TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tesk Genel Başkanı Bendevi Palandöken

İLKHABER-Gazetesi - Tesk Genel Başkanı Bendevi Palandöken haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tesk Genel Başkanı Bendevi Palandöken haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

TESK Genel Başkanı Palandöken: 'Eğitimin Yanında Bir Mesleğin Olsun' sloganının önemi artıyor Haber

TESK Genel Başkanı Palandöken: 'Eğitimin Yanında Bir Mesleğin Olsun' sloganının önemi artıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından çıraklık için yapılan seminerlerde ve toplantılarda üzerinde durulan 'Eğitimin yanında bir mesleğin olsun' sloganının önemine dikkat çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Piyasada çırak, kalfa ve usta bulmada önemli bir açık var. Artık beyaz yakalıların iş bulma oranı da mavi yakalılara göre yüzde 75 düşmüş durumda. Sanayici kalifiyeli eleman, esnaf ve sanatkar ise çırak yok diyor" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından çıraklık için yapılan seminerlerde ve toplantılarda üzerinde durulan 'Eğitimin yanında bir mesleğin olsun' sloganı hakkında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken şunları dile getirdi: "Piyasada çırak, kalfa ve usta bulmada önemli bir açık var. Bilindiği üzere artık beyaz yakalıların iş bulma oranı da mavi yakalılara göre yüzde 75 düşmüş durumda. Sanayici kalifiyeli eleman, esnaf ve sanatkar ise çırak yok diyor. Bu nedenle meslekler de bir taraftan yok olmaya başladı. Eskiden baba mesleğini devam ettiren hayata daha hızlı atılır, iş arama derdinde olmazdı. Ancak maalesef kimse çocuğunu ne sanayiye gönderiyor ne marangoz atölyesine ne de bir başkasının yanında çalışmasına müsaade etmiyor. Okuyan çocuğun elinde farklı meslek olmazsa okuduğu bölümde iş bulamadığı takdirde açıkta kalıyor." "Çocukların meslek edinmesi hayatlarına ışık tutar" Çocuklarımızın geleceği için okul eğitiminin yanında bir meslek de öğrenmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Yapılması lazım gelen, çocukların okul ara tatili dönemlerinde bir esnafın yanında meslek edinmesi hayatlarına ışık tutacaktır. Mahalle ve site kültürünün bitmesi eğitim alanında sanata yönelmede büyük açık oluşturdu. Meslek öğrenmek istiyorsanız bir ustanın veya kalfanın yanında yetişmeniz sizi hayata daha çabuk hazırlar. Hatta ileride onlarca insanı istihdam edebilirsiniz. Unutmayalım ki ağaç yaşken eğilir. Gençler kendi geleceği için mutlaka bir meslek öğrenmede azimli olmalı. Çocukların bir mesleğe yönlendirilmesi hayatlarının garantiye alınması açısından çok önemlidir. Eğitim çok önemli ama bunun yanında da bir sanatınız olsun" diye konuşmasını sürdürdü. "Çırakların staj süresi emekliliğe sayılmalı" Öte yandan çıraklığın da cazip hale getirilmesi gerektiğini ve mesleki eğitimin bugünlerde daha fazla önem kazandığının altını çizen Palandöken, "Esnaf bir aileden gelen gençlerimizin mesleği öğrenip onların kurmuş olduğu düzeni daha iyi noktalara getirmeleri için o işe genç yaşta başlamak önemli. Bunun için çıraklık süresince yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerek. Mesleki eğitim alınan çıraklık süresi sigorta başlangıcı olarak emekliliğe sayılmalı. İnsanlar bu sistemde hayatının garantide olduğu bilsin. Staj gördükleri dönemlerde mesleklerini icra edebilsinler. Şimdi tabi belirli yaştan sonra sigortalı olunca bildiğiniz üzere işin cazibesi biraz daha sonlara kalıyor" şeklinde konuştu.

Adana'da Düğün Salonlarından Müjde! Haber

Adana'da Düğün Salonlarından Müjde!

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte düğün sezonu da yavaş yavaş açılmaya başladı. Ancak evlenecek çiftleri düğün salonu fiyatları düşündürürken, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in evlenecek çiftlere özel sektöründe destek vermesi yönündeki çağrısı oldu. Palandöken'in bu çağırısına ilk olarak Adana Düğün Salonları Organizasyon Derneği ‘nden (ADSOD) destek geldi. ADSOD Başkanı Ayhan Şirin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in ‘’devlet çiftlere kredi desteği veriyor. Şimdi sıra özel sektörde’’ şeklindeki açıklamasını önemsediklerini söyledi. Şirin, havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açıldığını söyledi. 2023’te 565 bin çiftin evlendiğini anımsatan Şirin, bu yılda 600 bin çiftin evlenmesinin öngörüldüğünü söyledi. Şirin, bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturmasını beklediklerini kaydetti. Şirin, şöyle konuştu: ‘’Tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma olanaklarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli. ADSOD olarak evlenecek çiftlere özel kampanyalar düzenleme kararı aldık. Devletimiz evlenecek çiftlere kredi desteği veriyor şimdi sıra bizde. Dernek olarak evlenecek çiftlere yüzde 40 indirim yapma kararı aldık.’’ Şirin, Tüm Düğün Salonları Etkinlik ve Organizasyon İşletmecileri Federasyonu’ndan (TÜDİFED) Adana’da uygulamaya başladıkları bu kararı ülke genelinde uygulanmak üzere almalarını beklediklerini de sözlerine ekledi.

TESK Genel Başkanı: Bayram tatilinde trafik kurallarına riayet edelim Haber

TESK Genel Başkanı: Bayram tatilinde trafik kurallarına riayet edelim

Yıl boyunca ülkede meydana gelen kazaların büyük bir çoğunluğunun bayram ziyaretlerinde yaşandığına dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Geçtiğimiz yıl ölümlü yaralanmalı kazalar en fazla Bingöl, en az İstanbul’da yaşandı. 2023 yılında meydana gelen 555 bin kazada 2 bin 984 vatandaşımızı kaybettik, 354 bin 323 kişi de yaralandı. Yıl genelinde oluşan toplam kazaların yüzde 3’ü bayram ziyaretlerinde oluştu. 200’e yakın vatandaşımızı bu ziyaretlerde yaşanan trafik kazaları sonucunda kaybettik. Şoförlerimiz geçmişte yaşanılan ve en büyük hataların başında gelen aşırı hız, alkollü direksiyon başına geçme, emniyet kemeri takmama, trafik kurallarına uymama gibi kazaya sebep olacak ihmallerden kaçınmalı. 1 Nisan’da zorunlu kış lastiği uygulamasının kalkmasıyla yazlık lastik ve bakımları da yapmalı. Her yıl kötü sonuçlanan kaza bilançolarına bu bayram bir yenisi daha eklenmemeli” diye konuştu. “Yola çıkacaklar kaza kara noktasını dikkatle incelemeli” Karayolları Genel Müdürlüğünün belirlediği ‘trafik kaza kara noktalarını’ şoförlerin inceleyerek trafiğe çıkmaları gerektiğini vurgulayan Palandöken, “Bayram tatilinin 9 gün olmasıyla birlikte şehirlerarası trafik yoğunluğun 6 Nisan Cumartesi günü itibariyle başlaması bekleniyor. Bu yoğunlukla beraber trafik kazalarında artış yaşanabilir. Özellikle her bayramda meydana gelen kazaların büyük bir çoğunluğunu kaza kara noktalarından haberi olmayan şoförler oluşturuyor. Bu grafiklerden haberdar olmak çok önemli. Şoförlerimiz araç bakımlarını yapmış olmakla birlikte, belli aralıklarla oluşturulan ve haritada işaretlenen kaza kara noktalarını da yola çıkmadan önce incelemeli. Yol yapım çalışmaları ve alt yapı çalışmaları sebebiyle görevliler çalışmaların olduğu bölgelerde uyarı levhalarını ihmal etmemeli” şeklinde konuştu.

Kurban derisine ihtiyaç her yıl artış gösteriyor Haber

Kurban derisine ihtiyaç her yıl artış gösteriyor

Aydın GÖKÇEOĞLU ADANA (İLKHABER) - Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanların derilerinin doğru kesim, yüzüm ve saklama işlemleriyle ekonomiye kazandırılmasının önemli olduğu bildirildi. Sektör temsilcileri, bayramda elde edilen derilerin Türkiye ekonomisine yaklaşık 500 milyon TL katkı sağladığını, ham derinin işlenip katma değerli ürünler haline getirilmesiyle bu rakamın 5 milyar TL’lere kadar çıktığını belirtti. Her yıl kurban derilerine olan ihtiyacın yüzde 20'nin üzerinde artış gösterdiğine dikkati çeken sektör temsilcileri, Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanların derilerinin doğru kesim, yüzüm ve saklama işlemleriyle ekonomiye kazandırılmasının önemli olduğunu bildirdi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de yaptığı açıklamada, bu Kurban Bayramı’nda yaklaşık 2.5 milyon küçükbaş ve 800-900 bin civarı büyükbaş hayvan kesilmesinin beklendiğini söyledi. Palandöken, "Kesilen bu hayvanların derileri ise deri sanayimizin ihtiyacı olan ham derinin yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyor. Dolayısıyla derinin ziyan, hayvanın heba olmaması için vatandaşlarımız eğer kendi kesecekse kaliteli bıçaklar kullanmalı, kendi kesmeyecekse işin ehli kasap esnafımıza güvenmeli” dedi. Palandöken, kurban etinin derinin ziyan olmamasının hem dini hem ekonomik olarak önemine değinerek, "Bıçak alırken daha uygun fiyatlı diye kalitesiz bıçaklar alınmamalı. Kurban kesme vecibesinin en doğru şekilde yerine getirilmesi için kullanılan bıçak kadar tercih edilen kasap da çok önemli. Kurbanda eti daha verimli kullanmak için doğru kesim teknikleri bilen kasap esnafımız tercih edilmeli. Çünkü etin doğru şekilde kesilmesi eti daha lezzetli kılarken, etin saklama ve tazelik süresini artırır. Ayrıca israfın da önüne geçer” diye konuştu. Kurban derilerinin zayi edilmemesi için doğru kesim ve saklama teknikleriyle işlenmesinin önemine vurgu yapan Palandöken, “Kurban derisinin kaliteli ve işlenebilir olması için kesim işleminin özellikle usta kasaplar tarafından gerçekleştirilmesine ve derinin zarar görmemesine özen gösterilmelidir. Ayrıca deriler kesim sonrası hızlı bir şekilde temizlenmeli ve tuzlanmalıdır. Doğru kesilen ve saklanan derilerin kalitesi de artar. Deri sanayimiz için bu noktada bu derilerin önemi büyük. Bu derilerle ayakkabı, çanta, ceket, cüzdan, kemer gibi çok sayıda ürünün ihraç edilmesiyle döviz girdisi sağlanıyor. Kurbanlık hayvanın hem eti hem derisi zayi olmadan kesilmesi için bıçak, işinin ehli kasap esnafı ve kurallara uyulması kilit noktadır” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.