SON DAKİKA

#Suriyeli

İLKHABER-Gazetesi - Suriyeli haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Suriyeli haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Bakan Yerlikaya’dan göç politikalarına yönelik açıklamalar: 821 bin Suriyeli vatanına döndü! Haber

Bakan Yerlikaya’dan göç politikalarına yönelik açıklamalar: 821 bin Suriyeli vatanına döndü!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'nin göç politikaları ve Suriyelilerin geri dönüş süreci hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 9 Aralık 2024 tarihinden bu yana 81 bin 576 Suriyeli'nin gönüllü olarak ülkelerine döndüğünü belirten Yerlikaya, 2017 yılından bu yana toplamda 821 bin 529 Suriyeli'nin vatanlarına dönüş yaptığını ifade etti. Bakan, Türkiye'nin göçle mücadeledeki temel amacının ülkeye yönelik çekim gücünün engellenmesi olduğunu vurgularken, yasal yollardan gelen yabancılar için bürokratik süreçlerin kolaylaştırılacağını açıkladı. Ayrıca, Türkiye'deki yabancı nüfusun 4 milyonu geçtiğini belirterek, göçle ilgili uluslararası iş birliğinin önemine değindi. Suriyelilerin geri dönüşü Bakan Yerlikaya, Türkiye’deki Suriyelilerin geri dönüşüne dair verileri paylaşarak, 2017 yılından itibaren gönüllü geri dönüş yapan Suriyelilerin sayısının 821 bin 529’a ulaştığını belirtti. Bu süreçte önemli bir rol oynayan mobil göç araçlarının sayısının 270’e çıkarıldığı bilgisini veren Yerlikaya, aynı zamanda bu araçlarla 81 ilde göçmenlerin kayıtlarının yapıldığını vurguladı. İçişleri Bakanı, Türkiye’nin düzensiz göçle mücadeledeki temel hedefinin ülkeye yönelik çekim gücünün oluşmasına engel olmak olduğunu söyledi. Bakan Yerlikaya, bu amaca ulaşabilmek için komşu ülkelerle yapılan görüşmelere büyük önem verdiklerini ve küresel bir sorun olan göç konusunda uluslararası iş birliğinin arttırılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de ki yabancı sayısı: 4 milyon 121 bin 663 Bakan Yerlikaya, yasal yollarla Türkiye’ye gelen yabancıların sayısına dair de açıklamalarda bulundu. Ülkede toplamda 4 milyon 121 bin 663 yasal olarak bulunan yabancı olduğunu belirten Yerlikaya, bunların 2 milyon 865 bin 430’unun Suriyeliler, 1 milyon 66 bin 13’ünün ikamet izni olan yabancılar ve 190 bin 220’sinin uluslararası koruma statüsünde bulunan kişiler olduğunu aktardı. Bu yabancılar için bürokratik engelleri azaltmayı hedeflediklerini belirten Bakan, özellikle ticaret, turizm, bilim, sağlık ve eğitim gibi alanlarda yasal yollarla Türkiye’ye gelen yabancıların ikamet izni başvurularını kolaylaştırdıklarını açıkladı. Bunun yanı sıra, yurt dışından Türkiye'ye eğitim almak üzere gelen uluslararası öğrenciler için de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile protokol imzalandığına dikkat çekti. 81 ilde mobil göç araçları ve kimlik kontrolü Bakan Yerlikaya, 81 ilde 270 mobil göç aracının kullanıldığını ve bu araçlarla göçmenlerin kimlik kontrollerinin yapıldığını belirtti. Temmuz 2023 ile 2024 sonuna kadar yapılan kimlik kontrolünün ise 2 milyon 647 bin 963 kişiyi kapsadığını söyledi. Bakan, göçün küresel ölçekte bir sorun olduğunu ve bu sorunun çözülmesinde komşu ülkelerle iş birliğine büyük önem verdiklerini belirtti. Türkiye’nin göçmen kabul etme ve geri gönderme politikasının uluslararası ölçekte dikkatle takip edildiğini vurgulayan Yerlikaya, ülke olarak göçle mücadelede daha fazla sorumluluk almaya devam edeceklerini ifade etti.

Adana’da işsizlik ve konut fiyatlarının Suriyelilerin geri dönüşüyle azalması bekleniyor Haber

Adana’da işsizlik ve konut fiyatlarının Suriyelilerin geri dönüşüyle azalması bekleniyor

Adana’da 218 bin 220 Suriyeli kayıtlı bulunurken, Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından milyonlarca Suriyeli ülkesine geri dönme hazırlığında. Türkiye’deki Suriyelilerin bir anda ülkelerine dönmesi, özellikle tarım, inşaat ve sanayi gibi sektörlerde iş gücü açığı yaratabilir. Bu durum, işsizliğin azalmasına ve konut fiyatlarının düşmesine neden olabilir. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Adana’da 218 bin 220 Suriyeli bulunuyor. Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından milyonlarca Suriyeli, ülkelerine dönmeye hazırlanıyor. Türkiye’de uzun süredir bulunan milyonlarca Suriyelinin farklı iş kollarında istihdam edilmesi, bu kişilerin geri dönüşünün sektörlerde eleman boşluklarına yol açabileceğini gösteriyor. Adana’da Suriyeliler, özellikle tarım, inşaat, tekstil ve sanayi gibi sektörlerde üretim ve ekonomiye büyük katkıda bulunmuş durumda. Uzmanlar, Suriyelilerin tüm iş kollarından birden çekilmesinin risk oluşturabileceğini, ancak dönüşün zamana yayılarak gerçekleşmesi halinde bu riski minimuma indirebileceğini vurguluyor. Suriyelilerin dönüşüyle işsizlik azalabilir Suriyeli mültecilerin yoğun olarak bulunduğu Adana’da geri dönüşleri halinde özellikle bu sektörlerde iş pozisyonu açığı oluşabileceği ifade ediliyor. Bu durum, Türk işçilere alternatif iş imkanları sunabilir veya işsizlerin çalışma hayatına katılımını kolaylaştırabilir. Konut fiyatlarında düşüş beklentisi Suriyelilerin geri dönüşüyle birlikte kentsel yapıda da değişiklikler yaşanabilir. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde konut fiyatları ve kiraların geçici olarak düşmesi de gündeme gelebilir.  

Adana Büyükşehir Belediyesi’nde istihdam ve sosyal konular öne çıktı Haber

Adana Büyükşehir Belediyesi’nde istihdam ve sosyal konular öne çıktı

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, Aralık ayı oturumunun ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar başkanlık etti. Açılış yoklamasının ardından gündem maddeleri görüşülmeye başlandı. Başkan Zeydan Karalar, meclis üyelerine belediyede yapılacak otobüs şoförü alımı hakkında bilgi verdi. Mecliste gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Üyesi Abdullah Avcı ise engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekti. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar meclis üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, belediye için otobüs şoförü alımına ilişkin bilgi vererek şunları söyledi:“110 Tane belediyemiz için otobüs şoförü alacağız. Eğer ehliyeti tutmuyorsa kursa gönderip ehliyetini tamamlayacağız. Bir diğer konumuz ise komşumuz ve Müslüman olan 2 ülke var. Bunlar Irak ve Suriye. Son durum neticesinde artık orayı izlememiz gereken bir pozisyonda. Şimdi Suriyeliler sınırlara gitmeye başlamışlar. Ama Adana’da ne olacak yeni bir mülteci dalgası gelecek mi? İşte tam bura da Mustafa Kemal Atatürk’ün değerini burada daha iyi anlıyoruz” diye ifade etti. Avcı mecliste engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekti Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdullah Avcı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında mecliste yaptığı konuşmada, engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekti, “3 Aralık’ta kutladığımız engelliler haftası münasebetiyle ilgili engellilerle ilgili toplumdaki farklılaşmaya, farkındalık hakkında söz söylemek isterim. Türkiye nüfusunun yaklaşık 9’da birinin engelli nüfusuna sahip.  Ancak AKP iktidara gelene kadar Türk halkı ne yazık ki engelli vatandaşlara gereken özeni gösterememiştir. Ama o tarihten itibaren özellikle rehabilitasyon merkezleri ile engelli vatandaşlarımıza eğitim imkanı, engelli vatandaşların yakınlarına maddi destekler verildi.  Adana’daki metrolarda yürüyen merdivenlerin engellilerin rahatlıkla kullanabileceği şekilde düzenlenir” diye ifade etti.

Sedat Peker, Türkiye'nin kriminal yapısını değerlendirdi Haber

Sedat Peker, Türkiye'nin kriminal yapısını değerlendirdi

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın domuz eti kullandığı tespit edilen Köfteci Yusuf olayına dair açıklamalarda bulunan firari suç örgütü lideri Sedat Peker, Türkiye’de yaşanan olaylar hakkında Sözcü Gazetesine  çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Peker, ülkedeki tehlikeli durumu ve mülteci sorununu ele alarak, “Bu psikoloji sadece Türkiye’ye ait değil. Ben dünyanın en zekisi olarak sosyolojik tespit yapıyor da değilim” diyerek, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehditleri vurguladı. “Türkiye de esasen çok tehlikeli, yaşanacak bir şey daha var” Sedat Peker "Bu psikoloji, sadece Türkiye'ye ait değil. Ben dünyanın en zekisi olarak sosyolojik tespit yapıyor da değilim. Bunun aynısı Brezilya'da yaşandı. Orada büyük kriminal suç ailelerinden güç, başka yapılara geçti. Meksika'da, Kolombiya'da da yaşandı. Karteller gidip kendileri adam öldürmüyor. Türkiye' de esasen çok tehlikeli, yaşanacak bir şey daha var. Devletin burada tedbir alması lazım. Brezilya, Meksika, Kolombiya da yaşanan şeyin aynısı, 'kötü insan doğası' her yerde aynıdır, değişmez. Türkiye'de de yaşanacak" şeklinde konuştu. “6-7 Sene sonra Afganlı ve Suriyeliler Türk gruplarının ciddi bir bölümü piyasadan sileceklerdir” Peker mülteci sorunun Türkiye için ciddi tehdit oluşturduğuna değinerek şunları söyledi: “Altın kaçakçılığı da önemli. Suriyelileri kötülemek için söylemiyorum, sadece bir tespit yapmak için söylüyorum: Suriyeli ve Afganlı grupların altın kaçakçılığında Kapalı Çarşı'da yüzde elli kaçak altın girişi-çıkışında kontrolü ele geçirdikleri görülüyor. Kriminal gruplarda 6-7 sene sonra Afganlı ve Suriyeliler Türk gruplarının ciddi bir bölümü piyasadan sileceklerdir. Yani bu da bilimsel, istatistiksel ve kendi tecrübemle yaşadığım bir şey. Çok büyük bir tehlike buna dikkat çekmekte fayda var."

Suriyelilere doğum hastanesi iddiaları gerçek mi? İletişim Başkanlığı açıkladı Haber

Suriyelilere doğum hastanesi iddiaları gerçek mi? İletişim Başkanlığı açıkladı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Konya'da Suriyeliler için özel bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi inşa edileceğine dair sosyal medyada yayılan asılsız iddialara ilişkin açıklama yaptı. Yapılan araştırmalar, iddiaların 2019 yılına ait bir toplantıdan cımbızlanarak alındığını ortaya koydu. SURİYELİLERE ÖZEL HASTANE İDDİALARI YALAN Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın açıklamasına göre, sosyal medya hesaplarından yayılan "Konya'da Suriyelilere özel bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yapılacağı" iddiası doğru değildir. Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç’un 2019 yılındaki bir değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamanın bağlamından koparılarak gündeme getirildiği belirtildi. Açıklamada, Prof. Dr. Koç'un sözlerinin yanlış anlaşıldığı vurgulanarak, “Suriyelilere özel bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi kurulması” ifadesinin yer almadığı, bunun yerine sağlık personeli temini ve bina masraflarının Avrupa Birliği tarafından karşılanan Nakipoğlu Göçmen Sağlığı Merkezi'ne bir doğumhane açılması fikrinden bahsedildiği kaydedildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, iddialara dayanak olarak gösterilen haberlerde de projenin bir hastane açılmasından ziyade, doğumhane açılması olduğunun açıkça görüldüğünü belirtti. Açıklamanın sonunda, kamuoyunun asılsız bilgilere itibar etmemesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün medya yapılanmasına yönelik bir soruşturma kapsamında, Konya İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç’un 2019 yılında kaydedilmiş bir görüntüsünün yeniden paylaşılarak yanlış bilgilerle ilişkilendirildiği ifade edildi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.