Gediz Deltası’nın kış göçmeni sütlabi, diğer türler gibi tehdit altında
Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası’nda yalnızca kış göçmeni olarak görülebilen ve sayıları dünya genelinde azalan sütlabi, 400 kilometrelik alanı kaplayan alandaki diğer türler gibi tehdit altında.
Ege Bölgesi'nin İzmir Körfezi'nde yer alan Gediz Deltası, Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından birini oluşturuyor. Nehir taşkınları ve alüvyon birikimleri sonucu oluşan delta, yaklaşık 400 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Zengin bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan Gediz Deltası, 200'den fazla kuş türünü barındırıyor. Flamingolar, pelikanlar, balıkçıllar, karabataklar ve yırtıcı kuşlar, burada gözlemlenen türlerden bazılarını oluşturuyor.
Sadece kuşlar için değil, birçok memeli, sürüngen ve amfibi türü için de önemli bir yaşam alanı olan deltada, su samuru, yaban domuzu, tilki, saz kedisi ve kaplumbağa gibi türler yer alıyor. Tarım arazisi açılması, su ve çevre kirliliği, küresel ısınma gibi tehditlerle karşı karşıya olan alandaki koruma çalışmalarının daha da artırılması, doğal güzelliği ve biyolojik çeşitliliği ile Türkiye'nin en önemli hazinelerinden biri olan Gediz Deltası için büyük önem taşıyor.
Dünya Sulak Alanlar Günü buluşması, kuş gözlemleri gibi etkinlikler düzenleyen ve Gediz Deltası Üreyen Kuş Atlası çalışması yapan Doğa Derneği de, deltanın korunması noktasında farkındalık yaratacak çalışmalar yürütüyor. Yapılan çalışmalarla deltanın önemine vurgu yapan Doğa Derneği, buradaki kuş türleriyle ilgili detaylı bilgiler de paylaşıyor.
Gediz Deltası’nın nadir türlerinden: Sütlabi
Doğa Derneği ekibi tarafından Gediz Deltası’nda gerçekleştirilen saha çalışmaları sırasında son olarak Türkiye’nin Kuzey ve Ege kıyılarında yalnızca kış göçmeni olarak görülebilen sütlabi (Mergellus albellus) kayıt altına alındı. Dalıcı bir ördek türü olan sütlabi, göller, nehir ağızları ve korunaklı kıyılarda yaşıyor ve omurgasızlar, larvalar, balıklar, tohumlar ve bitki kökleriyle besleniyor. Sayıları dünya çapında azalma eğiliminde olsa da geniş bir dağılım gösteren bu tür, avcılık, yaşam alanlarının parçalanması, kirlilik ve iklim değişimi gibi bilinen tehditlere maruz kalıyor.
Düzenli izleme ve araştırma çalışmalarının, tehditlerin tespiti ve önlenmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Doğa Derneği yetkilileri, Gediz Deltası'nın, korunmaya devam ettikçe binlerce canlıya yaşam kaynağı olmaya devam edeceğini belirtti.