Nennioğlu: Aile hekimliği teşvik ödemelerinde kriterler gözden geçirilmeli
Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, Kasım ayında yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği kapsamında yapılan teşvik ödemeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yönetmelikte teşvik için belirlenen 7 başvuru sınırının düşük olduğunu belirten Nennioğlu, bu durumun birçok aile hekiminin teşvikten yararlanamamasına yol açtığını söyledi. Türkiye genelinde kişi başı sağlık başvuru ortalamasının 12 olduğunu hatırlatan Nennioğlu, teşvik için belirlenen sınırın artırılması gerektiğini vurguladı. Hekimlerin mağduriyetini önlemek için başvuru sınırının en az 12'ye yükseltilmesi ve düzenlemenin yalnızca ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini kapsayacak şekilde revize edilmesi gerektiğini ifade etti.
"Kriterler gözden geçirilmeli"
Sağlık-sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, Türkiye genelinde kişi başı sağlık başvuru ortalamasının 12 olduğunu hatırlatan Nennioğlu, teşvik için belirlenen sınırın 7 olarak belirlenmesinin hekimleri mağdur ettiğini belirterek şunları söyledi:“Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne göre, birimlere kayıtlı kişilerin yıl içindeki hastane başvuru sayılarının bir önceki yılın aynı dönemine eşit veya düşük olması ya da önceki 12 ayda kişi başı sağlık kurumlarına başvuru sayasının 7'nin altında olması durumunda tavan ücretin %31,5'l oranında teşvik ödemesi yapılmaktadır. Ancak bu kriter nedeniyle bu ay birçok hekim arkadaşımız teşvikten yararlanamamıştır. Türkiye genelinde kişi başı sağlık başvuru ortalaması 12 iken, teşvik için belirlenen sinirin 7 olması adil değildir.”
“Sağlık-Sen olarak, hekimlerimizin haklarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz!”
Nennioğlu, “Önerimiz, tüm sağlık kurum ve kuruluşları yerine sadece ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini kapsayacak bir düzenleme yapılmalı. Başvuru sayısı siniri en az Türkiye ortalaması olan 12'ye yükseltilmeli. Sağlık-Sen olarak, hekimlerimizin haklarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz!” diye ifade etti.