TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Su Zeyti

İLKHABER-Gazetesi - Su Zeyti haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Su Zeyti haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Altınözü'nün geleneksel üretimiyle zeytinyağının tarihsel yolculuğu Haber

Altınözü'nün geleneksel üretimiyle zeytinyağının tarihsel yolculuğu

Zeytinyağı, tarih boyunca Akdeniz bölgesinin vazgeçilmez bir parçası oldu. İlk olarak MÖ 2000’li yıllarda Antik Yunan ve Roma'da hem gıda hem de tıbbi amaçlarla kullanılan zeytinyağı, beslenmenin yanı sıra sağlık ve güzellik alanlarında da değer gördü. Günümüzde ise özellikle Akdeniz diyetinin temel taşlarından biri olarak öne çıkan zeytinyağının, sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi olduğu belirtildi. Kalp sağlığını destekleyen, kolesterol seviyelerini dengeleyip damar tıkanıklığını önleyen, antioksidanlar açısından zengin olan zeytinyağının, cildi nemlendirip yaşlanma belirtilerini geciktirdiği ifade edildi. Akdeniz kültüründe olduğu gibi, modern yaşamda da sıkça tercih edilen zeytinyağı, Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Altınkaya Mahallesi’nde ise geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Sarı rengiyle "altın sıvı" olarak anılan zeytinyağı, Altınözü için hem ekonomik hem de kültürel bir değer taşıyor. Yöresel adıyla "su zeyti" olarak bilinen bu özel zeytinyağı, asırlık yöntemlerle üretiliyor ve eşsiz lezzetiyle de yoğun talep görüyor. Altınkaya’da, mahallenin farklı noktalarında bulunan taş değirmenlerde hayvan gücüyle ezilen olgun zeytinler, imece usulü bir araya gelen kadınların özenli çalışmalarıyla işleniyor. Modern sistemlerin aksine, su zeytininin her aşaması insan gücüyle, sabır ve ustalıkla gerçekleştiriliyor. Uzun yıllardır geleneksel yöntemler ile “su zeyti” yaptıklarını ifade eden Cuma Deliduman, yöreye özgü üretimleriyle ilgili şunları söyledi: "Yapım aşamasında zeytin çekirdeklerinin kırılmamasına dikkat ettiğimiz bu yöntemle elde ettiğimiz yağlar, çekirdeğin acısının karışmaması sayesinde oldukça lezzetli ve düşük asitli oluyor. Bizim yörede geçmişten günümüze kullanılan bu yöntem, tamamen ev ihtiyacına yönelik zeytinyağı ihtiyacı için yapılıyor. Teknolojinin hayatımızın her aşamasına girdiği günümüzde modern sistemlerin aksine her aşamasında insan gücü ile elde ettiğimiz zeytinyağlarımız her derde deva olarak bilinmesinin yanında, yemeklerimize müthiş lezzet katması yönüyle ayrı bir değer kazanıyor. Yapım aşamasında herkesin canla başla çalışarak ortaya çıkan su zeyti ile yaptığımız biberli aşımız, hem çalışanlar hem de ziyaretçilerimize ikram edilerek bir bakıma yeni mahsul yağın lezzet testine olanak sağlıyor. Yemeklere lezzet vermesinin yanında alternatif tıp alanında her derde deva olarak bilinen zeytinyağı konusunda geleneksel yöntemleri kullanan nadir köyler arasında yer alıyoruz. Su zeytinin lezzetini ve faydasını bilen insanların yoğun ısrarları üzerine ihtiyaç fazlası yağlarımızı da satarak aile bütçesine katkıda bulunuyoruz."

Hatay'da atın çektiği taş değirmen, zeytinyağında lezzeti ve kaliteyi artırıyor Haber

Hatay'da atın çektiği taş değirmen, zeytinyağında lezzeti ve kaliteyi artırıyor

HATAY (AA) - MEHMET BAYRAK/MAHMUT TUNCAY - Hatay'ın Altınözü ilçesinde üreticiler, zeytinyağının daha doğal ve lezzetli olması için ürünü atın çektiği taş değirmende sıkıyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen ilçede, çok sayıda ailenin geçim kaynağı olan zeytinyağının üretimi sürüyor. Tokaçlı Mahallesi'nde yaşayan bazı üreticiler, ilerleyen teknolojiye rağmen yağ sıkımında "su zeyti" olarak adlandırılan geleneksel yöntemi tercih ediyor. Dalından toplanan zeytinler, asırlık taş değirmenin altına yerleştiriliyor. At gücüyle çevrilen değirmende ezilen zeytinler, bir süre fıçılarda bekletiliyor. Sonrasında ılık suda yıkanan tanelerin yüzeye çıkan yağı süzülüp şişeleniyor. - "Taş değirmen çekirdeği tamamen kırmıyor" Üreticilerden Janet Çilingir, AA muhabirine, lezzeti ve kaliteyi artırdığı için yağ sıkımında geleneksel yöntemleri tercih ettiklerini söyledi. Taş değirmen kullanımının fabrikasyon üretime göre meşakkatli olduğunu dile getiren Çilingir, "Fabrikada 3-4 kilogram zeytinden bir litre zeytinyağı çıkarken 'su zeyti' yöntemiyle 7-8 kilogram zeytinden 1 litre yağ elde ediliyor. Üretimde ticari düşünenler bu yöntemi bıraktı ancak biz sürdürüyoruz." dedi. Çilingir, doğal yağın sağlıklı olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Yağımız polifenol, asit ve lif değeri açısından fabrikasyon yağa göre daha kaliteli. Fabrikalarda zeytin çekirdeği tamamen kırılıyor ama taş değirmen çekirdeği tamamen kırmıyor. Zeytin çekirdeğinde acı asit oluştuğu için fabrikadan çıkan ürünler tüketilmeden önce 1-2 ay dinlendirilir. Geleneksel yöntemle ürettiğimiz yağ ise ilk andan itibaren tüketilebilir." Çilingir'in babası İbrahim Çilingir de ürünlerinin, fabrikasyon üretime oranla daha lezzetli olduğunu, yılda ortalama 500 litre zeytinyağı sattıklarını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.