TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tatarlı Höyük

İLKHABER-Gazetesi - Tatarlı Höyük haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tatarlı Höyük haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana'da Tatarlı Höyük'te 4.000 yıllık kutsal yapı ve eserler keşfedildi Haber

Adana'da Tatarlı Höyük'te 4.000 yıllık kutsal yapı ve eserler keşfedildi

Adana'da Neolitik Çağ'dan Erken Roma Dönemi'ne kadar kesintisiz yerleşim yeri olan Tatarlı Höyük'te yürütülen kazılarda, Orta Tunç Çağı'na ait tabanı sıvalı ve kutsal olduğu düşünülen bir yapı gün yüzüne çıkarıldı. Ceyhan ilçesindeki Tatarlı Mahallesi'nde yer alan höyükte 17. sezon kazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi koordinesinde, Adana Büyükşehir Belediyesinin de sponsorluğunda devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında çalışmaların yıl sonuna kadar devam edeceği höyükte, bu sezon kazılar Helenistik dönem, Orta Demir Çağı, Orta ve Geç Tunç Çağı'na ait tabakalarda sürüyor. Tatarlı Höyük'teki kazılar, önemli tarihi buluntularla devam ediyor Höyükte yürütülen kazılarda, 8 metre uzunluğunda dış duvarı bulunan Orta Tunç Çağı'na ait mimari bir yapının iki mekânı ortaya çıkarıldı. Mekanlardan birinin sıvalı tabanında, önemli bir tanrıça kültünü sembolize eden kuzey Suriye etkisini taşıyan pişmiş toprak kadın figürüne ulaşıldı. Figürün bulunduğu mekânın üst seviyelerinde de yüksek sivri başlığı, kulaklarında küpesi, boynunda kolyesi ve belinde kemeri olan bronzdan bir adak çivisi açığa çıkarıldı. Adak çivisinin yapıyı kötülüklerden korumak amacıyla yerleştirildiği düşünülüyor. Kadın figürü ve bronz adak çivisi ile dikkat çekti Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Kazım Serdar Girginer, AA muhabirine, bu yıl çalışmaların 1. etabında yaklaşık 4 bin yıllık kutsal bir yapı bulduklarını söyledi. Yapının tabanının sıvalı olduğunu anlatan Girginer, "Mimari anlamda da tabanlarının özenle sıvanması, diğer buluntularla beraber bu yapının kutsal özellikte olduğunu öğrenebiliyoruz. Eserler de zaten özel eserler. Tatarlı Höyük'te, ilk defa Orta Tunç Çağı'na ait tabanı korunmuş böyle bir yapı açığa çıkardık." dedi. Girginer, kutsal yapının bulunduğu alanda ekibin kazılarını sürdürdüğünü belirtti. Yapıda önemli eserleri de gün yüzüne çıkardıklarını vurgulayan Girginer, şöyle devam etti: "Tabii kutsal yapıyla ilgili verilerin dışında buluntu açısından da önemli eserlerimiz bizimle buluştu. Bunlardan bir tanesi çıplak kadın figürü. Kuzey Suriye'de çok fazla ele geçen eserlerden bir tanesi. Tabii Suriye'yi günümüz sınırları gibi düşünmeyin. 4 bin yıl önceden bahsediyoruz. 4 bin 500 yıl önce çok büyük ve gelişmiş kentlerin olduğu bir coğrafya. Oradaki kentlerde olduğu Kilikya'da da bu eserler ele geçiyor. Bunun dışında bronz bir eserimiz var. Bu da kutsal veya idari yapılarda inşa edilmeden önce bu eserlerimiz temellerin altına gömülür. Eserin, o yapıyı koruyacağına inanılır. Koruyucu figürlerdir." Girginer, bölgedeki kazıların devam ettiğini ve alandan tarihe ışık tutacak yeni buluntuları gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.

Çukurova'nın tarihi zenginliği, Tatarlı Höyük kazısıyla gün yüzüne çıkıyor Haber

Çukurova'nın tarihi zenginliği, Tatarlı Höyük kazısıyla gün yüzüne çıkıyor

Çukurova'nın tarihi zenginliği, Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) adına Adana Büyükşehir Belediyesi ve Türk Tarih Kurumunun desteğiyle Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Tatarlı Höyük kazısıyla gün yüzüne çıkıyor. Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Tatarlı Mahallesi'nde yer alan, Hitit Kraliçesi Puduhepa'nın doğup büyüdüğü ve gençlik yıllarını geçirdiği belirtilen Tatarlı Höyük'teki kazılara, 2007 yılında başlandı. Höyükte sürdürülen sezonluk kazı çalışmalarında Tapınak Kompleksi, Yukarı Şehri koruyan sur sistemini ve kulesi ile bu alana ulaşımı sağlayan rampalı taş döşemeli Tören Yolu gibi tarihi kalıntılar açığa çıkarıldı, Kizzuwatna Devleti'nin en önemli kentlerinden Lawazantiya olduğunu kanıtlayan bulgulara ulaşılmaya çalışıldı. Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serdar Girginer, Seramiksiz Neolitik Çağ'dan Erken Roma'ya kadar iskan sunan Tatarlı'nın milattan önce ikinci bin yılda Hitit Dönemi'nde de "megapol" bir kent olduğunu söyledi. Girginer, buradan çıkacak her buluntunun Çukurova'nın tarihini aydınlatması açısından önemini dile getirdi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın tarihi değerlere verdiği önem, artarak sürüyor Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karala da, kentin tarihi zenginliğini gün yüzüne çıkaracak arkeolojik kazı çalışmalarına desteğini sürdürüyor. Adana tarihinin gün yüzüne çıkması ve turizm potansiyelinin güçlenmesi için çok sayıda projeye imza atan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 9 bin yıllık tarihin saklı olduğu Tatarlı Höyük Kazısı’na 2024 yılı için de destek verdi. Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serdar Girginer ile destek protokolüne imza atan Başkan Zeydan Karalar, "Yaklaşık 9 bin yıllık tarihiyle kentimizin en önemli arkeolojik alanlarından biri olan ve her yıl düzenli destek verdiğimiz Tatarlı Höyük Kazısı’na 2024 yılında da desteğimizi içeren protokolü imzaladık" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.