TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Taban fiyat

İLKHABER-Gazetesi - Taban fiyat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Taban fiyat haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Sümer: “Çiftçi bu pahalılıkta nasıl üretsin” Haber

Sümer: “Çiftçi bu pahalılıkta nasıl üretsin”

CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Türkiye’nin ayçiçeği ithalatında dünya birincisi olması nedeniyle yazılı soru önergesi vererek konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı gündemine taşıdı. “Ayçiçeği Çukurova’da, Trakya’da bereketli Anadolu topraklarında üretilmek yerine ithal ediliyor” Orhan Sümer, “Dünya ayçiçeği ithalatında Türkiye, yüzde 37 pay ile açık ara dünya lideridir. İkinci sıradaki Avrupa Birliği 28 ülke’nin payı ise yüzde 19’dur. Geçen yıl ithalat ağırlıklı olarak Moldova, Romanya ve Rusya’dan yapılırken, bu yıl, Rusya, Bulgaristan, Çin, Romanya ve Moldova ön plana çıkmıştır. Geçen sene Ağustos ayında yurtdışında tonu 390 dolar olan ayçiçeği tohumu Eylül’de 476 $/tona, Ekim ayında ise 530 $/tona yükseldi. Bu artışa rağmen ayçiçeği ithalatı artarak devam etmektedir. Hemen her alanda kullanılan ayçiçeği Çukurova’da, Trakya’da bereketli Anadolu topraklarında üretilmek yerine ithal ediliyor. İktidarın uyguladığı bu politikalar nedeniyle gıda enflasyonu her geçen gün artıyor” diyerek ifade etti. Orhan Sümer Türkiye’nin sahip olduğumuz potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğine değinerek şunları söyledi: “Yediden yetmişe her ürüne inanılmaz zam gelirken, çiftçinin kullandığı üretim araçlarında aynı fiyatlar söz konusu oluyor. Tarım Bakanlığı gerekli yatırımları ve destekleri sağlamıyor. Çiftçi aylarca taban fiyat açıklanmasını bekliyor. Açıklanan fiyat beklentinin altında kalıyor. Yakın tarihte Türkiye tarımsal anlamda kendi kendine yeten bir ülke olarak tanımlanırdı. Artık bazı ürünlerde Türkiye kendine yeterli bazılarında ise değil. Birçok üründe doğru politikalarla bırakın kendine yeterliliği, Türkiye büyük oranda ihracat yapabilir. Yeter ki sahip olduğumuz potansiyeli değerlendirelim. Ancak İktidarın yanlış tarım politikaları ihracatı değil, ithalatı önemsiyor." Orhan Sümer, “Bugün etten, süte, kahvaltılıktan, ana yemeğe her ürünün bu kadar artmasının nedeni üreten, verimli bir tarımsal kalkınma modeli olmamasıdır. Saray İktidarı, Türk çiftçisini desteklemek, 21 inci yüzyılın tarım devrimini gerçekleştirmek varken, yabancı topraklara yatırım yapıp, kendi çiftçimizi kara sabana mahkum etti. Tüm kaynaklarını rant uğruna betona yatıran iktidar, üreticiyi ve çiftçiyi görmezden geldi. Bugün bir litre Ayçiçek yağı 85 liraysa, vatandaş sofrasına koymakta zorlanıyorsa sorumlusu saray iktidarıdır” dedi.

Çiftçiye nefes aldıracak çözüm önerisi: Taban fiyat baskılamasına son Haber

Çiftçiye nefes aldıracak çözüm önerisi: Taban fiyat baskılamasına son

EMRE EKİCİ ADANA (İLKHABER) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün içinde bulunduğu zorluklara ve çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken bir açıklama yaptı. Gürer, yerli üretimi desteklemenin önemini vurgulayarak çiftçilere yönelik çözüm önerilerini paylaştı. Ülkemizin iklim koşulları sayesinde çok çeşitli ürünler yetiştirme potansiyeline sahip olduğunu belirten Gürer, bitkisel üretimde yem bitkileri dahil olmak üzere birçok ürünün yetiştirilebileceğini ifade etti. Ancak, bazı temel ürünlerin iç talebi karşılayamadığı için ithal edilmek zorunda kaldığını söyleyen Gürer, özellikle buğday, dane mısır, ayçiçeği, pamuk ve mercimek gibi ürünlerin iç talebi karşılayamadığı için ithal edildiğine dikkat çekti. Gürer, 2022 yılında 207 ülke ve serbest bölgenin 143’ünde tarım ürünü ithalatı yapıldığını ve bu ithalatın yüzde 76'sının Rusya, Ukrayna, Brezilya, Kanada ve ABD gibi ülkelerden geldiğini açıkladı. Çiftçi girdi maliyetlerinin sürekli arttığını ve taban fiyat baskısının da çiftçileri zorladığını kaydeden Gürer, tarımın verimliliğini artırmak için dünya genelinde gübre ve tarımsal ilaçların yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Ancak, bu ürünlerin fiyatlarının yükselmesinin çiftçileri zor durumda bıraktığını dile getirdi. Ayrıca iklim koşulları, üretim rekoltesi, lojistik maliyetler, akaryakıt fiyatları, nakliye, gübre ve doğalgaz fiyatlarının tarım ürünlerinin fiyatlarına doğrudan etki ettiğine dikkat çeken Gürer, girdi fiyatlarının üretici ürün satış fiyatlarından daha fazla artması nedeniyle çiftçilerin karlılık düşüşü yaşadığını belirtti. Çiftçilerin sorunlarını çözmek yerine ithalata yönlendirilmesinin yerli üretimi daralttığını ve bu durumun üretim daralması, çiftçi sayısının azalması ve raftaki ürün fiyatlarının düşmemesine yol açtığını ifade eden Gürer, ithalata yönelmek yerine yerli üretimin desteklenmesi ve taban fiyatların artırılması gerektiğine vurgu yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.