TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#taş bebek

İLKHABER-Gazetesi - taş bebek haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, taş bebek haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çukurova’da taş sanata dönüşüyor Haber

Çukurova’da taş sanata dönüşüyor

Çukurovalı kadınlar taşı sanata dönüştürüyor, tahtalardan kalıplar çıkarıp renkli dünyalar yaratıyor. Atatürk Kadın Yaşam Köyü’nde verilen meslek ve hobi kurslarıyla hem aile bütçesine destek verilirken hem de kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Türk sanatları yaşatılıyor. Çukurova Belediyesi Tesisler Müdürlüğü'ne bağlı Atatürk Kadın Yaşam Köyü’nde açılan “Taş Bebek Yapımı” ve “Tokat Tahta Baskı” kursları büyük ilgi görüyor. Taş bebekler görenleri hayran bırakıyor Çoğunlukla geleneksel kıyafetler içindeki Anadolu insanının tasvir edildiği, doğadaki, çevremizdeki çakıl taşlarından üretilen taş bebek yapımı kursu, görenleri hayran bırakıyor. Taşlar sanat eserine dönüşüyor Taş bebek yapımı kurslarında üretilen bebekler, taş motifli biblolar, süs eşyaları, geri dönüşüm yoluyla birer sanat eseri haline getiriliyor.  Farklı dekor ve eşyaları süsleyen renkli kıyafetleri, sevimli yüz hatları, ilginç desenleriyle ortaya çıkan ürünler, burada değerli sanat eserine dönüşüyor. 650 Yıllık el sanatı 650 yıllık geleneksel el sanatlarından olan ve unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri, Tokat Tahta Baskı kursunda tahta parçalarından model kalıpları oluşturmayı ve bunları tekstil ürünlerine renkli baskılar yapmayı öğrenen kadınlar, hayal güçlerini ve becerilerini birleştirerek görülmeye değer eserler ortaya çıkarıyor. “Çukurova Belediyesi de kültür ve sanatı yaşatmak, kadınlara yeni iş imkanları sunmak adına çok önemli hizmetler sunuyor” Kültür Bakanlığı Unutulmaya Yüz Tutmuş Sanatlar Öğretmeni Meltem Koyunoğlu, Rusların matruşkası dünya çapında tanındığına işaret etti. Koyunoğlu, “Bizim taş bebeklerimizin ve Tokat Tahta Baskı sanatının da öğrenilmesi ve Rusların matruşkası gibi tanıtılıp gelecek kuşaklara aktarılması gerek. Bu bağlamda Çukurova Belediyesi de kültür ve sanatı yaşatmak, kadınlara yeni iş imkanları sunmak adına çok önemli hizmetler sunuyor” dedi.

Hatay depremzedelerine yönelik 'Taş Bebek' kursu açıldı Haber

Hatay depremzedelerine yönelik 'Taş Bebek' kursu açıldı

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkımın en çok olduğu yer Hatay’da yaklaşık 25 bin insan vefat etmişti, binlerce bina yerle bir olmuştu. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depreme İskenderun ilçesi İsmet İnönü Mahallesi’nde yakalanan 42 yaşındaki Çiğdem Fakı'nın, depremde evi ve el sanatları atölyesi ağır hasar aldı. Fakı, İskenderun'un Mustafa Kemal Mahallesi’nde açılan bir vakıfta afetzede kadınlara ‘Taş Bebek’ yapımı eğitimi vermeye başladı. Kısa sürede ilgi odağı olan kursta Fakı, 33 depremzede kadına eğitim veriyor. 12 yıldır el sanatları eğitimi veren Fakı; depremzede kadınları sanatla buluşturarak, daha iyi hissetmelerini ve sosyalleşmelerini sağlıyor. Doğadan toplanan taşlar, afetzede kadınların elinde adeta sanat eline dönüşüyor. Kurs sayesinde kadınların depremin olumsuzluklarından kurtulduğunu belirten Fakı, tutkal ve silikonla yapıştırdıkları taşları seramik hamuruyla kaplayıp boya ve vernikle süsleyerek yöresel kıyafetli bebeklere dönüştürdüklerini söyledi. “Taş bebek; hanımlarımızın dikkatini çeken ve bize ekonomik anlamda katkı sağlayan bir meslektir” Unutulmaya yüz tutmuş ve el sanatı olan taş bebek yapımıyla ilgili kurs açan eğitimci Fakı, “6 Şubat depreminde İskenderun'daydık. Depremin yıkıcı etkilerini herkes gibi bizler de hissettik. Çalışma alanlarımız, atölyelerimiz hepsini depremle birlikte ağır hasar almış bir şekilde kaybettik. Bu süreç biz hanımları, çalışmalarımızı çok kötü etkiledi. Toparlanmamız hala devam ediyor. 12 yıldır Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yaşarken taşlardan yola çıktım. Kurslara giderek kendimi geliştirdim. Geleneksel el sanatları benim ilgi alanımdır. Taş bebek üzerine yoğunlaştım. Taş bebek; biz hanımlarımızın da dikkatini çeken ve bize ekonomik anlamda katkı sağlayan bir meslektir. Bunu kurslarımızda gönüllülük bazında ilerletiyoruz. Taş bebeklerimiz doğadan topladığımız taşlarla ve materyallerle gerçekleştiriyoruz. Taş bebeklerimiz binlerce yıllık geçmişe sahip geleneksel birer sanatımızdır. Mezarlardan çıkartılmıştır. Türkülere, ninnilere, masallara ve hikayelere konu olmuştur. Dört taş ve hamur seramiğinden yapılır. Biz bu mesleği icra ederken aslında dört sanatı da birlikte yapıyoruz. Bu sanatlarla; terzi, ressam ve de vücuduna şekil verirken heykeltıraş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Çok sayıda taş bebek toplayan Antalyalı koleksiyoncu Haber

Çok sayıda taş bebek toplayan Antalyalı koleksiyoncu "müze kafe" açmayı hedefliyor

ANTALYA (AA) - FATİH HEPOKUR - Antalya'da yaşayan Tülay Saydam Çalım'ın 5 yıldır yurt içinden ve farklı ülkelerden hobi amaçlı topladığı taş ve porselen bebekler zengin bir koleksiyona dönüştü. Antika düşkünü aileden gelen Çalım, Türkiye'de farklı şehirlerin yanı sıra Asya ve Avrupa'da birçok ülke gezdi. Gittiği şehirlerdeki yöresel kıyafetli taş ve porselen bebeklere merak saran Çalım, bu bebekleri hobi amaçlı satın almaya başladı. Beş yıldır taş ve porselen bebek toplayan Çalım, zengin bir koleksiyona sahip oldu. Evini, ofisini ve yazlığını süsleyen taş ve porselen bebeklere adeta gözü gibi bakan Çalım, güne de koleksiyonundaki bebeklerin temizliği ile başlıyor. Çalım'ın koleksiyonunda Asya, Avrupa ve Kızılderili kültürünü yansıtan, 60 yılı aşkın eski tarihli taş ve porselen bebekler de yer alıyor. Bebekler, pürüzsüz porselen cildi, camdan renkli gözleri, gerçekçi saçları ile dikkati çekiyor. Dönemin modasını da yansıtan yerel giysilerle bezeli bebekleri yaşadığı her noktada bulunduran Çalım, koleksiyonunu başka kişilerin de görmesi için "müze kafe" açmayı hedefliyor. - Koleksiyonun en eskisi 1960 yılından Tülay Saydam Çalım, AA muhabirine, antika ürünlere merakının ailesinden geldiğini söyledi. Bebek oyuncaklara ilgisinin ise çok eski olduğunu dile getiren Çalım, "İnsanlar genelde gittikleri ülkelerde, şehirleri, kenti gezerler, ben antikacıları, eskicileri geziyorum. Topladığım taş ve porselen bebekler zamanla zengin bir koleksiyona dönüştü. Koleksiyona karar verdikten sonra son 5 senedir yoğun olarak bunları topluyorum." dedi. "Ülke bebekleri" ismini verdiği koleksiyonunda, 1960'tan 1990'lı yıllara kadar yapılan binlerce taş ve porselen bebek olduğunu anlatan Çalım, "Dünyanın birçok yerinden taş bebek topluyorum. Asyalı ve Kızılderili bebekler daha çok hoşuma gidiyor. Boy boy farklı farklı en küçüğünden en büyüğüne kadar hepsini çok seviyorum. Maddi değerleri benim için hiç önemli değil, hiçbirini ayırt etmiyorum. Burada herhangi bir bebeği başka bir objeyle birleştirip bir hikaye yaratmayı da seviyorum." ifadelerini kullandı. - "Bu bebekler bana pozitif enerji veriyor" Koleksiyonuna her geçen gün yeni bebekler kazandırmaya devam ettiğini anlatan Çalım, şöyle konuştu: "Bu bebeklerin bana pozitif enerji verdiğine inanıyorum. Müze kafe gibi bir yer açmak istiyorum. Oraya gelenler de çayını yudumlarken bu güzelliği yaşasın istiyorum. Şu an iş yerim, evim ve yazlığımda yaklaşık 7 bin taş bebeğim var. İş yerime gelen müşterilerim bebekleri görünce çok şaşırıyorlar, çok hoşlarına gidiyor. Artık bunların üretimleri yok. Sürekli meraklıları arasında el değiştiriyor. Yeni bir bebek eklemek için dünyanın dört bir yanında taş bebeklerin izini sürüyorum. Gerçekten zorlu bir süreç ama bir şekilde de olsa başardığımı düşünüyorum." Anne Emine Saydam da ailece eski eşyaları çok sevdiklerini söyledi. Bebekler konusunda kızına yardımcı olduğunu belirten Saydam, kendisinin daha çok antika mutfak eşyası, mobilya ve giysileri sevdiğini dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.