TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#tarım işçileri

İLKHABER-Gazetesi - tarım işçileri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, tarım işçileri haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çukurova'da aşırı sıcaklar hem ürünleri hem de mevsimlik işçileri olumsuz etkiliyor Haber

Çukurova'da aşırı sıcaklar hem ürünleri hem de mevsimlik işçileri olumsuz etkiliyor

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova'da aşırı sıcaklar, hem ürünleri hem de tarım işçilerini olumsuz etkiliyor.Pamuktan buğdaya, çeşitli sebzelerden meyvelere çok sayıda ürünün yetiştirdiği Çukurova'da 40 dereceyi aşan sıcak hava etkili oluyor. Karpuz, kavun, domates ve biber gibi ürünlerin toplanması için mevsimlik işçilerin mesaisini sürdürdüğü Çukurova'da ayçiçeğinde de hasada yaklaşıldı.Ekimi yapılan pamuk tarlalarında da çapa işlemlerinin sürdüğü ovadaki aşırı sıcaklar, hem çalışanları hem de büyük emekle yetiştirilen ürünleri etkiliyor. "Sıcaktan dolayı bitki strese giriyor" Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak,  bu yıl Haziranda olağanüstü sıcak yaşadıklarını söyledi. Sıcaktan narenciye, domates ve biber ürünlerinin zarar gördüğünü ifade eden Yeşilyaprak, "Sıcaktan dolayı bitki strese giriyor. Hayatını idame ettirmek için üzerindeki yükü yani meyvesini silkeliyor. Narenciye ağaçlarında bırakınız sadece meyve dökümünü, yapraklarda bile büzüşmeler var, yapraklarda bile kurumalar söz konusu." diye konuştu. Güneşin karpuz ve kavunlarda çürümeye neden olduğunu belirten Yeşilyaprak, henüz büyüme aşamasındaki pamuğun ise sıcağı sevdiği için zarar görmediğini anlattı. Yeşilyaprak, ürünlerin zarar görmesi nedeniyle verimde düşüşler olabileceğini dile getirdi. Ayçiçeği de sıcaktan etkilendi Çukurova ilçesi Salbaş Mahallesi'nde 200 dönüm ayçiçeği eken üretici Abdullah Kaçar da bu ürünün susuz tarlada ekilebilme özelliğiyle tercih edildiğini söyledi. Yörede aşırı sıcakların ayçekirdeğinin dolduğu "kelle" denilen kısmın büyümesini durdurup küçük kalmasına neden olduğunu anlatan Kaçar, bunun da verimi etkileyeceğini belirtti. Ürünün hasadının yaklaştığını ifade eden Kaçar, şöyle konuştu: "İlkbaharda yağışlar çok güzeldi ama haziran ayında mevsim normallerinin üzerinde bir sıcak olduğu için hasatta sıkıntı bekliyoruz. Mahsulde bayağı bir verim kaybı olacak. Bu zamana kadar haziran ayında böylesi sıcak hava dereceleri görülmemişti. Bu da mahsulü yaktı. Her yıl dönümde 300-400 kilogram aldığımız verimin bu yıl 100 ile 150 kilogram arasında olacağını tahmin ediyoruz."  İşçilerin sıcak havada mesaisi sürüyor Pamuk tarlasında çapa yapan işçilerden Gülbahar Canbolat, sıcak havada çalışmanın kendilerini zorladığını belirtti. İşçilerden Cuma Karal da bu yıl sıcak hava ve nem nedeniyle adeta nefes alamadıklarını, şapka takarak güneş ışınlarından korunmaya çalıştıklarını anlattı. Ailesiyle Şanlıurfa'dan gelen Mehmet Örçin de 30 yıldan bu yana çalıştığını ve bu yılki gibi bir sıcağı daha önce hiç yaşamadığını sözlerine ekledi.

Aksaray'da tarım işçilerine özel sinema keyfi Haber

Aksaray'da tarım işçilerine özel sinema keyfi

Tarım arazilerinde çalışmak için Aksaray’a gelen tarım işçileri kendilerine özel hazırlanan çadırda sinema keyfini yaşadı. Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’a tarım arazilerinde çalışmak için gelen Şanlıurfalı tarım işçilerine Sultanhanı Kaymakamlığı tarafından özel bir program hazırlandı. Sultanhanı İlçe Kaymakamı Abdullah Melikoğlu, ilçeye gelen mevsimlik tarım işçilerini ziyaret ederek önce onların sorunlarını ve ihtiyaçlarını yerinde dinledi. Kurum müdürleri ile birlikte gerçekleştirilen ziyarette çadırlarda yaşayan vatandaşlarla samimi bir sohbet gerçekleştirildi. Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu şartlar altında çalıştıklarını belirten Kaymakam Melikoğlu, “Devlet olarak onların yanındayız ve her türlü desteği sağlamak için buradayız” dedi. Ziyaret sırasında tarım işçilerinin yaşam şartları hakkında bilgi alan Melikoğlu, çözüm önerilerini de değerlendirdi. Bu anlamlı ziyaretin ardından çocuklara yönelik sinema etkinliği programı gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında çocuklar, açık hava sinemasında film izleme keyfi yaşadı. Çocukların mutluluğu yüzlerinden okunurken, etkinlik hem işçi aileleri hem de organizasyon ekibi tarafından büyük takdir topladı. Program, çocuklara dağıtılan hediyeler ve yapılan ikramlarla sona erdi. Kaymakam Melikoğlu ve beraberindeki heyet tarım işçilerine yönelik hizmetlerin artarak devam edeceğini söyledi.

Tarım işçilerinin çocukları okumak yerine anne ve babaları gibi tarlada çalışmak zorunda kalıyor Haber

Tarım işçilerinin çocukları okumak yerine anne ve babaları gibi tarlada çalışmak zorunda kalıyor

Uçsuz bucaksız tarım arazilerine sahip Adana’ya her sene binlerce işçi başka kentlerden geliyor ve tarıma istihdam sağlıyor. Şanlıurfa’dan Adana’ya gelerek tarım sektöründe çalışan tarım işçileri, okul çağındaki çocuklarıyla birlikte yaz kış demeden tarlalarda hasat yapıyor. Tarlalarda kurdukları çadırlarda barınan ve tarım sektörüne ciddi şekilde katkı sağlayan Şanlıurfalı tarım işçileri, çocukları da okula gitmek yerine tarlada çalışıyor. Tarlalarda aileleriyle birlikte çalışan çocuklar ise okumak istediklerini ve hayalleri olduğunu söyledi. "Okusam asker ya da polis olurdum" Ailesiyle birlikte tarlada çalışan çocuklardan Yusuf Şimşek (14), "Okula gitmiyorum. 5 yıl önce okulu bıraktım. Yazmayı biliyorum, okumayı bilmiyorum. Günlük 50-60 lira kazanıyorum. Yaşım büyüdükçe para artacak. Ailecek burada çalışıyoruz. Küçük kardeşim var 4 yaşında. O da okula gitmiyor ama ben büyüyünce okula gidip onu okutacağım. Soğan bitince portakala gideceğiz sonra karpuza gideceğiz. Nerede iş varsa oraya gideceğiz. Okusam ya asker ya polis olurdum. Şimdi tarım işçisi oldum" dedi. "Çocuklar okuma gitmek istiyor" Tarım işçilerinin elçisi Gülçin Hanter, “Çocuklar okula gitmiyorlar. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Çocukları aileler kendileriyle birlikte süründürüp getiriyor. Bu çocuğu çadırda bıraksa suya girer sonrada boğulur. Bizim Çukurova bir iş alanıdır. Çukurova’da tarım işçileri için barınma alanları istiyoruz. Eğitim alanı olsun ve çocukları güvenle bırakabilelim istiyoruz. Bu aileler 4-5 ay daha kalacaklar. Çocuklar okuma gitmek istiyor” ifadelerini kullandı. 9 çocuğuyla birlikte tarlaya çalışmaya gelen Eyüp Yörük, “Çocuklarımla birlikte burada çalışıyoruz. Biz Şanlıurfa’dan buraya geldik. Biz tatildeyiz şu anda. Çadırda kalıyoruz. Çocuklar okula gitmiyor. Göndermek istiyoruz ama gönderemiyoruz. 8 tane çocuğum var gitmiyorlar okula” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.