SON DAKİKA

#Suriyeliler

İLKHABER-Gazetesi - Suriyeliler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Suriyeliler haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Bayram öncesi Suriyelilerin ülkelerine dönüşü yoğunlaştı Haber

Bayram öncesi Suriyelilerin ülkelerine dönüşü yoğunlaştı

Esad rejiminin sona ermesiyle birlikte, yıllardır Türkiye'de yaşayan Suriyeli mülteciler ülkelerine dönmeye devam ediyor. Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'nda yoğunluk yaşanırken, geri dönen mülteciler, Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek Türkiye'ye teşekkür etti. Türkiye'de 13 yıl boyunca yaşayan Mustafa İbrahim, ülkesi için duyduğu özlemi dile getirerek, "İçimizden bir parça bırakarak gidiyoruz. Türkiye bize sadece bir sığınak olmadı, aynı zamanda dostluk, kardeşlik ve güven sundu. Burada yıllarca yaşadık, arkadaşlarımız, komşularımız oldu. Ama vatanımızın yeniden inşası için artık dönme zamanı geldi" dedi. "Buradan ayrılmak zor ama memleketimiz bizi bekliyor" İbrahim, Türkiye'de bulunduğu süre boyunca Ankara, İstanbul, Adana, İzmir ve Mersin gibi birçok şehri gezdiğini belirterek, "Hiçbir zaman dışlanmadık, herhangi bir sorun yaşamadık. Türkiye bize kucak açtı. Teyzem Adanalı biriyle evlendi, burada Türk akrabalarımız oldu. Buradan ayrılmak zor ama memleketimiz bizi bekliyor. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hem de Türk milletine çok teşekkür ediyorum. Allah'a emanet olun, inşallah en yakın zamanda tekrar görüşürüz" ifadelerini kullandı. "Memleket gibi olmaz" Türkiye'de 10 yıldır yaşayan Ahmet Eleyıd ise Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçerek Suriye'ye dönenler arasında yer aldı. Ülkesine dönecek olmanın heyecanını yaşayan Eleyıd, "Türkiye'ye geldiğimde 20 yaşındaydım. Burada çok güzel günler geçirdik, kardeş gibi yaşadık. Ama insanın memleketi gibi olmaz. Kendi toprağımıza, ailemize, geçmişimize dönüyoruz. Bunu anlatmak zor, çünkü iki ülkeye de büyük bağlarımız oldu" diye konuştu.

Hatay’da Suriyeliler ülkelerine dönmek için araba pazarına akın ediyor! Haber

Hatay’da Suriyeliler ülkelerine dönmek için araba pazarına akın ediyor!

Hatay’da yaşayan Suriyeliler, ülkelerine dönüş hazırlıklarını hızlandırdı. Ramazan Bayramı’nı Suriye’de geçirmek isteyen birçok Suriyeli, araçlarını satabilmek için Antakya’daki ikinci el araba pazarına akın ediyor. Piyasa değerinin altında fiyatlarla satış yapan Suriyeliler, bir an önce alıcı bulup ülkelerine dönmeyi planlıyor. Suriyeliler, Ülkelerine Dönüş İçin Araçlarını Satıyor Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin yıkılmasıyla birlikte Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ülkelerine dönüş süreci hızlandı. Hatay’da yaşayan birçok Suriyeli de Ramazan Bayramı öncesinde Suriye’ye gitmek için hazırlık yapıyor. Antakya ilçesi Haraparası Mahallesi’nde Pazar günleri kurulan ikinci el araç pazarına gelen Suriyeliler, araçlarını bir an önce satabilmek için piyasa değerinin altında fiyatlarla alıcı bekliyor. "Arabayı 135 bin TL'ye aldım, 80 bin TL'ye satıyorum" Üç haftadır araç pazarına gelen Halit Mebas, aracını satıp ülkesine dönmeyi planlıyor. 2013 yılında Suriye’den Türkiye’ye geldiğini belirten Mebas, “Burada inşaat, kaynak gibi her işi yaptım. Şimdi arabamı satıyorum ve Suriye’ye döneceğim. Bu bayramdan sonra kesin dönüş yapacağım. Arabamı 70-80 bin TL arasında satmaya çalışıyorum. Ancak 135 bin TL’ye aldığım arabamı bu fiyata satmak zorundayım. Üç haftadır pazara geliyorum ama müşteri az” dedi. "Suriyeliler arabalarını satıp ülkelerine dönmek istiyor" Arabasını satmak için pazara gelen Muhammed Sabbah da savaş nedeniyle 2012 yılında Türkiye’ye geldiğini ve 12 yıldır Hatay’da yaşadığını belirtti. Bayramda ülkesine gitmek istediğini ifade eden Sabbah, “Burada işim var, şirketim var. Temelli gitmek istemiyorum ama bayram için ziyaret etmek istiyorum. Ancak şu an için ziyaret izni yok. Suriyeliler, arabalarını satıp ülkelerine geri dönmek istiyor. Birçoğu bayramda kalıcı olarak gitmek istiyor. Araba piyasası şu anda çok düşük. Benim arabamın değeri 1 milyon TL ancak şu an 900 bin TL’ye bile zor satıyorum” dedi. "Arabayı 120 bin TL'ye aldım, şimdi yarı fiyatına satıp Şam'a gideceğim" Suriyeli Ahmet Hamour ise aracını yarı fiyatına satıp ülkesine dönmek isteyenlerden biri. Yedi yıl önce Türkiye’ye geldiğini ve kaynakçılık yaptığını belirten Hamour, “Arabayı sattıktan hemen sonra ülkeme döneceğim. Beklemeyeceğim. 120 bin TL’ye aldığım arabayı şu an yarı fiyatına satıyorum. Şam’a gideceğim. Artık savaş bittiği için ülkemde yaşamak istiyorum” diye konuştu. Suriyelilerin yoğun olarak araçlarını satışa çıkardığı Hatay’daki ikinci el araba pazarı, dikkat çekerken alıcıların düşük fiyatlara rağmen temkinli yaklaştığı gözlemleniyor. Araçlarını bir an önce satıp ülkelerine dönmek isteyen Suriyeliler, alıcıların az olmasından şikâyet ederken, Ramazan Bayramı öncesinde bu hareketliliğin daha da artması bekleniyor.

Suriyeli esnaf bayramda ülkesine dönmek için gün sayıyor Haber

Suriyeli esnaf bayramda ülkesine dönmek için gün sayıyor

Suriye’de 13 yıl süren iç savaşın ardından Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, ülkelerindeki savaşın son bulmasıyla yavaşça geri dönmeye başlıyor. Hatay’ın Antakya ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki Cuma Halilo ve 13 yıl önce Türkiye’ye sığınan 18 yaşındaki Samir Tahhan, ülkelerine geri dönmeye hazırlanıyor. Halilo, 7 yıl önce Türkiye’ye geldiği sırada ülkesinde henüz 11 yaşındaydı. Türkiye’ye sığındıktan sonra burada giyim malzemeleri satan bir iş yeri açarak geçimini sağlayan Halilo, önümüzdeki Ramazan Bayramı’nda ülkesi Suriye’ye gitmeyi planlıyor. BAYRAMDA SURİYE'YE GİDECEKLER Diğer yandan, 13 yıl önce savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Antakya’da kuruyemiş dükkanı işleten Samir Tahhan ise Kurban Bayramı’nda ülkesine dönmeyi düşünüyor. Suriye’deki savaşın bitmesinin ardından güvenli bir şekilde ülkelerine dönmeyi umut eden bu iki genç esnaf, Türkiye’de edindikleri iş deneyimiyle kendi işlerini kurmuş durumda. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, kendilerine Türkiye’de kalma fırsatı sunduğu için teşekkür eden Halilo ve Tahhan, ülkelerine döndüklerinde oradaki şehirleri gezmeyi ve iş hayatına başlamayı planlıyor. Suriye'de savaşın sona ermesiyle yaşadıkları mutluluğu paylaşan bu gençler, hem Türkiye'ye duydukları minnettarlığı hem de Suriye'ye dönme arzusunu dile getirdi. "Ülkemde büyümediğim ve tanımadığımdan dolayı her yeri gezeceğim" 7 yıl sonra ülkesine döndüğünde her yeri gezeceğini ifade eden Suriyeli Cuma Halilo, "Savaştan önce Suriye'de okula gidiyordum ama buraya geldikten sonra çalışmaya başladım. Türkiye'de hiç okula gitmedim. İyi ki Beşar Esad'dan kurtulduk. Ülkeme geri döndüğümde şehirleri ve mahalleleri gezeceğim. Çünkü ülkemde büyümediğim ve tanımadığımdan dolayı her yeri gezeceğim ve sonra çalışmaya başlayacağım. Şam şehrine gideceğim. Ülkeme gittiğimde okula gitmeyeceğim. İş hayatına başlayacağım. 7 yıl önce Türkiye'ye geldim. Burada elbise ve kozmetik ürünleri satıyorum. Ülkemize önümüzdeki Ramazan Bayramı'nda gitmeyi düşünüyoruz. Türk vatandaşlarından çok iyilik gördüm. Suriye'ye gittiğimde onları özleyeceğim. Onları seviyorum. Suriyeliler hepsi geri dönsün. Beşar Esad'dan kurtulduk ve ülkeyi tekrardan büyüteceğiz" ifadelerini kullandı.

Suriyeliler dönmeye devam ediyor Video Galeri

Suriyeliler dönmeye devam ediyor

Hatay'da bulunan sınır kapılarından Suriyeliler, memleketlerine dönüşlerini sürdürüyorlar. Savaştan kaçıp 9 yıl sonra ülkesine dönen Suriyeli Tarık Muhammed, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına çok teşekkür ederim” dedi. Suriye'de 13 yıl süren iç savaşından ardından muhalif güçler, 61 yıllık bas rejimine son vermişti. Ülkelerinde savaşın son bulmasıyla savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, yeniden ülkeye dönmeye başladılar. Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde bulunan Zeytindalı Sınır Kapısı'ndan ülkelerine dönen Suriyeliler, umutla ülkelerine dönüyorlar. “Ahmed Eş - Şara, Suriye'yi Avrupa gibi yapacak” 2015 yılında Türkiye'ye 3 kişi gelip, 9 yıl sonra 7 kişilik ailesiyle ülkesine dönen Tarık Muhammed, “Ben Suriye'den 2015 yılında geldim ve Elazığ'da yaşıyordum. Benim aile önceden 3 kişiydik şimdi ise 7 kişiyiz. 9 yıldır Elazığ'da yaşadım. Ülkemize döneceğiz. Kimse keyfi için Türkiye'ye gelmedi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkın çok teşekkür ederim. Esad zalimdi ve her zalimin sonu var. Haberlerde herkes Esad'ı ve hapishaneyi gördü. Her insan dışarda kral gibi yaşasa da vatanını özlüyor ve rahatsız oluyor. Ben Halep'te yaşayacaktım ama evimiz hasar aldı ve kimse evde duramaz. Anne, baba, kardeş hepsi İdlib'te herkesi oraya götüreceğim. Türk milletinin iyisine çok teşekkür ederim ve Allah razı olsun. Her ülkenin iyisi ve kötüsü var. Ben Suriye'de ziraat işi yapıyordum şimdi Türkiye'de ise hem ziraat işi ve hem de kaynakçılık işi yapıyorum. Bizim ev kiraydı ve arabamız yoktu. Suriye inşallah eski günlerine dönecek. Ahmed Eş - Şara, Suriye'yi Avrupa gibi yapacak” ifadelerini kullandı.

Esad zulmünden kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeli aileler ülkelerine dönüyor! Gidiyorlar... Haber

Esad zulmünden kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeli aileler ülkelerine dönüyor! Gidiyorlar...

Suriye’deki iç savaşın ardından Türkiye’ye sığınan Suriyeli aileler, zorlu geçmişlerine rağmen yeni bir yaşam kurarak, ülkelerine dönme hayaliyle yaşıyor. 2012 yılında Halep’ten kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Antalya’da çiftçilik yaparak geçimlerini sağlayan Suriyeli aileler, Türkiye’nin sağladığı destekle yeni bir hayata adım attı. Ancak, her biri bir gün memleketlerine dönmeyi ve savaşın ardından kaybettikleri evlerini yeniden inşa etmeyi umut ediyor. ''Türk hükümeti bize çok yardımcı oldu'' Antalya'nın kırsalında kabak yetiştiren Muhammet Nur Muhammet, Suriye'deki Esad rejiminden kaçtıkları için minnettarlıklarını dile getirdi. Muhammet, "Suriye'de büyük bir zalimden kurtulduk, onun yaptığını bize gavur yapmadı. Türk hükümeti bize çok yardımcı oldu. Yemek, kıyafet ve her türlü yardım aldık. Minnettarız," dedi. 2012 yılında Halep’ten Gaziantep'e gelen çift, burada tanışıp evlenmiş ve Antalya'ya yerleşmiş. Şu an kiraladıkları serada kabak üreten çift, 7,5 dönüm alanda tarım yaparak geçimlerini sağlıyor. Vatan Özlemi ve Dönme Hayali Minel Muhu ise Halep'teki evlerini ve ailesini özlediğini belirterek, "Her şeyini özledim, toprağımız sonuçta, herkesin vatanı kendisine kıymetli," diyerek, ülkelerindeki durumun düzeldiği takdirde Suriye'ye dönmeyi istediğini söyledi. Şu an Gaziantep’te yaşayan ailesinin sağ olduğunu belirten Muhu, “Halep’te evimiz vardı, ama Esad bombalarını atınca evlerimiz yıkıldı. Şimdi burada çalışıyoruz, bir gün memleketimize döneceğiz,” dedi. Ülkelerine Dönmeye Hazırlar Suriye’deki iç savaşın sonlanmasıyla birlikte Türkiye'deki Suriyeliler, ülkelerine dönüş yapmak için hazırlıklara başladılar. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan ülkelerine dönüş yapmaya hazırlanan Malik Elali, 7 yıl önce Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığındığını ve şu anda büyük bir heyecanla memleketine döneceğini belirtti. "Ülkemi, annemi özledim. Şimdi gidince evleneceğim," diyen Elali, Türkiye'de çalışarak ailesine para gönderdiğini söyledi. Suriyelilerin Memleketlerine Dönme Arzusu Suriye'deki Baas rejiminin sona ermesiyle birlikte, Kahramanmaraş'taki Suriyeli aileler de ülkelerine dönme hayalini yaşıyor. Onikişubat ilçesinde yaşayan Suriyeliler, Türkiye'den duydukları minnettarlığı dile getirirken, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına teşekkürlerini sunuyorlar. Kahramanmaraşlı Suriyeli Hüsem Kaddah, "Türkiye'de çok iyi karşılandık, burada hayatımızı devam ettirebildik. Ancak ülkemize dönme hayaliyle yaşıyoruz," diyerek, hayallerinin gerçek olmasına çok yakın olduklarını ifade etti. Halid Dibo ise, "10 yıl kaldık, bize çok güzel hizmetler yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına teşekkür ederiz. Birkaç aya kadar döneceğiz," dedi.

Sednaya Hapishanesi'nde gizli hücreler ve Esad Rejiminin zulmü: Mahkumların cansız bedenlerine ulaşıldı Haber

Sednaya Hapishanesi'nde gizli hücreler ve Esad Rejiminin zulmü: Mahkumların cansız bedenlerine ulaşıldı

Suriye’deki Sednaya Hapishanesi, Beşar Esad rejiminin zulmünün simgesi haline gelmiş bir "ölüm kampı" olarak anılıyor. Başkent Şam’ın 30 kilometre kuzeyinde yer alan hapishane, özellikle 2011 yılında başlayan protestolar sonrasında rejime karşı olan muhaliflerin işkence ve infazlara tabi tutulduğu bir cezaevine dönüşmüştü. 8 Aralık’ta, muhaliflerin Sednaya’yı ele geçirmesinin ardından yüzlerce tutuklu özgürlüğüne kavuştu. Ancak, geriye kalan kaybolanların yakınları, sevdiklerini bulmak için hala hapishane duvarlarında umutla bekliyor. Sivil savunma örgütü Beyaz Baretliler, hapishanede gerçekleştirdiği aramalarla gizli hücreler ve işkence izlerini araştırmaya devam ederken, yeni bulgulara ulaşılmadığı duyuruldu. Ancak, arama çalışmalarında işkence sonucu ölen 15 kişinin cesedi bulundu. Sednaya, 2011-2018 yılları arasında 30 binden fazla ölüm ve kaybolma vakasına ev sahipliği yaptı. Sednaya Hapishanesi: "İşkence Merkezi" ve "Ölüm Kampı" Sednaya Hapishanesi, Esad rejiminin en korkulan ve şiddetle anılan cezaevi olarak tarihe geçti. Başkent Şam’a 30 kilometre uzaklıkta bulunan bu hapishane, 2011’deki halk protestolarından sonra rejim muhaliflerine yönelik yoğun işkencelerin ve toplu idamların merkezi oldu. İnsan hakları grupları, Sednaya’yı, Esad ailesinin otokratik yönetiminin sona ermesini talep eden halkı yok etmek amacıyla kurduğu "ölüm kampı" olarak tanımlıyor. Beyaz Baretliler, Gizli Hücre Arama Çalışmalarını Sonlandırdı Suriye’deki muhaliflerin kontrolüne geçen Sednaya Hapishanesi’nde, gizli yeraltı hücreleri ve işkence izleri araştırılmaya devam ediliyor. Sivil savunma örgütü Beyaz Baretliler, hapishanenin tüm bölümlerini detaylı bir şekilde taradı, ancak yeni bir gizli alan tespit edilmediği açıklandı. Ekiplerin bulguları arasında, işkence sonucu öldürülen 15 sivilin cesetlerine ulaşılması, hapishanede yaşanan dehşeti gözler önüne serdi. Mahkumlar Serbest Bırakıldı, Kayıp Yakınlar İçin Arama Devam Ediyor 8 Aralık'ta Sednaya Hapishanesi’ndeki binlerce mahkum, muhalifler tarafından özgürlüğüne kavuşturuldu. Ancak birçok aile, hala kayıp olan sevdiklerini aramaya devam ediyor. 2009 yılında yolsuzluk nedeniyle tutuklanan Tal el-Maluhi ve 1980’lerde Esad’ın babası Hafız Esad’ın Hama’yı bombalama emrine karşı çıkan pilot Raghid el-Tatari de serbest bırakılanlar arasında yer aldı. Bununla birlikte, birçok mahkum yakını, hala hapishanede kaybolan akrabalarının bulunmasını bekliyor. Sednaya'da Yaşananlar: İşkence, Açlık ve "Toplu İdam"lar Sednaya Hapishanesi, 2011-2018 yılları arasında 30 binden fazla tutuklunun ölümüne tanıklık etti. İnsan hakları kuruluşlarına göre, bu dönemdeki en yaygın ölüm nedenleri işkence, açlık ve toplu idamlar oldu. Hapishanede tutuklular, sistematik olarak işkenceye maruz kalırken, 2017’deki uydu görüntüleri, öldürülen mahkumların cesetlerinin ortadan kaldırılması için inşa edilen krematoryumu ortaya koydu. Sednaya'nın Karanlık Yüzü: Tutukluların Hayatta Kalan Kardeşleri Umutla Bekliyor Sednaya’nın korkunç geçmişi, bugüne kadar kaybolan binlerce Suriyeli'nin izini sürmeye devam eden aileler tarafından da yakından hissediliyor. Tutukluların yakınları, hapishanenin derinliklerinde kaybolan sevdiklerini bulmak için umutla bekliyor. Çoğu aile, yıllarca süren kayboluşların ardından, yakınlarının hayatta olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor. Birçok tutuklu, 2014'ten itibaren kaybolmuşken, bazı aileler ise yıllardır sesini duymadıkları kardeşleri için hala umutlu. Uluslararası Toplumun Gözü Sednaya'da: "Kaybolan 100 Bin Suriyeli" Birleşmiş Milletler'e göre, 2011 yılından itibaren 100 binden fazla Suriyeli kayboldu. Çoğunun Sednaya'da tutulduğuna inanılıyor. Uluslararası toplum, Esad rejiminin işlediği suçları belgelemek için çalışmalarını sürdürüyor ve bu zulmün daha fazla görünür olmasına yönelik çabalar artıyor. Görüntüler:İHA

Suriyelilerden 'Acil satılıktır' ilanlarına dikkat! Haber

Suriyelilerden 'Acil satılıktır' ilanlarına dikkat!

Suriye’deki iç savaşın ardından başlayan dönüş süreci, Türkiye’deki otomobil, konut ve iş yeri piyasalarında önemli bir hareketlenmeye yol açtı. İnternet üzerindeki ilan sitelerinde, "Ülkeme dönüyorum, acil satılık", "Suriyeliden satılık", "Acil kelepir, uygun fiyat" gibi ifadelerle yapılan satış ilanları, mülklerini satmaya çalışan Suriyelilerin artan talepleriyle dikkat çekiyor. Ancak, cazip fiyatlarla yapılan bu satışların yanı sıra, dolandırıcıların da devreye girmesiyle vatandaşlar, bu tür ilanlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Hem alıcılar hem de satıcılar, dolandırıcılık vakalarının artması nedeniyle resmi kanallar üzerinden işlem yapmaya özen göstermeleri gerektiği belirtiliyor. “Düşük Fiyatlar Kandırmaca Olabilir” Otomobil galericileri ve emlakçılar, düşük fiyatlarla yapılan satışlara karşı vatandaşları uyarıyor. Özellikle internet üzerinde "acil satılık" ve "keşif fiyatı" gibi ifadelerle yer alan ilanların çoğunun dolandırıcılık amacı taşıdığını belirten galericiler, vatandaşların bu tür ilanlara itibar etmemeleri gerektiğini vurguluyor. Düşük fiyatlarla satış yapan kişilerin genellikle sahte ilanlar koyarak, alıcıları kandırmayı amaçladıkları ifade ediliyor. Adana’da galericilik yapan Emre Yılmaz, dolandırıcılara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Yılmaz, “İnternetteki ilanlarda fiyatlar çok cazip görünebilir, ancak bu düşük fiyatlar genellikle sahte ilanlardır. Gerçek satış işlemleri yapmadan önce, araçları ve mülkleri dikkatlice incelemek ve resmi kanallardan doğrulamak önemlidir” dedi. Yılmaz, ayrıca, alıcıların yalnızca güvenilir galeriler ve emlakçılarla işlem yapmalarını öneriyor. Acil Satış İlanlarına Dikkat! Emlakçılar da aynı şekilde, “acil satılık” ve “kelepir fiyat” gibi ilanların dolandırıcılıkla ilgili ipuçları taşıyabileceğini belirtiyor. Bu tür ilanların, kısa süre içinde çok cazip fiyatlarla mülk satan kişiler tarafından yerleştirildiği ve genellikle alıcıların para ödedikten sonra mülkün bulunmadığı ya da başka sorunlarla karşılaşıldığı belirtiliyor. Emlak danışmanları, “Düşük fiyata ev ya da iş yeri almak cazip gelebilir. Ancak bu tür ilanlar genellikle dolandırıcıların yaptığı sahte satışlardır. Alıcıların para göndermeden önce her türlü belgeyi incelemeleri ve gerekli güvenlik önlemleri almaları gerekiyor” dedi.

Suriyeli vatandaşlar, Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan ülkelerine dönmeye devam ediyor Haber

Suriyeli vatandaşlar, Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan ülkelerine dönmeye devam ediyor

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Gümrük Kapısı, Suriyeli vatandaşların doğdukları topraklara dönüşüne ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 15 yıl süren iç savaşın ardından Suriye'de güvenliğin sağlanması, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesini kolaylaştırdı. Himar El Cemal: “Yeni Hayat Kuracağız, Ev Tamir Edeceğiz” Suriye’nin İdlib kentinde doğan 10 yaşındaki Himar El Cemal, ailesiyle birlikte Türkiye’ye sığındıktan sonra burada büyüdü. Ülkelerinde huzurun sağlanmasıyla birlikte, ailesiyle birlikte doğduğu topraklara dönmeye karar verdi. Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan geçerken duygusal bir açıklama yapan El Cemal, “Çok mutluyuz, gideceğiz Suriye’ye, yeni hayat kuracağız. Evimizi tamir edeceğiz. Çok güzel, mutlu bir hissiyatım var” dedi. “Esad Çok Şükür Gitti” Halep’ten 14 yıl önce, savaştan kaçarak İstanbul’a yerleşen Mustafa Darviş (28), artık güvenli bir şekilde yurduna dönüyor. Esad rejiminin son bulmasıyla birlikte, İstanbul’daki hayatını geride bırakmaya karar veren Darviş, “Türkiye’den çok memnunuz, 14 yıl İstanbul’da çok rahat yaşadım. Allah razı olsun, çok güzeldi ama artık Halep’e dönüyorum. Esad çok şükür gitti, Halep’e döneceğim. Esad yok, çok güzel, çok tatlı” şeklinde duygularını paylaştı. Darviş, hem Türkiye'ye olan minnettarlığını belirterek, hem de ülkesindeki değişimden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.