TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#tarihi eser

İLKHABER-Gazetesi - tarihi eser haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, tarihi eser haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mersin Tarsus’ta mezarlıkta defin yeri kazarken kırılan küpten bin 100 adet gümüş sikke çıktı Haber

Mersin Tarsus’ta mezarlıkta defin yeri kazarken kırılan küpten bin 100 adet gümüş sikke çıktı

Mersin’in Tarsus ilçesinde dün meydana gelen ilginç olayda, trafik kazasında hayatını kaybeden bir kişinin mezarının kazılması sırasında tarihi eserler bulundu. Mezarlıkta yapılan kazı sırasında kırık bir seramik küp ve 1100 adet gümüş sikke ortaya çıktı. Durumun jandarmaya bildirilmesinin ardından bölge güvenlik çemberine alındı ve eserler Müze Müdürlüğü yetkilileri tarafından alındı. KAZI SIRASINDA TARİHİ ESERLER ORTAYA ÇIKTI Olay, Tarsus’un Yunusoğlu Mahallesi’ndeki mezarlıkta yaşandı. Nuri Kavas’ın (26) trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, ailesi ve mahalle sakinleri defin işlemi için mezarın açılması sırasında toprak kazarken tarihi eserlerle karşılaştılar. Çalışmalar sırasında bir seramik küpün yanı sıra, bin 100 adet gümüş sikke bulundu. Mahalle sakinlerinin ihbarı üzerine, bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi. Jandarma, mezarlık alanını güvenlik çemberine alarak, olayla ilgili olarak Mersin Müze Müdürlüğü’ne haber verdi. Müze yetkilileri ve jandarma gözetiminde yapılan kazıda, sikke ve seramik küp çıkarıldı ve eserler müzeye teslim edildi. Yunusoğlu Mahallesi Muhtarı İzzet Gökler, yaşananları şöyle anlattı: "Dün trafik kazasında hayatını kaybeden bir vatandaşımızın mezarını kazdırdık. Kepçe toprak kazarken, sikke denilen bir tarihi eser çıktı. Biz de hemen güvenlik güçlerine haber verdik. Güvenlik güçleri ve müze yetkilileri toprağı eleyerek tüm eserleri çıkardılar. Bin 100 adet sikke bulundu." Olayın ardından Kavas’ın defin işlemi gerçekleştirildi ve mezarlıkta bulunan tarihi eserler, Mersin Müze Müdürlüğü tarafından alınarak korunmaya alındı.

Tarsus'un yurt dışına kaçırılan 1000 heykelciği Haber

Tarsus'un yurt dışına kaçırılan 1000 heykelciği

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Tarsus’a Değerler Katanlar Kurulu (TADEKA) binası, Yumuktepe ve Tarsus Gözlükule’de yapılan kazıların buluntuları sonucunda geçmişi Proto-Kalkolitik ve Neolitik çağa kadar uzandığı değerlendirilen kentin tarihi eserlerinin nasıl yurt dışına kaçırıldığına ilişkin sunuma ev sahipliği yapacak. Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Haluk Uygur, eski çağlardan itibaren birçok medeniyetin etkisinde kalmış, Hititlerden başlayarak, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi pek çok uygarlığın izlerini taşıyan Mersin'in zengin tarihi ve kültürel mirası ile ilgili dikkat çeken sunum gerçekleştirecek. Dr. Uygur, yarın 17.30'da başlayacak olan konferansta, çevresindeki arkeolojik alanlar ve antik kentlerin önemine değinerek, Fransız ve İngiliz tarihçiler Victor Langlois ile William Baker tarafından Mersin'in Tarsus ilçesinden bin heykelciğin kaçırılma hikâyesini anlatacak. Dr. Haluk Uygur, etkinlik öncesi ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, çok sayıda tarihi eserin, geçmişte ülkemizden yurt dışına yasal olmayan yollarla götürüldüğünü belirterek, "Şunu hiç tereddüt etmeden söyleyebilirim ki, ülkemizde tarihi eseri en çok talan edilen ve en fazla tarihi eseri yurtdışına kaçırılan kent Tarsus'tur. Tarsus'un en büyük hırsızları da Victor Langlois ve William Baker'dir. Bunlar, Fransa ve İngiltere için Tarsus'da görev yapmışlar, istihbarat toplayıp, bombalar patlatarak kaçak kazı yapmışlar, yaklaşık 1000 adet heykelciği yurt dışına taşımışlar" dedi. "Kaçırılan eserlerin yurda geri getirilmesi için ilk ışığı yakmak gerek" Victor Langlois ve William Baker'in, yaptıklarını 'vatanseverlik edasıyla' 1852 ve 1853 yılında kitap haline getirdiklerine değinen Uygur, "Bu kitaplar o yıllarda onları Fransa ve İngiltere'de kahraman yapmış. Ama Ayşe Ateşoğlu ile birlikte 170 yıldır çevrilmemiş bu kitapları Türkçe’ye kazandırınca, hırsızlıkları ve tarihi eser düşmanlıkları da istihbarat faaliyetleri gibi ortaya çıktı. Bizim görevimiz ise, kitapları Türkçe'ye kazandırmakla bitmiyor. Kaçırılan bu eserlerin yurda geri getirilmesi için ilk ışığı da yakmak gerek" ifadelerini kullandı "Ülkemizdeki nadide eserler, geri getirilmeli" Tarsus'ta vereceği konferansta, eserlerin yeniden Tarsus'a getirilmesini konu edeceğini vurgulayan Uygur, şunları kaydetti: "Bilinmesini isterim ki; bu insanlar, hırsızlığı sadece Tarsus'ta yapmamışlar; Samandağ'dan Anamur'a uzanan bölgede faaliyet göstermişler. Yaptıklarını da belgeleriyle kitaplarında ifade etmişler. O 1000 heykel Tarsus'a gelse, zaten tarihi açıdan bir işaret noktası olan kent nasıl önem kazanır bir düşünün."

Urartu döneminin eşsiz eserleri, kaçakçılardan kurtarılıp Kars'ta sergilenmeye başladı Haber

Urartu döneminin eşsiz eserleri, kaçakçılardan kurtarılıp Kars'ta sergilenmeye başladı

Ağrı Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 2015'te düzenlenen operasyonla ele geçirilen Urartu dönemine ait eşsiz eserler, Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi yetkililerine teslim edildi. Eserler, gerekli restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra müzedeki Özel Sergi Alanı'nda ziyarete açıldı. Urartu Kralı 2. Argişti (milattan önce 713) dönemine tarihlendirilen eserlerin 2021'de Macaristan'dan iadesi sağlanan Urartu dönemi eserlerinin devamı olduğu değerlendiriliyor. Polis operadyonuyla kaçakçılardan kurtarıldı Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdür Vekili Hakim Aslan, müze olarak çok zengin bir koleksiyona sahip olduklarını söyledi. Müzede birçok medeniyete ait eserlerin bulunduğunu dile getiren Aslan, "Müze koleksiyonunun önemli bir bölümünü Urartu dönemine ait eserler oluşturmaktadır. Özellikle Urartularda madeni eşyalar büyük öneme sahiptir. Açtığımız geçici sergide Urartu dönemine ait bronz, gümüş ve bakırdan yapılmış eserleri kapsamaktadır." dedi. Bir kısmı Ağrı'da kaçakçıların elinden kurtarılan eserlerin Kars'a getirildiğini anımsatan Aslan, "Urartu dönemine ait eserler, 2015 yılında Ağrı'da kaçakçılıkla mücadele sonucu ele geçirilen eser grubudur. Özellikle kültür varlığı kaçakçılığını önlemeye yönelik bir sergi oluşturduk. Bu eserler Urartu dönemine ilişkin önemli bilgiler vermektedir ve üzerindeki bezeme desenlerden dönemin sanatı hakkında önemli bilgiler elde etmekteyiz." diye konuştu. Aslan, üzerinde birçok bezemenin yer aldığını eserleri Kars'ta sergilemekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Sergilenen eserlerin içeriğine ilişkin bilgi veren Aslan, şunları kaydetti: "Eserler mutfak eşyaları, savaş aletleri ve araba aksamlarından oluşturmaktadır. Araba aksamları üzerinde dini öğelerin yanı sıra savaş sahneleri yer almaktadır. Eserler üzerinde kanatlı insan betimlemeleri, tanrı figürleri bulanmaktadır. Pektoral (çeşitli madenlerden yapılmış gerdanlık) ve araba aksamları üzerinde savaş sahneleri ve kanatlı insan figürleri vardır. Bu da Urartularda gördüğümüz çok tanrılı inanca ait ögelerdir. Üzerindeki savaş, at arabaları askerlere ait mücadeleleri de görebilmekteyiz. Kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yapılan çalışmada, bu eserler 2015'te ele geçirilip müzemize getirildiği dönemde Macaristan'da bir grup eser yakalanıyor. Bu eserlerin Anadolu kökenli olabileceği üzerinde duruluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan inceleme ve çalışmada, koleksiyonların müzedeki eserlerimizle büyük benzerlik gösterdiği, Urartu eserleri olduğu anlaşılıyor. Bu da kanıtlandıktan sonra eserler Türkiye'ye getirildi."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.