TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarihi Eserler

İLKHABER-Gazetesi - Tarihi Eserler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarihi Eserler haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tunceli Müzesi ekipleri, kültürel varlıkların tespit ve tescili için sahada Haber

Tunceli Müzesi ekipleri, kültürel varlıkların tespit ve tescili için sahada

Sarp dağların arasında yer alan Tunceli, doğal güzelliklerinin yanı sıra Pertek Kalesi, Sağman Külliyesi, İn Delikleri, Ergen Kilisesi, Tağar Köprüsü gibi tarihi yapılarıyla da dikkati çekiyor. Geçmişte pek çok medeniyete ev sahipliği yapan kentte, binlerce yıllık köprüler, kaleler, çeşmeler, kiliseler, höyükler ve mezar taşları bulunuyor. Tunceli Müzesi ekipleri de bölgedeki kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması için çalışma yürütüyor. Haftanın belirli günlerinde araziye çıkan Müze Müdürü Kenan Öncel ile müzede görevli arkeolog Özgür Şahin, Selçuk Gündü, sanat tarihçi Semra Çağlayan ve Ali Haydar İmre, il merkezi ile 7 ilçedeki kültürel varlıkları inceleyip son durumlarıyla ilgili bilgi sahibi oluyor. Bazı eserleri tescilleyip turizme kazandıran ekipler, definecilik ve kaçak kazı faaliyetlerine karşı bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor. Güvenlik güçleriyle ortak hareket ediyorlar Jandarma ve emniyetle ortak hareket eden müze görevlileri, çeşitli sebeplerle tahrip olan tarihi eserleri de müzeye getiriyor. Gerekli restorasyon ve konservasyon işlemleri yapılan eserler, müzenin vitrinlerinde sergileniyor ya da depolarda muhafaza altında tutuluyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, Tunceli'nin her geçen gün daha çok turisti ağırlamaya başladığını söyledi. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu öncülüğünde turizm çalışmalarına devam ettiklerini belirten Ulaşoğlu, "Müzemizle alanda başlattığımız çalışmalarla tarihi ve kültürel varlıklarımızın tespit ve tescilini yapıyoruz. Bu çalışmalar sırasında da kentimizde çeşitli dönemlere ait bulgularla karşılaşabiliyoruz. Bu bakımdan ilimiz sadece doğal zenginlikleriyle değil, tarihi varlıkları ve kültürel değerleriyle de ön plana çıkıyor." dedi. "Bilinçsiz ve gizli yapılan kazılar kültürel mirasa zarar vermektedir" Ulaşoğlu, kentteki tescilli varlık sayısının 200'ü geçtiğini ve çalışmaların aralıksız devam ettiğini anlattı. Müze ekiplerinin sürekli sahada olduğuna dile getiren Ulaşoğlu, "İlimizde insanların kaçak kazıya yönelmesi nedeniyle bazı problemler yaşanıyor. Bu tür durumlar ilimizin tarihi ve kültürel değerlerini tahrip etmektedir. Bilinçsiz ve gizli yapılan kazılar kültürel mirasa zarar vermektedir." ifadelerini kullandı. Ulaşoğlu, Tunceli'de Akkoyunlulardan kalma mezar taşlarının bulunduğunu belirterek, "Çalışmalarımız sırasında çoğu at, koç ve koyun biçimli mezar taşlarının tahrip olduğunu ve iyi korunamadığını fark ettik. Bir kenara atılmış olan mezar taşlarını müzemizde muhafaza altına almaya çalışıyoruz ayrıca bu mezar taşlarının konservasyon ve restorasyon işlerinin yapılmasını sağlıyoruz." diye konuştu.

Survivor Ünlüsü Yiğit Alp Poyraz, tarihi eserlerin iade edilmesi için çağrı yaptı Haber

Survivor Ünlüsü Yiğit Alp Poyraz, tarihi eserlerin iade edilmesi için çağrı yaptı

Bir televizyon kanalında yayınlanan Survivor programı ile ünlenen Yiğit Alp Poyraz'ın, Bodrum'dan İngiltere'ye kaçırılan tarihi eserler ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma binlerce beğeni ile destek geldi. Poyraz, Anadolu'dan götürülen eserlerin ait olduğu yerlerde sergilenmesi gerektiğini vurguladı. Dünya'nın Yedi Harikası'ndan biri sayılan Halikarnas Mozolesi'nde 1856-1857 yıllarında kazılar yapan İngiliz araştırmacı Charles Thomas Newton, kazı sırasında bulduğu kabartmaları, Mausolos ve Artemisia'nın heykellerini, dört atlı arabanın parçalarını İngiltere'ye götürdü. Bir buçuk asırdan fazla zaman önce Bodrum'dan kaçırılan ve British Museum'da sergilenen bu eserlerin geri getirilmesi için zaman zaman girişimlerde bulunulsa da henüz bir sonuç alınamadı. Bodrum'da büyüyen ve Survivor'da iki kez Bodrum'u temsil eden Yiğit Alp Poyraz, geçtiğimiz günlerde yaptığı Londra seyahatinde gittiği British Museum'da gördüğü eserlerle ilgili bir paylaşım yaparak konuyu bir kez daha gündeme getirdi. İngiltere'ye kaçırılan tarihi eserlerin ait olduğu topraklarda sergilenmesi gerektiğini vurgulayan Poyraz'ın paylaşımı takipçilerinden binlerce destek aldı. Poyraz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları dile getirdi: "Kral Mausolos doğduğu toprakları özlemiş, Bodrum'a dönmek istiyor. Anadolu'dan ve diğer topraklardan kaçırılan eserler ait oldukları coğrafyalarda sergilenmeli. Sömürgeci zihniyeti bitmeli. 'Özel izin' ile ya da çalınarak alınan binlerce tarihi eser British Museum odalarında. Müzeyi gezerken hem çok hüzünlendim, hem çok sinirlendim. Toprağımızın eserleri, dünyanın yedi harikasından biri orada sergilenirken, Bodrumumuzda ise yalnızca Mozole'den arta kalan kırık sütunları ve mermer blokları görebilirsiniz." Poyraz'ın paylaşımının altına çok sayıda destek yorumu gelirken, ünlü oyuncu Cemal Hünal ise yaptığı yorumda, "Bunu yazdığım için üzgünüm Poyraz ama İngilizler götürmeseydi bunlar geride kalmazdı" diyerek, kültürel mirasın korunması konusunda ülkedeki bilinç eksikliğine dikkat çekti.

Hatay'da deprem sonrası ortaya çıkan gizemli sütun merak konusu oldu Haber

Hatay'da deprem sonrası ortaya çıkan gizemli sütun merak konusu oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’ın yüzlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Depremle birlikte binaların altında gizlenen tarihi eserler ve yapılar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Antakya ilçesi Sofular Mahallesi’nde 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan 2 buçuk metre uzunluğunda, 70 santimetre çapındaki devasa sütun vatandaşların dikkatini çekti. Vatandaşlar tarafından yapılan araştırmalarda 2 bin yıllık bir yapı olduğu düşünülen sütun için resmi kurumlara gerekli başvurular yapıldı. Merak uyandıran sütunun geçmişinin ortaya çıkmasını isteyen bölge halkı, devasa yapının koruma altına alınmasını talep ediyor. “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu” Ağır hasarlı bina altında bulunan sütunun araştırılmasını istediklerini dile getiren Yahya Kırkıcı, “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu. Bu sütunu biz çocukluğumuzdan beri biliyoruz. Hatta; babalarımız ve dedelerimiz de biliyor. Bina da ağır hasarlı olduğu için bu sütunun araştırılmasını istiyoruz. Gerekirse koruma altına alınmasını talep ettik yetkililerden. Hatay Müze Müdürlüğü’ne de bildirdik. Boyutu; 2 buçuk metrelik bir taş, çapı da tahminimce 70 santimetre gelir. Gayet büyük duruyor” dedi. “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk” Çocukluğundan beridir taşın üzerinde oyun oynadıklarını dile getiren Kırkıcı, “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk. Şimdi bina da ağır hasarlı olduğundan sütun koruma altına alınsın dedik. Birkaç arkeolog arkadaşa da gösterdik. Baktıklarında mazisinin bayağı eski olduğunu söylediler. Tahminimce 2 bin yıllık varmış, ben çok anlamıyorum. Umarım yetkililer araştırırlar ve önlem alırlar. Bu taşın bulunduğu yapının altında kuyu da var. Mahallemizde tarihi eserler var, bu eserlerin üzerine binalar yapıldı derken hepsi kayboldu” ifadelerini kullandı.

Hatay'da restore edilen vakıf eser sayısı 59'a yükseldi Haber

Hatay'da restore edilen vakıf eser sayısı 59'a yükseldi

Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Hatay'da, depremler nedeniyle yerle bir olan yapıların arasında vakıf eserler de yer alıyor. Bu kapsamda, Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki 105 tescilli eserden 71'i, ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı.Depremlerde orta hasar alan 10 eserin daha eklenmesiyle 81'e ulaşan vakıf eserleri, yeniden ihya ve inşa edilmek üzere restorasyon sırasına alındı. Bu kapsamda, çalışmaları devam eden 56 vakıf eserine 3 kültür varlığı daha eklenerek sayı 59'a yükseldi. "59 eserde çalışmalarımız devam ediyor" Hatay Valisi Mustafa Masatlı, tarihi yapıların, toplum kimliğinin bir parçası olduğunu söyledi. Bu anlamda depremlerde zarar gören tarihi eserlerin de yeniden ihyası ve inşası için çalışmalarının aralıksız sürdüğünü anlatan Masatlı, şöyle devam etti: "Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, bizim daha önce tespitini yapmış olduğumuz 81 eserimizde hasar olmuştu. Bu hasar alan eserlerimizden Habib-i Neccar Camisi, Ulu Cami, Rum Ortodoks Kilisesi, Sarımiye Cami, Hünkar Mescidi gibi 56 eserimizde restorasyon çalışmaları başlamıştı. Son yapılan çalışmalarla birlikte buna, Ağa Cami, Depruz Mescidi ve Koçören-Şeyh Kasım Makamı restorasyonunu da eklemiş olduk ve bunları da ekleyince 59 eserimizde bu manada çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor." Masatlı, yakın zamanda kentin sembollerinden biri olan Hünkâr Mescidi'nin restorasyon çalışmalarını tamamladıklarını ve ibadete açtıklarını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.