TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ticaret

İLKHABER-Gazetesi - Ticaret haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ticaret haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Afrika, Türk firmaları için önemli bir pazar oluşturuyor Haber

Afrika, Türk firmaları için önemli bir pazar oluşturuyor

Afrika, dünya ekonomisinin hızla büyüyen ve keşfedilmeye açık bölgelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Kıta, 2024 itibarıyla toplam GSYH’sinin 3.5 trilyon doları aşması ve dış ticaret hacminin 800 milyar doları geçmesi bekleniyor. Türkiye'nin Afrika ile ticaret hacmi ise 2023'te 40 milyar doları buldu ve bu rakamın hızla artması öngörülüyor. Özellikle enerji, altyapı ve tarım gibi sektörlerde büyük fırsatlar sunan Afrika, Türk firmaları için önemli bir pazar oluşturuyor. Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere Batı Afrika’da Angola, Nijerya, Senegal, Gambiya, Gana ve Fildişi Sahilleri; Doğuda Kenya, Tanzanya, Ruanda ve Uganda; Güneyde ise Güney Afrika Cumhuriyeti, Bostwana ve Zambiya dikkat çeken pazarlar. Afrika’nın Türkiye İçin Potansiyeli şu şekilde: Büyüyen Pazar: 2023 itibarıyla, Afrika’nın helal pazarının değeri 1,5 trilyon USD’ye yaklaşmış durumda ve yıllık oranında bir büyüme gösteriyor. Bu büyüme, Türkiye'nin Afrika ile ticaret ilişkilerini daha da geliştirmesi için büyük bir fırsat sunuyor. Ticaret Hacmi: Ticaret Hacmi: Türkiye ve Afrika arasındaki ticaret hacmi 2022 yılında 30 milyar USD’yi aştı ve bu rakamın büyük bölümünü temsil eden gıda ve helal ürünler oluşturuyor. Türkiye’nin helal ürün ihracatında Afrika pazarının payının artması bekleniyor. Yatırım Fırsatları: Afrika'nın helal endüstrisine yapılan yatırımlar, yerel üretimin artırılması ve ticaretin kolaylaştırılması açısından önemli fırsatlar sunuyor. Türkiye, bu potansiyeli değerlendirerek Afrika'daki helal pazarında güçlü bir oyuncu olma yolunda ilerliyor. Helal Expo Uluslararası Ticaret Fuarında Afrika'nın Türkiye için sunduğu ticari fırsatlar anlatılacak 27-30 Kasım 2024 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek Helal Expo Uluslararası Ticaret Fuarı, Afrika kıtasının helal sektöründeki büyüyen rolünü özel bir alan ile öne çıkaracak. Afrika'nın Türkiye için sunduğu ticari fırsatlar, bu uluslararası etkinlikte detaylı bir şekilde ele alınacak. Afrika'nın farklı ülkelerinden gelen firmalar ve organizasyonlar için ayrılmış özel alanlarda, en son ürün ve hizmetler sergilenecek. Ayrıca Afrika’daki iş ortakları ve potansiyel müşterilerle doğrudan bağlantı kurma imkanı sağlayacak B2B programları ile yeni potansiyeller oluşturulacak.  

Ticaret Bakanı Bolat'tan sosyal medya üzerinden alım satım uyarısı Haber

Ticaret Bakanı Bolat'tan sosyal medya üzerinden alım satım uyarısı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Mal veya hizmetin teminine yönelik sözleşme Instagram üzerinden yapılmıyor. Alım satım işlemi, telefon numarasından veya WhatsApp uygulamasından iletişime geçilerek gerçekleştiriliyor." dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan alım satım işlemlerinin, telefon numarasından veya WhatsApp uygulamasından iletişime geçilerek gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, "Bu nedenle Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine, doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret olarak nitelendirilmiyor ve ilgili kanun kapsamında yer almıyor." dedi. Bolat, sosyal medya platformu Instagram'a getirilen erişim engeli kararının, e-ticaret üzerinde olumsuz etkileri olabileceği yönündeki iddialara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a işaret eden Bolat, söz konusu Kanun'da Trendyol, Hepsiburada ve Yemeksepeti gibi pazaryerlerinin ve bu pazaryerlerinde veya kendine ait elektronik ticaret ortamında kendi mal ve hizmetlerinin satışını yapan işletmelerin ticari faaliyetlerinin düzenlendiğini söyledi. Bolat, herhangi bir ticari işlemin elektronik ticaret kabul edilebilmesi ve söz konusu Kanun kapsamında yer alabilmesi için fiziksel olarak karşı karşıya gelinmeden veya telefon gibi doğrudan iletişim araçları kullanılmadan gerçekleştirilmesi, alım satım sözleşmesinin elektronik ortamda yapılması ya da siparişin yine elektronik ortamda verilmesi gerektiğini belirtti. Instagram gibi sosyal medya platformlarının, işletmelerin ve bireylerin mal ve hizmetlerinin tanıtımına olanak sağladığını ifade eden Bolat, şunları kaydetti: "Mal veya hizmetin teminine yönelik sözleşme Instagram üzerinden yapılmıyor. Alım satım işlemi telefon numarasından veya WhatsApp uygulamasından iletişime geçilerek gerçekleştiriliyor. Bu nedenle Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret olarak nitelendirilmiyor ve ilgili Kanun kapsamında yer almıyor." "Kayıt dışı satışlar, vergi gelirlerinin azalmasına neden oluyor" Instagram üzerinden yapılan ve genellikle kayıt dışı gerçekleştirilen satışların, vergi gelirlerinin azalmasına sebep olduğunu vurgulayan Bolat, "Bu satıcılar, yasal yükümlülüklerini yerine getiren işletmeler karşısında haksız rekabet oluşturarak avantaj sağlıyor. Bu satıcılara ulaşılması mümkün olmadığından, satış sırasında veya sonrasında ortaya çıkan problemlerde tüketici mağduriyetleri yaşanabiliyor." diye konuştu.

Türkiye-KİK serbest ticaret anlaşması müzakereleri başladı Haber

Türkiye-KİK serbest ticaret anlaşması müzakereleri başladı

Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da güçlenmesi için önemli bir adım atıldı. Taraflar, serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerinin ilk turunu Ankara'da gerçekleştirdi. GENİŞ KAPSAMLI MÜZAKERELER Müzakerelerde, mal ticareti, menşe kuralları, hizmet ticareti (müteahhitlik, turizm, sağlık vb.), yatırımların kolaylaştırılması gibi geniş bir yelpazede konular ele alındı. Taraflar, karşılıklı anlayış çerçevesinde detaylı görüşmeler gerçekleştirdi. HEDEF: YIL SONUNDA TAMAMLAMAK Müzakerelerin bir sonraki turu için yılın son çeyreğinde Riyad'da bir araya gelme kararı alındı. Taraflar, müzakereleri yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. DÜNYANIN EN BÜYÜK SERBEST TİCARET ALANLARINDAN BİRİ OLUŞACAK Türkiye ve KİK ülkelerinin dünya ticaretindeki toplam hacmi 2,4 trilyon doları aşmaktadır. Bu anlaşma ile dünyanın en büyük serbest ticaret alanlarından biri oluşturulması amaçlanıyor. Anlaşma sadece ticaret hacmini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda turizm, sağlık, eğitim, lojistik ve bilişim gibi çeşitli sektörlerde karşılıklı yatırımları ve iş birliğini de teşvik edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Doha'da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi 44. Zirvesinde yaptığı konuşmada, Türkiye-KİK arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanmasının önemine vurgu yapmıştı. İKİ TARAF İÇİN DE KAZAN-KAZAN Bu anlaşma, hem Türkiye hem de KİK ülkeleri için önemli ekonomik kazanımlar sağlayacak. Özellikle müteahhitlik, lojistik ve turizm gibi sektörlerde Türk şirketleri için yeni pazarlar açılacak.

Uraloğlu: Türkiye, Kafkas Ülkeleri ve Rusya’dan, Afrika’ya uzanan kuzey – güney koridorlarının merkezi Haber

Uraloğlu: Türkiye, Kafkas Ülkeleri ve Rusya’dan, Afrika’ya uzanan kuzey – güney koridorlarının merkezi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rize İyidere Lojistik Limanı’nın Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacağını bildirerek, yapımı devam eden limanın 2026 yılında işletmeye alınmasının planlandığı söyledi. Bakan Uraloğlu, Rize İyidere Lojistik Limanı'na gelen yüklerin, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır ve Mardin güzergahındaki karayolu bağlantısı ile Kalkınma Yolu'na entegre edilerek bölgenin lojistik ağında önemli bir rol oynayacağını aktararak, “İyidere Lojistik Limanı genel kargo, dökme yük, konteyner yükü ve Ro-Ro taşıma olmak üzere yılda 13 milyon ton kapasitesiyle Karadeniz havzasında büyük tonajlı gemilerin yeni adresi olacak” diye konuştu.  “Türkiye'nin stratejik konumunu güçlendirecek” Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin jeopolitik önemine vurgu yaparak, “Ülkemiz sadece doğu – batı eksenli koridorların değil; aynı zamanda, Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey – güney koridorlarının da merkezi. Doğu Karadeniz de Avrupa ve Orta Asya’dan açılan Kafkasya koridoru için çok önemli bir noktada yer alıyor. Limanımız aynı zamanda Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacak” şeklinde konuştu. Rize İyidere Lojistik Limanı'nın uluslararası ticaret yollarıyla olan bağlantısına değinen Bakan Uraloğlu, "Limana gelen yükler, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır ve Mardin güzergahındaki karayolu bağlantısı ile Kalkınma Yolu'na bağlanacak, bu sayede, uluslararası ticaret yollarına bağlantısıyla Türkiye'nin stratejik konumunu güçlendirecek" dedi. “13 Milyon ton kapasitesi ile Karadeniz havzasında büyük tonajlı gemilerin yeni adresi olacak” Bakan Uraloğlu, “Limanımız genel kargo, dökme yük, konteyner yükü ve Ro-Ro taşıma olmak üzere yılda toplam 13 milyon ton kapasitesi ile Karadeniz havzasında büyük tonajlı gemilerin yeni adresi olacak.” dedi. “2026 yılında Rize İyidere Lojistik Limanımızı hizmete almayı planlıyoruz” Devam eden yapım çalışmalarında yüzde 50 seviyesini aştıklarını bildiren Uraloğlu, limanın ana mendireğinin 2 bin 700 metre, tali mendireğinin ise 470 metre uzunluğunda olacağını belirterek şunları söyledi: “Bir kilometreden uzun rıhtım ve 60,5 x 272,5 metre ölçülerinde de Ro-Ro rıhtımı da inşa ediyoruz. 2026 yılında Rize İyidere Lojistik Limanımızı hizmete almayı planlıyoruz.”

ADASO'da BAE İş Dünyası Buluşmaları gerçekleşti Haber

ADASO'da BAE İş Dünyası Buluşmaları gerçekleşti

Adana Sanayi Odası ve Sistem Global Danışmanlık iş birliğiyle ‘Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ankara Büyükelçiliği İş Dünyası Buluşmaları’ etkinliği gerçekleştirildi. Adana Sanayi Odası Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Birleşik Arap Emirlikleri Ankara Büyükelçi Vekili Dr. Moza Al Hosani, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Yağmur, BAE Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmed Salama, Sistem Global Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Doç. Dr. Hasan Karslıoğlu, Adana Sanayi Genel Sekreteri Veli Oğuz ve çok sayıda iş insanı katıldı. “Adana’nın Çukurova bölgesinin BAE’nin ihtiyaç duyduğu birçok sektör için önemli bir tedarikçi olduğunu göstermektedir” Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, BAE ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin önemine değindi. Uçurum, “2022 yılında 420 milyar dolar ithalat ve 516 milyar dolar ihracat yapan Birleşik Arap Emirlikleri, ithalatında Türkiye’yi 5. sırada, ihracatında ise 10. sırada yer almıştır. 2022 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 9 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmiş, 2023 yılında bu oran yüzde 111 artarak 19.5 milyar dolara ulaşmıştır. Adana’nın 2023 yılında BAE ile gerçekleştirdiği dış ticaret verileri ise 25 milyon dolar ihracat ve 29 milyon dolar ithalat ile toplamda 53 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. Adana’nın Çukurova bölgesinin BAE’nin ihtiyaç duyduğu birçok sektör için önemli bir tedarikçi olduğunu göstermektedir” dedi. “Aramızdaki ticaret hacmini 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” BAE Ankara Büyükelçi Vekili Dr. Moza Al Hosani ise, Adana Sanayi Odası’na bu etkinliği düzenlediği için teşekkür ederek şunları söyledi: “BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonları sayesinde, aramızdaki ticaret hacmini 40 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İlişkilerimiz çok pozitif ve güçlü. Bu ziyaretin olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum.” Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanlığı Yetkilisi İbrahim Alhosani’nin çevrimiçi olarak katıldığı etkinlikte Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmed Salama tarafından BAE ile ticaret ve yatırım koşulları ile ilgili sunum gerçekleştirildi.

Ege İhracatçı Birlikleri 2024'ün ilk yarısında 9 milyar doları aştı Haber

Ege İhracatçı Birlikleri 2024'ün ilk yarısında 9 milyar doları aştı

Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB), 2024 yılının Ocak-Haziran döneminde ihracatı 9 milyar 21 milyon dolar oldu. Egeli ihracatçılar, 2024’ün ilk yarısında 200 farklı ihraç pazarına ulaşarak, 108 ülke ve bölgeye ihracatını artırmayı başardı. “2024’ün ilk yarısında AB 4,6 milyar dolarla ihracatımızın önemli bir bölümünü oluşturdu” Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak “En büyük ticaret ortağımız Avrupa Birliği, ABD ve Çin rekabetiyle mücadele etmek, küresel sahnede daha iddialı bir AB vizyonunu oluşturmak için Yeşil Mutabakat ile ‘Buy European’ stratejisini güçlendiriyor. 2024’ün ilk yarısında AB 4,6 milyar dolarla ihracatımızın önemli bir bölümünü oluşturdu. 6 aylık ihracatımızda Avrupa kıtasının payı yüzde 51 olarak kayıtlara geçti. Amerika ülkelerine yüzde 8 artışla 1,1 milyar dolar, Orta Doğu ülkelerine 979 milyon dolar, Afrika ülkelerine yüzde 2 artışla 689 milyon dolar, Eski Doğu Bloku ülkeleri 579 milyon dolar, Serbest Bölgelere yüzde 12 artışla 183 milyon dolar, Türk Cumhuriyetlerine 178 milyon dolar ihracatımız var. Almanya 912 milyon dolar, ABD yüzde 3 artışla 791 milyon dolar, İtalya 517 milyon dolar, İspanya 507 milyon dolar, Birleşik Krallık yüzde 8 artışla 461 milyon dolar, Hollanda’ya yüzde 9 artışla 383 milyon dolar, Fransa’ya 365 milyon dolar, Rusya’ya 256 milyon dolar ihracatla ilk sıralarda yer alıyor” dedi.   “Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler stratejisiyle belirlediği 18 ülkenin 11’ine ihracatımızda belirgin artışlar yaşadık” Eskinazi, “Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler stratejisiyle belirlediği 18 ülkenin 11’ine ihracatımızda belirgin artışlar yaşadık. EİB olarak Uzak Doğu ülkeleriyle ihracatımız incelendiğinde; artık sadece tekstil ve tüketim malları dışında elektrikli otomobilden, yenilenebilir enerji endüstrisine, hammadde piyasasına, birçok gelecek teknolojisi ve stratejik ürünün her bir segmentine hakim durumda olan Çin’e yüzde 66 artışla 211 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Japonya’ya yüzde 28 artışla 77 milyon dolar, Güney Kore’ye 26 milyon dolar, Hong Kong’a 11 milyon dolar, Tayvan’a 9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Güney Asya’da ihracatımızı Hindistan’a yüzde 3 artışla 56 milyon dolar, Pakistan’a yüzde 48 artışla 27 milyon dolar, Bangladeş’e yüzde 39 artışla 20 milyon dolar büyüttük. Asya Pasifik bölgesinde ise Vietnam’a 32 milyon dolar, Malezya’ya 20 milyon dolar, Tayland’a yüzde 35 artışla 11 milyon dolar, Filipinler’e 8 milyon dolar, Singapur’a yüzde 15 artışla 8 milyon dolar ihracat yaptık” diye ifade etti.

Uraloğlu: Kalkınma Yolu Projesi Kapsamında Şırnak Ovaköy’e lojistik merkez kazandıracağız Haber

Uraloğlu: Kalkınma Yolu Projesi Kapsamında Şırnak Ovaköy’e lojistik merkez kazandıracağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şırnak Cizre-Silopi Yolu’nda incelemelerde bulunmasının ardından koordinasyon toplantısında yaptığı açıklamada Şırnak’ın ulaşım ve haberleşme altyapısı için 22 yılda 43 Milyar 185 milyon lira yatırım yaptıklarını belirtti. Uraloğlu, “Cizre – Silopi Yolu’nun Cizre Köprülü Kavşağı’ndan Silopi Çevre Yolu girişine kadar olan 21,8 kilometrelik kesiminin BSK onarımına başlamıştık. Bugüne kadar; 10,5 kilometrelik kesimi binder seviyesinde tamamladık. Bu yıl içinde 5 kilometrelik kesimi daha tamamlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şırnak’ta koordinasyon toplantısına katıldı. Cizre-Silopi Yolu’nda incelemelerde bulunan Bakan Uraloğlu, beraberinde bulunan heyetle bir dizi temaslar gerçekleştirdi. İstişare toplantısında Şırnak’ın ihtiyaçlarını ve neler yapılabileceğini masaya yatırdıklarını ifade eden Uraloğlu, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek adımları atmaya devam ediyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak karayolu, demiryolu, havayolu, denizyolu ve haberleşme projelerimizle ülkemizin ulaşım ve iletişim ağını nakış gibi işledik. 2002 yılında 6 bin 101 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu, yaklaşık 29 bin 434 kilometreye ulaştırdık. Bölünmüş yollarla bağlanan şehir sayımız 6 iken, 77’ye yükselttik. Türkiye’yi Avrupa’nın 6., dünyanın 8. Yüksek Hızlı Tren işletmecisi yaptık. Ülkemizi hızlı trenle buluşturarak 2 bin 251 kilometre hızlı tren ağı inşa ettik. Havacılıkta çağ atladık. İç hatlardaki aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye yükselttik. 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken bugün 131 ülkede 346 noktaya ulaştık.” diye konuştu. “10 Ağustos’ta Çukurova Uluslararası Havalimanının açılışını gerçekleştireceğiz” 10 Ağustos’ta da Çukurova Uluslararası Havalimanının açılışını gerçekleştireceklerini ifade eden Uraloğlu, “Genişbant abone sayımız 2002 yılında 20 bin iken bugün 93,3 milyona ulaştı ve fiber optik kablo uzunluğumuz 561 bin 695 kilometreye yükseldi ve Türkiye Yüzyılı’nda her alanda olduğu gibi haberleşme alanında da küresel çapta büyük başarılara devam ediyoruz. Bu ay içinde ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A’yı ilk yörüngesine başarıyla fırlattık. Bütün aşamalar başarıyla tamamlanarak geçici yörüngesinde test sürecine başladık.  İnşallah yıl sonuna doğru da 42 derece doğu yörüngesindeki kalıcı yörüngesine ulaşarak hizmete başlayacak. Artık Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da kapsama alanımıza girecek. Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak” şeklinde konuştu. “Batıda ne varsa doğuda da olacak dedik” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki AK Parti hükümetleri olarak kuzey-güney, doğu-batı demeden Türkiye’nin her noktasına eser ve hizmet götürerek, yatırım gerçekleştirdiklerinin altını çizen Uraloğlu, “Batıda ne varsa doğuda da olacak dedik. İnsanımız için toplu konut projeleri hayata geçiriyoruz, ticaret gelişsin diye iş yerleri açıyoruz, çocuklarımız en iyi imkânlarda okusunlar diye okul yapıyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bizler de ulaşımın, haberleşmenin her modunda çalışıyoruz, yol yapıyoruz, havalimanı yapıyoruz. Ama maalesef Tendürek Geçidi, Çatak-Şırnak ve Van-Hakkâri yol şantiyelerimizde 2017’de yapılan baskınlarda iş makinelerimizi yaktılar, 4 kardeşimizi şehit ettiler. Ancak biz bugüne kadar yılmadık bundan sonra da yılmayacağız. Bakın, son 22 yıl içerisinde Şırnak’ın ulaşım ve haberleşme altyapısının gelişmesi için 43 milyar 185 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. Şırnak’ın karayolu ulaşım ağının gelişimine çok önem verdik. 2002 yılına kadar sadece 25 kilometre bölünmüş yolu var iken, 172 kilometre daha bölünmüş yol inşa ederek toplamda 197 kilometreye ulaştık. Yollarının sadece 20 kilometresi BSK kaplamalı iken, 234 kilometre daha BSK kaplama yaparak toplamda 254 kilometreye yükselttik. 4 bin 955 metre uzunluğunda 4 adet tek tüp, 2 adet çift tüp tünel olmak üzere 6 tünel açtık. 4 bin 190 metre uzunluğunda 43 köprü inşa ettik” dedi. 17 Milyar 812 milyon liralık 10 ayrı karayolu çalışması daha devam ediyor 17 milyar 812 milyon lira proje tutarıyla 10 ayrı karayolu çalışmasına da devam ettiklerinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Belirttiğim üzere buraya gelmeden önce Cizre – Silopi Yolu’nda incelemelerde bulunduk. Yolun Cizre Köprülü Kavşağı’ndan Silopi Çevre Yolu girişine kadar olan 21,8 kilometrelik kesiminin BSK onarımına başlamıştık. Bugüne kadar; 10,5 kilometrelik kesimi binder seviyesinde tamamladık. Bu yıl içinde 5 kilometrelik kesimi daha tamamlamayı hedefliyoruz. Mevcut ihale kapsamında 15,5 kilometrelik kesimi aşınma seviyesinde tamamlayacağız.  Kalan 6,3 kilometrelik kesimin yapılması için de en yakın zamanda ikmal ihalesine çıkmayı hedefliyoruz. Öğleden sonra da ilimizdeki en önemli karayolu projelerimizden biri olan Şırnak – Van Yolu Şantiyemizde de incelemelerde bulunacak ve ufak bir basın açıklaması gerçekleştireceğiz o yüzden burada detay vererek zamanınızı almak istemiyorum” diye konuştu. “Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü daha da güçlendireceğiz” Hem Şırnak hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi hem de tüm Türkiye açısından çok önemli bir gelişme olan Kalkınma Yolu Projesi’nden bahseden Bakan Uraloğlu şunları söyledi: “FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlayacağız. Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü daha da güçlendireceğiz. Bu koridorun ülkemizden Avrupa’ya demiryolu geçişi 2 bin 94 kilometre olacaktır. Koridor üzerindeki mevcut ve devam eden demiryolu yatırımlarımıza ilaveten; 127 kilometresi Nusaybin-Cizre-Ovaköy arasında olmak üzere 727 kilometrelik demiryolu yatırımının da hayata geçirilmesini planladık. Nusaybin-Cizre-Ovaköy kesiminde yapım ihalesine çıkılması için çalışmalarımız sürüyor.” şeklinde konuştu. Uraloğlu, “Proje kapsamında Şırnak Ovaköy’e bir lojistik merkez de kazandıracağız. Şanlıurfa-Ovaköy arasında 331 kilometre uzunluğunda yeni otoyol yatırımı yaparak projenin Türkiye’deki karayolu geçişini de tamamlamayı planlıyoruz. Tabi bunlarla birlikte Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılması söz konusu ve bu bölge sakinleri için büyük bir öneme sahip. Projeyle birlikte ihracatımızın ve gençlerimize sağlanan iş imkanlarının artmasını, daha fazla üretim yapmamızı tetikleyecek altyapının gelişmesini bekliyoruz. İnşallah bundan sonra tüm bölgeyle birlikte Şırnak’ta göç veren değil göç alan bir refah şehri olacaktır” dedi. “Hedefimiz, Şırnak’ı ve ülkemizin her noktasını, Türkiye Yüzyılı vizyonunda ihtiyaç duyulan ulaştırma ve haberleşme altyapısının ötesine taşımak” 2013 yılında Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’nı da hizmete açtıklarını anımsatan Uraloğlu, “Bu havalimanının açılacağına hayal olarak bakanlar vardı.  Yapıldığını görünce bizi yıldırmaya çalıştılar. Ama yılmadık, tehditlere kulak asmadık. Yıldıramayacaklarını anlayınca dediler ki bu havalimanını hizmet için değil asker için yapıyorlar.  Bu havalimanı; Şırnak’a, Şırnaklılara, bölge insanına hizmet etsin diye, doğuyla batıyı en hızlı ve konforlu yoldan birleştirsin diye.  Kalplerimizi birleştirsin, kalpten kalbe kardeşlik köprüleri kursun diye yaptık. Havalimanının isminin bölge halkının kalbinde yer etmiş merhum milletvekillerimizden Şerafettin Elçi olarak koyulmuş olması da bunun en güzel ispatı oldu. Haftanın 7 günü İstanbul Havalimanı ve 6 günü Esenboğa Havalimanı, 4 günü ise Sabiha Gökçen Havalimanı ile karşılıklı seferler düzenleniyor. 2013 yılında 39 bin olan yolcu trafiği, 2023 yılında yaklaşık 402 bine çıktı. Bu yıl ilk 6 ayda 215 üzerinde vatandaşımız havayoluyla yolculuk gerçekleştirdi. Hedefimiz, Şırnak’ı ve ülkemizin her noktasını, Türkiye Yüzyılı vizyonunda ihtiyaç duyulan ulaştırma ve haberleşme altyapısının ötesine taşımak. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme stratejimiz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz ulaşım ve iletişim projelerinin, ülkemizi uluslararası alanda daha rekabetçi kıldığını görmek, geleceğe dair umutlarımızı da güçlendiriyor. Bu düşüncelerle, ülkemizi ve Şırnak’ı daha modern ve daha sürdürülebilir bir ulaşım altyapısıyla daha da ileriye taşımak için emekle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Şeref Can: Bölge ticareti Konteyner Limanı ile ivme kazanacak Haber

Şeref Can: Bölge ticareti Konteyner Limanı ile ivme kazanacak

Ceyhan Ticaret Odası (CTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Can, Bölgeyi sanayi ve ticaret alanında çok daha güçlü bir konuma getirecek olan Adana-Ceyhan-Yumurtalık (Doğu Akdeniz) Ana Konteynır Limanı’nın, hayırlı uğurlu olması   temennisinde bulundu. Başkan Can, konteyner limanlarının uluslararası ticaretin en önemli unsurlarından birisi olduğunu belirterek, bu yatırımın Bölgemize kazandırılmasının önemine vurgu yaptı.  “Ceyhan’ın ve bölgemizin stratejik önemi daha da artacak, ticari potansiyelimiz maksimum düzeye ulaşacak.” İhracat ve ithalatta limanlardaki tıkanmaya dikkati çekerek, bu limanın ülke ve bölge ticareti için acil bir ihtiyaç olduğunu belirten Can, şunları kaydetti: "Sadece Ceyhan’ın ya da Yumurtalık’ın değil Adana’nın dahi geleceğini inşa eden bu büyük adımla, ticaret ve ekonomide yeni bir döneme giriyoruz. Yıllardır yapılması için mücadelesini verdiğimiz ve hayalini kurduğumuz Ceyhan’ımızı dünya ticaretinde ve uluslararası ulaştırma koridorlarında öne çıkaracak Türkiye'nin en büyük liman projelerinden biri olan bu yatırımla, Ceyhan’ın ve bölgemizin stratejik önemi daha da artacak, ticari potansiyelimiz maksimum düzeye ulaşacak. Basra Körfezi'nin Irak ve Türkiye üzerinden Akdeniz'e bağlanmasının yanı sıra, doğu-batı, güney-kuzey koridorlarında demir ve kara yollarından taşınan yüklerin Akdeniz'e Türkiye üzerinden geçmesine olanak sağlanacak.” “Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bu limanlar hem ticareti kolaylaştırmakta hem de zaman ve maliyetten ciddi tasarruf sağlamaktadır” Şeref Can, “Türkiye'nin tüm limanlarının kurulu kapasitesinin tamamını karşılayacak olan Adana-Ceyhan-Yumurtalık (Doğu Akdeniz) Ana Konteyner Limanı, Ceyhan'ımızın ve bölgemizin ticari potansiyelini maksimum düzeyde değerlendiren stratejik bir aktör olacaktır. Ayrıca, bu proje ile ithalat ve ihracatta bekleme süreleri önemli ölçüde azalacak ve süreçler daha hızlanacaktır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bu limanlar hem ticareti kolaylaştırmakta hem de zaman ve maliyetten ciddi tasarruf sağlamaktadır. Örneğin bizler, bize en yakın olan Mersin ya da İskenderun Limanı kanalıyla ihracat ya da ithalat yaparken en büyük sorunumuz gemilerin açıkta beklenme süresinin uzunluğu. Bu yönden bakıldığında Ceyhan'ımıza kazandırılan bu yatırım çok büyük öneme sahiptir” dedi. CTO Yönetim Kurulu Başkanı Can, "Ülkemizdeki tüm limanların kurulu kapasitesini karşılayacak olan ve bölgemiz için stratejik öneme sahip olan Adana-Ceyhan-Yumurtalık (Doğu Akdeniz)  Ana Konteynır Limanı yatırımını kentimize kazandıran başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı arz ediyor, emeği geçen tüm Bakanlarımıza, süreci takip edip sonsuz destek veren Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Sayın Ömer Çelik'e, Adana Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger'e, Milletvekillerimize ve tüm yetkililere teşekkür ediyorum” diye ifade etti. Şeref Can sözlerine son verirken şunları söyledi: “Ayrıca Bölgenin Kimya OSB olarak tahsis edilip sonrasında sanayi bölgesi olarak ilanının akabinde Türkiye’nin en büyük elleçleme kapasitesine sahip Konteynır Limanlarından biri olacak Doğu Akdeniz Ana Konteynır Limanı’nın gelmesine büyük katkı sağlayan eski dönem valilerimize ve milletvekillerimize, tüm bürokratlarımıza da teşekkürü bir borç biliriz.”

Özbekistan'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 470 bine ulaştı Haber

Özbekistan'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 470 bine ulaştı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Merkezi, Özbekistan Destinasyon Tanıtım etkinliğine ev sahipliği yaptı. Özbek mutfağının da tanıtıldığı etkinlikte Özbekistan heyetinde yer alan turizmciler sektör profesyonelleri ile bir araya geldi. Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Sherzod Abdunazarov'un da katıldığı etkinlik, Türkiye ile Özbekistan arasındaki turizm ilişkilerinin daha da güçlenmesine katkı sağladı. Özbekistan Destinasyon Tanıtım Etkinliği, 24 Temmuz Çarşamba günü TÜRSAB ev sahipliğinde genel merkezde gerçekleştirildi. Etkinliğe TÜRSAB Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Talip Aldemir ve Erol Türk'ün yanı sıra; Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Sherzod Abdunazarov, Özbekistan Turizm Ofisi Pazarlama Başkanı Aziz Mirdjalilov, Rocket DMC International CEO'su Roula Jouny, Rocket DMC Genel Müdürü Nigina Mukhtarova, Air Samarkand Pazarlama Direktörü Oleg Ivanov yer aldı. Çok sayıda seyahat acentası temsilcisinin katıldığı etkinlikte katılımcılar, Özbekistan'ın yerel çalgıları ve dansları eşliğinde karşılandı. Özbekistan Turizm Ofisi Pazarlama Başkanı Aziz Mirdjalilov ve Rocket DMC International CEO'su Roula Jouny'nin de katıldığı etkinlikte, Özbekistan'ın kültürel ve turistik değerleri sunumlarla tanıtıldı. Air Samarkand Pazarlama ve PR Direktörü Oleg Ivanov'un da yer aldığı sunumlar, katılımcılardan büyük ilgi gördü. “Türkiye ve Özbekistan arasındaki ticari ilişkiler de gün geçtikçe güçleniyor” Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, sözlerine Türkiye ile Özbekistan arasındaki tarihi ve kültürel bağlara vurgu yaparak başladı. Günaydın, "Binlerce yıllık kültür bağı ile birbirine bağlı iki ülke olan Türkiye ve Özbekistan arasındaki ticari ilişkiler de gün geçtikçe güçleniyor. Ticaret hacmimiz 3 milyar dolara yaklaşırken geniş ölçekli iş birliğimiz, gerçekleştirilen üst düzey temaslarla daha da derinleştiriliyor. Ticari ilişkilerimizin gelişmesinden ziyade bizi asıl mutlu eden ise iki ülke arasında kültürel yakınlaşmanın giderek artması. Bunu sağlayan sektörlerin başında ise turizm geliyor. “Türk insanına her yönüyle uyabilen ülke kesinlikle Özbekistan'dır” Asya'daki stratejik ortağımız Özbekistan'ın kültürel ve manevi mirasına vatandaşlarımızın ilgisinin gün geçtikçe arttığını ve Özbekistan’a daha çok vatandaşımızın gitmesi için çalışacaklarını dile getiren Günaydın şunları söyledi: “Gerçekten çok güzel bir ülke, ben gördüm ve birçok ülke vatandaşımızın da gitmesini istiyoruz. 2023 yılında yurt dışına çıkan vatandaşımızın sayısı 12 milyon. O yüzden seyahat acentalarımızın alternatif rotalara ihtiyacı var. Ve bu alternatif rotalar içerisinde de en güzeli, Türk insanına her yönüyle uyabilen ülke kesinlikle Özbekistan'dır. Bununla alakalı olarak da her türlü çalışmayı birlikte yapacağız. Ülkemize Özbekistan’dan gelen ziyaretçi sayısı geçtiğimiz yıl 470 bine ulaşırken Türkiye’den Özbekistan’a giden ziyaretçi sayısı ise 100 bini aşmış durumda. İki ülkenin nüfusunu dikkate aldığımızda bu sayıları çok daha yüksek seviyelere çıkartmak konusunda ise önümüzde büyük bir fırsat penceresi bulunuyor" diye konuştu. Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Sayın Sherzod Abdunazarov ile Türkiye-Özbekistan turizm ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda sohbet ettiklerini ifade eden Günaydın, Özbekistan’a info gezisi düzenlenmesi konusunda da fikir birliğinde olduklarını kaydetti. “Seyahat acentaları ve tur operatörlerinin organize turlar vasıtasıyla turizmin gelişimine sağladığı katkı tartışılmaz bir gerçek” Turizmde sahip olunan zenginliklerin turizm ürününe dönüştürülmesi için seyahat acentalarına ve tur operatörlerine ihtiyaç duyulduğunu belirten Günaydın, "Seyahat acentaları ve tur operatörlerinin organize turlar vasıtasıyla turizmin gelişimine sağladığı katkı tartışılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bu açıdan bakıldığında, Özbekistan’a vatandaşlarımızın artan ilgisini, iki ülkenin turizm profesyonelleri aracılığıyla daha kurumsal bir çerçeveye oturtma yönündeki gayretleri çok kıymetli buluyoruz. Bu bakımdan Özbekistan’ın turizm değerlerini seyahat acentalarımızla buluşturan bu güzel etkinliğin gerçekleştirilmesinde büyük emeği bulunan Özbekistan İstanbul Başkonsolosluğu’na teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı. “İlişkilerimizi sadece son yıllardaki ivmeye sınırlı tutmuyor, nice yüzyıllara dayandığını düşünüyoruz” Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosu Şerzod Abdunazarov, Özbekistan-Türkiye ilişkilerinin günümüzde en parlak dönemini yaşadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Aslında bakarsanız kardeş halklarımız arasındaki bağlar çok daha eskilere dayanıyor. Dolayısıyla ilişkilerimizi sadece son yıllardaki ivmeye sınırlı tutmuyor, nice yüzyıllara dayandığını düşünüyoruz. Göktürkler döneminde aynı beşikte büyüdüğümüzü, Karahanlı, Selçuklu dönemlerindeki temaslarımızı her zaman büyük kıvançla hatırlıyoruz. Türkiye ile olan münasebetlerimizi kardeşlik hukuku temelinde değerlendiriyoruz. Zira Konya bizim için Buhara kadar değerlidir. Bursa'yı Hiva'mız kadar takdir ederiz. Ankara'yı Taşkent kadar severiz, İstanbul'a Semerkant gibi değer biçeriz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.