TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

# Taş Ocağı

İLKHABER-Gazetesi - Taş Ocağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Taş Ocağı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hatay'ın sorunları, milletvekillerine aktarıldı Haber

Hatay'ın sorunları, milletvekillerine aktarıldı

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, TBMM'de iktidar ve muhalefet partilerine mensup Hatay milletvekillerini ziyaretiyle ilgili ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti olan Hatay'ın, geçen yıl meydana gelen depremlerde tarihin en büyük yıkımlarından birini yaşadığını söyledi. "Asrın felaketi" olarak tanımlanan deprem sonrasında Hatay haklının küllerinden yeniden doğmanın gayretinde olduğunu ifade eden Öğünç, "Bu süreçte çevre ve doğal kaynaklarımız büyük tahribata uğradı. Deprem enkazı ve deprem sonrası acil yerleşim sorununun çözümü için, yeni sorunlar yarattık. Bu süreçte doğal yaşam alanları da zarar gördü. Bu sorunlara dikkat çekmek üzere kentimizin bazı milletvekillerini TBMM'de ziyaret ettik.  Burada verimli toplantılar gerçekleştirdik" dedi. Kentin 6 başlıktan oluşan sorunlarının masaya yatırıldığını dile getiren Öğünç, "Bu sorunlar; Korunan alanlarda taş ocağı sorunu, sulak alanların genel durumu ve hâlihazırda yaşanan güncel sorunlar, kaçak avcılık ve özellikle yabancı uyruklu kaçak avcı sorunu, mera ve ormanlık alanlardaki yapılaşmalar, kıyı kenar çizgisinde yasal olmayan yapılaşmalar, ekoturizm ve Hatay'ın toparlanması sonrasında gastronomi turizminden pay alabilmesi konusundaki önerilerden oluştu" ifadelerini kullandı. Öğünç, şunları kaydetti: "Bu süreçte muhtaçlıktan kaynaklanan geçici kullanımları anlamakla birlikte bu süreci puslu havada 'ileriye yatırım' olarak değerlendirenlerin de önüne set çekilmesi gerektiği inancındayız. Bu konuda gerek iktidar ve gerekse muhalefet milletvekilleri bize olan desteklerini dile getirdiler. İktidar vekillerimiz bu konuda gerekli girişimleri de başlattılar. Umuyoruz bu yok oluşun eşiğinden dönüşte, Hatay'ı, sonraki nesillere en az tahribat ile teslim ederiz. Hatay Tabiatı Koruma Derneği yöneticileri olarak bu konuda elimizden geleni yapacağız."

Hatay’daki taş ocaklarının çevresel etkilerini en aza indirmek için Abdullah Öğünç’ten öneriler Haber

Hatay’daki taş ocaklarının çevresel etkilerini en aza indirmek için Abdullah Öğünç’ten öneriler

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, son yıllarda hızla artan taş ocaklarının, il ekonomisi açısından önemli bir sektör haline geldiğini ifade etti. Ancak, bu taş ocakların gerekli çevresel hassasiyet ve ciddi bir planlama yapılmadan işletmeye açılmasının, birçok çevre sorununu da beraberinde getirdiğini bildiren Öğünç, sürdürülebilir taşocağı işletmeciliği için bazı önemli önerilerde bulundu. Öğünç, öncelikle dağların ve tepeliklerin sağlıklı bir çevre için kritik işlevler yerine getirdiği bilinci oluşturulması gerektiğine dikkati çekerek, ayrıca yeni açılacak her taşocağı ve maden için gerçekçi ÇED raporlarının hazırlanması ve buna göre işletme izini verilmesi gerektiğini vurguladı. Örneğin, Hatay Dağ Ceylanı yaşama alanları veya Gölbaşı Gölü'nün yakın çevresi gibi kritik türlerin ve habitatların bulunduğu alanlarda taş ocakları açılmasının sakıncaları olduğunu dile getiren Abdullah Öğünç, şunları kaydetti: "Taş ocakları ve madenlerin bitki örtüsü tahribatının ve kritik tür kaybının en az olacağı alanlara yönlendirilmesi gerekir. Ayrıca, her işletmenin toz ve gürültü yayılmasını en aza indirecek tedbirler almasının zorunlu hale getirilmesi ve bu durumun denetlenmesi yapılmalı. Yerleşim yerlerinin çok yakınına taş ocakları ve madenler açılmamalı, bölgedeki insanların rahatı, huzuru ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına saygı gösterilmeli. İşletme süresince yöredeki çiftçiler ve hayvancılık yapanların uğrayacağı zararların da işletme maliyetine dâhil edilmesi ve tazmin edilmesi gerekir. Bununla birlikte işletmeye kapatılan taş ocakları doğal peyzaja uygun düzenlemelerle rehabilite edilmeli. İşletmesini rehabilite etmeyen bir taş ocağı veya madenin başka bir yerde işletme ruhsatı alması engellenmeli. Korunan alanlarda yeni taş ocakları ve madenlere izin verilmemeli ve mevcut olanlar da kapatılmalı."

Defne'de taş ocağı için yapılan patlamalar, vatandaşlarda tedirginlik yarattı Haber

Defne'de taş ocağı için yapılan patlamalar, vatandaşlarda tedirginlik yarattı

Geçtiğimiz hafta sonunda Hatay’ın Defne ilçesi Dursunlu Mahallesi’ndeki dağlık alana kurulacak olan taş ocağı bölgesinde dinamitle patlatma gerçekleştirildi. Haber verilmeden gerçekleştirilen patlama, depremi yaşayan mahalle sakinleri arasında paniğe neden oldu. Patlamayı hisseden vatandaşlar, haber verilmeden gerçekleştirilen patlamalara tepki gösterdiler. “Depremi yaşadığımız için insanlar ürküyor” Patlamanın deprem etkisi oluşturduğunu belirten depremzede Yılmaz Kireçdağ, “Şu dağın arka tarafında patlama oldu. Buradan da hissedildi. Patlama deprem etkisi oluşturdu. Buradan 3 km uzaklıkta, bu dağın arka tarafında oldu. Korkma değil de depremi yaşadığımız için insan ürküyor” dedi. “O kadar şiddetli bir patlama ve sarsıntı oldu ki deprem olduğunu zannettik” Patlamanın etkisiyle sallandıklarını ifade eden Mehmet Bereketoğlu, “Patlamayı baya şiddetli hissettik. Bilinçsizce dinamit patlatılmış. Yıllardan beri burada taş ocağı var ama böyle bir patlama gördük. Patlama çok şiddetli oldu ve yer sallandı. Zaten deprem etkisini atlatmamışken o kadar şiddetli bir patlama ve sarsıntı oldu ki deprem olduğunu zannettik. Sesin sonra dağın arka tarafından geldiğini hissedince biraz rahatladık. Çok şiddetli bir patlamaydı. Burada çok patlamalar oldu ama bu öyle bir patlama değildi. Patlamanın; sesi, şiddeti ve sarsıntısı baya büyüktü ve tedirgin olduk” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.