçlendiriyoruz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Bakanlar 13'üncü Toplantısı'na katıldı. Burada, TDT 13'üncü Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı marjında toplantıya ev sahipliği yapan Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniyar Amangeldiev ile bir araya geldi. Bakan Bolat, toplantıya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "TDT 13'üncü Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı'nda imzaladığımız bildiri ile üye ülkeler arasındaki akdi altyapıyı güçlendirecek adımları attık. Bu kapsamda, Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması (DEPA) müzakerelerini tamamladığımızı, Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması için çalışmalara devam edeceğimizi, Ticaretin Kolaylaştırılması Komitesi Eylem Planını ve Türk Yeşil Finans Konseyi kurulmasına dair çalışmaların hızlandırılmasını kayıt altına aldık. Aldığımız kararları hayata geçirerek gücümüze güç katacağız" ifadelerini kullandı. İKİLİ TİCARET HACMİNİ ARTIRMAK Türkiye olarak, en büyük yatırımcı ülkelerden biri oldukları Kırgızistan ile siyasi, ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeye büyük bir önem verdiklerini belirten Bolat, "Bu kapsamda en öncelikli hedefimiz ikili ticaret hacmimiz ile karşılıklı yatırımları artırmak ve iş birliği alanlarımızı çeşitlendirmektir. Bişkek'te düzenlediğimiz toplantımızın hayırlara vesile olmasını dilerken, Türk Devletleri Teşkilatı dönem başkanlığını devralacak olan kardeş ülkemiz Kırgızistan ile birlikte teşkilatımızın yapısını daha da güçlendirebileceğimize inanıyorum" dedi.

Bakan Ömer Bolat: Türkiye, Avrupa'da otomotiv üretiminde 4. sıraya yükseldi Haber

Bakan Ömer Bolat: Türkiye, Avrupa'da otomotiv üretiminde 4. sıraya yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye'de geçen yıl 4,5 katı artışla 1 milyon 468 bin 393 motorlu araç üretimi yapıldı. Böylece Avrupa'da 4'üncü sıraya yükselmiş olduk” dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’nu (MASFED) ziyaret etti. Ziyaretinde MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç ile bir araya gelen Bolat, otomotiv sektöründeki sorunları ve araç alım satımında yaşanan gelişmeleri ele aldı. Türkiye’nin 1971'den bu yana devam eden otomotiv üretimiyle 52 yıl içerisinde dünyada sayılı güçlü oyunculardan biri haline geldiğini belirten Bakan Bolat, Türk otomotiv sektörünün üretim bazında Avrupa'da 4'üncü sırada, dünyada ise 13’üncü sırada olduğunu dile getirdi. “2023’TE 1 MİLYON 284 BİN ARAÇ SATIŞI YAPILDI” Bakan Bolat, otomotiv sektörü satışının Türkiye'de 2002'de 168 bin 732 olduğunu belirterek, "Bu rakam geçen yıl tarihi rekor seviyeye yükseldi, 1 milyon 284 bin araç satışı yapıldı. Otomotiv pazarı tam 8 katı büyümüş oldu" dedi. Bolat, 2002'de yılda yaklaşık 95 bin otomobil satıldığını, 2023'te ise 10 katı pazar büyümesiyle yılda 967 bin 341 adet araç satışı gerçekleştiğini kaydetti. Hafif ticari araç satışının da 2002'de 63 bin 822 olduğunu, bu rakamın geçen yıl 4 katı artışla 265 bin 294'e yükseldiğini aktaran Bolat, "Ağır ticari vasıtalarda da 2002'de yaklaşık 10 bin araç satılırken, geçen yıl 51 bin 317 ağır ticari vasıta satışı gerçekleşti. Bu da yaklaşık 5 katı bir artışa tekabül ediyor" diye konuştu. “TÜRKİYE'DE GEÇEN YIL 1 MİLYON 468 BİN 393 MOTORLU ARAÇ ÜRETİMİ YAPILDI” Türkiye'nin toplam otomotiv üretiminin 2002'de 346 bin 565 olduğunu ifade eden Bolat, "Türkiye'de geçen yıl 4,5 katı artışla 1 milyon 468 bin 393 motorlu araç üretimi yapıldı. Böylece Avrupa'da 4'üncü sıraya yükselmiş olduk. 2002'de 257 bin 775 araç ihracatı yaptık, 4 katı artışla 2023'te 1 milyon 18 bin 247 motorlu araç ihracatı gerçekleştirdik. Yan sanayi ve yedek parça satışlarıyla beraber otomotiv sektöründen elde ettiğimiz ihracat geliri 35 milyar dolar oldu” açıklamasında bulundu. “YERLİ OTOMOBİLİMİZ TOGG BU YILIN OCAK-EYLÜL DÖNEMİNDE 17 BİN 49 SATIŞ YAPTI" 2002 yılında Türkiye'de üretilerek satılan araç sayısı yılda 35 bin 601 iken, 2023'te yerli otomobil satışının 311 bin 352'ye yükseldiğini de sözlerine ekleyen Bolat, “Elektrikli yerli otomobilimiz Togg, 2023 yılının Ocak-Eylül'ünde 5 bin 604 satış gerçekleştirirken, 2024'ün Ocak-Eylül döneminde 17 bin 49 araç satışı gerçekleştirdi. Bu rakamlar daha yukarılara çıkacak” diye konuştu. "6 AY-6 BİN KİLOMETRE DÜZENLEMESİ ÇERÇEVESİNDE 649 İŞLETMEYE 397,5 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI” Bolat, otomotiv sektöründe yaşanan fahiş fiyat artışları ve stokçulukla mücadele etmek ve bu sektörlerde rekabetçi, adil ve istikrarlı piyasa yapısını korumak amacıyla birçok düzenlemeyi yürürlüğe koyduklarını kaydetti. Piyasa yapısını korumak amacıyla yapılan düzenlemelerden söz eden Bakan Bolat, ‘6 ay-6 bin kilometre' olarak bilinen pazarlama ve satış kısıtlamasına ilişkin düzenlemeyi hayata geçirdiklerini ve bu düzenlemeye aykırı satışları noterlikler nezdinde engellediklerini dile getirdi. Söz konusu kısıtlamanın kapsamına motosikletleri de dahil ettiklerini ve uygulamanın süresini 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzattıklarını hatırlatan Bolat, “Otomotiv sektörüne yönelik getirdiğimiz 6 ay-6 bin kilometre kısıtlaması, ilan kısıtlaması, otomotiv stokçuluğu ve yetki belgesiz faaliyette bulunmaya ilişkin düzenlemeler kapsamında 2023 yılı Haziran ayından bugüne 649 işletmeye yaklaşık 397,5 milyon lira idari para cezası uyguladık” dedi. “ELEKTRONİK İLAN DOĞRULAMA SİSTEMİ'Nİ (EİDS) DEVREYE ALDIK” Hem otomotiv hem de emlak sektöründe 2023 Ağustos ayı sonunda yapılan düzenlemelerle ilan platformlarına ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama, bununla birlikte ilan verme yetkilerinin bulunup bulunmadığını kontrol etme yükümlülüğü getirdiklerini belirten Bolat, “Söz konusu yükümlülüklerin yerine getirilebilmesi amacıyla Bakanlığımız nezdinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ni (EİDS) devreye aldık. 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla hem otomotiv hem emlak sektörü bakımından kimlik doğrulama uygulaması EİDS üzerinden yapılmaya başlandı. 15 Eylül 2024 tarihi itibarıyla ise emlak sektörü bakımından yetki doğrulama uygulamasını EİDS üzerinden devreye aldık. Önümüzdeki aylarda otomotiv sektörü bakımından yürüttüğümüz çalışmaları da tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.